Rumba och rom – det bästa av Kuba!

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Rundresa med kultur, historia och avkoppling i strandparadiset Varadero

På den här underbara resan får du chansen att uppleva Kubas mesta och bästa sevärdheter! Vi tar en åktur i traditionella amerikanare och står på den plats där Castro under många år höll sina berömda tal till folket. Vi går i Hemingways fotspår och besöker hans lantställe.

Men inte nog med det! Vi njuter av Kubas vackra natur på vår väg till södra Kuba och kolonialtidens Trinidad, och ser den eviga lågan brinna vid Che Guevaras minnesmärke i Santa Clara. Dessutom slår vi klackarna i taket och besöker en dansskola, och vi ser hur de berömda kubanska cigarrerna rullas på cigarrfabrik. I Trinidad har vi chansen att lära känna den kubanska befolkningen när vi övernattar på privat Bed & Breakfast.

Resan avslutas med sol och bad i Varadero, där vi kan njuta av barfotasemester på Kubas vackraste stränder under 3 härliga dagar.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresa

 • Reseledare Svensk

 • Visum Ja

 • Vaccination Ja

 • Valuta Peso convertible (CUC), euro

Dagsprogram
Dag 1 Avresa mot Havanna, Kuba
Dag 2 Havanna. Tobaksfabrik, stadsvandring genom gamla stan och åktur i klassiska amerikanare
Dag 3 Havanna. Revolutionstorget, dansskola, Hemingways Kuba
Dag 4 Utflykt till Pinar del Rio, tobaksgård och båttur på underjordisk flod
Dag 5 Havanna – stadsrundtur i Cienfuegos – Trinidad. Övernattning på privat bed & breakfast
Dag 6 Trinidad. Stadsvandring
Dag 7 Trinidad – Santa Clara - Varadero
Dag 8–9 Varadero. Sol och bad och avkoppling
Dag 10 Varadero och hemresa
Dag 11 Hemkomst

Hotell

Bed & breakfast på Kuba

Ett bed & breakfast på Kuba drivs av helt vanliga kubaner som har fått tillstånd att hyra ut rum inom den i övrigt statliga turistsektorn. Några hyr ut flera rum, andra bara ett enda.

Du kommer att bo på ett bed & breakfast som ligger centralt. Förmodligen kommer du att gå med ditt bagage ett par hundra meter från bussen till ditt bed & breakfast, eftersom gatorna i centrum ofta är för smala för att bussen kan komma fram. Det kan vara en god idé att ta med en ficklampa.

Du äter frukost på ditt bed & breakfast. Vad frukosten består av kan variera, men oftast serveras frukt, bröd och ägg. 

På vissa ställen bor familjen också i huset, på andra ställen gör de inte det. Oavsett vilket har du ditt eget privatliv här.  Om du vill prata med din värd är det inte alltid hen talar särskilt bra engelska, men med lite god vilja och eventuellt lite hjälp från reseledaren brukar det gå fint.

Rummen
Rummen är enkla, men rena. De är inredda med en dubbelsäng eller två mindre enkelsängar, samt luftkonditionering eller fläkt, samt privat badrum. Det kan vara en god idé att ta med sig tvål, schampo och en liten handduk hemifrån, eftersom här inte finns samma mängd till förfogande som på ett hotell.

Hotel Telégrafo

 • 63 rum
 • 0 km till gamla stan
 • Dygnsöppen reception
 • Restaurang
 • Bar
 • Hiss
 • Wi-Fi (på gemensamma ytor - mot betalning)

Det här charmiga hotellet ligger i hjärtat av Havanna och har bästa möjliga placering i den gamla stadsdelen. Det ligger vid Ramblan, som leder ned till hamnpromenaden, El Malecon, och vid det centrala torget, där den vackra gamla teatern och El Capitolio ligger. Det är endast ett par minuter till fots till fler av Hemingways favoritbarer och Calle Obisbo; gågatan i gamla stan i Havanna.

Hotellet byggdes 1888 och totalrenoverades 1914 och blev då känt som Havannas mest moderna hotell. I dag har hotellet förflyttats in i 2000-talet med moderna faciliteter och inredning som passar till den koloniala stämningen i stadsdelen. På flera platser – i trädgården och på första våningen – har man restaurerat några av de gamla murarna och valven, och gett dem liv igen genom att låta dem vara en del av den moderniserade byggnaden.

På hotellet finns en restaurang som serverar internationella rätter, och det finns även en bar ute i gården.

Det finns Wi-Fi på de gemensamma ytorna (mot betalning).

Rummen
Eleganta rum med en eller två sängar. Alla rum har minibar, värdeförvaringsskåp, TV, telefon, luftkonditionering och hårtork.

De flesta rummen vetter ut mot gatan och några enskilda rum vetter ut mot ”pation” (där baren ligger). Alla rummen har dubbelglasfönster så att man inte störs av oljud.

Meliá Marina Varadero

 • 771 rum
 • Reception öppen dygnet runt
 • 60 meter till sandstrand
 • Bufférestauranger och a la carte-restauranger
 • Bar
 • Hiss
 • Stor swimmingpool utomhus
 • Strand-/pool-handdukar
 • Solstolar vid poolen och stranden
 • Tar emot internationella kort (dock inte amerikanska)
 • Wifi mot avgift
 • Wellness
 • Liten matbutik vid hotellet
 • Busshållplats direkt utanför hotellet
 • TV på rummet
 • Minibar, som fylls upp varje dag, ingår i priset
 • Värdeförvaringsbox mot avgift
 • Luftkonditionering
 • Fläkt
 • Hårtork
 • Strykjärn
 • Möblerad balkong/terrass

Hotellet ligger vackert vid den nya marinan i Varadero, som inbjuder till en promenad. Hotellet är ett all inclusive-hotell med ett flertal restauranger och barer. Mat och dryck ingår dygnet runt. En av Varaderos finaste sandstränder ligger ca 60 meter från hotellet (man kommer dit via en gångbro). Det fina poolområdet har en bar och solstolar och dessutom utsikt över marinan.  På hotellområdet finns även ett fitnesscenter, ett stort spaområde och wifi.

Hotellet har stora moderna rum med en mängd bekvämligheter.  Rummen vetter mot den tropiska trädgården och har luftkonditionering, värdeförvaringsskåp, strykjärn och strykbräda, hårtork, telefon, LCD-TV, WiFi (mot betalning), minibar som fylls på varje dag (ingår i priset) samt en möblerad balkong.

Uppgradering (tillköp): Rummen på hotellets nästöversta våning (6: e våningen), den så kallade ”The Level”, är reserverad till hotellets VIP-gäster. Rummen har samma standard som på de andra våningarna, men här har man tillgång till egen reception (privat incheckning) och internationell a la carte-restaurang på 7: våningen, där man kan äta alla huvudmåltider. Restaurangen har en fin utsikt över marinan och en mer tillbakalutad atmosfär än än hotellets stora bufférestaurang där övriga hotellgäster äter sina måltider. För ett mindre belopp kan du boka ett rum på ”The Level”.

Läs mer här: www.meliacuba.com/cuba-hotels/hotel-melia-marinavaradero

Bilder

Avresedatum

Avresa Resans längd Pris Avreseflygplats OBS:
21 998:–
Stockholm
Klicka på ett datum för att se tillhörande program

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Avresa mot Havanna, Kuba

Under morgonen flyger vi till Havanna. Staden grundades av spanjorerna 1515, och den flyttades två gånger innan den fick sin nuvarande plats på Kubas norra kust. 1556 blev Havanna Kubas huvudstad, och blev samtidigt ett nästan obligatoriskt stopp för de européer som reste till och från Latinamerika. De många fartygen fick handeln att blomstra, och inom några få år blev Havanna den största och viktigaste staden på Kuba.Som huvudstad i republiken Kuba är nuvarande Havanna hemort för de viktigaste stats- och regeringsinstitutionerna. Stadens industrier står för en stor procentandel av nationalekonomin, och hamnen hanterar mer än hälften av landets import och export. Efter ankomsten till Havanna åker vi till vårt hotell som ligger i den modernare delen av staden.

Dag 2
Havanna. Tobaksfabrik, stadsvandring genom gamla stan och åktur i klassiska amerikanare
På utflykt i klassiska amerikanare

Vi börjar dagen med att besöka en av stadens tobaksfabriker där vi får se hur de berömda cigarrerna rullas.  (Under de tre första veckorna i januari är tobaksfabrikerna på Kuba stängda, så i den perioden kommer en proffessionell tobaksrullare att demonstrera cigarrullningens konst (på en annan plats).

Sedan ska vi bege oss på stadsvandring i det ursprungliga Havanna, som kom på UNESCO:s världsarvslista 1982. Det är välförtjänt att staden tilldelats den ärofulla titeln "världsarv" eftersom Havannas gamla stadsdel är en av Latinamerikas bäst bevarade äldre stadsdelar. Här finns ett stort antal historiskt viktiga byggnader och monument från 1500 till 1800-talet. När vi promenerar på de smala kullerstensgatorna, förbi de tunga dörrarna i massivt trä och balkongerna med sina vackra smidesarbeten känner du verkligen av historiens vingslag. Vi går längs gatan Calle Obispo som ser likadan ut idag som den gjorde för hundratals år sedan, från trottoarkanterna på gatan till takbjälkarna på husen. Vårt mål är Plaza de Armas där vi ser den imponerande byggnaden Palacio de los Capitanes Generales. Palatset var färdigt 1791, och blev senare fram till 1898, officiell residens för kolonins guvernörer. Guvernörerna kallades generalkaptener, capitanes generales.

Vi promenerar förbi två av Havannas vackraste torg, La Plaza Vieja och Plaza San Francisco. Båda torgen är fullständigt restaurerade och är slående exempel på spansk kolonialarkitektur. Sedan fortsätter vi till Katedraltorget. 1748 började jesuitpräster att bygga det som senare skulle bli Havannas katedral. Ända fram till 1800-talet bevarade man de jordiska resterna från dåtidens framträdande personligheter i katedralen. Till och med de påstådda resterna av Christoffer Columbus bevarades här tills spanjorerna tog med dem till Spanien, när kolonialherradömet upphörde. Torget framför katedralen omges av stora vackra palats som också stammar från kolonialtiden. Ett stenkast härifrån ligger den berömda baren La Bodeguita del Medio. Det var här som Hemingway drack sin mojitos tillsammans med andra framstående konstnärer, författare och politiker.

Vi kommer också att ta vägen förbi två av Havannas vackraste torg, La Plaza Vieja och Plaza San Francisco. Båda torgen är fullständigt restaurerade och är slående exempel på spansk kolonialarkitektur. Vi går vidare till Katedraltorget som är omgivet av stora, vackra palats som också de härstammar från kolonialtiden. Ett stenkast härifrån ligger den berömda baren La Bodeguita del Medio. Det var här som Hemingway drack sin mojitos tillsammans med andra framstående konstnärer, författare och politiker.

Efter lunch på en av Havannas restauranger blir vi hämtade i gamla amerikanska bilar. Bilerna har varit på Kuba sedan revolutionen 1959 och är alltså mer än 50 år gamla – vissa är till och med 60. Vi kommer med andra ord fram ståndsmässigt den nya stadsdelen där vi kör runt och får intryck av stadslivet. 

Dag 3
Havanna. Revolutionstorget, dansskola, Hemingways Kuba
Hemingways hus

Vi börjar dagen med Revolutionstorget, där Fidel Castro har hållit några av sina maratontal till det kubanska folket som kunde vara upp till åtta timmar. Torget är Havannas politiska centrum med regerings- och partibyggnader, en rad ministerier samt ett 142 meter högt monument, som hyllar republikens grundare, José Marti.

Sedan besöker vi danskompaniet Habana Compás som är känd för en helt unik stil som blandar spansk dans med afrokubanska rytmer. Dansarna är kända internationellt och har uppträtt i Europa flera gånger.

Nu har det blivit dags att se författaren Ernest Hemingways lantställe, finca La Vigia, som var Hemingways hem under många år. Huset donerades till den kubanska regeringen, och det ser i dag ut på nästan samma sätt som det såg ut när Hemingway lämnade det. Regeringen vill bevara huset så intakt som möjligt, så det gör dessvärre att man inte har möjlighet att se det från insidan. Vi får därför nöja oss med att beundra det genom fönsterrutorna. Man förstår varför Hemingway älskade huset som ligger idylliskt med tropiska blommor och skuggande träd. De många vitmålade trädgårdsmöblerna och den vackra, övergivna swimmingpoolen vittnar om ett liv från en svunnen tid. Och överraskande nog för en machoförfattare som Hemingway hade han helt klart en känsla för inredning!

Dag 4
Utflykt till Pinar del Rio, tobaksgård och båttur på underjordisk flod
Den vackra Viñales-dalen

Dagen kommer att gå i naturens tecken. Vi åker västerut mot Viñales och efter ett tag är vi omgivna av det grönskande landskapet där de karaktäristiska tobaksfälten dominerar. På många håll kommer vi att se de små, primitiva husen där man torkar tobaken. Tobaksbladen torkar i tre månader innan det är dags att leverera dem till fabrikerna.

Vi får en rundvisning på en tobaksgård innan vi kommer fram till Viñales. Vi äter lunch på en restaurang i området. I Viñales-dalen står vi öga mot öga med den vackraste naturen på Kuba. Dalen är omgiven av imponerande klippformationer som är flera miljoner år gamla. Många av klippformationerna innehåller grottor där Kubas urbefolkning gömde sig från spanjorerna när de kom för att kolonisera Kuba. Vi besöker en av dessa grottor som också har en liten undervattensflod som vi kommer att ta en båttur på. Sedan är det dags att åka tillbaka till Havanna, och vi är framme i huvudstaden igen under kvällen.

Dag 5
Havanna – stadsrundtur i Cienfuegos – Trinidad. Övernattning på privat bed & breakfast
Möt den kubanska befolkningen i Trinidad

Vi åker söderut i riktning mot Trinidad, och på vägen gör vi ett stopp i Cienfuegos där vi ska göra en stadsrundtur. Staden har cirka 150 000 invånare, och den räknas till en av landets vackraste med sin särpräglade arkitektoniska stil och sitt läge vid en stor bukt vid det Karibiska havet. Staden är en av Kubas viktigaste hamnstäder, och har under många år tjänat stora pengar på produktionen av konstgödsel, mjöl, oljeraffinering, fiske och handeln med socker, frukt och tobak. Cienfuegos är därför en av landets rikaste städer. Vår stadsrundtur tar oss förbi den gamla stadsdelen Cienfuegos som finns med på UNESCO:s världsarvslista, och den vackra Tomas Terry Theatre från 1895 med sina eleganta balkonger och takmålningar. Teatern, som fortfarande är i bruk, är en av de äldsta i Latinamerika.

Sedan fortsätter vi utmed kusten till Trinidad, en av Kubas största städer. Trinidads traditionella arkitektur från kolonialtiden räknas bland de absolut bäst välbevarade, inte bara på Kuba, utan i hela Latinamerika. Husens röda tegelstenar står i vacker kontrast till de blommande, gröna innergårdarna. Bakom fönsterluckorna döljer sig vackra möbler av mahogny och korgflätad rotting, sirliga väggornament och gamla målningar. Pelare huggna i sten, fint porslin, utsirade dörrar och portar järn. Denna överdådighet gör nästan staden till ett levande museum.

I Trinidad övernattar vi på privata bed & breakfast i centrum.

Dag 6
Trinidad. Stadsvandring
På promenad i Trinidad

Trinidad och dess omgivningar bjuder på en fascinerande historia och sevärdheter. Under 1800-talet byggdes det fler än 50 sockerkvarnar i dalen runt om Trinidad, vilket gjorde staden till en av Kubas rikaste. Ruinerna av kvarnarna finns fortfarande kvar i den grönskande dalen, omgivna av de gröna bergen. Trinidad och Valle de los Ingenios, Sockerkvarnsdalen, har båda förklarats som världsarv av UNESCO.

Trinidads traditionella arkitektur från kolonialtiden räknas bland de absolut bäst välbevarade, inte bara på Kuba, utan i hela Latinamerika. Husens röda tegelstenar står i vacker kontrast till de blommande, gröna innergårdarna. Bakom fönsterluckorna döljer sig vackra möbler av mahogny och korgflätad rotting, sirliga väggornament och gamla målningar. Pelare huggna i sten, filigrant porslin, utsirade dörrar och portar järn. Denna överdådighet gör nästan staden till ett levande museum.

Vi ger oss ut på stadsvandring i Trinidad som än idag nästan ser ut som den gången spanjoren Diego Velázquez grundade staden 1514, även om vissa byggnader är märkta av tidens tand. Men arkitekturen är betagande. De stora herrskapshusen och godsen som sockerbaronerna byggde under sockerboomen under 1700-talet är fina exempel på den spanska barockstil som man också kan finna på andra håll i Latinamerika. Många av husen har förvandlats till museer eller gallerier. De besynnerligt formade kullerstensgatorna är kuperade mot mitten för att hjälpa till med avrinningen av regnvattnet.

Vi tillbringar eftermiddagen på egen hand och efter eget intresse. Kanske du vill utforska staden lite mer på egen hand?

Dag 7
Trinidad – Santa Clara - Varadero
Che Guevaras mausoleum

Vi tar farväl av Trinidad och sätter kurs mot vår stranddestination, Varadero. På vägen stannar vi till i Santa Clara som var en av de viktigaste städerna under revolutionen. Här ser vi statyer som hyllar Che Guevara, och ett stort monument som innehåller ett mausoleum och museum hedrar ”Che”. År 1997 blev Che Guevaras kvarlevor - tillsammans med 16 andra revolutionära hjältar - flyttade från en hemlig massgrav i Bolivia och lades till sin sista vila här i mausoleet. Det var Fidel Castro själv som tände den eviga lågan som brinner vid minnesmärket. Vi äter lunch på en lokal restaurang och sedan besöker vi själva platsen där Che Guevaras trupper fick ett tåg att spåra ur så att de kunde övermanna regeringstrupperna och erövra deras vapen. Denna manöver anses vara den främsta orsaken till att regeringen föll och revolutionen segrade.

Vi anländer till Varadero sent under eftermiddagen.Vi checkar in på vårt 5-stjärniga resort med all inclusive, som ligger vid den vackra marinan direkt vid en av Varaderos finaste sandstränder.

Dag 8–9
Varadero. Sol och bad och avkoppling
Sköna dagar på stranden i Varadero

Varadero är Kubas största resort-område, och det är inte svårt att förstå varför. Hela 20 kilometer kritvit strand sträcker sig som en paradisisk landtunga ut i den Mexikanska golfen. Njut av livet i de härliga omgivningarna på ditt 5-stjärniga hotell!

OBS: Vistelsen i Varadero är utan svensk reseledare. Mot ett mindre tillägg kan du boka uppgradering till rummen på ”The Level” på Melia Marina i Varadero. Därmed blir du uppgraderad till ett rum på hotellets 6:e våning med tillgång till la carte-restaurang med vackra vyer över marinan. Läs mer om under beskrivningen av Melia Marina.

Dag 10
Varadero och hemresa

I dag är det hemresa. Vi tar farväl av Varadero och beger oss till flygplatsen.  En engelsktalande lokalguide följer med bussen till flygplatsen.

Dag 11
Hemkomst
Vi landar under eftermiddagen med hjärtat och resväskan fylld av fantastiska upplevelser från Kuba.

Prisinformation

Resans pris

Från 21 998:– kr per person i delat dubbelrum.
Se priser för alla avresedatum

Tillägg för enkelrum
5.998,-
Tillägg för uppgradering av dubbelrum "The Level" i Varadero
1 198 kr
Tillägg för uppgradering av enkelrum "The Level" i Varadero
1 398 kr
Priset inkluderar
 • Svensk reseledare (t.o.m. dag 7)
 • Flyg Stockholm - Havanna t/r
 • Utflykter och transport enligt program
 • Boende på hotell i delat dubbelrum
 • Frukost alla dagar
 • Lunch alla dagar utom dag 6
 • All inclusive på hotellet i Varadero inkl. drycker (kubansk alkoholSkatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Svensk reseledare under vistelsen i Varadero
 • Avbeställningsförsäkring, 6 % av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
 • Uppgradering till "The Level" på Melia Marina i Varadero
 • Eventuella extra arrangemang
 • Visum till Kuba 400 kr
 • Tillägg för enkelrum
 • Övriga drycker
 • Dricks till chaufför, bagagebärare och lokalguide (räkna med ca 30 EUR totalt)
 • Personliga förnödenheter
 • Administrationsavgift: 150 kr (bortfaller vid online-bokning)
 • Allt som inte är nämnt under  ”Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Valuta och kreditkort

Vi rekommenderar att du tar med euro istället för US dollar som ofta växlas mot väldigt höga avgifter.  Det kan vara svårt att använda kreditkort, det fungerar mest som nödlösning. Det är oftast VISA-kort som kan användas, MasterCard accepteras inte särskilt ofta. Kreditkort som är utfärdade i USA kan inte användas på Kuba.

Reseförsäkring

OBS: Vid inresan till Kuba är det obligatoriskt med en reseförsäkring som täcker kostnader för vård på Kuba. Du kan bli ombedd att dokumentera detta för myndigheterna på Havannas flygplats. Om du mot förmodan inte har tecknat en sådan reseförsäkring före avresan kan du göra det hos ett av försäkringsbolagen på Havannas flygplats.

Visum

För svenska medborgare krävs det visum till Kuba för vistelser under 90 dagar, och därför ska du skicka en kopia på ditt pass till Albatros Travel. Vi utfärdar ditt visum och skickar ut det till dig före avresa.

Bagage

Det är en bra idé att ta med en mindre ryggsäck eller väska till dagsutflykter och resdagar då man inte ser sitt bagage förrän på kvällen igen. Du behöver inte ta med egen handduk på resan.

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 15 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 11, samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Mer om Kuba

Här kan du läsa mer om Kuba: www.albatros-travel.se/resmal/karibien/kuba
Läs bland annat om klimat och väder, tidsskillnad, dricks och se om du behöver visum.

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan.

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning.

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen innan avresa, eller vid ankomst till destination. På avreseinformationen framgår det vad som gäller för din specifika resa.

På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.

Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet.

Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.

Tillägget framgår av vårt material på respektive resa.

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.

USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Anslutning med inrikesflyg

Om du bokar anslutningstransport, rekommenderar vi att du har minst 2,5 timmar mellan byte av anslutning och flygresan med oss. Boka gärna en ombokningsbar biljett, så att du kan boka om vid en eventuell tidtabelländring/flygförsening.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.

Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för detta. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Placering i bussen

Albatros erbjuder inte fasta platser på bussen, och det går därför inte att köpa en viss plats före avresa. Genom att inte erbjuda köp av bestämda platser riskerar man inte att tidpunkten för köpet av resan avgör vilken plats på bussen man får tillgång till. Däremot kan man under resans gång kommer överens om att göra rockader så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar.

Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.

Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Rated 5 out of 5 by from salsa o bad o gammla jänkare (bilar) Det var en resa som motsvarade mina förväntningar. Men det fanns saker som inte var så bra e.x. när vi kom till Trinidad så var enl. program inkvartering på hotell med poll eller bad i havet, men i stället vart det inkvartering på B&B vilket var en betydlig standard sänkning långt att gå med väskor till mötesplatsen o alla bode utspridda, kanske vore plats för en kompesation, eller? Våran guide Roser var utmärk o trevlig hon försökte så gott det gick att ordna när bussar inte kom på utsatt tid eller gick sönder, men det är väl resor man minns. 3:dje resan med Albatross
Date published: 2015-12-03
Rated 5 out of 5 by from Spännande och annorlunda resmål, ett minne för livet Vi reser mycket och det här var det mest annorlunda stället hittills. (Var på flera ställen i Rumänien alldeles före Kuba och vissa saker påminde om varandra). Resan hade ett bra upplagt program och en mycket kompetent guide gav oss massor av intressant information. Vi fick se, höra och uppleva så mycket som vi aldrig kunnat göra på egen hand!! Vår grupp var mycket bra, lagom stor och vi hade det väldigt trevligt tillsammans. Rom, cigarrer, Cuba libre, Pina Colada, gamla bilar, avgaser, landsbygd, hemma hos kubaner, hästar, vagnar, vit korallsand och sköna vågor i havet... Ett speciellt och särskilt minne för livet!
Date published: 2016-11-30
Rated 4 out of 5 by from Mycket intressant kultur-historisk-resa med avslutande fina baddagar Vår reseledare med personliga erfarenheter och kunskaper om Kuba visade stort engagemang som uppskattades mycket. Den lokala guiden var också mycket informativ. Vi fick väldigt mycket intressant information om landets historia (inkl. revolutionen), politik, kultur, gastronomi och om hur befolkningen lever m. m. Från att ha varit helt kommunistiskt, håller nu sedan två år tillbaka landet på att omvandlas i riktning mot att tillåta privat ägande. Turismen är den viktigaste inkomstkällan för staten vilket inte alltid gynnar den del av befolkningen som inte kommer i direkt kontakt av turistinkomster. Genom B&B fick vi själva insyn i, hur de lever och bor som bedriver privat verksamhet, detta var mycket positivt.
Date published: 2017-02-06
Rated 3 out of 5 by from Lärorik insyn i en totalitär stat Man får se och höra mycket om Kubas historia, men också se ett land i misär, där byggnader förfaller, stora landarealer står obrukade och ogräset tar över, de amerikanska bilarna glitter är bara ytlig, där många lever i stor fattigdom och många saknar hopp om framtiden. Mutor och en parallell ekonomi är en del av vardagen och nästan ett villkor för att folket skall klara sig. Hotellen är slitna och i det s.k. badparadiset är restauranger stängda och servicen neddragen. Dock var bed-and-breakfast stället bra och man fick en god inblick i några positiva kubaners liv. En bra reseledares information, som inte bara var den "officiella" informationen, utan gav oss dennes bild av Kuba.
Date published: 2017-11-17
Rated 5 out of 5 by from Två resor i en. En resa i ett land där förväntningarna var att få se ngt annorlunda. Förväntningarna infriades där vi fick se ett Cuba som var att delvis färdas tillbaka tiden och där västvärlden försöker tränga sig in med blandat resultat. Dessutom fick vi en extra resa som vår fantastiska reseledare bjöd oss på. En person som bjöd på sig själv och sitt Cuba, den bästa reseledaren som jag nånsin mött.
Date published: 2016-10-27
Rated 5 out of 5 by from En härlig resa med många fina upplevelser Vi fick uppleva mycket och fick utmärkt information av vår suveräna guide.
Date published: 2015-11-04
Rated 5 out of 5 by from en mycket intressant resa En fantastiskt intressant resa och en mycket kunnig reseledare. Jag hade inte förstått hur knapert folket hade det och hur svårt dom har att få tag på t ex tvål, schampo, papper och pennor. Jag rekommenderar er som tänker åka dit att ta med er sådana saker i massor.
Date published: 2016-10-30
Rated 4 out of 5 by from En rolig och intensiv resa En oförglömlig resa med många fina upplevelser av kubansk natur & kultur. Ett extra starkt plus för vår reseledare Rosé, hennes kunskaper och kännedom om livet i Kuba slår det mesta, då hon kan allt från statsskick och kultur, hon berättar om händelser och företeelser i landet man bara kan känna till om man varit personligt engagerad i många år. Ett minus med Kuba är maten, de kan inte laga mat helt enkelt, men helhets upplevelsen av resan är mycket bra.
Date published: 2015-11-30
 • y_2018, m_5, d_24, h_24
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_2.0.8
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_0, tr_87
 • loc_sv_SE, sid_CURTR01, prod, sort_[SortEntry(order=RELEVANCE, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Omdöme av resan

Här kan du se omdömen från andra gäster som har varit på resan. Vi hoppas att du kan använda dig av vad de har skrivit; bra förslag, ris och ros, och att du kan skapa dig en bild av vad som väntar dig på resan – så att du kan välja den resa som känns rätt för dig. Alla omdömen hanteras av ett externt företag som är din garant för omdömenas trovärdighet. Läs mer här 

Tänk på att flygbolag, flygrutt, hotell, reseledare och/eller resrutten kan variera från avgång till avgång och därmed kan en och samma resa skilja sig lite åt när det gäller ovanstående. 

Du kan även ställa frågor som handlar om själva resan eller läsa vad andra har frågat om.  De andra gästernas omdömen kommer efter avsnittet med frågor och svar.

Liknande resor

18CURTR01NSE0710