Rumba och rom – det bästa av Kuba!

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Rundresa med kultur, historia och avkoppling i strandparadiset Varadero

På den här underbara resan får du chansen att uppleva Kubas mesta och bästa sevärdheter!

Vi tar en åktur i traditionella amerikanare och anländer ståndsmässigt till vår stadsrundtur i Havanna. Vi står på den plats där Castro under många år höll sina berömda tal till folket. Vi går i Hemingways fotspår och besöker hans lantställe. Men inte nog med det! Vi njuter av Kubas vackra natur på vår väg till södra Kuba och kolonialtidens Trinidad, och ser den eviga lågan brinna vid Che Guevaras minnesmärke i Santa Clara.

Dessutom slår vi klackarna i taket och lär oss dansa cha-cha och salsa!  Och naturligtvis besöker vi en cigarrfabrik och ser hur de berömda kubanska cigarrerna tillverkas.

Resan avslutas med sol och bad i Varadero, där vi kan njuta av barfotasemester på Kubas vackraste stränder under 3 härliga dagar.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor

 • Reseledare Svensk

 • Visum Ja

 • Vaccination Nej

 • Valuta Peso convertible (CUC), Euro

Dagsprogram
Dag 1 Avresa mot Havanna, Kuba
Dag 2 Havanna. Gamla amerikanare, Revolutionstorget och stadsvandring i gamla stan
Dag 3 Havanna. Besök på cigarrfabrik, kubansk dans, Hemingways Kuba
Dag 4 Utflykt till Pinar del Rio, tobaksgård, den förhistoriska muren och båttur på underjordisk flod
Dag 5 Havanna – stadsrundtur i Cienfuegos – Trinidad
Dag 6 Trinidad. Gammal sockerplantage och stadsvandring
Dag 7 Trinidad – Santa Clara - Varadero
Dag 8–9 Varadero. Sol och bad och avkoppling
Dag 10 Varadero och hemresa
Dag 11 Hemkomst

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Avresa mot Havanna, Kuba

Under morgonen flyger vi till Havanna. Staden grundades av spanjorerna 1515, och den flyttades två gånger innan den fick sin nuvarande plats på Kubas norra kust. 1556 blev Havanna Kubas huvudstad, och blev samtidigt ett nästan obligatoriskt stopp för de européer som reste till och från Latinamerika. De många fartygen fick handeln att blomstra, och inom några få år blev Havanna den största och viktigaste staden på Kuba.

Som huvudstad i republiken Kuba är nuvarande Havanna hemort för de viktigaste stats- och regeringsinstitutionerna. Stadens industrier står för en stor procentandel av nationalekonomin, och hamnen hanterar mer än hälften av landets import och export. Efter ankomsten till Havanna åker vi till vårt hotell som ligger i den modernare delen av staden.

Dag 2
Havanna. Gamla amerikanare, Revolutionstorget och stadsvandring i gamla stan

I dag blir vi hämtade vid vårt hotell – i gamla amerikanska bilar! Således anländer vi ståndsmässigt till Revolutionstorget. Bilarna har varit på Kuba sedan revolutionen 1959 och har alltså mer än 50 år på nacken – några till och med mer än 60 år.

Vi fortsätter till den gamla stadsdelen, där vi lämnar våra stora slagskepp och fortsätter till fots. Vår stadsvandring börjar i den gamla stadsdelen, det ursprungliga Havanna, som kom med på UNESCO:s världsarvslista 1982. Det är välförtjänt att staden tilldelats den ärofulla titeln "världsarv" eftersom Havannas gamla stadsdel är en av Latinamerikas bäst bevarade äldre stadsdelar. Här finns ett stort antal historiskt viktiga byggnader och monument från 1500-1800-talet. När vi promenerar på de smala kullerstensgatorna, förbi de tunga dörrarna i massivt trä och balkongerna med sina vackra smidesarbeten känner du verkligen av historiens vingslag.

Vi går längs gatan Calle Obispo som ser likadan ut idag som den gjorde för hundratals år sedan, från trottoarkanterna på gatan till takbjälkarna på husen. Vårt mål är Plaza de Armas där vi ser den imponerande byggnaden Palacio de los Capitanes Generales. Palatset var färdigt 1791, och blev senare fram till 1898, officiell residens för kolonins guvernörer. Guvernörerna kallades generalkaptener, capitanes generales. 1967 genomgick palatset en grundlig renovering, och blev samtidigt omgjort till ett intressant och sevärt stadsmuseum. Vi kommer att besöka detta under vår tur. Vi kommer också att ta vägen förbi två av Havannas vackraste torg, La Plaza Vieja och Plaza San Francisco. Båda torgen är fullständigt restaurerade och är slående exempel på spansk kolonialarkitektur.

Vi går vidare till Katedraltorget. År 1748 började jesuitpräster konstruera den byggnad som senare skulle bli Havannas katedral. Långt in på 1900-talet talet förvarade man de jordiska kvarlevorna av historiskt framträdande personligheter i katedralen. Man anser att Christopher Columbus vilade här efter att hans kvarlevor förts hit från ön Hispaniola. Det sägs också att Columbus kista förvarades i kyrkan fram till spanjorerna förde den till Spanien efter att kolonialväldet upphört. Torget framför katedralen är omgivet av stora, vackra palats som också de härstammar från kolonialtiden. Ett stenkast härifrån ligger den berömda baren La Bodeguita del Medio. Det var här som Hemingway drack sin mojitos tillsammans med andra framstående konstnärer, författare och politiker.

Vi fortsätter förbi byggnaden Capitolio Nacional som ligger nära den stora centrala parken i Havanna. Den ljusa byggnaden är uppförd i marmor, och den är en nästan exakt kopia av Capitolium i Washington DC, USA. Det tog fyra år att uppföra byggnaden som invigdes den 20 maj 1929. Fram till 1959 användes byggnaden av representanthuset och senaten. Vid mitten av den stora kupolen som är karaktäristisk för både Capitolio Nacional och Capitolium står en staty av en kvinna som symboliserar republiken. Statyn är 14 meter hög och väger 30 ton, och den anses vara en av världens största statyer som står inomhus/i en byggnad. Vid foten av statyn finns en stor diamant som markerar "kilometer noll" för Kubas motorvägs-system. Den sattes på sin nuvarande plats 1920, och alla avstånd på Kuba mäts från den punkten.

Dag 3
Havanna. Besök på cigarrfabrik, kubansk dans, Hemingways Kuba

I en av de kubanska tobaksfabrikerna får vi se hur rullar de berömda cigarrerna.  Det tar nio månader att bli en ”tobaksrulle”, och det är definitivt inte alla blad som klarar examen. Det är bara den allra bäst tobaken som används när man ska rulla cigarrer som håller den så kallade exportkvaliteten, vilken är den absolut bästa i sitt slag.

Inget besök på Kuba är komplett utan att man har fått uppleva de vackra kubanska danstraditionerna. Flera av de latinamerikanska danserna har skapats på Kuba – bland andra cha-cha-cha och son, även kallad salsa. I dag ska vi försöka oss på några av stegen när vi får en timmes undervisning av kvalificerade danslärare.

Vi ska nu se författarens lantställe, finca La Vigia, som var Hemingways hem under många år. Huset donerades till den kubanska regeringen, och det ser i dag ut på nästan samma sätt som det såg ut när Hemingway lämnade det. Regeringen vill bevara huset så intakt som möjligt, så det gör dessvärre att man inte har möjlighet att se det från insidan. Vi får därför nöja oss med att beundra det genom fönsterrutorna.  Historien säger att Hemingway fick inspiration till boken från Gregorio Fuentes som var kapten på Hemingways båt, Pilar.

Man förstår varför Hemingway älskade huset som ligger idylliskt med tropiska blommor och skuggande träd. De många vitmålade trädgårdsmöblerna och den vackra, övergivna swimmingpoolen vittnar om ett liv från en svunnen tid.

Under kvällen finns det möjlighet att se en av Havannas fantastiska dansshower, El Tropicana eller El Parisien (detta ingår ej i resans pris, biljetter köpes på plats).

Dag 4
Utflykt till Pinar del Rio, tobaksgård, den förhistoriska muren och båttur på underjordisk flod

Dagen kommer att gå i naturens tecken. Vi åker västerut till Pinar del Rio, och efter att vi har rest en bit kommer vi att vara omgivna av det grönskande landskapet där de karaktäristiska tobaksfälten dominerar. På många håll kommer vi att se de små, primitiva husen där man torkar tobaken. Tobaksbladen torkar i tre månader innan det är dags att leverera dem till fabrikerna.

Vi får en rundvisning på en tobaksgård innan vi kommer fram till Viñales. Vid lunchtid går färden vidare till den "förhistoriska muren", som är en stor målning direkt på klipporna. Den symboliserar den biologiska utvecklingen i området. Här finns också en trevlig uteservering där man tillagar fläskkött enligt traditionella kubanska recept. Vi äter lunch på restaurangen.

I Viñales-dalen står vi öga mot öga med den vackraste naturen på Kuba.  Dalen är omgiven av imponerande klippformationer som är flera miljoner år gamla. Många av klippformationerna innehåller grottor där Kubas urbefolkning gömde sig från spanjorerna när de kom för att kolonisera Kuba. Vi besöker en av dessa grottor som också har en liten undervattensflod som vi kommer att ta en båttur på. Sedan är det dags att åka tillbaka till Havanna, och vi är framme i huvudstaden igen under kvällen.

Dag 5
Havanna – stadsrundtur i Cienfuegos – Trinidad

Vi åker söderut i riktning mot Trinidad, och på vägen gör vi ett stopp i Cienfuegos där vi ska göra en stadsrundtur. Staden har cirka 150000 invånare, och den räknas till en av landets vackraste med sin särpräglade arkitektoniska stil och sitt läge vid en stor bukt vid det Karibiska havet. Staden är en av Kubas viktigaste hamnstäder, och har under många år tjänat stora pengar på produktionen av konstgödsel, mjöl, oljeraffinering, fiske och handeln med socker, frukt och tobak.

Cienfuegos är därför en av landets rikaste städer. Vår stadsrundtur tar oss förbi den gamla stadsdelen Cienfuegos som finns med på UNESCO:s världsarvslista, och den vackra Tomas Terry Theatre från 1895 med sina eleganta balkonger och takmålningar. Teatern, som fortfarande är i bruk, är en av de äldsta i Latinamerika. Vi fortsätter till Trinidad, där vi övernattar.

Dag 6
Trinidad. Gammal sockerplantage och stadsvandring
Kubansk kolonialstil

Trinidad och dess omgivningar bjuder på en fascinerande historia och sevärdheter. Vi börjar dagen på den tidigare sockerplantagen Hacienda Manaca Iznaga, som Pedro Iznaga grundade 1750. Slavhandeln gjorde honom till en av landets rikaste män. Vid sidan av huvudbyggnaden ligger ett 44 meter högt torn. Från tornet bevakade man slavarna så att de inte rymde när de arbetade med att skörda sockerrören på de vidsträckta ägorna. Enligt legenden var Pedro Iznaga så rik att han funderade på att lägga golven i sitt palats med mynt istället för med golvplattor. De spanska myndigheterna skulle bara godta detta om man lade mynten med sidan uppåt eftersom man annars skulle trampa på kungens ansikte eller landets vapensköld.

Under 1800-talet byggdes det fler än 50 sockerkvarnar i dalen runt om Trinidad, vilket gjorde staden till en av Kubas rikaste. Ruinerna av kvarnarna finns fortfarande kvar i den grönskande dalen, omgivna av de gröna bergen. Trinidad och Valle de los Ingenios, Sockerkvarnsdalen, har båda förklarats som världsarv av UNESCO.

Trinidads traditionella arkitektur från kolonialtiden räknas bland de absolut bäst välbevarade, inte bara på Kuba, utan i hela Latinamerika. Husens röda tegelstenar står i vacker kontrast till de blommande, gröna innergårdarna. Bakom fönsterluckorna döljer sig vackra möbler av mahogny och korgflätad rotting, sirliga väggornament och gamla målningar. Pelare huggna i sten, filigrant porslin, utsirade dörrar och portar järn. Denna överdådighet gör nästan staden till ett levande museum.

Vi gör en stadsrundtur i Trinidad som nästan ser ut som den gången spanjoren Diego Velázquez grundade staden 1514, även om vissa byggnader är märkta av tidens tand. Men arkitekturen är betagande. De stora herrskapshusen och godsen som sockerbaronerna byggde under sockerboomen under 1700-talet är fina exempel på den spanska barockstil som man också kan finna på andra håll i Latinamerika. Många av husen har förvandlats till museer eller gallerier. De besynnerligt formade kullerstensgatorna är kuperade mot mitten för att hjälpa till med avrinningen av regnvattnet. Vi besöker det romantiska museet som innehåller en samling möbler, porslin och konsthantverk från Trinidads glansdagar, och samlingarna kommer från olika hus i området.

Vi äter lunch på hotellet och sedan tillbringar vi eftermiddagen på egen hand och efter eget intresse. Du kan utforska staden ännu mer eller så passar du på att njuta av den härliga stranden vid hotellet.

Dag 7
Trinidad – Santa Clara - Varadero

Vi sätter kurs mot Kubas vackraste badstränder i Varadero. På vägen stannar vi i Santa Clara som var en av de viktigaste städerna under revolutionen. Här ser vi statyer som hyllar Che Guevara, och ett stort monument som innehåller ett mausoleum och museum hedrar ”Che”.

År 1997 blev Che Guevaras kvarlevor - tillsammans med 16 andra revolutionära hjältar - flyttade från en hemlig massgrav i Bolivia och lades till sin sista vila här i mausoleet. Det var Fidel Castro själv som tände den eviga lågan som brinner vid minnesmärket.

Vi äter lunch på en lokal restaurang, och sedan besöker vi själva platsen där Che Guevaras trupper fick ett tåg att spåra ur så att de kunde övermanna regeringstrupperna och erövra deras vapen. Denna manöver anses vara den främsta orsaken till att regeringen föll och revolutionen segrade. Vi anländer till Varadero sent under eftermiddagen.

Dag 8–9
Varadero. Sol och bad och avkoppling

Varadero är Kubas största resort-område, och det är inte svårt att förstå varför. Hela 20 kilometer kritvit strand sträcker sig som en paradisisk landtunga ut i den mexikanska Golfen. Vårt hotell ligger direkt på den fantastiska stranden, så du kan njuta i fulla drag av det turkosblå havet och de natursköna omgivningarna eftersom du tillbringar tiden på egen hand.

Om du vill göra mer än att koppla av på stranden så finns det möjlighet att snorkla, dyka eller så kan man segla eller åka på en fisketur. (Detta ingår inte i resans pris.)

Dag 10
Varadero och hemresa

Idag tillbringas den största delen av dagen i Varadero på egen hand. Under eftermiddagen lämnar vi vårt hotell och åker ut till flygplatsen. Där väntar vårt flyg på oss för vidare färd tillbaka till Sverige.

Dag 11
Hemkomst

Vi landar i Sverige under eftermiddagen med hjärtat och resväskan fylld av fantastiska upplevelser från Kuba.

Prisinformation

Tillägg för enkelrum

2998 kr

2498 kr (16/10 och 05/11 2014)

Priset inkluderar
• Svensk reseledare
• Flyg till Havanna t/r
• Utflykter och transport enligt program
• Boende på hotell i delat dubbelrum
• All inclusive på hotellet i Trinidad och Varadero inkl. drycker (kubansk alkohol)
• Alla övriga måltider
• Europeiska skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
• Avbeställningsförsäkring, 6 % av resans pris
• Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
• Avreseskatt från Kuba (för närvarande 25 CUC, betalas på plats vid hemresan)
• Eventuella extra arrangemang
• Visum till Kuba 300 kr
• Tillägg för enkelrum
• Övriga drycker
• Dricks till chaufför, bagagebärare och lokalguide (räkna med ca 30 EUR totalt)
• Personliga förnödenheter
• Utflykt till Cabaret Parisien (ca. 35 CUC) eller Tropicana show (ca. 85 CUC inkl. velkomstdrink) i Havanna
• Administrationsavgift: 150 kr.
• Allt som inte är nämnt under  ”Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Hotell i Trinidad

Hotellstandarden i Trinidad är sämre än på de andra hotellen på rundresan. Det finns inte många hotell i Trinidad och vi har valt det bästa av de möjligheter som finns.

Valuta och kreditkort

Vi rekommenderar att du tar med euro istället för US dollar som ofta växlas mot väldigt höga avgifter.  Det kan vara svårt att använda kreditkort, det fungerar mest som nödlösning. Det är oftast VISA-kort som kan användas, MasterCard accepteras inte särskilt ofta. Kreditkort som är utfärdade i USA kan inte användas på Kuba.

Reseförsäkring

OBS: Vid inresan till Kuba är det obligatoriskt med en reseförsäkring som täcker kostnader för vård på Kuba. Du kan bli ombedd att dokumentera detta för myndigheterna på Havannas flygplats. Om du mot förmodan inte har tecknat en sådan reseförsäkring före avresan kan du göra det hos ett av försäkringsbolagen på Havannas flygplats.

Avreseskatt från Kuba

Vid hemresan från Kuba ska du betala 25 CUC (pesos convertible) - vilket motsvarar ca 25 euro. Du betalar på plats på flygplatsen i kontanter.

Visum

För svenska medborgare krävs det visum till Kuba för vistelser under 90 dagar, och därför ska du skicka en kopia på ditt pass till Albatros Travel. Vi utfärdar ditt visum och skickar ut det till dig före avresa.

Bagage

Det är en bra idé att ta med en mindre ryggsäck eller väska till dagsutflykter och resedagar då man inte ser sitt bagage förrän på kvällen igen. Du behöver inte ta med egen handduk på resan.

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 15 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 11, samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Anslutning med inrikesflyg

Om du bokar anslutningstransport, rekommenderar vi att du har minst 2,5 timmar mellan byte av anslutning och flygresan med oss. Boka gärna en ombokningsbar biljett, så att du kan boka om vid en eventuell tidtabelländring/flygförsening.

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter gruppen reseledaren på en av bussens första uppsamlingsplatser. I avreseinformationen framgår det vad som gäller för din specifika resa.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.
 

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Anslutning med inrikesflyg

Om du bokar anslutningstransport, rekommenderar vi att du har minst 2,5 timmar mellan byte av anslutning och flygresan med oss. Boka gärna en ombokningsbar biljett, så att du kan boka om vid en eventuell tidtabelländring/flygförsening.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros bussresor kan du reservera en specifik plats i bussen, varav några platser reservas mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn.

På våra resor med flyg genomförs transporten på destinationen ofta med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte köpa en specifik plats i förväg.  Däremot kan man under resans gång kommer överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.
 

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.
Rated 5 out of 5 by from salsa o bad o gammla jänkare (bilar) Det var en resa som motsvarade mina förväntningar. Men det fanns saker som inte var så bra e.x. när vi kom till Trinidad så var enl. program inkvartering på hotell med poll eller bad i havet, men i stället vart det inkvartering på B&B vilket var en betydlig standard sänkning långt att gå med väskor till mötesplatsen o alla bode utspridda, kanske vore plats för en kompesation, eller? Våran guide Roser var utmärk o trevlig hon försökte så gott det gick att ordna när bussar inte kom på utsatt tid eller gick sönder, men det är väl resor man minns. 3:dje resan med Albatross
Date published: 2015-12-03
Rated 5 out of 5 by from Spännande och annorlunda resmål, ett minne för livet Vi reser mycket och det här var det mest annorlunda stället hittills. (Var på flera ställen i Rumänien alldeles före Kuba och vissa saker påminde om varandra). Resan hade ett bra upplagt program och en mycket kompetent guide gav oss massor av intressant information. Vi fick se, höra och uppleva så mycket som vi aldrig kunnat göra på egen hand!! Vår grupp var mycket bra, lagom stor och vi hade det väldigt trevligt tillsammans. Rom, cigarrer, Cuba libre, Pina Colada, gamla bilar, avgaser, landsbygd, hemma hos kubaner, hästar, vagnar, vit korallsand och sköna vågor i havet... Ett speciellt och särskilt minne för livet!
Date published: 2016-11-30
Rated 4 out of 5 by from Mycket intressant kultur-historisk-resa med avslutande fina baddagar Vår reseledare med personliga erfarenheter och kunskaper om Kuba visade stort engagemang som uppskattades mycket. Den lokala guiden var också mycket informativ. Vi fick väldigt mycket intressant information om landets historia (inkl. revolutionen), politik, kultur, gastronomi och om hur befolkningen lever m. m. Från att ha varit helt kommunistiskt, håller nu sedan två år tillbaka landet på att omvandlas i riktning mot att tillåta privat ägande. Turismen är den viktigaste inkomstkällan för staten vilket inte alltid gynnar den del av befolkningen som inte kommer i direkt kontakt av turistinkomster. Genom B&B fick vi själva insyn i, hur de lever och bor som bedriver privat verksamhet, detta var mycket positivt.
Date published: 2017-02-06
Rated 3 out of 5 by from Lärorik insyn i en totalitär stat Man får se och höra mycket om Kubas historia, men också se ett land i misär, där byggnader förfaller, stora landarealer står obrukade och ogräset tar över, de amerikanska bilarna glitter är bara ytlig, där många lever i stor fattigdom och många saknar hopp om framtiden. Mutor och en parallell ekonomi är en del av vardagen och nästan ett villkor för att folket skall klara sig. Hotellen är slitna och i det s.k. badparadiset är restauranger stängda och servicen neddragen. Dock var bed-and-breakfast stället bra och man fick en god inblick i några positiva kubaners liv. En bra reseledares information, som inte bara var den "officiella" informationen, utan gav oss dennes bild av Kuba.
Date published: 2017-11-17
Rated 5 out of 5 by from Två resor i en. En resa i ett land där förväntningarna var att få se ngt annorlunda. Förväntningarna infriades där vi fick se ett Cuba som var att delvis färdas tillbaka tiden och där västvärlden försöker tränga sig in med blandat resultat. Dessutom fick vi en extra resa som vår fantastiska reseledare bjöd oss på. En person som bjöd på sig själv och sitt Cuba, den bästa reseledaren som jag nånsin mött.
Date published: 2016-10-27
Rated 5 out of 5 by from En härlig resa med många fina upplevelser Vi fick uppleva mycket och fick utmärkt information av vår suveräna guide.
Date published: 2015-11-04
Rated 5 out of 5 by from en mycket intressant resa En fantastiskt intressant resa och en mycket kunnig reseledare. Jag hade inte förstått hur knapert folket hade det och hur svårt dom har att få tag på t ex tvål, schampo, papper och pennor. Jag rekommenderar er som tänker åka dit att ta med er sådana saker i massor.
Date published: 2016-10-30
Rated 4 out of 5 by from En rolig och intensiv resa En oförglömlig resa med många fina upplevelser av kubansk natur & kultur. Ett extra starkt plus för vår reseledare Rosé, hennes kunskaper och kännedom om livet i Kuba slår det mesta, då hon kan allt från statsskick och kultur, hon berättar om händelser och företeelser i landet man bara kan känna till om man varit personligt engagerad i många år. Ett minus med Kuba är maten, de kan inte laga mat helt enkelt, men helhets upplevelsen av resan är mycket bra.
Date published: 2015-11-30
 • y_2019, m_1, d_16, h_16
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_2.0.9
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_0, tr_87
 • loc_sv_SE, sid_CURTR01, prod, sort_[SortEntry(order=RELEVANCE, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Liknande resor

CURTR01ASE