Rundresa i Nya Zeeland

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Rotorua, Milford Sound och Auckland - från Nordön till Sydön med två nätter i Sydney, inkl. besök på Operahuset

Med besök i Sydney

Nya Zeelands skönhet är något utöver det vanliga. Det är landet där glaciärer möter regnskog och där snötäckta bergstoppar reflekteras i spegelblanka sjöar. Här finns ett enastående fjordlandskap, en levande maorikultur och 47 miljoner får!

På vår resa från Nordön till Sydön besöker vi kosmopolitiska Auckland, lär oss laga maorisk mat och fortsätter via maoriernas puttrande gejserlandskap i Rotorua - ett måste när man är i Nya Zeeland – till nationalparken i filmen Sagan om Ringen.  På Sydön njuter vi av det enastående landskapet i Milford Sound och vid Lake Mathesons mörka vatten kan vi på en molnfri dag se Mount Cook trona majestätiskt i bakgrunden. 

Resan inleds med en dag i Sydney med ett besök på operahuset.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor

 • Reseledare Svensk

 • Visum Ja

 • Vaccination Ja

 • Valuta Nyzeeländsk dollar

Dagsprogram
Dag 1 Avresa från Stockholm
Dag 2 Ankomst till Sydney
Dag 3 Sydney. Stadsrundtur, rundvisning i Operahuset, Bondi Beach och hamnrundtur
Dag 4 Sydney - Auckland, Nya Zeeland, vi orienterar oss med en stadsrundtur
Dag 5 Auckland – Whakatane. Tid på egen hand
Dag 6 Whakatane. Möjlighet till utflykt till vulkanön White Island, maorimatlagning och anekdoter
Dag 7 Whakatane via Waiotapu Wonderland vid Rotorua och Tauposjön till Tongariro nationalpark
Dag 8 Vandring i Tongariro nationalpark och vidare till Wellington
Dag 9 Wellington. Stadsrundtur och tid på egen hand
Dag 10 Wellington – Picton – Kaikoura. Tid på egen hand
Dag 11 Kaikoura – Lake Tekapo. Den gode herdens kyrka
Dag 12 Lake Tekapo – Mt Cook – Arrowtown – Queenstown. Tid på egen hand
Dag 13 Queenstown. Båtutflykt till Milford Sound
Dag 14 Queenstown. Tid på egen hand
Dag 15 Queenstown – Fox Glacier
Dag 16 Fox Glacier. Naturvandring vid Lake Matheson och till glaciär
Dag 17 Fox Glacier – Arthur’s Pass – Christchurch
Dag 18–19 Hemresa och hemkomst

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Avresa från Stockholm

Vi styr kosan mot andra sidan jorden där vårt nyzeeländska äventyr väntar på oss.

Dag 2
Ankomst till Sydney

Vi kommer fram sent på kvällen lokal tid och kör direkt till vårt hotell där vi checkar in och övernattar.

Dag 3
Sydney. Stadsrundtur, rundvisning i Operahuset, Bondi Beach och hamnrundtur
Operahuset i Sydney

Sedan staden grundades av engelska straffångar 1788 har Sydney utvecklats till en äkta metropol och är idag ett stort dragplåster för besökare från världens alla hörn. Även stadens invånare kommer från alla delar av världen och bjuder på en multikulturell stämning med hundratals olika caféer och restauranger som bjuder på kulinariska läckerheter med lokala produkter. När vi har ätit frukost bekantar vi oss med staden under en stadsrundtur. Vi passerar bland annat affärsdistriktet och Darling Harbour, ett hamnområde som präglas av en härlig semesterstämning med ett enormt utbud av snabbmatsrestauranger, stadens berömda akvarium, världens största bioduk och massor av shoppingmöjligheter.

Nära affärsdistriktet ligger Hyde Park som har varit en populär oas i stadens hjärta sedan den anlades i mitten av 1800-talet. Från centrum kör vi ut till utsiktspunkten Mrs Macquarie’s Chair där vi har vacker utsikt över Sydney Harbour Bridge och Operahuset. Australien har över 10 000 stränder varav en av de mest berömda är Sydneys egen Bondi Beach, som vi också kommer att se under vår rundtur. Här samlas Sydneyborna för att simma, surfa, lapa sol och titta på folk. Vi ger oss ut på upptäcktsfärd i trevliga The Rocks som är Sydneys äldsta stadsdel och som ligger vid foten av Sydney Harbour Bridge. När den första lasten engelska straffångar anlände till Australien 1788 var det här i The Rocks som de första husen byggdes. Området har av naturliga skäl en viktig historisk betydelse, inte bara för Sydney utan för hela Australien.

Med på programmet finns även det världsberömda operahuset som ritats av den danske arkitekten Jørn Utzon. Efter att ha beundrat operahuset utifrån samlas vi för att få en rundvisning av interiören. På eftermiddagen ger vi oss ut på en hamnrundtur under vilken vi gör en båttur på Darling Harbour medan vi avnjuter en kopp kaffe eller te med lite sött tilltugg. Vi stiger av vid den livliga strandfronten King Street Wharf och kan ägna resten av dagen åt egna äventyr. Utforska gärna området runt King Street Wharf och Darling Harbour där det finns ett stort nöjesutbud och trevliga caféer.

Dag 4
Sydney - Auckland, Nya Zeeland, vi orienterar oss med en stadsrundtur
Utsikt över Auckland från Mount Eden

Tidigt på morgonen ger vi oss ut till flygplatsen för att lämna Australien och flyga mot Nya Zeeland med slutdestination Auckland, Nya Zeelands största stad. Med sina cirka 1,3 miljoner invånare är Auckland hem åt nästan en tredjedel av Nya Zeelands befolkning. Staden ligger på en smal landtunga med vatten på båda sidor med Stilla havet i öster och Tasmanska havet i väster. Ett äkta paradis för alla segelsportfantaster! Och det är inte för inte som staden kallas för City of Sails. Här är det mer en regel än ett undantag att man har en segelbåt eller sysslar med någon annan form av vattensport.

Auckland byggdes på 50 utslocknade vulkaner och medan de flesta av dessa idag ser ut som små gröna kullar eller helt har försvunnit tronar de tre största, Mount Albert, Mount Eden och One Tree Hill fortfarande över landskapet och bildar populära utsiktsplatser. Innan vi checkar in på vårt hotell ger vi oss ut på en liten stadsrundtur i Auckland för att få en överblick över staden. Vi besöker bland annat den trevliga förorten Parnell som med sina gamla och vackert restaurerade hus och många gallerier och konstbutiker utgör en vacker och konstnärlig oas mitt i storstan. Från den 200 meter höga vulkanen Mount Eden har vi en vacker utsikt över staden.

Dag 5
Auckland – Whakatane. Tid på egen hand
Valfena utanför Kaikoura

Efter frukost kör vi cirka tre timmar mot sydöst till fantastiskt vackra Bay of Plenty, ett långsträckt och frodigt kustområde ute vid Stilla havet. Vikens namn kommer från den engelske upptäcktsresenären James Cook som utforskade Nya Zeeland under åren 1769-1770 och då noterade de många naturresurserna i området. Vattnet i viken är idag världsberömt för sitt djuphavsfiske och sin segelsport. I Bay of Plenty slår vi läger i staden Whakatane där maorierna bosatte sig för första gången för 800 år sedan när de anlände från de polynesiska öarna.

Dagen är reserverad åt upplevelser på egen hand och i Whakatane finns en uppsjö av aktiviteter att välja mellan. Man kan bland annat hyra mountain bikes och utforska det vackra området runt staden eller besöka den guldfärgade sandstranden Ohope Beach som ligger cirka fem kilometer längre nerför kusten. Denna räknas till en av Nya Zeelands bästa stränder. Det finns också möjlighet att följa med på en val- och delfinsafari eller att bara njuta av naturen och den fantastiska utsikten på en av de många vandringslederna. Whakatane är den av Nya Zeelands städer som har flest soltimmar.

 

Dag 6
Whakatane. Möjlighet till utflykt till vulkanön White Island, maorimatlagning och anekdoter
Vulkankrater på White Island

Idag kan du stanna i Whakatane och njuta av strandlivet och det trevliga cafélivet alternativt följa med på en utflykt till vulkanön White Island (ingår inte i priset) som ligger en och halv timmes båttur ut i viken. Vulkanen är Nya Zeelands senast aktiva havsvulkan och troligen världens mest tillgängliga, och lockar både forskare, vulkanforskare och turister från hela världen. På vägen ut till ön har vi gott om tid att njuta av havet från den stora övertäckta motorbåten. Vi får också höra mer om White Islands historia. Vi kastar ankar strax utanför ön och transporteras den sista biten i gummibåt. På ön går vi runt och tittar på kratersjöns landskap och ser resterna av den nedlagda svavelfabriken. Vi äter lunch på ön och åker sedan tillbaka till Whakatane. Om vi har tur ser vi delfiner, valar eller den nyzeeländska pälssälen. Tänk på att vädret avgör om vi kan åka till White Island.

Senare på kvällen väntar en unik middagsupplevelse på oss. Vår middag tillreds med en uråldrig maoriteknik som har förts vidare från generation till generation som i sin tur har förfinat den under många århundraden. Vi ska lära oss hur man lagar mat i en så kallad hangi som är ett slags jordugn där man tillreder maten med hjälp av ett hål i marken, en brasa och uppvärmda stenar. Maten täcks över och får ligga i gropen under ett antal timmar.  Arkeologiska fynd på Nordön visar att tekniken har använts lika länge som maorierna har bebott ön. Medan maten tillreds under marken tar vår lokala maoriguide med oss på en kulturell och historisk promenad bakåt i tiden längs Whakatanefloden. Ackompanjerade av traditionella maoriinstrument får vi höra olika berättelser medan vi besöker maoriförfädernas mest heliga städer med bland annat en gammal gravplats och ett vattenfall som använts i samband med olika ritualer. Efter promenaden avnjuter vi vår middag tillsammans med lokalbefolkningen.

 

 

 

Dag 7
Whakatane via Waiotapu Wonderland vid Rotorua och Tauposjön till Tongariro nationalpark
Huka Falls

Vi lämnar Whakatane och beger oss mot Tongariro nationalpark. På vägen dit besöker vi Waiotapu Wonderland vid Rotorua, ett färgsprakande termiskt område där vi bland annat tittar på sprutande gejsrar, bubblande lergropar och den flerfärgade kokande ”champagne”-bassängen. Inte så långt därifrån tittar vi dessutom på det imponerande Huka-vattenfallet där vattnet dundrar iväg med hela 220 000 liter per sekund ut över det 11 meter höga vattenfallet.

Wakatofloden, som vattenfallet utmynnar från, är vanligtvis upp till 100 meter bred men här vid vattenfallet är den bara 15 meter bred vilket pressar samman vattenmassorna och bildar vattenfallet. Huka betyder skum och namnet kommer av att vattnet träffar den underliggande flodbassängen och sprutar så kraftigt att det liknar skum. Vi fortsätter längs vackra Tauposjöns östra strand och stannar vid den lilla Rotopounamu-sjön för att titta närmare på den lokala floran och faunan. Härifrån är det inte långt till Tongariro nationalpark där vi checkar in på vårt hotell.

Dag 8
Vandring i Tongariro nationalpark och vidare till Wellington
Tongariro nationalpark

Tongariro nationalpark ligger i mitten av Nordön och är Nya Zeelands äldsta nationalpark. 1887 gav en lokal maorihövding bort nationalparken i gåva till det nyzeeländska folket under förutsättning att de skyddade naturen och de många helgedomarna. Den sagolika nationalparken är centrerad runt de tre vulkanerna Tongariro, Ngaurohoe och Ruapehu. Sistnämnda är den mest aktiva av de tre vulkanerna och några känner den som Mount Doom från filmatiseringen av Sagan om ringen. Nationalparken bjuder både på ökenlandskap såväl som tät skog och ormbunksklädd natur. På vintern åker många skidor utför de många bergssluttningarna. Efter frukost ger vi oss ut till fots i det mäktiga landskapet och får en fantastisk naturupplevelse. Om vädret tillåter kan vi njuta av en makalös utsikt över de tre vulkanerna, en syn vi sent ska glömma.

Vi fortsätter söderut mot landets huvudstad Wellington som ligger på Nordöns sydligaste spets. Wellington utsågs 1865 till huvudstad för att bilda en diplomatisk mittpunkt mellan Nord- och Sydön. Inklusive förorterna har staden cirka 600 000 invånare. Belägenheten vid James Cook-sundet som delar de två öarna har gett staden öknamnet Windy Wellington eftersom det ofta blåser en hård vind i staden. Men detta har inte avskräckt människor från att söka sig hit; staden är vackert belägen mellan vackra vikar och bergssluttningar och har många vackra villor med en unik utsikt över staden och James Cook-sundet. Vi kommer fram till Wellington sent på eftermiddagen.

Dag 9
Wellington. Stadsrundtur och tid på egen hand
Wellington

Vi inleder vår stadsrundtur i Wellington med att köra till toppen av det 196 meter höga Mount Victoria varifrån vi har en makalös utsikt över hela huvudstadsområdet. Vi besöker också Wellingtons botaniska trädgård varifrån vi tar en tur med linbanan som fungerar som ett slags spårvagn som i över 100 år har transporterat invånarna upp till bostadsområdena. Det finns en höjdskillnad på 168 meter och linbanan är bara 650 meter lång. På toppen kan vi njuta av den vackra utsikten och dessutom finns det ett litet museum tillägnat linbanan.

Eftermiddagen tillbringar vi på egen hand och möjligheterna i denna vackra huvudstad är många. Staden är med sina många museer och gallerier ett äkta mecka för den kulturintresserade. Varför inte besöka det supermoderna nationalmuseet för konst, historia och maorikultur, Te Papa Tongarewa. Museet är vackert beläget precis vid vattnet och ger en unik inblick i landets historia. Dessutom är inträdet gratis.

Dag 10
Wellington – Picton – Kaikoura. Tid på egen hand
Marlborough Sound

Vi tar morgonfärjan till Sydön – en upplevelse som absolut är värd att gå upp tidigt för. Färjeturen anses nämligen vara den vackraste i världen. Båtturen tar cirka tre timmar och den stora finalen är inseglingen genom fantastiskt vackra Queen Charlotte Sound. Från den lilla hamnstaden Picton fortsätter vi mot den lilla kuststaden Kaikoura som är vackert belägen i en vik med intagande bergssluttningar som kuliss.

Vi kommer fram sent på eftermiddagen och tillbringar resten av dagen på egen hand. Förutom att vara ett mecka för valsafari är Kaikoura även känt för sina fisk- och skaldjursrestauranger och de lokala delikatesserna rekommenderas varmt.

Dag 11
Kaikoura – Lake Tekapo. Den gode herdens kyrka
Den gode herdens kyrka

Kaikoura sägs vara världens bästa plats för att observera kaskelottvalar och om du vill se en val i vattnet utanför Kaikoura ska du följa med på en valsafari (ingår inte i resans pris). Speciella strömförhållanden för med sig bläckfisk, valens livrätt, tätt inpå land. Upplevelsen av att få se de enorma valarna vältra sig i havet är svårslagen. Vi kan däremot inte garantera att en val dyker upp. Kaskelottvalen är den val som kan dyka allra djupast - upp till flera kilometer ner i vattnet. Kaskelottens stora huvud är fyllt med en speciell olja som heter spermacetioljan och som har gett valen dess engelska namn sperm whale, och man tror att det är den som gör att valen kan överleva djuptrycket. Hanarna kan bli upp till 20 meter långa och väga upp till 50 ton medan honorna ”bara” blir upp till tolv meter och väger 16 ton.

Vi lämnar Kaikoura och kör mot Lake Tekapo som är en väldigt kall och vackert turkosfärgad smältvattenssjö med snöklädda bergstoppar i bakgrunden. Vid sjöns strand ligger stenkyrkan Den gode herdens kyrka som byggdes av stenar från området och som har en unik utsikt över sjön från fönstret bakom altaret.

 

Dag 12
Lake Tekapo – Mt Cook – Arrowtown – Queenstown. Tid på egen hand
Lupiner vid Lake Tekapo

Vi fortsätter vår resa söderut, den här gången mot Queenstown. Från Lake Tekapo kommer vi till Mount Cook nationalpark där Nya Zeelands högsta berg (3 765 meter) Mount Cook ligger. Berget är en del av Sydalperna. Det ursprungliga maoriska namnet för berget är Aorangi som så poetiskt betyder den som bryter molnen. Parken lockar till sig många bergsbestigare och vandringsentusiaster och sir Edmund Hillary använde Mount Cook som träningsplats innan han begav sig till Himalaya för att bestiga Mount Everest 1953. Vid klart väder kan vi se ända till toppen av berget.

Utanför Queenstown besöker vi den trevliga lilla staden Arrowtown. Staden uppstod plötsligt och snabbt efter att man hittat guld i Arrowfloden på 1860-talet, och än idag finns några av de vackra gamla byggnaderna från guldgrävartiden kvar. Arrowtowns Lake District Museum berättar på ett fascinerande sätt om områdets historia. Queenstown, även kallad för Sydalpernas St. Moritz, grundades 1862 under guldfebern och är en charmig liten stad med endast 10 000 invånare. Staden är fantastiskt vackert belägen på bergssluttningen vid Lake Wakatipu med en fantastisk utsikt över bergskedjan The Remarkables som på vintern bjuder en skidtörstande lokalbefolkning och turister på härliga utförsbackar. Väl framme i Queenstown kör vi till vårt hotell och checkar in. Resten av dagen kan vi upptäcka staden med omnejd på egen hand.

Dag 13
Queenstown. Båtutflykt till Milford Sound
Vattenfall vid Milford Sound

Fiordland nationalpark är Nya Zeelands största nationalpark och parkens stora och orörda naturområden utgör en stor del av Sydöns sydvästra hörn. Landskapet består av den dramatiska, orörda och bildsköna natur som Nya Zeeland är så känt för. Berg med snötäckta toppar, brusande vattenfall, gnistrande klara sjöar och fjordar och en tät och illgrön regnskog. Det intensivt gröna landskapet hittar sin näring i den rikliga nederbörden i den här delen av landet. Det faller hela sex till sju meter regn per år. Den som besöker området behöver absolut inte vara ledsen för att det regnar utan nederbörden understryker snarare bara det förtrollande landskapet.

Den absoluta höjdpunkten i Fiordland nationalpark är Milford Sound. Den 22 kilometer långa fjorden ringlar sig in i landet från Tasmanhavet och är omgiven av 1 000 meter höga regnskogsklädda klippväggar, och i vattnet simmar sälar, pingviner och delfiner. Under båtturen genom detta naturens underverk finns det gott om tid att njuta av fjordens storslagenhet och stillhet och att på nära håll uppleva de många spektakulära naturscenerna. Höga branta granitklippor speglar sig i det lugna vattnet som endast piskas upp av de många vattenfallen som dundrar nerför klipporna. Under båtturen avnjuter vi en härlig lunch och efter det spektakulära besöket på fjorden återvänder vi till Queenstown.

Dag 14
Queenstown. Tid på egen hand
Queenstown från ovan

Queenstown har gång på gång marknadsförts i internationella resetidningar som en av världens mest attraktiva platser. Hemligheten bakom Queenstowns speciella dragningskraft är kombinationen av ett vackert läge och en öppen och avslappnad stämning kryddad med stadens många äventyrsmöjligheter. Staden är känd som ett paradis för sport- och naturälskare, ofta med förkärlek till adrenalinkickar utöver det vanliga.

I själva staden med omnejd hittar man alla typer av äventyrssporter med allt från bungy jump till riverrafting och paragliding, men det går även att utöva något lugnare aktiviteter. Du kan koppla av på ett spa, spela golf eller fiska från den vackra sjöns strand. Det finns något att göra för alla, oavsett om du vill koppla av och shoppa eller skaffa adrenalinkickar och svettas. Ett måste i Queensland är en tur upp med den branta linbanan till toppen av Bob’s Peak. På vägen upp har vi en 220 graders panoramautsikt över bland annat The Remarkables, Walter Peak och givetvis själva staden. När du har kommit upp till toppen kan vi besöka både utsiktsplatser och terrasser där vi kan njuta av utsikten och föreviga minnet på bild.

Dag 15
Queenstown – Fox Glacier
Fox Glacier

Idag kör bussen hela vägen från Queenstown till Fox Glacier. Det är en lång resa men vi kan nästan garantera att det är en av världens vackraste sträckor. Vi korsar bland annat Crown Range-bergen och kör längs gejsersjöarna Wanaka och Hawea som är omgivna av snöklädda bergstoppar. Efter några timmar kommer vi fram till den lilla staden Fox Glacier som ligger cirka sex kilometer från glaciären. Glaciären, som också har gett namn åt staden, sträcker sig från bergstopparna ner i låglandets regnskogar. Åsynen av is som möter regnskog är något helt unikt. Den 13 kilometer långa glaciären uppkallades efter den gamle premiärministern William Fox när han besökte platsen 1872. Tillsammans med Franz Josef Glacier är glaciären en av världens mest lättillgängliga och lockar många besökare som dagligen följer med ut på guidade turer.

 

Dag 16
Fox Glacier. Naturvandring vid Lake Matheson och till glaciär
Lake Matheson

Efter frukost börjar vi dagen med en promenad runt sjön Lake Matheson som för 14 000 år sedan skapades av de närliggande glaciärerna. Här njuter vi av en helt unik utsikt: snöklädda bergstoppar som speglar sig på ytan av en regnskogsomgärdad sjö. På en molnfri dag kan vi se hur Mount Cook tronar majestätiskt i bakgrunden – en spektakulär utsikt!

Senare på dagen tittar vi närmare på den mäktiga glaciären Fox. Tillsammans med vår guide följer vi glaciärdalen till utsiktsplattformen. Härifrån har vi en fantastisk utsikt över den eviga isens möte med regnskogen och vi har gott om tid att njuta av utsikten och ta bilder innan vi återvänder till staden längs samma vandringsled.

På eftermiddagen finns det möjlighet att utforska några av de andra vandringslederna i området och de som vill ha ett minne för livet kan boka en fantastisk helikoptertur, Heli Nevi, där man landar på glaciärisen. Man kan även boka Heli Hike, som kombinerar landning på isen och en vandring på glaciären där man kan uppleva glaciärspalter och ett underbart snö- och islandskap. Nya Zeeland är ett förhållandesvis prisvärt land när det handlar om priser på helikopterturer. Helikoperutflykterna ingår inte i resans pris.

Dag 17
Fox Glacier – Arthur’s Pass – Christchurch
Arthur's Pass

På vägen mot Christchurch kör vi genom Arthur’s Pass Nationalpark där berömda Arthur’s Pass finns. Arthur’s Pass är uppkallat efter den engelska landskapsmålaren och ingenjören sir Arthur Dudley Dobson som var den första som ledde en grupp européer genom passet 1864. Men maorifolkets jägare kände till rutten långt innan Arthur Dudley Dobson hittade den. Bergspasset är den högsta och kortaste vägen från ost- till västkusten och är en väldigt vacker rutt med stora kontraster på grund av klimatskillnaderna mellan Sydöns östra och västra sida.

Den västra sidan är frodigare än den östra med sina brusande floder och täta regnskog. Invånarna på västkusten, så kallade coasters, är stolta över att leva i harmoni med den vilda naturen runt husknuten och nybyggarandan är starkare här än på någon annan plats i Nya Zeeland. Västkusten är även känd för sin rika förekomst av jadestenar och vi besöker en liten jadefabrik där vi även har möjlighet att köpa med oss ett minne hem. Vi fortsätter mot Sydöns största stad Christchurch där vi övernattar.

Dag 18–19
Hemresa och hemkomst

Efter frukost åker vi till flygplatsen och påbörjar vår hemresa.

Prisinformation

Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm – Auckland och Christchurch – Stockholm (Utresan via Dubai och Sydney. Hemresan via Auckland og Dubai)
 • Utflykter enligt program
 • Boende på bra hotell i delat dubbelrum
 • Frukost alla dagar
 • Maori Hangi Dinner dag 6
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsskydd på grund av sjukdom, 6 % av resans pris
 • Gouda reseförsäkring eller komplement till hemförsäkringen
 • Utflykt till vulkanön White Island (bokas och betalas på plats, pris upplyses på plats)
 • Valsafari vid Kaikoura (bokas och betalas på plats, pris upplyses på plats)
 • Helikopterutflykt vid Fox Glacier (bokas och betalas på plats, pris upplyses på plats)
 • Eventuella extra arrangemang
 • Tillägg för enkelrum
 • Dricks till lokalguider och chaufförer
 • Personliga förnödenheter
 • Administrationsavgift 150 kr per faktura (bortfaller vid online-bokning)
 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Bagage

Det är en god idé att ta med en liten ryggsäck eller väska på dagsturer/utflykter och resedagar då du kanske inte ser ditt bagage igen förrän på kvällen. Det är inte nödvändigt att ta med handduk.

Strikta tullregler

Tänk på att Nya Zeeland och Australien har väldigt strikta regler för införande av frukt och andra matvaror. Odeklarerade matvaror medför böter i form av 500 australiensiska dollar i kontanter vid inresa. Detta gäller även matvaror från flyget eller avreseflygplatsen.

Deltagarantal

Resan genomförs med minst 15 deltagare. Vi förbehåller oss rätten att ställa in resan om detta antal inte uppnås. Detta sker i så fall senast 4-6 veckor före avresedatum. I enlighet med ”lag (1992:1672) om paketresor” är Albatros Travel som researrangör endast skyldiga att återbetala resans pris och kunden har i sådana fall inget krav på ersättning utöver återbetalning av resans pris.

Mer om Nya Zeeland

Här kan du läsa mer om Nya Zeeland:

http://www.albatros-travel.se/resmal/australien-och-stilla-havet/nya-zeeland

 

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Rated 4 out of 5 by from EN HÄRLIG RESA VI TYCKER ATT RESAN HAR VARIT TREVLIG OCH VI HAR UPPLEVT VÄLDIGT MYCKET TYVÄRR SÅ VAR NÄST SISTA ÖVERNATTNINGEN I FOX CLACIER NER DET HELA MED ETT HOTELL SOM VAR SMUTSIGT OCH MÖGELDOFT ALLMÄNT SUNKIT DET VAR LITE BORTKASTAD TID ATT VARA DÄR I TVÅ NÄTTER SE GLASIÄREN OCH SEDAN DRA TILL CHRISTCHURCH SOM HADE VÄLDIGT MYCKET ATT GE HADE VARIT BÄTTRE PERSONALEN PÅ HOTELLET VAR VÄLDIGT NONCHALANT INFORM OM HEM RESAN VAR TLLFREDSTÄLLANDE HADE VI FÅTT VET ATT VI SKULLE RESA ÖVER BANGKOK HADE VI HOPPAT AV DÄR
Date published: 2016-02-14
Rated 4 out of 5 by from Innehållsrik resa med fina naturupplevelser Resan var bra planerad, fantastiska naturupplevelser, med ett väl balanserat tempo. Boendet var av varierande kvalitet. 4 av hotellen var utmärkta, 5 av hotellen bra till ok, 2 av hotellen direkt usla (mögel och dålig städning) som vi hoppas Albatross väljer bort i framtida resor. Maten var genomgående av bra kvalitet. Reseledaren var mycket kunnig och hade mångas intressanta berättelser att förmedla. Busstransporten i NZ var bra med en trafiksäker och hänsynsfull chaufför. Flygbolaget (Qatar) är mycket trevliga att resa med, bra service ombord, bra avgångstider och resvägen över Doha ett tidsmässigt bra alternativ med tanke på avståndet till NZ/Australien.
Date published: 2018-11-24
Rated 4 out of 5 by from Rundresa NZ En mycket trevlig resa med många fina platser som vi besökte. Vi hade kunniga busschaufförer som berättade en hel del om detta fantastiska land. Det trevliga resesällskap var en bonus. Det hade varit bra om vår svenska reseledare hade kunnat översätta då inte alla förstod engelskan som chaufförrena pratade. Det som drog ner betyget var vår svenska reseledare, som inte delgav oss något om landet, ex infrastruktur, ekonom, hälsa och sjukvård m.m. Då vi har rest med Albatross resor tidigare har vi haft kunniga, engagerade och pålästa guider blev vi mycket besvikna den här gången.
Date published: 2017-03-07
Rated 3 out of 5 by from Vackert och spännade land. Överlag ett bra program för resan. Dagen i Sydney var fullspäckad och täckte mycket av det man ville uppleva. Under rundresan i NZ besöktes nära på alla de platser som måste besökas, tex. glacier, fjordar, berg, sjöar och de viktigaste större och mindre städerna. Saknade att det inte ingick beök till Hobbiton eller vinprovning. Dock ordnade vi dessa två saker på egen hand under fria dagar. Boendena varierade för mycket i kvalitet. Vissa var bra hotell medan ett par var riktigt undermåliga. vi var inte nöjda med vår guide. Kunnandet och engagemanget var inte adekvat. Det kompencerades dock delvis av att vi hade en väldigt trevlig och kunnig busschaufför under resan på södra ön. NZ är ett väldigt vackert och spännande land. Absolut värt att besöka.
Date published: 2017-02-05
Rated 3 out of 5 by from En bra resa med en katastrofal reseledare Det var en bra program med många fina upplevelser av väldigt olika karaktär (stad, dramatisk natur, vulkaner, regnskogar, glaciärer, etc.) och vi fick verkligen uppleva många av Nya Zealands unika attraktioner. Dessvärre var vår reseldare en katastrof. Hon hade in gjort några som helst förberedelser eller research och gav oss inte någon som helst bakgrund eller historia om platserna vi besökte. Faktakollen var obefintlig och flera av de knapphändiga upplysningar hon gav var direkt felaktiga. Hon förlitade sig helt och hållet på busschafförerna för upplysningar och dessvärre förstod hon inte deras engelska dialekt och gjorde direkt felaktiga översättningar. Detta förtog mycket av upplevelsen av Nya Zealand och gör oss tveksamma att rekommendera Albatros i framtiden.
Date published: 2017-02-19
Rated 3 out of 5 by from Fina naturupplevelser Ett krav på en resa som denna är att få en erfaren reseledare som själv genomfört denna resa tidigare. Kunskap om statsskick, kultur, ekonomi, natur och industri saknades helt. Nu gavs en hel del information av de båda chaufförerna vilket räddade upp situationen. Dock hade en hel del av deltagarna svårt att förstå engelska. Guiden översatte bara lite av den informationen som gavs.
Date published: 2017-02-08
Rated 4 out of 5 by from Natur, kultur och underbara människor En mycket varierad resa med fantastiska naturupplevelser, spännande Maori kultur och mycket gästvänliga människor i byar och städer. Vi var 29 resenärer som trivdes mycket bra tillsammans med många glada skratt varje dag. Vi uppskattade vår duktiga reseledare; Kristofer för hans utomordentliga kunskap och erfarenhet av landet. Han är också en mycket trevlig och omtänksam person som delgav oss privata iakttagelser och många reseminnen. Det blev tyvärr med tiden lite jobbigt med de långa bussresorna, men det uppvägdes av den otroligt vackra naturen genom bussfönstret. Ett stort plus var avslutningen i Sydney som kunde ha varit en eller två dagar längre.
Date published: 2019-03-29
Rated 4 out of 5 by from En fantastisk resa med otrolig natur Fantastisk natur, underbara människor och många fina minnen. Resan kunde varit en ännu större upplevelse med bättre planering. Att ha två olika hotell i Auckland var inget bra. Att bo på flygplatsen var dåligt. Bortkastat. Att åka fram och tillbaka till christchurst var bortkastad transport tid, borde funnits annan resrutt. På rundturen i Sydney var det alldeles fel buss, vi såg ingenting, en skolbuss där vi satt trångt och lågt. Bortkastat.
Date published: 2017-03-17
 • y_2020, m_5, d_26, h_14
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.8
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_4, tr_127
 • loc_sv_SE, sid_NZRTR01, prod, sort_[SortEntry(order=RELEVANCE, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Liknande resor

NZRTR01ASE