Rundresa i Centralasien - Turkmenistan - Uzbekistan - Tadzji

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Upplev Buchara, Samarkand och Karakum-öknen

Centralasien präglas av en spännande historia som går flera tusen år tillbaka i tiden. Konturerna av Sidenvägens historia och arkitektur framträder som allra tydligast i regionens gamla städer och landskap. Det var här Alexander den Store, Djingis Khan och Timur Lenks riken uppstod, blomstrade och föll.

Ländernas namn har en exotisk och mystisk klang, och leder för de flesta reseintresserade tankarna till Sidenvägskaravaner, exotiskt doftande basarer och magiskt vackra azurblå kupoler. På resan besöker vi bland annat de berömda karavanstäderna Buchara och Samarkand, oasstaden Merv, kör genom Karakum-öknen, ser fantastiska moskéer och mausoléer och besöker den berömda träkyrkan i Kazakstans huvudstad, Almaty.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor

 • Reseledare Svensk

 • Visum Ja

 • Vaccination Ja

 • Valuta turkmenska manat, uzbekiska som, tadzjikiska somoni, kirgisiska som, kazakiska tenge

Dagsprogram
Dag 1 Flyg Stockholm - Asjchabad, Turkmenistan
Dag 2 Asjchabad. Stadsrundtur
Dag 3 Asjchabad. Stadsrundtur, Partiens Nisa, Turkmenbashi Mosk Mausoleum, Jordbävningsmonumentet, Anau Moske-ruinerna - den gamla oasstaden Merv
Dag 4 Merv – Farab-Alat gränsstation – Buchara,Uzbekistan. Besök i den berömda staden på Sidenvägen. Inresa i Uzbekistan till Buchara ”Splendor of East”
Dag 5 Buchara. Stadsrundtur och folkloreshow vid Nodir Devon Begi-madrasen
Dag 6 Buchara - Samarkand. Gijduvan med verkstäder och workshops som tillverkar keramik
Dag 7 Samarkand – Tasjkent. Stadsrundtur i Samarkand. Expresståg till Tasjkent
Dag 8 Tasjkent - Khujand, Tadzjikistan. Stadsrundtur i Khujand med Timur Maliks fästning, Sheikh Muslihiddin Khudjandis minnesmärke, Panjshanbe-basaren
Dag 9 Khujand. Stadsrundtur med Istaravshan, Kok-Gumbaz moské-madrasen, Mazari Sharif-mausoleet och ruinerna efter fästningen Kuhi Mug – Tasjkent
Dag 10 Tasjkent – Bisjkek, Kirgizistan. Stadsrundtur
Dag 11 Bisjkek. Tid på egen hand och möjlighet till dagsutflykt till Ala-Archa nationalpark (tillköp)
Dag 12 Bisjkek - Almaty, Kazakstan. Stadsrundtur med Panfilov-parken med den berömda träkyrkan och instrumentmuseet, Kok Tobe-berget och panoramautsikt över den vackra
Dag 13 Hemresa

Bilder

Avresedatum

Avresa Resans längd Pris Avreseflygplats OBS:
29 998:–
Stockholm
29 998:–
Stockholm
Klicka på ett datum för att se tillhörande program

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flyg Stockholm - Asjchabad, Turkmenistan
Vi flyger från Stockholm till Turkmenistans huvudstad Asjchabad. Välkommen till Turkmenistan! Vi landar på kvällen, och efter inreseformaliteterna på flygplatsen åker vi till hotellet för att få en god natts sömn så att vi är redo inför morgondagens äventyr. 
Dag 2
Asjchabad. Stadsrundtur
Asjchabad kallas även Vita staden

Efter lunch ger vi oss ut på en spännande stadsrundtur. Asjchabad kallas även för Vita staden eftersom en stor del av stadens arkitektur består av vit marmor. Asjchabad ligger i södra utkanten av Karakum-öknen, och pengar från massiva gas- och oljeintäkter har de senaste åren slängts bort på stora prestigeprojekt. Bland de många nybyggnationerna hittar vi ett nationalmuseum och flera moskéer, bland annat en väldigt naturtrogen kopia av Blå moskén i Istanbul. Man har även pumpat in stora belopp i ett stort, nytt kvarter packat med bostäder och ministerier samt diverse monument. Inte minst Självständighetsmonumentet som byggdes tio år efter att landet blev självständigt år 1991. Och givetvis ska vi se hela rasket!

Övernattning på hotell i Asjchabad.

Dag 3
Asjchabad. Stadsrundtur, Partiens Nisa, Turkmenbashi Mosk Mausoleum, Jordbävningsmonumentet, Anau Moske-ruinerna - den gamla oasstaden Merv
Den gamla huvudstaden Nisa

Efter frukost fortsätter vi vår stadsrundtur i Asjchabad och börjar med den gamla huvudstaden i Partien, Nisa, även känd under namnet Parthaunisa.

Partien var det längst fungerande iranska imperiet som under sin storhetstid sträckte sig från Indien i öster till Syrien i väster, och från Kaspiska havet i norr till Röda havet i söder. Nisa beskrivs som Partiens egentliga huvudstad, men ruinerna är antagligen placerade ovanpå resterna av ännu äldre bebyggelse. Historikerna och arkeologerna är än idag oeniga om Nisas egentliga betydelse. Huruvida det var en nekropol, en fästning, kungabostad eller något helt annat är fortfarande inte fastställt. Det föregår fortfarande utgrävningar på platsen och nya fynd skapar nya teorier.

På eftermiddagen beger vi oss med inrikesflyget till oasstaden Mary, och efter ankomsten till Mary har vi resten av dagen på egen hand. Övernattning på hotell i Mary.

Dag 4
Merv – Farab-Alat gränsstation – Buchara,Uzbekistan. Besök i den berömda staden på Sidenvägen. Inresa i Uzbekistan till Buchara ”Splendor of East”
Det vackra Ismail Samani-mausoleet, Buchara

Den första punkten på dagordningen är den berömda Sidenvägsstaden Merv, som ligger strax utanför Mary. Staden är en av Sidenvägens mest kända, uråldriga städer, och har en lång och färgsprakande historia. På 1100-talet blev Merv huvudstad i Seldjukerriket, men år 1221 raserades staden av Djingis Khans son Tolui, och efter det återfick det aldrig tillbaka sin forna glans. Merv är idag en av de viktigaste arkeologiska platserna på hela Sidenvägen, och figurerar på UNESCOs lista över världens kulturarv. Vi ser resterna av städerna Alexandria, Antiokhia och Sultan-Kala samt mausoleet för Sultan Sanjar och Ibn Zeid samt ruinerna efter Centralasiens första moské, Beni Makhan-moskén. Dessutom bjuder området på en buddhistisk stupa, ett kloster och medeltidsfästningen Keshk.

Vi fortsätter till Farab som utgör gränsstation mellan Turkmenistan och Uzbekistan. När vi har korsat gränsen fortsätter vi till platsen där vi ska övernatta i Uzbekistans berömda Buchara. Uzbekistan är i likhet med de övriga centralasiatiska länderna ett gästvänligt land i den kulturella smältdegel som Centralasien utgör, med bekväma hotell och fordon och en vänlig och gästfri befolkning. Detta är det klassiska Transoxiana som rymmer de berömda karavanstäderna Samarkand, Buchara och mäktiga Tasjkent. Vi inleder vår rundresa i oasstaden Buchara och kör genom Kyzul-Kum-öknen till Samarkand med de magiskt vackra azurblå kupolerna, minareterna och fantastiska byggnader.

Övernattning på hotell i Buchara.

Dag 5
Buchara. Stadsrundtur och folkloreshow vid Nodir Devon Begi-madrasen
Nodir Devon Begi-madrasen

Buchara är Centralasiens mest spännande och stämningsfulla stad längs Sidenvägen, och var redan gammal på den tiden då Alexander den Store erövrade den år 329 f. Kr. Det finns mycket att se fram emot och vi ska besöka de största sevärdheterna. Vi tillbringar hela dagen i Buchara, där vi bokstavligt talat går genom hela stadens historia på väg till de största och mest berömda sevärdheterna.

I centrum hittar vi den storslagna Ark-fästningen som var en symbol för emirens storhet och egentliga residens. Med sina upp till 20 meter höga murar var fortet en säker bastion för den lokala makthavaren, och under storhetstiden bodde det knappt 3 000 människor innanför murarna. Mittemot Ark-fästningen hittar vi ett av de äldsta monumenten, vackra Ismail Samani Mausoleum. Vidare till Chashma-Ayub-mausoleet, Bolo-Hauz - Emirens moské, Coumpol-basaren och Lab-i-Hauz-torget med den stora bassängen är centrum för staden. Här finns tehus där äldre uzbekiska män dricker grönt te, samtalar och spelar brädspel. På varje sida av bassängen ligger Nodir Divan-Begi-madrasen från 1623. Många av stadens största sevärdheter, härunder vackra moskéer med fantastiska blå kupoler, stadsportar och imponerande torg finns alla samlade i Poi Kalyan-komplexet är även stadens högsta minaret tornar upp sig: Arslan Khan-minareten, även känd som Dödens minaret. Det var här som den härskande emiren fram till för 100 år sedan lät kasta ner rivaler och brottslingar från minaretens topp. Längs vägen har den som vill möjlighet att shoppa lite. Det finns massor av aktiva verkstäder och småbodar som tillverkar lokalt konsthantverk av hög kvalitet, precis som de har gjort i flera århundraden. Vackra handvävda textilier som Centralasien är så berömt för: suzani, siden och ikat. Handgjorda träarbeten, kuddar, mattor och keramik i helt fantastiska färger och kvalitet.

Vi avslutar vid Mir-i Arab-madrasen som är smyckad med blå kaligrafidekorerade keramikskärvor, som är så typiska för Uzbekistans byggnadsverk. På kvällen är vi välkomna på en folklore-tillställning vid Nodir Devon Begi-madrasen, vilket är en perfekt avslutning på en händelserik dag i vackra Bukhara.

Övernattning på hotell i Buchara.

Dag 6
Buchara - Samarkand. Gijduvan med verkstäder och workshops som tillverkar keramik
Shah-i-Zinda nekropolen, Uzbekistan

Efter frukost fortsätter vi till Samarkand, med staden Gijduvan som första stopp. Här hittar vi det bästa av Uzbekistans berömda keramik som tillverkats i flera generationer. Vi besöker ett museum och kommer även att ha möjlighet att handla den vackra keramiken i de lokala verkstäderna. På eftermiddagen kommer vi fram till Samarkand, även kallad för Själens trädgård, Islams juvel och Världsspegeln. Denna Centralasiens mest mytomspunna stad har en historia som sträcker sig flera tusen år tillbaka i tiden, som kulturcentrum för Sidenvägen. Vid ankomsten checkar vi in på vårt hotell och tillbringar resten av dagen på egen hand.

Dag 7
Samarkand – Tasjkent. Stadsrundtur i Samarkand. Expresståg till Tasjkent
Tasjkent, Uzbekistan

Samarkand har mycket att bjuda på, och det gamla kulturcentret har en ovanligt rik historia. Det historiska centrat rymmer några av Centralasiens mest framstående kulturpärlor, varav den mest berömda utan tvekan är Registantorget som ligger i centrala Samarkand, och är ett av världens vackraste torg. På tre sidor, i perfekt arkitektonisk harmoni, är torget inramat av byggnader, minareter och madraser. Här ligger Ulugbek-madrasen och Tillya-Kari-madrasen tillsammans med Shir Dor-madrasen som ett enastående arkitektoniskt mästerverk, skyddat av UNESCO.

 

År 1220 härjades staden våldsamt av Djingis Khans horder, men från år 1369 upplevde staden ännu en blomstringsperiod under Timur Lenk, som utnämnde den till sin huvudstad.  Förutom Registantorget ska vi se Bibi Khanum-moskén och Shah-i-Zinda-nekropolen – en samling gravmålningar som nästan utgör en hel liten stad, en av Samarkands vackraste och mest stämningsmättade sevärdheter. Den vackra ingångsportalen med det färgrika kaklet och den smala, cirka 200 meter långa gatan med tättliggande mausoléer på båda sidor är helt makalösa. Gur Emir, eller Emirens gravkammare, är ännu en av Samarkands vackra byggnader. Timur Lenk beordrade år 1404 att Gur Emirs vackra kupol och mausoleum skulle färdigställas i ära till det döda barnbarnet Muhammed Sultan. När Timur Lenk dog år 1405 begravdes han i Gur Emir. Det villar en viss frid över byggnaderna, och på den vackert utsmyckade kupolen står det poetiskt skrivet: ”Om himlen skulle försvinna skulle kupolen ersätta den”. Vi besöker även Ulug Begs observatorium från 1429. Observatoriet var bland de främsta i världen på 1400-talet, och de observationer som gjordes här gäller än idag. Samarkand har genom tiderna alltid framstått som en utpräglad karavanstad där man handlade med siden och lergods, så långt österut som i Japan har man återfunnit metallskålar och glaskar från Samarkand. Det gamla handelscentret har även idag massor av basarer och verkstäder med mattor, textilier, keramik och mycket annat konsthantverk som skulle kunna fresta sin väg hela vägen ner i din resväska.

Härifrån kör vi till stationen och stiger på snabbtåget till Tasjkent. Höghastighetståget är det första i sitt slag i hela Centralasien, och tillryggalägger de 34 kilometrarna till Tasjkent på cirka två och en halv timme. Samtliga vagnar är rökfria och utrustade med bekväma sittplatser. Det finns också en restaurangvagn där man kan köpa förfriskningar och smårätter. Vid ankomsten privatchartras vi med buss till vårt hotell, och i samråd med reseledaren avtalar vi en tidpunkt för gemensam middag.

Dag 8
Tasjkent - Khujand, Tadzjikistan. Stadsrundtur i Khujand med Timur Maliks fästning, Sheikh Muslihiddin Khudjandis minnesmärke, Panjshanbe-basaren
Timur Maliks fästning, Tadzjikistan

Efter frukost checkar vi ut från hotellet och kör till den uzbekiska-tadzjikiska gränsen. Välkommen till Tadzjikistan! Det vackra landet med den vänliga befolkningen skiljer sig markant från de övriga centralasiatiska länderna. Både kulturellt och språkligt. Här talar man Tajik, en dialekt av persiska (farsi) i motsats till grannländerna där man talar turkiska.

Precis som Kirgizistan utgörs merparten av det 143 000 kvadratkilometer stora området av berg. Landet gränsar mot Afghanistan i söder, Uzbekistan i väster, Kirgizistan i norr och Kina i öster. Efter gränsformaliteter och incheckning på hotellet gör vi en stadsrundtur i Khunand, tidigare Khodjend eller Khodzhent. År 1866 ockuperades området, precis som merparten av Centralasien, av det ryska imperiet. År 1929 införlivades landet i Sovjetrepubliken Tadzjikistan,  efter att ha varit en del av den uzbekiska sovjetiska socialistiska republiken mellan år 1924 och 1929. Staden döptes om till Leninabad den 10 januari 1936 och förblev en del av Sovjetunionen fram till 1991. Det är Tadzjikistans näststörsta stad och huvudstad i den landets norra provins, idag kallad för Sughd. Khujand är en av Centralasiens äldsta städer, och är cirka 2 500 år gammal. Det ligger vid floden Syr Drya vid mynningen till Fergana-dalen, och var en stor stad längs den gamla sidenvägen.

Vi besöker bland annat Timur Maliks fästning. Han var en statsman i Khwarazmianska riket och var guvernör för Khunand i regionen Transoxiana. Han är känd för sitt modiga, men till slut misslyckade, försvar av Khujand mellan 1219 och 1220 under de mongoliska invasionerna, och är därmed en nationalhjälte i Tadzjikistan. Vi besöker det regionala historiska museet som har ett brett spektrum av artefakter som kan härledas till Sughd-regionen i Tadzjikistan. Därefter fortsätter vi till Muslihiddin Khudjandis minnesmärke som ligger i den historiska delen av staden. Han var härskaren av Kjuhand, en diktare som levde på 1100-talet. Legenden säger att shejk Muslihiddin var en helig mirakelgörare. Först begravdes han i Undzhi (förstad till Khujand) men hans anhängare förde sedermera hans jordiska rester till staden och byggde mausoleet just här. Det var på 1100-talet. Först utgjorde mausoleet en liten gravkammare av bränd mursten smyckad med terrakotta. Graven förstördes under mongolernas invasion. På 1500-talet byggdes mausoleet upp igen. Idag är mausoleet över shejk Muslihiddin ett arkitektoniskt byggnadskomplex bestående av katedralmoskén, en minaret samt gamla gravstenar med mausoleet över shejk Muslihiddin som det viktigaste. Mausoleet är placerat på stadens centrala torg vid Pansjhanbe-basaren, en av Centralasiens största täckta marknader. Här finns det gott om möjligheter att studera de vackra tajikerna som är klädda i traditionella och färgsprakande klädnader: Männen i kviltade tunikor, rumol, läderstövlar och Toki-kallapush-hatt. Flickor och kvinnor i färgrika accessoarer som halsband, örhängen och ringar i silver.

Övernattning på hotell i Khujand.

 

Dag 9
Khujand. Stadsrundtur med Istaravshan, Kok-Gumbaz moské-madrasen, Mazari Sharif-mausoleet och ruinerna efter fästningen Kuhi Mug – Tasjkent
Uzbekistans berömda keramik

Frukost på hotellet och sedan utflykt till Istaravshan, tidigare Ura-Tyube. Staden ligger på huvudvägen som förbinder Tadzjikistans två största städer Khujand och Dushanbe. Staden är belägen vid foten av Turkistan-bergskedjan, 78 km sydväst om Khujand. Det är en av Tadzjikistans äldsta städer med rötter över 2 500 år tillbaka i tiden. Den var tidigare känd för sina skickliga hantverkare, framför allt keramik, broderi, guld- och silverutsmyckningar, men har idag en ekonomi baserad på förarbetning av frukt och vinproduktion. I stadskärnan ser man ganska fort den ljusblå kupolen på Kok-Gumbaz-moské-madrasen (Kok-Gumbaz betyder ”Den ljusblå kupolen”). Huvudbyggnaden är gjord av fyrkantig mursten. Den största fyrkantiga hallen har utökats med fyra djupa nischer på alla sidor. Ingången, kupolen och väggarna är rikt smyckade och graciöst belagda med majolica. Vi fortsätter till Mazari Sharif-mausoleet och ruinerna av den gamla fästningen Kuhi Mug. Efter lunch korsar vi återigen den tadzjikiska-uzbekiska gränsen och är snart tillbaka på hotellet i Tasjkent.

Dag 10
Tasjkent – Bisjkek, Kirgizistan. Stadsrundtur
Välkommen till Kirgizistan

Efter lunch transfer till Tasjkents internationella flygplats. När vi stiger ombord på flyget är vi på väg till det fjärde centralasiatiska landet, Kirgizistan.

Vi landar i Bisjkek och när inreseformaliteterna är överstökade kör vi till hotellet i centrala Bisjkek. Med strax över en miljon invånare är staden Bisjkek den viktigaste och största staden i Kirgizistan. Efter en stärkande kopp kaffe kastar vi oss ut i dagens program. Bisjkek är med centralasiatiska mått mätt en ung stad. Den grundades år 1825 med en övervägande rysk arkitektur. De vackra Ala-Too-bergen har över 5 000 meter höga tinnar och löper ut från de mäktiga Tien-Shan-bergen och bildar en vacker kuliss. Det första intrycket av staden består av stora regeringsbyggnader, parker med bastanta minnesmärken och liknande, men det finns även många små pittoreska hus i rysk stil. Bisjkek präglas av en trevlig atmosfär som förstärks under stilla vinterdagar.

Vi parkerar i centrum och strosar genom stadskärnan där reseledaren berättar om livet i staden och platserna vi passerar: Panfilov-parken, Vita huset – presidentens kontor – museerna, stadens varuhus och basarer. Efter middagen, som intas på ett trevligt café, kan man tillbringa resten av kvällen på egen hand.

Övernattning på hotell i Bisjkek.

Dag 11
Bisjkek. Tid på egen hand och möjlighet till dagsutflykt till Ala-Archa nationalpark (tillköp)
Ala-Archa nationalpark, Kirgizistan

Vi stannar hela dagen i Bisjkek med omnejd. Dagen är avsatt till egna äventyr, och om du vill handla är Bisjkeks basar platsen du ska vara på. Dessutom är priserna ytterst förmånliga för den svenska plånboken. Här säljs traditionellt hantverk, kinesiska kopior, ullvaror, kalpak-hattar, koreanska vantar, sidenhalsdukar och mycket mer. Basarerna bjuder inte bara på shopping utan även mat.  Här ser besökaren hur traditionella maträtter tillagas och den som vill kan beställa en ovanlig lunch! De svenska reseledarna och den kirgiziska lokalguiden hjälper gärna till med tips om bra ställen att handla på och vilka produkter som finns.

För den som så önskar kan vi anordna (ingår inte) en dagsutflykt till natursköna Ala-Archa nationalpark 25 kilometer söder om Bisjkek. Här finns det möjlighet att sträcka på benen och uppleva de vackra kirgiziska bergen. Efter frukost reser vi med buss till nationalparken, som ligger cirka en timmes resa från centrum. Här ger vi oss ut på en lång vandring i kuperad terräng i cirka 5 timmar. De mest energiska kan ta sig till snögränsen och Adygene-glaciären som ligger på 3 300 meters höjd, och de mindre energiska kan njuta av utsikten från vattenfallet eller bara strosa runt i landskapet. Den tall- och barrskogssmyckade dalgången omges av branta berg. På en vandring från parkeringsplatsen cirka 1 400 meter över havet till berget ända högst upp skiftar landskapet mellan skog längst ner till öppna vidder med alpina växter och barska, rå slätter med flockar av kråkfåglar och Himalaya-gripar som svävar över glaciärerna – och mellan nedstörtade klippblock sitter murmeldjur och följer vår färd. Från stigarna går det att se stenbockar söka efter föda morgon och kväll. Sent på eftermiddagen kör bussen tillbaka oss till Bisjkek. På kvällen samlas vi för en gemensam middag på en av stadens bästa restauranger. Övernattning på hotell i Bisjkek

Dag 12
Bisjkek - Almaty, Kazakstan. Stadsrundtur med Panfilov-parken med den berömda träkyrkan och instrumentmuseet, Kok Tobe-berget och panoramautsikt över den vackra
I Kazakstans tidigare huvudstad Almaty

Efter frukost kör vi med privatchartrad buss från Bisjkek till Kazakstan och landets tidigare huvudstad Almaty i sydöstra Kazakstan, cirka 200 kilometer norr om den kirgiziska gränsen.

Almaty, eller Alma Mata, är Kazakstans största stad med över 1,2 miljoner invånare. Namnet Almaty kan översättas till äpplets fader, och områdets klimat är fördelaktigt för just denna frukt. Staden var huvudstad mellan 1929 och 1997, varefter titeln övertogs av Astana. Det finns flera förklaringar till flytten. Några anser att den gjordes av geopolitiska skäl medan andra tror att Almatys placering i landets sydöstra hörn var opraktisk.

Vi inleder dagens rundtur centralt i Almaty vid Pamfilovparken med den berömda träkyrkan. I parken finns även ett stort monument ”28 Panfilov Guardsmen” till minne om den ryske härföraren Panfilov och hans division från Centralasien, som stoppade tyskarnas angrepp på Moskva under andra världskriget. I närheten av monumentet finns ett litet museum tillägnat inhemska musikinstrument. Samlingen rymmer över 1 000 värdefulla instrument. Almaty är präglat av gamla vackra byggnader och frodiga träd längs de breda boulevarderna. Invånarna i Almaty hyser en villkorslös kärlek till sin stad, och belägenheten vid foten av Tian Shan-bergen, som betyder himmelskt berg, bildar en vacker bakgrundskuliss. Av den anledningen är stadens invånare besvikna för att det är Astana, som ligger 500 kilometer norrut, som är huvudstad idag. Staden är dessutom hållplats för den södra delen av transsibiriska järnvägen. Vi avslutar middagen vid Kok Tobe-berget. En kabellift ger smidig tillgång till toppen av det 1 100 meter höga Kok Tobe, och bjuder på en formidabel panoramautsikt över den vackra staden. Den perfekta avslutningen på vår stora centralasiatiska odyssé.

Övernattning på hotell i Almaty.

Dag 13
Hemresa

Tidigt på morgonen åker vi till flygplatsen för att resa hem till Sverige, och sätter på så vis punkt för en upplevelserik resa genom Centralasiens fem länder. Välkommen hem!

Prisinformation

Resans pris

Från 29 998:– kr per person i delat dubbelrum.
Se priser för alla avresedatum

Tillägg för enkelrum
5 698 kr
Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm – Asjchabad – Almaty - Stockholm
 • Flyg Tasjkent – Bisjkek, Kirgizistan
 • 1 lokalflygning: Asjchabad – Mary, Turkmenistan
 • Tåg Samarkand–Tasjkent (Afrosiyab-expressen)
 • Busstransport enligt program
 • Helpension
 • Boende på hotell i delat dubbelrum
 • Utflykter och entréer enligt program
 • 1–1,5 liter mineralvatten på flaska per dag
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsskydd, 6 % av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
 • Eventuella extraarrangemang
 • Tillägg för enkelrum
 • Visum till Uzbekistan (898 SEK), Tadzjikistan (ca 400 SEK) och Turkmenistan (100 USD som betalas kontant vid inresa)
 • Drycker (förutom nämnda för respektive land)
 • Dricks till lokalguider och chaufförer (räkna med cirka 100 USD per person, vanligtvis samlas dricksen in av reseledaren som sedan fördelar pengarna).
 • Personliga förnödenheter
 • Administrationsavgift 150 kronor per faktura (bortfaller vid onlinebokning)
 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Aktiv resa!

På den här resan ingår en del vandring och det är en förutsättning att man är i allmänt god fysisk form och kan gå utan hjälp.  Det kan bitvis vara ojämn terräng och därför lämpar resan sig inte för personer som har svårt att gå eller använder rullstol eller rullator. 

På resan färdas vi bland annat i buss, men även i jeepar så att vi kan ta oss fram i den delvis ojämna terrängen.

Klimat

Typiskt ökenklimat som känns behagligt.

Visum

Visum är obligatoriskt vid inresa till Turkmenistan. Man får vitt visum vid ankomst i Ashkabat. Priset kan variera från 75-120 USD och betalas på plats i kontanter.  

Skicka in en tydlig färgkopia av ditt pass (sidan med personlig information), ett passfoto och en ifyllt visumformulär till Albatros så snabbt som möjligt – senast 40 dagar före avresa. Visumformuläret skickas ut till dig när du har bokat resan så att du kan fylla i det.

OBS: Ditt pass ska vara giltigt minst 6 månader efter hemresa och det ska finnas minst 2 tomma sidor i passet till stämplar.

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen innan avresa, eller vid ankomst till destination. På avreseinformationen framgår det vad som gäller för din specifika resa.

På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.

Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet.
Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Anslutning med inrikesflyg

Om du bokar anslutningstransport, rekommenderar vi att du har minst 2,5 timmar mellan byte av anslutning och flygresan med oss. Boka gärna en ombokningsbar biljett, så att du kan boka om vid en eventuell tidtabelländring/flygförsening.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för detta. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.
Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Placering i bussen

Albatros erbjuder inte fasta platser på bussen, och det går därför inte att köpa en viss plats före avresa. Genom att inte erbjuda köp av bestämda platser riskerar man inte att tidpunkten för köpet av resan avgör vilken plats på bussen man får tillgång till. Däremot kan man under resans gång kommer överens om att göra rockader så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.
Rated 4 out of 5 by from Spännande och annorlunda resa En intressant resa dock med lite för många monument, mausoleum, madrasser och moskéer för min smak. Hade hellre sett att det lagts till mer naturupplevelser och kultur i programmet. Mycket bra reseledare som höll bra stämning i gruppen och var mån om att allt skulle flyta bra. Bra lokala guider med mycket kunskap. En resa där man måste vara beredd på att standarden inte är som hemma (toaletter, vägar, gränsövergångar etc) och jag tror man behöver vara lite resvan för att helt uppskatta alla moment men en helt fantastisk resa om man vill ha lite äventyr och uppleva en helt annan del av världen! Jag kan definitivt rekommendera alla att besöka denna del av världen!
Date published: 2018-05-23
Rated 5 out of 5 by from En intressant resa i en del av världen som få turister varit i. En mycket intressant resa i flera länder med gemensam historia men ändå olika utveckling till idag. Kanske lite för mycket historia och för lite information om nutid. Man fick ett intryck av att de lokala guiderna inte riktigt vågade delge oss information om förhållandena idag. I några länder kändes det som lite som att vara först, det ger en speciell känsla när man märker att lokalbefolkningen tittar nyfiket på en och t o m tar foton, alltså samma beteende som vi hade men omvänt motiv. Mycket bra reseledare som gjorde allt för att allt skulle fungera så bra som möjligt.
Date published: 2018-05-23
Rated 4 out of 5 by from En resa innan de stora turistströmmarna dyker upp En innehållsrik resa med ett mycket stort utbud av Centralasiens kulturarv, men även rikt mått av landskap i många former. För den som är kulturintresserad erbjuder denna resa till vissa delar "jungfrulig mark" dit de stora reseströmmarna av västerlänningar ännu ej hittat. Även för den resvane kan dock tempot till vissa delar upplevas som högt. När Albatros fått "resa in sig" på resmålet/resmålen kan rytmen och utbudet av bli riktigt bra. På denna resa hade dessutom Albatros haft förmånen att kunna engagera en reseguide med bredd att kunnigt presentera såväl sevärdheterna på resmålet samt ge referenser i tid och rum till skeenden i övriga världen.
Date published: 2018-10-08
Rated 5 out of 5 by from Spännande resa med många oförglömliga upplevelser Intressanta, för oss okända resmål dit turistströmmarna ännu inte nått. 7 000 meter höga snöklädda bergstoppar, stäpp, öken, gröna dalar, vandringsleder. Mycket vänlig och tillmötesgående lokalbefolkning. Välsmakande mat. Och så alla dessa imponerande sevärdheter, från Djingis Khan och Timur Lenk via moskéer, mausoleer och madraser till senare tids monument från krigen. Kvinnor i färgglada kläder som gärna lät sig fotograferas och barn och ungdomar som - lite förvånande - var västerländskt klädda.
Date published: 2018-06-05
Rated 4 out of 5 by from En spännande resa i främmande länder Det var en fantastisk resa i annan kultur med vackra moskeer, statyer, masoleum. Vår utmärkta, kunniga guide hjälpte lärde oss att förstå de historiska sammanhangen. Detta kompletterades med vandring i nationalpark och besök i dess motsats, en canyon. Och så mötte vi så många vänliga människor, som villigt lät sig fotograferas i sina vackra kläder. Det var en resa i högt tempo. Kanske hade det räckt att besöka 3 länder på 13 dagar? Under långa resor hade det varit bra men liten fika, och på detta sätt också fått ta del av ”livet på landet”. Ändring i programmet föranledde en svacka i resan - detta är inte bra för varken resenärer eller guide och påverkar stämningen, inte heller för Albatros!
Date published: 2018-10-10
Rated 4 out of 5 by from I grunden bra resa men med mycket dåliga ändringar och avvikeleser. Om resa genomförts enligt programmet hade den fått toppenbetyg! Tyvärr gjordes ändringar så att vi missade tillfälle att se Tasjkent på grund av att snabbtåg byttes mot ett långsamtgående, en hel dag med sevärdheter i Tadzjikistan ströks för att flygresa byttes mot 10 timmars bilresa i dåliga bilar på slingriga bergsvägar utan guide. Mycket kunnig och trevlig Albatrosguide, bra lokalguider i Turkmenistan, Uzbekistan och Kazakhstan, mindre bra i Kirgizistan och Tadzjikistan. Fina bussar utom i Tadzjikistan där små skåpbilar användes.
Date published: 2018-10-07
Rated 5 out of 5 by from En färgsprakande resa. Fem unika länder med mycket gemensam historik.
Date published: 2018-05-23
Rated 4 out of 5 by from En häftig och lärorik resa Det var en häftig och lärorik resa. Vi kunde besöka flera intressanta ställen under en kort tid. Reseledarens kunskap och erfarenheter gav oss en omfattande inblick över områden som bi besökte. Han lyckades också med att placera informationen om dessa område inom en större internationell ramverk.
Date published: 2018-10-07
 • y_2018, m_11, d_13, h_4
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_2.0.8
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_0, tr_12
 • loc_sv_SE, sid_TMRTR02, prod, sort_[SortEntry(order=RELEVANCE, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Liknande resor

19TMRTR02BSE1903