Norra England med Lake District

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Förälska dig i Beatrix Potters sagovärld, följ vikingarnas fotspår till York och Lindisfarneklostret, upplev Hadrianus mur och besök Beatlesmuseet i Liverpool

Vi kliver rakt in i Beatrix Potters sagovärld i Lake District, följer vikingarnas invasioner i York och ger oss ut på en båttur till Holy Island och det berömda Lindisfarne-klostret. Vi reser ståndsmässigt med ångtåg förbi böljande landskap till upptäcktsresanden James Cooks hus, beundrar det romerska mästerverket Hadrianus mur och tar båten ut på vackra Lake Windermere, som glittrar mörkblå i solen mot en kuliss av gröna slätter och branta berg. Dessutom bjuder den här resan på pittoreska engelska småstäder, traditionella pubar och avrundas med Beatlesmuseet i Liverpool.

Det här är Storbritanniens kanske vackraste landskap. Även när det regnar.

 

  

 • Typ Rundresor

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Nej

 • Valuta Brittiska pund

Dagsprogram
Dag 1 Köpenhamn - Manchester. Vidare till York - vikingarnas huvudstad, med Yorkshire Museum
Dag 2 North York Moor med ångtåg, Whitby med James Cook – museet och Durham
Dag 3 Bamburg Castle, Holy Island med Lindisfarne-klostret; natur och fantastiska slott
Dag 4 Romarrikets yttersta gräns med Hadrianus mur och Lake District
Dag 5 Lake District till fots och en båttur på Lake Windermere. Beatrix Potters trädgård, Hill Top
Dag 6 Lake District – Liverpool – Beatles-museet
Dag 7 Manchester – hemresa

Bilder

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Köpenhamn - Manchester. Vidare till York - vikingarnas huvudstad, med Yorkshire Museum
Cliffords Tower tronar över staden York

Vi flyger till Manchester där vi landar på förmiddagen. Härifrån fortsätter vi direkt till York. Vi kommer fram till York mitt på dagen och har hela eftermiddagen på oss att utforska den pittoreska medeltidsstaden till fots. Vi inleder vår vandring vid Cliffords Tower, York Castle, som tronar över staden. Fästningen byggdes av Wilhelm Erövraren 1068 som skydd mot vikingarna i kölvattnet av normandernas erövringar. År 1190 mördades stadens judar medan andra begick självmord i Cliffords Tower efter omfattande förföljelser underblåsta av stadens välbärgade familjer, som utnyttjade tillfället att bränna sina skuldbrev till de mördade judiska bankirerna.

Sedan besöker vi Yorkshire Museum. På museet finns  bland annat The Vale of the Viking Hoard, som är en av de viktigaste efterlämningarna från vikingatiden som finns i England. Det var en nedgrävd vikingaskatt som hittades av far och son, David och Andrew Whelan, som var ute med en metalldetektor. Samlingen består bland annat av 617 silvermynt, smycken och andra spännande föremål.

Vi strosar sedan runt på en av världens längsta intakta stadsmurar innan vi har möjlighet att bekanta oss närmare med staden och dess härliga centrum. Här hittar vi bland annat den gigantiska gotiska katedralen York Minster som är uppförd i vit kalksten för att konkurrera med Canterbury.

När vi är tillbaka på vårt centralt belägna hotell äter vi vår första gemensamma middag efter en lång och intressant dag.

Dag 2
North York Moor med ångtåg, Whitby med James Cook – museet och Durham
Idag väntar en utflykt med det historiska ångtåget

Dagen inleds med en utflykt genom North York Moors nationalpark. Vi åker till den lilla staden Pickering där vi byter ut bussen mot ett gammalt viktorianskt ångtåg som leder oss genom det vackra, kuperade landskapet. Lite då och då bryter små pittoreska stationsstäder som Goathland och Grosmont fram ur den lantliga idyllen. Goatland station var för övrigt slutstation för tåget som ledde till Hogwarth i Harry Potter. Turen tar slut i den lilla klassiska hamnstaden Whitby. Det var här Bram Stoker skrev sin roman om Dracula, och även här som huvudrollsinnehavaren själv landsteg för första gången i skepnad av en svart hund.

Vi besöker det prisbelönta James Cook-museet. Många anser att James Cook var världens främste upptäcktsresande även om hans upptäckter inte var lika spektakulära som Columbus’, Magellans och Da Gamas. Däremot var han den som reste mest och som utförde den mest omfattande och precisa kartläggningen av världen. Och så var han en fantastiskt duktig sjöman.

Cook föddes i Yorkshire och arbetade senare i Whitby som köpman och sjöman. De första sju åren till sjöss ägnade han åt att segla med kol längs den engelska kusten innan han mönstrade på flottan som fullfjädrad sjöman och fick jobb som underlöjtnant. Cook uppnådde kommendantsrang innan lokalinvånarna på Hawaii slog ihjäl honom i stridigheter. Museet är inrättat i de gamla ursprungliga husen med pyttesmå rum, så vi kan inte gå runt i grupp, men museets anställda är väldigt hjälpsamma. Längs upp i huset, där Cook bodde som lärling, hittar vi en specialutställning som skildrar hans resor.

Efter besöket äter vi lunch. Whitby bjuder på brittiska specialiteter som fish and chips. Prova gärna den klassiska rätten tillsammans med mushy peas, som består av mjukkokta gröna ärtor.

Efter Whitby fortsätter vi mot Newcastle med stopp i Durham. Storslagna Durham-katedralen påbörjades 1093 och är ett arkitektoniskt mästerverk.

Vi anländer till Newcastle som blir vår hemvist de två närmaste dagarna. Vi bor centralt på ett nybyggt hotell. Idag äter vi middag tillsammans på hotellet.

Dag 3
Bamburg Castle, Holy Island med Lindisfarne-klostret; natur och fantastiska slott
Klosterruinen Lindisfarne

Vi inleder dagen med en specialvisning av Bamburg Castle som är en enorm fästning norr om Newcastle.  Fästningen ligger högt belägen och nedanför stupa branta, nästan ointagliga klippväggar. Förmodligen fanns de första fästningarna här för väldigt länge sedan, och området har varit huvudstad åt brittiska lokala kungar sedan 420. Fästningen intogs och förstördes successivt av vikingarna 992, men har restaurerats och byggt ut ett otal gånger sedan dess. Byggnadsverket är idag kulturmärkt och en stor del av slottets inre är inrett som museum med många välbevarade föremål som berättar om platsens historia.

Vi skyndar vidare till dagens höjdpunkt: tidvattensön Holy Island och den berömda klosterruinen Lindisfarne. Vi ska färdas fyra kilometer längs en sträcka som är oframkomlig när vattnet står högt, och varje avresa sker vid olika tidpunkter. Ön är ett stort naturreservat och många havs- och vadfåglar och den intresserade kan med fördel ta med sig en kikare. Vårt gemensamma mål är klosterruinen med ett litet intressant museum. Vi börjar med att besöka klostermuseet och sedan klostret. Därefter kan vi titta på den lilla staden nedanför klostret, kyrkan eller promenera ut mot öns lilla sommarslott som är vackert beläget på en kulle i naturreservatet. Slottet har ingen större historisk betydelse.

Om tiden och tidvattnet är på vår sida passerar vi Warkworth Castle.  Vi gör ett kort fotostopp i den lilla staden, och den som vill hinner avnjuta en kopp te eller en lokal öl.

De många slotten och borgruinerna vittnar om Englands förflutna. Borgkulturen uppstod framförallt efter romarrikets fall. Lokala stormän expanderade både vad gäller landmark och makt och försvarade sig från sina borgar. Borgarna agerade tillflyktsplats när grannar, skottar eller vikingar samlade ihop större härar. Strategin bestod av att hålla ut tills angriparna inte hade mer mat eller behövde bege sig hemåt för att skörda. Med tiden blev borgarna större och starkare och blev efterhand till de mäktiga stenkonstruktioner med metertjocka murar på högt belägna platser vars ruiner vi besöker idag.

Efter en lång och spännande dag återvänder vi till Newcastle.  Idag äter vi middag på egen hand. Vi bor centralt i staden och det är lätt att hitta en lokal restaurang, och kanske uppleva pubstämningen efteråt.

Dag 4
Romarrikets yttersta gräns med Hadrianus mur och Lake District
Ruinerna av det berömda byggnadsverket Hadrianus mur

Vi har vikt dagen åt ett av världens berömda byggnadsverk, Hadrianus mur, som sträcker sig över England från kust till kust från Carlisle i Väster till Tynemouth i öster. Muren utgjorde romarrikets norra gräns och består av fort, garnisonsstäder, försvarsfästningar, vakttorn och är det mest komplexa romerska byggnadsverket utanför Italien, samt eventuellt Englands största sevärdhet. Vi följer den 120 kilometer långa muren genom ett fantastiskt vackert och kuperat landskap tvärs över Northumbria.

Muren uppfördes på initiativ av kejsare Hadrianus som besökte England år 122 och då inledde byggnationen. De tre lokala romerska legionerna utgjorde en stor del av arbetsstyrkan och projektet genomfördes på 6 år. Efter hand förstärktes och utökades de enkla palissaderna och jordvallarna med sina 14 fort. Muren var som mest sex meter hög och två meter tjocka stensättningar. Bakom muren anlades vägar med gott om plats för en snabb utryckning med både infanteri och ryttare.

Vi stannar först vid Chesters Roman Fort som är ett förhållandevis litet komplex vackert beläget vid Tyne-floden. Nära floden ser vi det mest välbevarade romerska badet med uppvärmt vatten, ångbad med mera. Chester har också den mest välbevarade samlingen av romerska skulpturer. Nästa stopp är stora Housesteads Roman Fort. Det enorma fortet ger ett fantastiskt intryck av hur muren löper i flera riktningar. Housestead är även den enda platsen där man kan gå en liten bit på muren.

Efter en spännande dag fortsätter vi mot Englands berömda Lake District. Vi hoppas att vi ska hinna njuta av solnedgången över det praktfulla landskapet. Vi bor på ett äldre, anrikt engelskt hotell som tronar på en liten kulle med utsikt över staden.

Dag 5
Lake District till fots och en båttur på Lake Windermere. Beatrix Potters trädgård, Hill Top
Charmiga Lake District nationalpark i solnedgång

Idag gör vi precis som engelsmännen gjort i hundratals år och kopplar av i landets största naturpark, Lake District. Området bjuder på en vacker utsikt och romantisk stämning. Dessutom kan man skryta med Englands högsta berg och den djupaste sjön och det är inte för inte som de så kallade ”lake poets”-poeterna Wordsworth och Coleridge, och inte minst Englands främsta akvarellkonstnär Turner, lät sig inspireras just här.

I vackra Lake District har vi valt den lilla orten Bowness-on-Windermere som är vackert belägen vid sjön som gett den dess namn. Idag upplever vi vidunderliga vyer, vacker natur, en kort vandring och inte minst en härlig båttur på Lake Windermere.

Efter detta beger vi oss till Beatrix Potters hus, Hill Top. Redan som liten tillbringade Beatrix många somrar tillsammans med sina föräldrar i Lake District, långt från hemmet i London. Hon hade inte så många vänner utanför familjen och därför växte hennes fantasi med hjälp av familjens husdjur och de fåglar och djur som hon mötte ute i naturen. Beatrix utbildade sig till naturvetare, men blev mest känd som författare och illustratör till vackra fabler. Hennes förkärlek till det unika området gjorde att hon köpte ett flertal lantegendomar här. Vid sin död skrev hon över 14 gårdar på totalt 1 600 hektar på National Trust så att området som hade inspirerat henne under så många år skulle bevaras för efterkommande generationer. Här hittar vi äkta engelsk landsortsstämning. Vi strosar runt i den härliga trädgården och känner oss nästan som i Beatrix Potters sagovärld, som så många av oss har sett på TV när det lackar mot jul.

Sedan tar vi en promenad i området. Den som vill har istället möjlighet att gå in i själva huset. (Entrén till huset Hill Top ingår dock inte i resans pris.) Det är inte alltid möjligt att komma in i huset, eftersom de endast släpper in ett begränsat antal besökare åt gången. Huset är fullt av hennes mest älskade saker och det ser nästan ut som om Beatrix bara har gått ut på en kort promenad. I varje rum finns en referens till en bild i en av hennes sagor. Beatrix köpte huset 1905 av intäkterna från hennes första bok, Pelle Kanin.

På kvällen intar vi middag på egen hand. Vi rekommenderar ett besök på den trevliga restaurangen The Angel Inn som har fått en Bib Gourmand-utmärkelse av Guide Michelin (rekommenderad restaurang med rimliga priser).

Dag 6
Lake District – Liverpool – Beatles-museet
Vi njuter av det sista Lake District har att erbjuda och beger oss sedan till Liverpool

Vi lämnar vår lilla idylliska stad vid sjön för att fortsätta till en av de mest berömda storstäderna i norra England. Staden Liverpool stoltserar med att vara staden som fostrade The Beatles – gruppen som bidrog till den musikstil som kännetecknade slutet av 1900-talet.

 Få är de som inte känner till hitlåtar som Hey Jude, I want to hold your hand och She loves you. Vi besöker det prisbelönta museet The Beatles Story. Här ser vi hur fyra unga killar från Liverpool blev världens första riktiga rockstjärnor med en barndom i hamnstaden Liverpool.

Efter ett par timmar i The Beatles’ kärleksfulla famn är det dags att äta lunch på egen hand och titta närmare på staden.

Därefter fortsätter vi till Manchester, den gamla nordengelska industristaden, som idag är en modern och hektisk storstad. Belägenheten nära hamnstaden Liverpool och kolgruvorna i området gjorde de nya ångmaskinerna till stadens största inkomstkälla. De många imponerande fabriksbyggnaderna vittnar om stadens storhetstid under vilken man bland annat hade en viktig bomullstillverkning. Idag har fabriksbyggnaderna omvandlats till moderna byggnader med allt från restauranger, museer och andra kulturinstitutioner. Här möter det gamla det nya och futuristiska byggnader och spännande arkitektur ger staden ett nytt och spännande liv.

Vi har några timmar på oss i staden som har så mycket mer än fotboll att erbjuda, även om lagen Manchester United och City är invånarnas största pride and joy. Vi beger oss till vårt hotell i centrum och äter en sista gemensam middag och den som vill kan avnjuta en pint i baren.

Dag 7
Manchester – hemresa
Manchesters rådhus

RESOR MED TIDIG HEMRESA:

Vi intar en sista engelsk frukost med ägg, bacon och bönor innan det är dags att lämna England och åka hemåt. Efter en vecka fylld med historia och äventyr åker vi tillbaka till flygplatsen. Därifrån låter vi SAS ta oss över Nordsjön som vikingarna för många år sedan kämpade sig över för att skapa några av de äventyr som vi har hört om under vår resa genom landet.

 

RESOR MED SEN HEMRESA:

Efter en sista engelsk frukost med ägg, bacon och bönor checkar vi ut och ställer vårt bagage på hotellet. Sedan kan vi få en sista upplevelse av den härliga staden på egen hand innan det är dags att lämna England och resa hemåt.

Efter en vecka fylld med historia och äventyr åker vi tillbaka till flygplatsen. Därifrån låter vi SAS ta oss över Nordsjön som vikingarna för många år sedan kämpade sig över för att skapa några av de äventyr som vi har hört om under vår resa genom landet.

Prisinformation

Om enkelrummen
Vi har ett begränsat antal enkelrum. Det är hotellen som avgör hur många enkelrum vi får. Enkelrummen är ofta klassiska enkelrum som kan vara betydligt mindre än dubbelrummen.
Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Köpenhamn - Manchester/r med SAS
 • Utflykter och transport enligt program
 • Alla nämnda entréer och aktiviteter (värde cirka 1500 kr)
 • Boende på bra hotell i delat dubbelrum
 • Frukost alla dagar och middag alla dagar utom dag 3 och 5.
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsskydd vid sjukdom 6% av priset
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
 • Eventuella extra arrangemang
 • Tillägg för enkelrum
 •  Drycker
 •  Personlig dricks till bl.a. chaufför (räkna med cirka 6£ per person)
 •  Personliga förnödenheter och dricks
 •  Administrationsavgift 150 kr per faktura (bortfaller vid online-bokning)

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Elektricitet

Svenska stickkontakter kan normalt sett bara användas i Storbritannien med en adapter som man kan köpa antingen hemma eller i Storbritannien. På vissa hotell kan man dock använda sig av uttaget i badrummet som är tänkt till rakapparater, men vi rekommenderar att man tar med sig en adapter på resan.

Brexit

I och med valet i december 2019 är Storbritanniens utträde ur EU, det så kallade Brexit, nu en realitet. Detta kan få betydelse för inresor till England och Skottland. Vilka konsekvenser Brexit får vet vi inte än, men så snart vi har vidare information, kontaktar vi naturligtvis redan inbokade kunder direkt, samt uppdaterar vår hemsida.

Bagage

Det är en bra idé att ta med en mindre ryggsäck eller väska till dagsutflykter och resedagar då man inte ser sitt bagage förrän på kvällen igen. Du behöver inte ta med egen handduk på resan.

Hotell

Vi har försökt planera resan så att vi inte behöver byta hotell varje dag. Hotellen är av mellanhög standard. 

York: Vi bor lite enklare men använder oss av ett välfungerande hotell som är en del av en hotellkedja, som ligger på gångavstånd till centrum.

Newcastle: Vi bor nära centrum på ett modernt hotell.

Lake District: Vi bor på ett äldre klassiskt engelskt hotell som är mer charmigt än modernt, men för oss har läget varit avgörande vid val av hotell.

Manchester: Vi bor utanför staden efter en lång dag när vi ska till flygplatsen nästa dag.

Hotellen har normalt sett wifi och det finns för det mesta te-/kaffe-kokare på rummet. Hotellen serverar klassisk engelsk frukost med ägg och bacon och de inkluderade middagarna serveras på hotellen. Om vi av någon anledning skulle behöva byta hotell på resan kommer vi naturligtvis att välja hotell av liknande standard och läge.

Sevärdheter

Det förekommer att sevärdheter som t.ex. Durham Cathedral, som är en ”levande kyrka”, har ett arrangemang (begravning eller annat) som gör att vi inte kan gå in i kyrkan.  I så fall ser vi kyrkan utifrån och reseledaren ser till att dagen fylls med andra intressanta aktiviteter. Vi försöker naturligtvis att ge våra resenärer som bra upplevelser som möjligt och därför kan det hända at byter ordningsföljden på dagsprogrammet.

Deltagarnas hälsa och fysik

På den här resan ska man kunna gå själv och följa med på vandringar till borgar, slott och ruiner. På vår stadsvandring i York går vi ca 3-4 kilometer och på vår vandring i Lake District kan man stanna i bussen om man hellre vill det eller vandra runt lite på egen hand. Det är alltid möjligt att stanna i bussen om man vill hoppa över en sevärdhet.

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 26 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 11, samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Dricks

Det är gängse norm att ge lite dricks till busschauffören. Vi rekommenderar ca 5-7£ för en vecka per  person. Övrig dricks förekommer när man köper något att dricka eller liknande och här är det vanligt att man rundar upp. Fråga gärna reseledaren om du vill veta mer.

Mer om England

Här kan du läsa mer om England:

www.albatros-travel.se/resmal/europa/england

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Rated 5 out of 5 by from Rekommenderas varmt En jättetrevlig semesterresa som överträffade alla förväntningar/förhoppningar
Date published: 2016-07-26
 • y_2020, m_1, d_17, h_18
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.4
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_0, tr_1
 • loc_sv_SE, sid_GBRTR03, prod, sort_[SortEntry(order=RELEVANCE, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Liknande resor

GBRTR03BSE