Norges magiska fjordlandskap, djupa dalar och Atlantkusten

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Bildsköna fjordlandskap, UNESCO-bevarade höjdpunkter och trevliga historiska orter.

Naturskön rundresa längs delar av Norges dramatiska kust. Vi reser under sommarhalvåret då allt är grönskande och lummigt. Varje dag väntar sagolika orter och storslagna fjordlandskap i vårt vackra grannland. Allt kryddat med massor av historia från vår svenska reseledare. I Norge kommer vi tätt inpå de djupa fjordarnas branta bergssidor, ett förtrollande vackert landskap med vita glaciärer som glittrar i solen och gamla hamnanläggningar och fiskelägen. I elva dagar kryssar vi genom den sagolikt vackra Geirangerfjorden och passerar Holbergs vackra födelseort Bergen med de karakteristiska trähusen, och vi besöker även Oslo. Äventyret väntar på oss när vi kör längs den vackra Atlantvägen, besöker Briksdalsglaciären och gör en rundtur i Norges medeltida huvudstad Trondheim.

Klicka på kartan för att se den i större format
  • Typ Rundresor

  • Reseledare Svensk

  • Visum Nej

  • Vaccination Nej

  • Valuta NOK

Dagsprogram 11 dagar
Dag 1
Flyg Stockholm - Oslo. Incheckning på hotell
Dag 2
Oslo, Norge. Stadsrundtur i Oslo, Stavkyrkan i Heddal och Telemarken.
Dag 3
Hovden, Norge. Sulekarsvegen, Lysebotn med båttur till Lysefjorden och Stavanger.
Dag 4
Stavanger, Norge. Stadsrundtur i Stavanger, färja över Boknafjorden, Hardangerfjord och vattenfallet Steindalsfossen.
Dag 5
Bergenområdet, Norge. Stadsrundtur i Bergen och tid att utforska Griegs stad på egen hand.
Dag 6
Bergenområdet, Norge. Voss, Sognefjorden, Laerdal landsort, Jotunheim nationalpark och Stryn.
Dag 7
Strynområdet, Norge. Båttur genom vackra Geirangerfjord, Ørnevejen och Trollstigen.
Dag 8
Molde/Kristiansund, Norge. Atlantvägen och de små fiskesamhällena.
Dag 9
Trondheim, Norge. Stadsrundtur i Nordenskiölds födelseort Trondheim och Oppdal
Dag 10
Oppdal/Otta, Norge. Dovrefjell, Gudbrandsdalen, Ringebu stavkirke, OL-byen Lillehammer och Oslo
Dag 11
Oslo, Norge. Hemresa

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flyg Stockholm - Oslo. Incheckning på hotell

Vi inleder med att flyga till Norges huvudstad Oslo. Efter att en stor brand totalförstört hela staden år 1624 beslöt Kung Christian IV att man skulle bygga upp den igen innanför Akershus murar. Kungen döpte staden efter sig själv: Christiania. Efter unionsupplösningen år 1814 blev staden Norges huvudstad och 1925 fick den sitt nuvarande namn, Oslo.

Oslo har de senaste åren utvecklats till en modern metropol efter att ha stått i skuggan av de andra nordiska huvudstäderna. I centrum finns det flera shoppingstråk, moderna köpcentra, nya museer och ett brett utbud av teatrar, konserter och nöjen, bland annat det nybyggda operahuset från 2008, en kulturell pärla vid hamnen.
Vi kör från flygplatsen till vårt centralt belägna hotell och anvisas till våra rum.

Beroende på ankomsttid anordnar vår reseledare en frivillig promenad i närområdet.

Dag 2
Oslo, Norge. Stadsrundtur i Oslo, Stavkyrkan i Heddal och Telemarken.

Efter frukost gör vi en stadsrundtur i den vackra staden. Vi passerar även Akershus Slot och fästning som är ett av de mest betydelsefulla byggnadsverken från den norska medeltiden, med fri tillgång till fästningsverken. Vi fortsätter till Oslos äldsta kvarter som dessutom endast har räta vinklar. Kvadraturen, som kvarteret kallas, uppfördes av den danske konungen Christian IV efter att en stor brand lade staden i ruiner år 1624. Vid Bjørvika ska vi njuta av åsynen av det eleganta och moderna operahuset och en av Oslos nyaste stadsdelar. Härifrån passerar vi Oslos centralstation som leder oss genom Karl Johans gate mot Stortinget, Nationalteatern och slottet. Vi fortsätter längs hamnfronten vidare till stadens landmärke Rådhuset, som med sina två markanta torn ligger på ett öppet torg ute vid vattnet. Vi ser den nya stadsdelen Aker Brygge. Reseledaren anpassar rutten efter vädret. Vi avslutar vid Aker Brygge där vi kan äta en god lunch med vacker utsikt. Stadsrundturen förväntas ta cirka 2,5 till 3 timmar och sker både med buss och till fots.

På eftermiddagen fortsätter vi mot Telemarken där vi ska övernatta i Hovden. Först gör vi ett fotostopp vid Norges största stavkyrka. 

På medeltiden uppförde man runt om i Europa stora katedraler i sten. I Norge användes en liknande teknik fast med trä som huvudmaterial. Vikingarna hade länge en tradition om att bygga hus och båtar av trä, och därför föll det sig naturligt att dessa byggtekniker vidareutvecklades, och stavkyrkorna var resultatet det gedigna arbetet. På medeltiden var de minutiöst utskurna träkyrkorna en del av landsbygdssiluetten runt om i nordvästra Europa. Idag hittar vi dem nästan uteslutande i Norge.

Det finns många olika typer av stavkyrkor, men ett gemensamt drag för dem alla är användningen av stolpar (eller stavar) och en kropp av timmer och plankor, därav namnet stavkyrka. 

I Notodden i Telemark ligger den storslagna Heddal-stavkyrkan som förmodligen är en av de vackraste. Denna del av Norges kulturarv visar det vackra trähantverk som utfördes på 1200-talet, just under övergångsperioden mellan asatro och kristen tro. Vi tittar på kyrkan utifrån, men hinner även titta på insidan (inträde ingår ej, räkna med cirka 60 NOK).

Vi kör den vackra sträckan genom Telemarken mot vårt hotell.

Telemarken täcker området från kusten söder om Oslo, mot Porsgrunn och så inåt landet och upp mot Norges största nationalpark Hardangervidda. I denna region hittar vi tinnar på upp till 1 883 meter över havet. I dalen nedanför det högsta fjället ligger den charmiga orten Rjukan som med sin långa krigs- och industrihistoria finns med på UNESCOs världsarvslista. Minns ni filmen Hjältarna från Telemarken med Kirk Douglas i huvudrollen som den norske motståndsmannen som sätter stopp för tillverkningen av ”tungt vatten”?
Vi lämnar Telemark för att övernatta i området vid Hovden.

Vi äter en trevlig gemensam middag på hotellet.

Dag 3
Hovden, Norge. Sulekarsvegen, Lysebotn med båttur till Lysefjorden och Stavanger.

Efter frukost styr vi kosan mot kusten och Stavanger. Vi inleder med att köra en bit längs Sulekarsvegen som är känd för att vara en väldigt vacker sträcka. Vägen är den högsta vägförbindelsen i Sørvestlandet, som vi nu ska färdas genom. Lokalbefolkningen hävdar att vägen ingjuter lugn i de som färdas längs den. Dagens utflykt med bussen är alltså en sevärdhet i sig, så glöm inte att titta ut genom fönstret.

Mitt på dagen är vi framme vid Lysbotn där vi ska ge oss ut på en speciell båttur över Lysefjorden. Fjorden tros har bildats vid frosstprängningar för över 10 000 år sedan, under en tid då det fanns ismassor här. Från fartyget kan vi blicka upp mot utsiktspunkten Preikestolen. Preikestolen är en 604 meter hög fjällformation som är känd för att vara en av områdets största naturupplevelser. 

På eftermiddagen kommer vi fram till Stavanger där vi ska övernatta.

År 1969 upptäcktes det första oljefältet i södra Nordsö vid Ekofisk. Fyndet gjorde omedelbart Stavanger och Sandnes till ett av de viktigaste ekonomiska kraftverken i Norge. Idag är Stavanger hela Europas olje- och energihuvudstad och den viktigaste intäktskällan för lokalinvånarna kommer från oljeindustrin. Det norska oljeäventyret har av naturliga skäl lockat till sig olika nationaliteter, vilket har gjort Stavanger till en internationell destination.

Kvällen på egen hand, reseledaren finns behjälplig med tips.

Dag 4
Stavanger, Norge. Stadsrundtur i Stavanger, färja över Boknafjorden, Hardangerfjord och vattenfallet Steindalsfossen.

Efter frukost ska vi ge oss ut på äventyr i Oliebyen! Det går nämligen inte att besöka Stavanger utan att ta en promenad i den gamla stadsdelen. Själva centrum i Stavanger är väldigt kompakt, och det är lätt att besöka de flesta sevärdheterna till fots. En tur genom de smala kullerstensbelagda gatorna med vita trähus från 1700-talet är som att resa tillbaka till en svunnen tid. Den gamla stadsdelen har några av Europas mest välbevarade trähus, faktiskt över hela 170 stycken. I gamla Stavanger finns det idag många butiker med konsthantverk, målningar, keramik och smycken. Tätt intill står en fantastisk domkyrka uppförd år 1125 och återuppförd år 1272 efter en storbrand. Här verkade Norges förste ärkebiskop John Birgerson som präst. Stadsrundturen förs både till fots och med buss.

Det moderna Stavanger är en universitetsstad och hemvist åt ett antal högskolor och forskningsinstitut. Det är även en stad med en livlig och vibrerande atmosfär, massor av butiker och matställen. År 2008 utsågs Stavanger till Europas kulturhuvudstad, en utmärkelse som vittnar om ett varierande utbud av kultur och aktiviteter i regionen. Matfestivalen Gladmat går av stapeln varje år i slutet av juli och är områdets största begivenhet med cirka 250 000 besökare varje år.

Senare på dagen hinner vi korsa Boknafjorden med den lokala färjan. Här ska vi ta oss från Mortavika till Årsvågen för att kunna köra mot området vid Hardangerfjord. Vi får ännu en vacker tur genom skärgårdsområdet norr om Stavanger. Idag kör vi igenom regionen Rogaland för att komma till Hordaland.

Vi hittar ett passande lunchställe längs vägen.

När vi börjar närma oss området vid Bergen får vi uppleva ett av Norges mest populära vattenfall, Steindalsfossen. Fallet är cirka 50 meter högt och är framför allt populärt eftersom det går att gå på en torr och säker stig alldeles bakom vattenfallet. Själva fallet bildades år 1699 då floden ändrade riktning. Vi strosar runt på stigarna i området.

Vi övernattar i området utanför Bergen där vi ska tillbringa de kommande två nätterna.

Vi äter en trevlig gemensam middag på hotellet.

Dag 5
Bergenområdet, Norge. Stadsrundtur i Bergen och tid att utforska Griegs stad på egen hand.

På morgonen beger vi oss in till bergen, Norges charmiga gamla Hansastad och födelseort för Edvard Grieg, landets världsberömda nationalkompositör. Kuststaden Bergen är Norges näststörsta stad och är vackert belägen vid mynningen till de berömda norska fjordarna mellan de sju fjällen. Staden grundades av Olav Kyrre år 1070 och är bland Norges äldsta. Staden har än idag en livlig hamnfront och ett levande handelsliv med massor av butiker och bodar. Vi stannar bland annat vid Fisketorget som ligger längst in i hamnen, och definitivt är värt att uppleva. Detta är en färgsprakande marknad med allt vad sinnet kan begära av lax, räkor, krabbor och annat gorr från havet beroende på årstid, men marknaden bjuder även på frukt, grönsaker och blommor. Vi passerar de färgrika köpmannagårdarna i trä som ursprungligen byggdes på 1300-talet och idag är kända som Bryggen. Området finns med på UNESCOs världsarvslista och de äldsta husen, som faktiskt står kvar än idag, stammar från början av 1700-talet. Bryggen var under flera århundraden huvudkvarter för de Hansa-handelsmän som dominerade handeln i staden hela vägen fram till mitten av 1700-talet. De smala gatorna för tankarna till en svunnen tid. 

Efter utflykten kan den som vill fortsätta att utforska staden på egen hand. De flesta sevärdheterna ligger på ett kort avstånd från stadens hamn som även kan anses som centrum. I själva hamnområdet hittar vi Bergens berömda museisträcka som heter Bryggen och vars historia går hela vägen tillbaka till Hansaförbundet och Bergens tid som Norges huvudstad. Bryggens vackra och karakteristiska trähus och gamla köpmannagård finns med på UNESCOs kulturvärldsarvslista och längs stadens smala gator känner vi tydligt av hur livet i den gamla handelsstaden tedde sig på medeltiden. Om du vill fördjupa dig i Bergens spännande och dramatiska historia kan du besöka Bryggens museum eller Det Hanseatiske Museum. Staden har bland annat varit utsatt för ett antal storbränder, ett tema som också ingår i författaren Gunnar Staalesens berömda Bergentrilogi. Den konstintresserade kan besöka Bergen Kunstmuseum vars konstsamling bland annat innehåller åtskilliga verk av Edvard Munch.

Efter vårt besök i Bergen återvänder vi till vårt hotell i Bergenområdet.

Vi äter en trevlig gemensam middag på hotellet.

Dag 6
Bergenområdet, Norge. Voss, Sognefjorden, Laerdal landsort, Jotunheim nationalpark och Stryn.

Vi lämnar Bergenområdet och kör mot Sognefjorden där vi passerar staden Voss. Voss ligger vackert vid Vangsvatnets bredd, omgiven av ett frodigt lantbruksområde. Distriktet är mest känt för sina möjligheter på vintern eftersom det är en av de bästa skidorterna i Norge, både för längd- och utförsåkning.

Vi stannar i landsorten Lærdalsøyri som ligger på botten av UNESCO-bevarade Sognefjord. Närbelägna Laerdalselva som dignar av lax rinner från fjällen och ner till fjorden och ger dalen dess karaktär. Den gamla orten Osterøy är en landsort som tagen ur ett vykort eftersom den har över 150 väbevarade trähus från 1700- och 1800-talen. Idag är Laerdal en certifierad och bärkraftig destination vilket betyder att man arbetar systematiskt med att minska turismens fotavtryck samtidigt som de positiva upplevelserna bevaras. Landsorten har ett aktivt lantbrukarsamhälle och ett torrt klimat som ger goda villkor för att odla frukt, bär och grönsaker. Många restauranger och andra matställen serverar mat tillagad på lokala råvaror.

En vanlig syn längs den norska kusten är alla fjordar som skär sig in genom landskapet. Den vilda och vackra västlandsnaturen bildades efter den sista istiden då smältvatten från ismassor och älvar skar sig ner genom olika bergarter från jordens begynnelse. När isen drog sig tillbaka var landskapet helt förvandlat till de höga fjällen, smala dalarna och djupa fjordarna vi upplever här i Västlandet. 204 kilometer långa Sognefjord är världens längsta och djupaste gjord och har under flera decennier varit en höjdpunkt för norska kryssningsfartyg.

Vi korsar floden med den lilla lokalfärjan på vår väg till nästa fjordområde. Här rör vi oss i Jostedalsbreen nationalpark genom vacker natur.

Vårt mål är Briksdalsglaciären nära Olden som lockar många besökare med sina fascinerande ismassor, som likt en frusen flod skär sig från 1 200 meters höjd ner i dalen. Sjön som Briksdal slutar i ligger 356 meter över havsytan, och hela scenariot med nakna klippväggar, vilda ismassor och det klara iskalla sjövattnet är en otroligt imponerande syn. Själva Olden är en klassisk norsk landsort med idylliska trähus med gräs på taken och en vacker gammal träkyrka från 1759.

Väl framme vid glaciärområdet ska vi följa med de så kallade trollbussarna ut till själva glaciären, som annars endast nås via en längre promenad.

Efter vår upplevelserika och långa utflykt genom den vackra norska naturen beger vi oss till området vid Stryn där vi ska övernatta.

Vi äter en trevlig gemensam middag på hotellet.

Dag 7
Strynområdet, Norge. Båttur genom vackra Geirangerfjord, Ørnevejen och Trollstigen.

Efter frukost börjar vi ladda upp kamerorna. Idag ska vi nämligen ge oss ut på en av resans största naturmässiga höjdpunkter när vi med båt tar oss an en bit av den sagolikt vackre Geirangerfjorden. 

Geirangerfjord med sina 1 500 meter höga och branta fjällsidor betraktas av många som Norges vackraste fjord. Pampiga fjälltoppar täckta av snö på de nästan lodräta klipporna bildar en vacker kuliss bakom fjorden. Just den här fjordsträckan anses av många vara världens vackraste, och fjorden finns med på UNESCOs världsnaturarvslista. 

Vi färdas en bit in i fjorden med utgångspunkt i den lilla orten Geiranger som ligger i botten av fjorden. Båtturen tar cirka en timme.

När i kör längs Ørnevejen ser vi den vackra Geirangerfjorden och rör oss officiellt på den nationella turistvägen Trollstigen-Geiranger. De nationella turistvägarna, eller på engelska ”national scenic routes” utgörs av de 18 mest pittoreska vägsträckorna i Norge.  En otroligt vacker rutt med dramatisk natur. Själva initiativet till att utse vägarna och bygga utsiktsplatser inleddes år 1994 av det norska statsväsendet.

Efter vår utflykt över Ørnevejen ska vi återigen ta en lokal färja från Eidsdal till Linge.

Dagens nästa höjdpunkt är Trollstigen, en väg med riktiga hårnålssvängar som öppnades år 1936 och invigdes av den norske kung Harald VII. Vägen bjuder på en spektakulär utsikt över de branta klipporna, vattenfall, djupa fjordar och grönskande dalar. Norsk natur när den är som mest dramatisk. De omgivande fjälltopparnas namn Kungen, Dronningen och Biskoppen bekräftar deras storslagenhet.  Vägen är stängd på vintern och öppnar vanligtvis i slutet av maj eller början av juni.

Måhända saknar Molde den arkitektoniska spänning vi bland annat hittar i Bergens framstående nya och gamla arkitektur, men i gengäld ligger orten i ett av de mest natursköna områdena i norra fjordlandet. Här på Romdalshalvön hittar vi nämligen ännu en av Norges dramatiska kuststräckor. 

Namnet Molde har förekommit i böckerna sedan medeltiden. Platsen blev officiell handelsplats år 1614 och kung Christian VI skrev år 1742 under ett kungligt dekret om att Molde nu var en köpstad. Idag är det en modern och trevlig stad med cirka 18 000 invånare. Lika rofyllt som det är på platsen idag lika dramatisk var den när nazisterna angrep Norge under andra världskriget. Här gjordes Molde till landets huvudstad eftersom kung Haakon VII och alla guldreserver befann sig just här. Kungen gömde sig i en skog utanför staden till dess att han och hans son, den framtida kung Olav V kunde gå ombord på ett fartyg till England. Trehundra hus förstördes vid de tyska bombningarna år 1940. 

Vi övernattar i Molde eller Kristiansund. Om vi övernattar i Kristiansund kör vi över Atlantvägen på eftermiddagen istället för nästa förmiddag.

Dag 8
Molde/Kristiansund, Norge. Atlantvägen och de små fiskesamhällena.

Idag ska vi ge oss ut på den världsberömda Atlantvägen. Den spektakulära vägsträckan som löper från ö till ö i skärgården gav ön Averøy en förbindelse med fastlandet då den först öppnades år 1989. Och nordvästra Gjord Norge fick ett nytt landmärke: En av de vackraste och mest dramatiska vägarna i världen, oavsett om du upplever den i högsommarskrud eller under en riktig höststorm.

Uppförandet av vägen inleddes år 1983 och slutresultatet är ingenjörskonst på högsta nivå. År 2005 utsåg norrmännen vägen till århundradets byggnadsverk. Den ikoniska Storeseisundsbron är den högsta och mest kända av de totalt åtta broarna som binder ihop vägen mellan skären.

Många av broarna har samtidigt bildat utgångspunkt för fritidsfiskare och man har även byggt speciella fiskebroar för att fiskarna inte ska behöva stå vid trafiken på vägen. Här har det alltid funnits mycket fisk och broarna har ökat möjligheterna att fånga den. Tork, öring och makrill simmar runt i vattnet lyckligt omedvetna om världen runtomkring. När havet ligger lugnt kan till och med sälar och valar dyka upp. Hit kommer människor från hela världen för att prova fiskelyckan.

I slutet av vägen hittar vi Kristiansund som med sina färgglada hus som ligger utspridda över fyra öar är väl värd ett besök. Vi besöker den fina hamnen som blir utgångspunkt för en promenad.

Vi fortsätter till Trondheim där vi ska övernatta.

Dag 9
Trondheim, Norge. Stadsrundtur i Nordenskiölds födelseort Trondheim och Oppdal

Idag ska vi besöka en av Skandinaviens äldsta städer, medeltidsstaden Trondheim. En resa genom staden är som att röra sig genom mer än tusen års norsk historia. Staden har på ett magiskt sätt lyckats behålla sin historiska särprägel med de smala gatorna från medeltiden i den äldsta delen av staden och de breda 1700-talsboulevarderna i renässansstil, varifrån några av stadens speciella trähus ock som stammar. Staden grundades av vikingakungen Olav Tryggvason år 997 och var under många år Norges viktigaste stad och gick under namnet Nidaros. Nidaros var landets huvudstad mellan 1030 och 1217.
Vår tids Trondheim är en levande hamn- och industristad som även är Norges näststörsta universitetsstad med cirka 25 000 studenter på Norges Teknisk-Naturvidenskabelige Universitet, Kuntakademiet och Musikkonservatoriet. Hamnen och industrin existerar tack vare den 130 kilometer långa och 25 kilometer breda Trondheimsfjord som är 577 meter djup på det djupaste stället.
Vi gör en panoramautflykt genom staden och låter reseledaren berätta mer för oss.
Vi avslutar utflykten vid Nidaros domkyrka som är Norges största medeltida byggnadsverk (ej inkluderat inträde cirka 110 NOK). Kyrkan restes över helgonkungen Olav Haraldssons grav. Olav den Helige föll vid slaget i Stiklestad år 1030 och hans grav blev senare ett pilgrimsmål i hela Norden. År 1070 påbörjades byggnationen av kyrkan och pågick i över flera århundraden. Idag har man återupptagit pilgrimsvandringen. 

Vi har avsatt tid på egen hand och den som vill kan besöka den vackra kyrkan eller bara titta runt i den vackra staden.

Efter det följer vi den gamla handels- och pilgrimsvägen från Trondheim med riktning Oppdal-området där vi ska övernatta.

Vi äter en trevlig gemensam middag på hotellet.

Dag 10
Oppdal/Otta, Norge. Dovrefjell, Gudbrandsdalen, Ringebu stavkirke, OL-byen Lillehammer och Oslo

Från Oppdal fortsätter vi genom natursköna Gudbrandsdalen som är omgärdad av sju stora nationalparker. En av dem är Rondane nationalpark som upprättades redan år 1962 som Norges första. Nationalparken är unik till följd av att den är boplats för ett av Norges sista bestånd av vilda renar, och omfattar ett varierande fjällområde med grönskande dalar och mäktiga bergstoppar. Längs vägen flyter älvar med iskallt glaciärvatten och i de små sjöarna speglas de täta skogarna i det blanka vattnet.  Här passerar vi flera vackra gårdar med vackra träsniderier på gavlarna. Efterhand förändras landskapet och skogsklädda fjällsidor avlöses av jordbruksmark.

I Ringebu gör vi ett kort stopp för att titta på den vackra gamla stavkyrkan från 1200-talet med den karakteristiska röda lökformade spiran.

Turen går vidare söderut till OS-byn Lillehammer som har en speciell plats i många sportintresserades hjärta tack vare vinter-OS 1994, en av de allra största sporthändelserna i Norges moderna historia. Vägen fortsätter längs den östra sidan av Norges största insjö Mjøsa, ett område med odlingsbar mark och stora gårdar. På vår väg genom Hamar passerar vi sporthallen Nordlyshallen som byggdes inför vinter-OS 1994. Vid Mjøsas strand hittar vi fortfarande de imponerande ruinerna efter en 1100-talsdomkyrka.

Härnäst styr vi kosan mot Oslo och passerar längs vägen Eidsvoll där Norges grundlag undertecknades den 17 maj 1814.

Vi äter en trevlig gemensam avslutningsmiddag på hotellet.

Dag 11
Oslo, Norge. Hemresa

Vi äter frukost på hotellet och åker sedan till Gardemoen flygplats. Här tar vi farväl av och säger kanske på återseende till Norge och dess vackra natur.

Prisinformation

Priset inkluderar
  • Svensk reseledare
  • Flyg Stockholm – Oslo t/r
  • Rundresa med buss och resa med färja enligt program
  • Båttur på Lysefjorden (3 timmar)
  • Båttur på Geiranger (cirka en timme)
  • Stadsrundtur i Oslo
  • Utflykt till Brikdsdalsbreen-glaciären med Trollbil
  • Stadsvandring i Bergen 
  • Stadsvandring i Stavanger
  • 10 hotellnätter i delat dubbelrum (enkelrum mot pristillägg)
  • Frukost dagligen
  • 6 middagar dag 2, 4, 5, 6 och 10
  • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
  • Avbeställningsförsäkring, 6 % av resans pris
  • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
  • Eventuella extra arrangemang
  • Personliga förnödenheter
  • Måltider utöver de som beskrivs
  • Drycker
  • Tillägg för enkelrum
  • Dricks till lokalguider och chaufförer
  • Personliga förnödenheter
  • Administrativ avgift per faktura utgår med 150 kronor (bortfaller vid onlinebokning)
  • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 20 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 6.3.1., samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Boende

Hotellen på resan är generellt väldigt moderna, håller en hög standard (3-4-stjärniga) och är vackert belägna. Den trådlösa anslutningen är snabb och välfungerande och gratis på samtliga hotell. Slutgiltig hotell-lista finns bifogad till övrig information strax före avresa (cirka 7 dagar).

1 natt i Oslo. 
First Hotel Millenium. Ett utmärkt hotell i hjärtat av staden. Läget är även en bra utgångspunkt för vår kommande rundtur i staden. Hotellet ligger nära gågatan Karl Johan.
Webbplats: https://www.firsthotels.com/hotels/norway/oslo/first-hotel-millennium/

Eller

Thon Munch. Ett centralt beläget hotell som ger oss goda möjligheter att utforska staden. Kort avstånd till restauranger och butiker.
Webbplats: https://www.thonhotels.com/our-hotels/norway/oslo/thon-hotel-munch/

1 natt i Hovden,
Hovden Resort. Vackert beläget hotell med utsikt över Otrasøen. Restaurant på hotellet. Charmig stämning på gemensamma ytor som får hotellet att kännas väldigt levande.
Webbplats: http://hovdenresort.com/

1 natt i Stavanger, Scandic Stavanger City. Vackert och centralt beläget hotell på gångavstånd till stadens aktivitetsutbud. Det finns både bar och restaurang.
Webbplats: https://www.scandichotels.com/hotels/norway/stavanger/scandic-stavanger-city

2 nätter i Bergenområdet, Fjordslottet Hotel. Et annorlunda hotell som ligger i en mindre stad utanför Bergen. Rummen har antingen utsikt över fjorden eller över Osterøy-bergen. En vacker liten pärla med både bar och restaurang. 
Webbplats: www.fjordslottet.no

1 natt i Stryn eller Grotli.
Grotli Høyfjellshotel. Beläget på 900 meters höjd över havet mellan nationalparkerna Reinheimen och Breheimen. Hotellet byggdes år 1905 och har därför haft många generationer av norska besökare genom årens lopp. Restaurant på hotellet.
Webbplats: https://www.grotli.no/

Eller

Videseter Stryn. Familjeägt hotell med vacker utsikt över Hjelledalen. Restaurant på hotellet.
Webbplats: https://www.videseter.com/

1 natt i Molde eller Kristianssund.
Scandic Alexandra Molde. Det klassiska och anrika hotellet från 1883 framstår idag som ett levande och mer modernt hotell med bar och restaurang.
Webbplats: https://www.scandichotels.com/hotels/norway/molde/scandic-alexandra-molde

Eller

Quality Grand Kristiansund. Centralt beläget hotell på gångavstånd från den färgsprakande stadskärnan. Det kontantfria hotellet har en bar som även serverar enkel mat.
Webbplats: https://www.nordicchoicehotels.com/hotels/norway/kristiansund/quality-hotel-grand-kristiansund/

1 natt i Trondheim. 
Thon Trondheim. Centralt beläget hotell nära Trondheims torg. Placeringen på Kongens gate ger en bra utgångpunkt för vår stadsrundtur, och vi har en uppsjö av matställen på gångavstånd.
Webbplats: https://www.thonhotels.com/our-hotels/norway/trondheim/thon-hotel-trondheim/

Eller

Scandic Lerkendal. Högt hotell med utsikt över Lerkendal-stadion. Ligger strax utanför stadens stadskärna. Restaurang och bar på hotellet. 
Webbplats: https://www.scandichotels.com/hotels/norway/trondheim/scandic-lerkendal

1 natt i Oppdal eller Otta.
Quality Skifer Hotel. Detta moderna hotell ligger precis vid fjällen och har en trevlig lobby. Det finns shoppingcentrum med restauranger och shoppingmöjligheter på nära avstånd. Restaurang på hotellet.
Webbplats: https://www.skiferhotel.no/

Eller

Thon Otta. Det moderna hotellet ligger i den lilla staden Otta i Gudbrandsdalen. Endast 5 minuters promenad från restauranger och shopping. 
Webbplats: https://www.thonhotels.com/our-hotels/norway/otta/thon-hotel-otta/

1 natt i Oslo (vid flygplatsen).
Scandic Oslo Airport. Modernt Scandic Hotel med tillhörande faciliteter. Nära flygplatsen. Restaurang på hotellet.
Webbplats: https://www.scandichotels.com/hotels/norway/oslo/scandic-oslo-airport

Önskemål för boende eller kost

Om du har specifika önskemål vad gäller rum (eventellt etage, dubbel/separat säng eller bo nära medresenärer) eller kost (vegetarisk eller liknande) ska du informera om detta redan vid bokningen. Vi kommer att göra vårt bästa för att tillgodose dina önskemål, men kan inte lämna några garantier.

Väder 

Vi har valt att resa vid en tid då Norge står i sommarskrud och förhoppningsvis bjuder på mycket sol, med många ljusa nätter och en grönskande natur. 
Tyvärr råder vi varken över temperatur eller nederbörd och vi rekommenderar alltid en allsidig packning. Precis som hemma kan det regna även på sommaren.

Hälsostatus 

Inga strapatsrika vandringar – alla platser kan upplevas på ett kort avstånd från bussen. Det är viktigt att resedeltagarna är i allmänt god fysisk form och kan röra sig utan hjälp.

Måltider

Middagarna som ingår i programmet serveras ofta som en trerättersmeny alternativt en buffé. Norrmännen tycker om att äta fisk, och därför kan vi förvänta oss att den kommer att ingå i måltiderna.

Sjukförsäkring

När du reser till Norge är du täckt av en nordisk socialförsäkring som gäller för resor till Grönland, Färöarna och de nordiska länderna. Ibland kan du behöva göra en del utlägg som ibland täcks av ett försäkringsbolag. Kontrollera vad som gäller för din egen försäkring före avresa.

Den nordiska försäkringen täcker utgifter för behandling och hemresa:

För en person som är bosatt i ett nordiskt land och har rätt till ersättning, och som under sin vistelse i ett annat land behöver utnyttja sjukvård, täcker vistelselandet merutgifterna för hemresa till bolandet som uppstår eftersom vederbörande till följd av sjukdom måste utnyttja en reseform som är dyrare än den han eller hon normalt skulle använda.

Wi-fi och internet på hotellen i Norge

Många av våra hotell har gratis Wi-Fi eller internet via nätverkskabel på rummen. Detta ingår i servicen precis som teve. Några av hotellen erbjuder gratis wi-fi på rummen medan andra erbjuder gratis internet i gemensamma ytor (fråga gärna efter wi-fi eller internet när du checkar in på hotellet eller fråga din reseledare). Ibland kan det löna sig att utnyttja servicen på de gemensamma ytorna eftersom anslutningen är bättre där än på rummen. Det beror ofta på var ditt rum ligger i förhållande till närmaste router. Enskilda hotell kräver en avgift för användning av Wi-Fi eller internet via nätverkskabel på rummet. Dessa håller ofta en högre kvalitet. Det finns även möjlighet att utnyttja gratis Wi-Fi hos kedjor som Starbucks, Espresso House eller liknande, som ofta ligger i närheten i större städer.

Wi-Fi på bussar i Norge.

Räkna inte med att det finns internetuppkoppling på turistbussarna i Norge, eftersom detta fortfarande är en ganska ovanlig tjänst.

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
På expeditionsresor med Albatros Expeditions möts du av en engelsktalande expeditionsguide på destinationen, precis som det blir det engelsktalande expeditionsteamet som leder utflykterna och håller de informationsmöten som ingår i resan. Vi påpekar att en svensk reseledare inte kan förväntas ombord.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Liknande resor