Opera på Oscarsborg

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Upplev Verdis berömda opera Otello under bar sommarhimmel på den gamla fästningen Oscarsborg i Oslofjorden.

Det är något helt speciellt med att uppleva en operaföreställning under bar himmel en ljum sommarkväll. Här mitt på klippön i Oslofjorden, ligger fästningen Oscarsborg som denna sommar utgör scen för Verdis Otello. Vi njuter en härlig middag på ön innan föreställningen, och vi ser också närmare på fästningen som spelar en viktig roll i Norges historia. Det var nämligen en av Oscarsborgs kanoner som i början april 1940 sänkte ett tyskt krigsfartyg.

På vår resa ska vi också se närmare på några av den norska huvudstadens sevärdheter, bl.a. med en rundvisning på den berömda norska Operan i Bjørvika.

Vi bor på ett centralt hotell i Oslo på gångavstånd till huvudgatan Karl Johan och stadens många övriga sevärdheter.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor, Operaresor , City Break

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Nej

 • Valuta NOK

Dagsprogram
Dag 1 Stockholm – Oslo. Besök i Vigelandsparken och rundvisning i Operan
Dag 2 Oslo. Promenad i Oslo och operaföreställning på Oscarsborg (Verdis Otello)
Dag 3 Oslo. Tid på egen hand och hemresa

Hotell

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Stockholm – Oslo. Besök i Vigelandsparken och rundvisning i Operan

Vi landar i Oslo och ger oss strax i kast med det spännande programmet. Vi kör till Vigelandsparken som ligger i utkanten av Oslo. Skulptursamlingen har fått namn efter konstnären Gustav Vigeland, som har utformat den.

Parken täcker ett område på hela 32 hektar och innehåller 214 skulpturer och tretton gjutjärnsgrindar. Alla skulpturer är skapade av Vigeland och parken är utförd efter hans teckningar. Parken är 850 meter lång och skulpturerna är grupperade i fem större enheter: Parken är 850 m lång och skulpturerna är grupperade i fem större enheter: Huvudingången, Bron med barnkammaren, Fontänen, Monoliten och Livshjulet.

Härifrån kör vi in mot Oslo och inkvarterar oss på ett centralt hotell på gångavstånd till många av stadens sevärdheter. Oslo har de senaste åren utvecklats till en modern metropol efter att ha stått lite i skuggan av andra nordiska huvudstäder. I centrum finns det flera shoppinggator, moderna gallerior, nya muséer och ett brett utbud av teater, konserter och andra nöjen.

Under eftermiddagen ses vi igen och går in mot Oslos hamnområde. Området kring Bjørvika har ändrats markant de senaste åren och med det nya operahuset fått en helt ny look. Oslos operahus invigdes 2008 och den 49.000m2 stora byggnaden med ca. 1100 rum kostade totalt 4,3 miljarder norska kronor. Byggnaden ritades av arkitektfirman Snøhetta och har fått många utmärkelser för sin unika design. Norrmännen är med all rätt mycket stolta över sin opera, som i motsats till den köpenhamnska till 100% är finansierad av den norska staten. Som kuriosa kan nämnas att tanken om ett operahus, väcktes redan 1917, då en lokal skeppsredare erbjöd sig att finansiera projektet. Han gick dock i konkurs kort därefter så projektet lades ner. Vi ska uppleva operan både invändigt och utvändigt och få veta mer om detta storslagna projekt.

Kvällen är avsatt till upplevelser på egen hand och reseledaren kan givetvis hjälpa till med rekommendationer på goda matställen m.m.

Dag 2
Oslo. Promenad i Oslo och operaföreställning på Oscarsborg (Verdis Otello)

Efter frukost promenerar vi ner mot Karl Johan, som slutar vid Slottsparken med utsikt mot det kungliga residenset, Slottet. Från stadens huvudgata beger vi oss nu mot hamnområdet och stadens landmärke Rådhuset, som med sina två markanta torn ligger på en öppen plats ut mot vattnet. Intill Rådhuset ligger det norska Nasjonalmuséets byggnad, som enligt planerna ska öppna nästa år (2022).

Vi avslutar vår promenad i staden vid vårt hotell. Här finns det tid att få lite lunch (för egen räkning) och göra sig klar till resans höjdpunkt: operaföreställningen på Oscarsborg.

Vi möts igen på eftermiddagen och kör till den lilla semesterorten Drøbak som ligger ut mot Oslofjorden en halv timmes körväg söder om Oslo. Här byter vi bussen mot ett mindre fartyg som ska föra oss den korta vägen till ön Oscarsborg. Väl framme går vi en tur på ön och ser närmare på fästningen som spelar en stor roll i Norges historia.

I början av april 1940 sändes fem tyska krigsfartyg från Nordtyskland för att landsätta trupper vid de största norska städerna på morgonen den 9 april. Grupp 1 bestod bl.a. av de tunga kryssarna Blücher och Lützow samt några mindre fartyg. I skydd av nattens mörker färdades de längs med Oslofjorden. Aktionens syfte var att tillfångata Norges kung och regering samt erövra militärdepåerna i Oslo, för att förhindra mobilisering av norska trupper.  På sikt skulle en invasion av Norge säkerställa tillgång på norsk (och svensk) järnmalm samt säkra hamnar ut mot Nordatlanten.

På väg genom fjorden passerade de tyska fartygen ett flertal kustbatterier utan att bli beskjutna. Samtidigt kom de första rapporterna om invaderande fartyg in till det norska befälet i Oslo.

Förvirring uppstod kring vilken order som den norska översten på Oscarsborg, Birger Eriksen, skulle följa, så när Blücher var inom räckhåll, fattade översten själv ett beslut: ”Antingen blir det medalj eller krigsrätt”, lär överste Eriksen ha sagt.

Två granater sköts från Oscarsborgs kanoner och kort därefter sjönk Blücher och 1000 män omkom. Resten av den tyska skvadronen vände därefter om.

Den norska översten försenade invasionstrupperna så mycket att Norges kung och regering fick tid att ta sig ut ur staden. Haakon VII blev en samlingssymbol för det norska motståndet mot den tyska ockupationen.
Lite kunnigare om Norges inblandning i det andra världskriget byter vi till en lite mysigare stämning. Vi sätter oss till bords och njuter en härlig middag på öns hotell och gör oss klara till dagens stora final: operaföreställningen Otello.

Otello är titeln på operan från 1887 som skrevs av Giuseppe Verdi och är baserad på tragedin Othello. Det är en dramatisk berättelse full av vidunderliga melodier om kärlek och anses av många vara Verdis bästa opera.
Det är en berättelse om avundsjuka, försmådda känslor, hämnd och makt. En hjärtskärande historia om hur en vacker och ren kärlek sakta förstörs.

Vi följer Otello som är en framgångsrik fältherre, gift med den vackra Desdemona. Men då Otello föredrar den unge Cassio, istället för hans annars trogne löjtnant Jago, känner sig Jago förbigången och bestämmer sig för att hämnas.

Jago väcker misstankar hos Otello om Desdemonas lojalitet genom att antyda otrohet, sedan troliggöra det, för att till slut ”bevisa” att hon är otrogen. Vi upplever ett ökande tvivel hos Otello i tak med att tilliten till hans hustru långsamt vacklar – alltihop skapat av Jagos ökande påverkan och lögner. Så alltmedan Jago utger sig för att vara Otellos vän, vävs Otello in i Jagos nät av avundsjuka på ett skrämmande och beräknande sätt, där Jagos motiv är något helt annat än vad han ger uttryck för.

Den annars så store krigaren faller mer och mer samman och till slut ser han endast en lösning – att slå ihjäl sin hustru Desdemona...

Efter en vidunderlig föreställning är det dags att bege oss tillbaka mot Oslo. Vi färdas den korta vägen tillbaka till Drøbak, där bussen står redo att köra oss tillbaka till vårt hotell i Oslo. Vi beräknar att vara tillbaka runt midnatt.

Dag 3
Oslo. Tid på egen hand och hemresa

Idag är tiden avsatt till upplevelser på egen hand i den norska huvudstaden, som lockar med mängder av spännande upplevelser. Kanske har man lust att se närmare på de äldsta existerande kvarteren, som också är den enda delen av staden som har räta vinklar. Kvadraturen, som den kallas var ursprungligen början till en ny stad som uppfördes av den danska kungen Christian IV, efter en allvarlig brand 1624 som ödelade dåvarande Oslo.

Eller varför inte en tur till det helt nya Munchmuséet. Muséet, som slog upp dörrarna till offentligheten i oktober 2021, är ett av världens största muséer ägnat åt en enskild konstnär och inrymmer fler än 26.000 verk (varav 1183 målningar) av den berömdae norrmannen. Den ca. 60 meter höga byggnaden, ritad av den spanske arkitekten Juan Herreros, har gett upphov till en livlig och passionerad debatt. Den höga byggnaden är utvändigt klädd med gråa, genomskinliga aluminiumplattor. Mycket markant är att de översta våningarna är utskjutande så det ser ut som om byggnaden ”böjer sig”. Över hela 13 våningar och i 11 separata konsthallar fås en helt unik genomgång av Edvard Munchs liv och verk, och två av Munchs mest kända verk, Skriet och Madonna, är naturligtvis huvudattraktioner. Man blir djupt rörd av Munchs bilder som mycket träffande har kallats ”en portal till det moderna livet”.

Senare på eftermiddagen, möts vi på vårt hotell och kör till flygplatsen, där vårt flyg väntar.

Prisinformation

Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm – Oslo t/r
 • Utflykter och entréer enl. Program
 • Biljetter till operan i ’Felt B’ (bästa kategorin)
 • Transporter enl. program
 • 2 nätter i delat dubbelrum på centralt hotell i Oslo (enkelrum mot tillägg).
 • Frukost varje dag
 • Middag dag 2
 • Skatter och avgifter
Prisen inkluderer inte
 • Avbeställningsskydd, 6% av resans pris
 • Gouda reseförsäkring, komplement till hemförsäkring
 • Eventuella extra arrangemang
 • Tillägg för enkelrum
 • Övriga måltider utöver de inkluderade
 • Dricks till lokalguider och chaufförer
 • Personliga förnödenheter
 • Administrativ avgift per faktura utgår med 130 kr (bortfaller vid online-bokning)
 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Upplysningar om resan

Operaföreställningen

Operaföreställningarna äger endast rum i augusti månad som också är den varmaste och bästa tiden när det gäller väder. Föreställningen äger rum under bar himmel och passar därför bra i det skandinaviska sommarvädret. Naturligtvis ska du klä dig för tillfället, men tänk också på att föreställningen är lång (ca. 3 timmar inkl. paus) och det kan vara en god idé att ta med en varm tröja/fleece eller jacka.

Det är också en god idé att ta med en regnjacka då vädret i Oslofjorden kan vara skiftande Vi ska också se oss omkring innan föreställningen och vi rekommenderar ett par promenadvänliga skor. Generellt är klädkoden till operan inte så strikt.

OBS! Låt paraplyet stanna hemma eftersom det förstör sikten för de kringsittande gästerna. Regnponchos och sittdynor finns till salu på ön.

Vi rekommenderar att man hittar sin plats i god tid, innan föreställningen börjar.

Det är inte tillåtet att ta med mat eller dryck till fästningen eller inne på fästningsområdet. Det går att köpa dryck och snacks på plats.

Vid dåligt väder, ställs föreställningen inte automatiskt in. Om väderförhållandena förhindrar att föreställningen äger rum, kan arrangören antingen skjuta upp starten eller hålla en kort paus tills dess att vädret blir bättre. Orkestern sitter under tak. Om föreställningen ställs in innan den har börjat, återbetalas operabiljetten. Om föreställingen däremot har börjat, återbetalas biljetten INTE, varken i sin helhet eller delar av den.

Albatros Travel vill göra er uppmärksam på dessa regler. Således kommer Albatros Travel endast att kompensera för biljetten till operan enligt ovanstående regler, samt om strejker, sjukdom eller annat hindrar att operaföreställningen äger rum.

Allmän information

En trygg reseupplevelse

Vi vill så gärna att du ska känna dig trygg som Albatrosresenär, både när du bokar din resa och när du iväg på din resa med Albatros – även i värld med coronavirus. Därför har vi tagit fram en rad åtgärder för att minska risken för smitta samtidigt som du kan ge dig ut i världen. Våra åtgärder omfattar bland annat följande:

 • Alla reseledare är certifierade i WHO:s riktlinjer för begränsning av smitta
 • Extra höga krav till våra samarbetspartner när det gäller rengöring
 • Vi informerar alla våra resedeltagare om reseförsäkring och minimering av smitta

Läs om alla våra åtgärder här

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Liknande resor