Polen från norr till söder

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Upplev Krakow, Wroclaw och Gdansk

Polen och dess befolkning har under flera århundraden varit med om fler omvälvande händelser än de flesta andra europeiska länder. Detta har satt sina tydliga spår i form av många olika stilar i landets vackra medeltida städer och storslagna fästningar, i kombination med en nationell stolthet över den nyvunna friheten. 

På den här resan upplever vi både det gamla och nya Polen när vi besöker landets största och viktigaste städer. Vi börjar i hamnstaden Gdansk som på senare tid blivit känd för sina skeppsvarv och en man vid namn Lech Walesa. Vi dyker djupare ner i historien när vi besöker korsriddarborgen i Malbork, och tar reda på hur viktig religionen är när vi besöker några av Polens största och mest imponerande kyrkor i de vackra medeltidsstäderna Torun, Poznan, Wroclaw och Krakow. 

Vi bor på 4-stjärniga, centralt belägna hotell och har gott om tid på egen hand under resans gång.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Nej

 • Valuta Zloty

Dagsprogram
Dag 1 Stockholm - Gdansk. Stadsvandring inklusive Europas längsta hamnpromenad och välkomstmiddag
Dag 2 Gdansk. Besök på Solidaritetsmuseet och moderna Gdansk
Dag 3 Gdansk - Torun. Riddarborgen Malbork och stadsvandring i Toruns gamla stadsdel
Dag 4 Torun – Wroclac. Genom det polska kärnlandet och stadsvandring i Wroclac.
Dag 5 Wroclaw – Krakow. Tid på egen hand. Koncentrationslägren Auschwitz-Birkenau och ankomst till Krakow
Dag 6 Krakow. Stadsrundtur med Rynek Glowny-torget, Wawel-slottet, domkyrkan och det judiska kvarteret.
Dag 7 Krakow. Tid på egen hand eller tillköpsutflykt till saltgruvan i Wieliczka inkl. lunch Avskedsmiddag
Dag 8 Flyg Krakow – Stockholm

Hotell

Mercure Old Town - Gdansk

 • 281 rum
 • 200 – 400 m till centrum
 • Dygnsöppen reception
 • 1 restaurang
 • Bar
 • Hiss
 • Gratis wi-fi

Hotel Mercure Old Town är med sina 281 rum och sitt fantastiska läge det perfekta stället för oss att bo i Gdansk. 
Hotellet, som är stadens högsta byggnad, bjuder på en storslagen utsikt och en internationell restaurang med polsk såväl som europeisk mat. Hotellets läge innebär att det är gångavstånd till den gamla stadsdelen och alla möjligheter att upptäcka Gdansks charmiga gator. Här hittar man trevliga lokala restauranger, caféer och shoppingstråk. 

Mercure Centrum - Torun

 • 105 rum
 • 200 – 400 m till centrum
 • Dygnsöppen reception
 • 1 restaurang
 • Bar
 • Hiss
 • Gratis wi-fi

Hotel Mercure Centrum i Torun ligger på gångavstånd till den gamla stadsdelen och Wislafloden som delar upp staden i två. Hotellet har 105 fina och nyrenoverade rum, en internationell restaurang med polsk och europeisk mat samt en trevlig och serviceinriktad personal.

Park Plaza - Wroclaw

 • 177 rum
 • 100 – 200 m till centrum
 • Dygnsöppen reception
 • 1 restaurang
 • Bar
 • Hiss
 • Gratis wi-fi

Med utsikt över floden Oder som delar staden Wroclaw ligger det nybyggda Park Plaza. De 177 moderna, rymliga rummen är den perfekta utgångspunkten för att uppleva denna vackra gamla stad, vars historiska centrum ligger utanför hotellets ingång.

Hotellet trevliga restaurang bjuder på både lokal och internationell mat, och om man har tid kan ett besök i hotellets spa rekommenderas.

Metropolis

 • 60 rum
 • 200 – 400 m till centrum
 • Dygnsöppen reception
 • 1 restaurang
 • Bar
 • Hiss
 • Gratis wi-fi

Det nybyggda Hotel Metropolis lockar med moderna, ljusa rum, men också med ett fantastiskt läge. Det är till exempel mindre än en halv kilometer till Krakows berömda torg, Rynek Glowny.

Detta lilla boutique hotell bjuder dessutom på en av Krakows bästa frukostbufféer, som kan ätas i hotellets trevliga trädgård.

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Avresedatum

Avresa Resans längd Pris Avresa från OBS:
13 998:–
Stockholm
Fullbokad
Klicka på ett datum för att se tillhörande program

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Stockholm - Gdansk. Stadsvandring inklusive Europas längsta hamnpromenad och välkomstmiddag Cirka 50 kilometer
Gdansk ligger vackert vid Wisla-floden

Vi flyger från Stockholm och landar en timme senare på Gdansks flygplats. När vi har fått vårt bagage kastar vi oss ut i dagens program som består av en stadsrundtur i den vackra hamnstaden, vackert belägen vid Wislaflodens mynning i Baltiska havet. Både är viktiga vattenvägar via vilka ett stort antal lantbruksprodukter och övriga kommersiella produkter fraktades. Idag ligger flodutloppet längre österut. Gdansk – eller Danzig – var en väldigt viktig stad under Hansatiden eftersom den var provinshuvudstad i Preussen. Den gamla delen är återuppbyggd efter att staden nästan raderades med marken under de sista krigsåren, då de ryska styrkorna drev de tyska trupperna på flykt västerut.
Gdansk har precis som övriga Polen en händelserik historia. Först var staden tysk, sedan en del av det polsk-litauiska storriket, sedan preussiskt, så en del av det tyska kejsarriket samt fristad under Folkförbundet under mellankrigsåren, innan den återigen blev polsk efter andra världskriget. 
År 1795 upphörde Polen att existera. Ryssland, Preussen och Österrike tog var sin del, och Preussen hade så smått börjat likna en stormakt. Den tyska Hohenzoller-släkten var både kurfurstar av det relativt lilla men extremt välbärgade Brandenburg samt hertigar av Preussen, vilket var det något fattigare Ostpreussen med Pommern, Danzig och Litauen. De slog ihop de olika delarna, kallade sig för kungar och gjorde detta till den viktigaste tyska staten.

Vi tillbringar dagen i den gamla stadsdelen där vi ser Kungsvägen, hamnen, rådhuset, Uphagens hus, hamnkranen och Mariakyrkan. Vi kommer även att ha tid att upptäcka den vackra staden på egen hand.

På eftermiddagen checkar vi in på vårt centralt belägna hotell och äter en god middag på en närbelägen restaurang.

Dag 2
Gdansk. Besök på Solidaritetsmuseet och moderna Gdansk
Gdansk var under hansatiden provinshuvudstad i Preussen

Efter en god natts sömn är det dags för oss att bege oss till det moderna Gdansk. På 1980-talet blev Gdansk huvudsäte för den spirande oron i Polen, inspirerat av den självständiga fackföreningen Solidaritet, där arbetarna under ledning av Lech Walesa till slut lyckades störta det kommunistiska Polen. Upproret blev grundstenen till Berlinmurens fall.

Vi inleder dagen med att besöka Solidaritetsmuseet och det gamla Lenin-skeppsvarvet, själva symbolen för landets omvälvning i modern tid. Härifrån fortsätter vi med en sightseeing i moderna Gdansk och avslutar på stadens inbjudande handelsgata. Vi tillbringar resten av dagen på egen hand, och den som vill kan bland annat besöka bärnstensmuseet eller kanske slå sig ner på ett kafé eller en restaurang i den gamla staden. Här går det att äta för ytterst rimliga priser.

Dag 3
Gdansk - Torun. Riddarborgen Malbork och stadsvandring i Toruns gamla stadsdel Cirka 200 kilometer
Korsriddarborgen i Malbork

Vi lämnar Gdansk och beger oss inåt landet. Längs vägen stannar vi i Malbork där vi ska besöka riddarborgen med samma namn. Ett tyskt medeltida slott från 1274 (den tyska ordern) som påminner om motsvarande riddarborgar i de baltiska länderna. Det är imponerande stort och skyddat med torn, murar och vallgrav och finns sedan 1997 med på UNESCOs världsarvslista. Fram till år 1626 fanns inte den armé som kunde inta borgen, och det var inte förrän svenskarna drog ut på fälttåg i Preussen som borgens invånare slutligen fick ge vika.

Härifrån fortsätter resan söderut mot medeltidsstaden Torun i östra Pommern. Torun är vackert beläget vid Wislafloden, och har överlevt Polens dystra förflutna och andra världskriget utan skador. Staden har strax över 200 000 invånare, och har fostrat självaste astronomen Nicolaus Copernicus, som föddes här år 1473. 

Thorn, som staden ursprungligen hette på tyska, har utvecklats ända sedan 1200-talet då stadens nuvarande placering avgjordes av ett stort antal flodöversvämningar. Ända sedan 1525 och fram till 1945 har den varit en del av antingen det självständiga Preussen, kungariket eller kejsarriket.  Staden spelar en viktig roll för Polens historia. Man vet att området har varit bebott i minst 3 000 år, ursprungligen av slaviska stammar, men på medeltiden kom de så kallade teutoniska riddarna, även kallade för tyska orden, hit och uppförde den första borgen runt år 1231. Den tyska ordern föll sedermera i Ostpreussen i krigen som pågick mellan 1454 och 1466.  

I Torun tar vi en promenad i den UNESCO-bevarade gamla stadsdelen, och tittar bland annat på den gotiska katedralen som tillägnats Johannes Döparen, rådhuset som är ett av Europas vackrast smyckade, marknadsplatsen med statyn av Copernicus och de många vackra gotiska byggnaderna och kullerstensgatorna, samt promenaden längs Wislafloden. Torun är väldigt välbevarat och har det största antalet bevarade gotiska byggnader i Polen. Det finns fortfarande rester kvar efter de ursprungliga stadsmurarna och fästningarna.

Tidig kväll inkvarteras vi på vårt centralt belägna hotell efter en lång och upplevelserik dag.

Dag 4
Torun – Wroclac. Genom det polska kärnlandet och stadsvandring i Wroclac. Cirka 300 kilometer
Astronomen Nicklaus Kopernikus föddes i Torun 1473

Idag har vi chans att sova lite längre innan vi ska bege oss till Polens fjärde största stad Wroclac. Staden har länge fört en tämligen anonym tillvaro i skuggan av de mer kända polska städerna Kraków och Warszawa. Det är synd eftersom Wroclaw har riktigt mycket att erbjuda. Stadens skiftande tillhörighetsförhållanden har skapat en unik mångfald som idag är en av Wroclaws främsta styrkor. Stadens blandning av böhmiska, österrikiska, preussiska, judiska och polska traditioner och arkitektur smälter samman på ett harmoniskt sätt vilket gör staden tämligen unik.

Wroclaw är framför allt känt för sitt huvudtorg Rynek som vi naturligtvis ska besöka.
Torget vars historia går hela vägen tillbaka till 1300-talet domineras av stadens rådhus. Det tog 250 år att bygga rådhuset vilket syns tydligt i byggnadens arkitektur, som har både gotiska, renässans- och tidiga barockinslag. Byggnaden och framför allt dess fasader mot öster och väster är en av Wroclaws mest intressanta ur ett historiskt perspektiv.

Resten av dagen gör vi utforskningar på egen hand. I floden Odra som rinner genom staden finns det flera små öar som är väl värda ett besök. Den viktigaste av öarna är Katedralön som har fått sitt namn av Johannes Döparen, och som totalförstördes under andra världskriget. Detta är öns största sevärdhet och framför allt intressant för sin fina glasmosaik och orgel, som är Polens största kyrkorgel. Katedralön är även spännande för sitt folkliv, härliga stämning och de gamla gaslamporna som tänds och släcks av en väktare.

Det finns många bra restauranger att välja på när det är middagsdags. Om du inte vet vilken du ska välja hjälper reseledaren gärna till med tips och rekommendationer. 

Dag 5
Wroclaw – Krakow. Tid på egen hand. Koncentrationslägren Auschwitz-Birkenau och ankomst till Krakow Cirka 270 kilometer
Wroclaw är Polens fjärdestörsta stad

Den som inte känner sig färdig med Wroclaw kan tidigt på morgonen ta en promenad i det trevliga området runt hotellet innan det är dags att lämna staden och istället möte en annan av Polens vackra och historiska städer, nämligen Kraków.

Resan går via ett av Polens mörkaste kapitel när vi besöker det gamla koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau. Lägren har blivit en symbol för den mörkaste tiden i Europas historia då miljontals judar miste livet. Det var i Auschwitz-Birkenau som Josef Mengele utförde sina fruktansvärda medicinska experiment på fångarna. Vi besöker både Auschwitz och Birkenau och stannar kvar på området i cirka tre timmar. Det är nästan omöjligt att förbli opåverkad av besöket och händelserna under detta mörka kapitel i Europas historia.

Vi fortsätter den sista biten till närbelägna Kraków som är en av de polska städer som klarade sig bäst i kölvattnet av andra världskrigets förödande konsekvenser. 

Dag 6
Krakow. Stadsrundtur med Rynek Glowny-torget, Wawel-slottet, domkyrkan och det judiska kvarteret.
Polens vagga - Poznan

Krakow har mycket att bjuda på och idag tittar vi närmare på de mest imponerande byggnaderna. I den eleganta gamla stadsdelen Stare Miasto hittar vi gamla vackra kyrkor, monument och byggnader, flera av dem upptagna på UNESCOs världsarvslista. Den stora medeltida marknadsplatsen är den största av sin art i Europa. Krakow är en historisk stad som tar oss genom olika tidsåldrar för konst och arkitektur.
Mitt på Rynek Glowny-torget hittar vi den gamla marknadsplatsen från 1500-talet, som idag är en livlig mötesplats med marknader, barer, restauranger och kaféer. Här hittar vi även Mariakyrkan som grundades på 1200-talet. Lyssna gärna efter melodin som varje timme ljuder från en trumpet i kyrktornet. Allt till minnet av en trumpetblåsare som sköts till döds i tornet vid den mongoliska invasionen.
Vi äter en god lunch innan vi på eftermiddagen besöker det judiska kvarteret Kazimierz. Vi promenerar till stadsdelen där vi strosar runt och tar del av folklivet och alla kaféer, restauranger och butiker. I kvarteret besöker vi bland annat en av de gamla synagogorna och den judiska kyrkogården. Vi fortsätter till Podgorze-distriktet där tyskarna upprättade ett judiskt getto under andra världskriget. När Tyskland invaderade Polen år 1939 fanns det 65 000 judar i Kraków. Endast 6 000 judar överlevde kriget och koncentrationslägren. I Podgorze finns det idag ett minnesmärke som består av 70 tomma stolar symboliserar judarnas kvarlämnade ägodelar.

Dag 7
Krakow. Tid på egen hand eller tillköpsutflykt till saltgruvan i Wieliczka inkl. lunch Avskedsmiddag
Wavel Hill

Dagen är avsatt åt upplevelser på egen hand för den som inte vill följa med på utflykten till den berömda saltgruvan i Wieliczka. Den 700 år gamla saltgruvan består av en labyrint av tunnlar och cirka 50 kilometer gångar och schakt fördelade på nio våningar varav den djupaste ligger hela 327 meter under jorden. Vi besöker de tre översta nivåerna som ligger på 64-135 meters djup. Vi ser kammare och kapell med altare och helgon – allt uthugget i salt. Sankt Kinga-kapellet är det mest imponerande. Det tog de två bröderna över 30 år att hugga ut kapellet, och man transporterade bort över 20 000 ton salt. 

Besöket i saltgruvan pågår i cirka två timmar och längs vägen får vi höra spännande berättelser om bland annat gruvdrift. Vandringen genom gruvans tunnlar är cirka två kilometer lång och vi rekommenderar bra vandringskängor. Temperaturen i gruvan ligger på mellan 14 och 16 grader så kom ihåg en varm tröja eller jacka.

På kvällen träffas vi för en sista god middag på restaurang.

Dag 8
Flyg Krakow – Stockholm
Vackra Krakow från ovan

På morgonen kör vi till flygplatsen där vårt direktflyg till Stockholm väntar.

Extrautflykt till saltgruvan i Wieliczka, inkl. lunch

Utanför Kraków väntar en underjordisk upplevelse i en 700 år gammal saltgruva. Gruvan består av en labyrint av tunnlar och drygt 50 kilometer gångar och schakt fördelade på  nio våningar – den djupaste går hela 327 meter under marken. Vi besöker de tre översta nivåerna, som ligger på 64-135 meters djup. Vi ser kamrar och kapell med altare och helgon – allt uthugget i salt. St. Kinga-kapellet är det mest imponerande. Det tog två bröder mer än 30 år att hugga ut kapellet, och mer än 20 000 ton salt transporterades bort. 

Besöket i saltgruvan varar ca två timmar och under besöket lär oss mer om bland annat gruvdriften. Vandringen genom gruvans tunnlar är på drygt två kilometer och vi rekommenderar därför bra vandringsskor. Kom ihåg att ta med en varm tröja eller jacka, eftersom temperaturen i gruvan är 14-16 grader.

Pris: 898 kr

Saltgruvan Wieliczka

Prisinformation

Tillägg för enkelrum
2 998:–
Priset inkluderar
 • Svenskspråkig reseledare
 • Direktflyg Stockholm - Gdansk och Krakow – Stockholm
 • Boende på bra hotell i delat dubbelrum
 • Utflykter enligt program
 • Halvpension 
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsskydd, 6 % av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
 • Tillägg för enkelrum 
 • Övriga måltider och drycker
 • Dricks till lokalguider och chaufförer (räkna med cirka 40 euro)
 • Personliga förnödenheter
 • Administrionsavgift per faktura utgår med 150 kronor (bortfaller vid onlinebokning)
 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Bagage

Ta gärna med en mindre ryggsäck eller väska för dagsutflykter och resdagar, eftersom du oftast inte har tillgång till ditt bagage förrän på kvällen igen. Du behöver inte ta med handduk.

Logi

Vi bor på hotell med vanliga bekvämligheter. Hotellen är valda efter sin belägenhet och trevliga atmosfär.  Vi bor på bra 3-stjärniga hotell som trots sin enkla standard är ytterst charmiga. Servicenivå och standard kan skilja sig något från det vi är vana vid i vår del av Europa. Oavsett standard har du alltid egen dusch och toalett på rummet. Slutgiltig hotellista skickas med avresebrevet sju dagar före avresa.

Lämpar sig inte för personer med rörelsehinder Eftersom många av utflykterna företas till fots behöver resedeltagarna vara fullt rörliga och kunna röra sig utan hjälp.

 

Saltgruvan i Wielizcka

Vid vårt besök i saltgruvan i Wieliczka tar vi oss an cirka 800 trappsteg under vår cirka två kilometer långa promenad i tunnlarna. Vi rekommenderar bra vandringskängor. Temperaturen i gruvan ligger på mellan 14 och 16 grader så kom ihåg en varm tröja eller jacka.

Besök i ortodoxa kyrkor. 

I ryskortodoxa kyrkor täcker kvinnor alltid håret med en sjal. Ta med en sådan på våra utflykter på land. Män behöver inte bära huvudklädnad i kyrkorna.

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 20 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 6.3.1., samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbokningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Allmän information

En trygg reseupplevelse

Vi vill så gärna att du ska känna dig trygg som Albatrosresenär, både när du bokar din resa och när du iväg på din resa med Albatros – även i värld med coronavirus. Därför har vi tagit fram en rad åtgärder för att minska risken för smitta samtidigt som du kan ge dig ut i världen. Våra åtgärder omfattar bland annat följande:

 • Alla reseledare är certifierade i WHO:s riktlinjer för begränsning av smitta
 • Extra höga krav till våra samarbetspartner när det gäller rengöring
 • Vi informerar alla våra resedeltagare om reseförsäkring och minimering av smitta

Läs om alla våra åtgärder här

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Liknande resor

20PLRTR02ASE2709