Rundresa i Ukraina och Moldavien

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Gyllene kupoler, storslagen historia och Svarta havets mystik

NYHET

Stort, mångfacetterat och till stor del outforskat. Ukraina är näst efter Ryssland Europas största land och bjuder likaledes på storslagna upplevelser. Först ut är Kiev med sina fantastiska kyrkor, grönskande omgivningar och charmiga konstnärskvarter. Sedan färdas vi genom Karpaterna till sofistikerade kulturstaden Lviv och Svarta havets pärla, Odessa, där vi strosar bland pastellfärgade barockpalats, tar en titt på operahuset och flanerar på hamnpromenaden.

Från Europas näststörsta land förflyttar vi oss dessutom till ett av de mindre, nämligen Moldavien och den lilla utbrytarrepubliken Transnistrien. 

Det här är resan för dig som vill dyka ner i Sovjettidens historia och häpna över allt från pampiga Leninstatyer till storslagen natur och resa långt bortom turisterna allfarvägar.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Ja

 • Valuta ukrainska hryvnia, moldaviska leu

Dagsprogram
Dag 1 Flyg Stockholm - Kiev
Dag 2 Stadsrundtur i Kiev med Sankta Sofia-katedralen, Självständighetstorget och grottklostret Pecerska Lavra
Dag 3 Kiev – Lviv. Tid på egen hand eller extrautflykt till Tjernobyl. Nattåg till Lviv
Dag 4 Lviv. Stadsvandring. Stadens fästning och den UNESCO-bevarade gamla stadsdelen, samt tid på egen hand
Dag 5 Lviv – Chernivtsi. Längs Karpaterna och stadsrundtur i Chernivtsi
Dag 6 Chernivtsi – Chisinau, Moldavien. Klostren vid Orheuil och Churchi
Dag 7 Chisinau. Stadsrundtur och besök på lokal vingård
Dag 8 Chisinau – Tiraspol (Transnistrien) – Bender Fort – Odessa, Ukraina. Stadsrundtur i Tiraspol, Bender Fort och ankomst till Odessa, Svarta havets pärla
Dag 9 Odessa. Stadsrundtur inkl. operahuset, Potemkintrappan och hamnpromenaden Primorskij. Tid på egen hand och avskedsmiddag
Dag 10 Hemresa

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Avresedatum

Klicka på "Boka" för att se lediga rum
Avresa Resans längd Pris Avresa från OBS:
17 998:–
Köpenhamn
OBS: Programmet med det här avresedatumet varierar något från det du har valt. Klicka på datumet för att byta till motsvarande program.
17 998:–
Stockholm
17 998:–
Köpenhamn
OBS: Programmet med det här avresedatumet varierar något från det du har valt. Klicka på datumet för att byta till motsvarande program.
17 998:–
Stockholm
Klicka på ett datum för att se tillhörande program
Klicka på "Boka" för att se lediga rum

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flyg Stockholm - Kiev
Välj och vraka bland Ukrainas lokala specialiteter!
Vi flyger från Stockholm på eftermiddagen och landar i Kiev tidig kväll. Vi kör direkt till hotellet och checkar in. Här äter vi sedan en sen och väldigt lätt middag.
Dag 2
Stadsrundtur i Kiev med Sankta Sofia-katedralen, Självständighetstorget och grottklostret Pecerska Lavra
Självständighetstorget i Kiev

Idag ska vi uppleva den ukrainska huvudstaden och vi börjar med ett besök i den imponerande Sankta Sofia-katedralen. Katedralen stammar från mitten av 1000-talet men byggdes mellan 1685 och 1707 i ukrainsk barockstil. Det går fortfarande att se de gamla ursprungsfreskerna och mosaiken från 1000-talet. Mittemot Sofiakatedralen ligger Sankt Michaels-kyrkan som är ett återuppförande av en kyrka som byggdes på 1100-talet. År 1936 jämnades kyrkan med marken av kommunisterna och återuppfördes först efter de politiska omvälvningarna i landet år 1999.

Nära Sankta Sofia hittar vi Golden Gate-parken där en av stadens gamla stadsportar finns bevarad. Stadsporten uppfördes mellan 1017-1024 och var en del av Kievs samlade försvarsvärn, och många skräckinjagande fiender har angripit och belägrat staden genom tiderna. Porten renoverades senast år 1982 i samband med stadens 1500-årsjubileum.

Härifrån fortsätter utflykten till Självständighetstorget Majdan Nezaleznosti. Det var här som Viktor Justjenko och Julia Timosjenko tillsammans med tusentals ukrainare bakom orange flagg år 2004 fortsatte att protestera mot valresultatet som gav Viktor Janukovitj majoritet. Protesterna resulterade till slut i ett nyval som förde Justjenko och Timosjenko till makten. Resultaten av den orangea revolutionen syns knappt idag men Självständighetstorget fortsätter att vara Kievs viktigaste torg som sjuder av liv dygnet runt. 

Efter en god lunch passerar vi den 62 meter höga statyn Rodina Mat, som vakar över Kiev. Moderlandsmonumentet är 102 meter högt. Statyn skapades 1982 och består av en jättestor kvinna/ängel med ett svärd i den ena handen och en sköld med hammare och ett sigill i den andra. Moder Sovjet kallas statyn för i folkmun, och det sägs att den är så ful eftersom det var dåvarande generalsekreterare Leonid Brevsjnevs dotter som stod modell. Under statyn, i den 40 meter höga sockeln, ligger nationalmuseet för berättelsen om det stora fäderneslandskriget mellan 1941 och 1945. Här ställer man ut ryska militärfordon, tanks och flyg och ur stora högtalare strömmar ryska krigssånger. 

Ett stenkast från Rodina Mat hittar vi grottklostret Pecerska Lavra som är Kievs största och mest välbesökta sevärdhet. Klostret, som breder ut sig över ett område på 28 hektar, grundades år 1051 av Den heliga Antonij som tillsammans med andra munkar grävde ut ett antal grottor där de kunde leva isolerade från andra människor, be och studera sina heliga skrifter. När de dog bevarades deras kroppar i grottornas torra luft och blev nästan balsamerade.

Munkarnas kroppar kan ses i klostrets ena del, Lave Lavra. Grottorna är väldigt trånga och den som lider av klaustrofobi ska hoppa över besöket. Många av de troende som besöker grottorna faller nästan i trans, kysser munkarnas döda fötter eller kastar sig till marken och hindrar andra från att passera i de smala gångarna. Merparten av sevärdheterna ligger vid Höga Lavra, högre upp. Området består av flera mindre kyrkor, museer och utställningar. 

Resten av dagen är öronmärkt till upplevelser på egen hand.

Dag 3
Kiev – Lviv. Tid på egen hand eller extrautflykt till Tjernobyl. Nattåg till Lviv Cirka 550 kilometer (med nattåg)
Tjernobyl är en annorlunda upplevelse

Dagen är avsatt åt upplevelser på egen hand i i den ukrainska huvudstaden, men det går även att delta i en tillköpsutflykt till Tjernobyl. (Utflykten ingår inte i resans pris och bokas separat).

Tjernobylolyckan den 26 april 1986 är världens till dags datum största utsläpp av radioaktivitet. Idag ligger det 300 kvadratkilometer stora, stängda området runt det förolyckade atomkraftverket i Tjernobyl öde och bjuder på en upplevelse utöver det vanliga. Under bussresan från Kiev till Tjernobyl ser vi en film om olyckan så att vi alla är förberedda inför mötet med detta märkliga område.

Ända sedan 1986 har Tjernobylområdet ofrivilligt utvecklats till en naturpark där djur och växter har kunnat leva utan mänsklig inblandning. På flera platser har området blivit skogbevuxet och vilda djur har flyttat in i städerna – på några platser har de till och med bosatt sig i de övergivna husen. Vi besöker bland annat spökstaden Prypiat som innan katastrofen hade cirka 50 000 invånare. På den tiden var det en ung och modern storstad som grundades år 1970, och som hade områdets bästa butiker, hotell och shoppingmöjligheter. Vi strosar runt i den tomma staden där vegetationen efterhand har förvandlat staden till en skog. På gatorna kan man fortfarande stöta på ättlingarna till förvildade husdjur men för övrigt är det öde. Från stadens en gång i tiden moderna hotell har vi en bra utsikt över staden, och i horisonten tronar den förolyckade reaktorn med dess enorma sarkofag.

Vi fortsätter runt i detta märkvärdiga område och stannar bland annat vid en mindre radarstation samt några av de övriga övergivna orterna i området. 

På sen eftermiddagen är vi tillbaka i huvudstaden. Här intar vi tillsammans en god middag på restaurang innan vi hoppar på nattåget till Lviv.

Dag 4
Lviv. Stadsvandring. Stadens fästning och den UNESCO-bevarade gamla stadsdelen, samt tid på egen hand
Operahuset i Lviv

Tidigt på morgonen kommer tåget fram till Lvivs centralstation. Vi åker direkt till hotellet där vi hinner koppla av lite innan vi kastar oss in i dagens program.

Lviv är Ukrainas sjunde största stad och har 730 000 invånare. Däremot har staden en uppsjö av namn som alla vittnar om dess skiftande historik: Leopolis (latin), Lemberg (tyskt), Lwow (polskt) och slutligen Lvov (ryskt). Lviv kan även stoltsera med att vara Ukrainas vackraste stad. Flera befolkningsgrupper och nationaliteter har sedan medeltiden bidragit till dess skönhet genom att uppföra kyrkor och palats och konstruera konsertsalar. I början av 1900-talet var Lviv en av Europas mest multietniska städer. Endast Sarajevo på Balkan kan mäta sig med fem befolkningsgrupper, som var och en utgjorde mer än tio procent av invånarna.

Vi inleder vår stadsrundtur med ett besök vid stadens imponerande försvarsverk som är vackert placerat ovanför den gamla staden. Hela stadskärnan är utnämnd till UNESCO-kulturarv och vi ska naturligtvis besöka stadens marknadsplats och den latinska katedralen. Katedralen byggdes mellan 1300- och 1700-talet och är en harmonisk kombination av gotiken, renässansen och barocken.

En vandring genom Lvivs gamla stadsdel bjuder även på ett besök vid den italienska gård som byggts i klassisk italiensk Palazzo-stil, och som är en av stadens mest populära tillflyktsorter för den som bara vill koppla av. Gatorna Starojevrejska och Fedorova som ligger bakom marknadsplatsen bär på spåren av en judisk kultur och tradition, eftersom Lviv hade cirka 140 000 judiska invånare före andra världskriget.  På senare tid har Ukrainaborna upprättat gedigna monument över nationaldiktaren Ivan Franko och Taras Sjevtjenko.

Efter några spännande upplevelser i den vackra staden tillbringar vi återstoden av dagen på egen hand.

Dag 5
Lviv – Chernivtsi. Längs Karpaterna och stadsrundtur i Chernivtsi Cirka 280 kilometer
Den vackra gamla staden Chernivtsi

Det har blivit dags för oss att ta farväl av Lviv och bege oss söderut mot gränsen till Moldavien. Vi färdas längs bergskedjan Karpaterna som täcker en yta på 190 000 kvadratkilometer. Det gör den till den största bergskedjan i Europa (Alperna täcker endast 176 000 kvadratkilometer).

Bergskedjan sträcker sig i en båge från Tjeckien i nordväst till Slovakien, Polen, Ungern, Ukraina och Rumänien i öster, till Järnporten vid Donaufloden mellan Rumänien och Serbien i söder. Skogarna, som täcker det mesta av bergskedjan, har både före och efter kommunisttiden i begränsad grad nyttjats kommersiellt. Här finns många autentiska trädsorter och ett rikt och mångfaldigt djurliv. Här hittar vi både brunbjörn, lodjur, varg och vildsvin. 

Vid foten av Karpaterna och endast 30 kilometer från den moldaviska gränsen ligger den vackra gamla staden Chernivtsi. Staden, som är tämligen okänd, bjuder inte bara på vacker arkitektur utan även på en lokalbefolkning som är berömd för sin gästfrihet. Staden är strategiskt belägen vid floden Prut och tillhörde fram till 1918 det habsburgska imperiet, vilket syns tydligt i stadsbilden. Vi besöker stadens imponerande biskopsresidens. Residenset uppfördes mellan 1864 och 1882, och vi går även på upptäcktsfärd i stadskärnan.

Vi avslutar dagen med en god middag på en av stadens restauranger.

Dag 6
Chernivtsi – Chisinau, Moldavien. Klostren vid Orheuil och Churchi Cirka 320 kilometer
Klosterkomplexen i Moldavien

Efter en god frukost beger vi oss den sista biten som leder fram till gränsövergången till Moldavien. När gränsformaliteterna är avklarade fortsätter vi mot huvudstaden Chisinau men stannar längs vägen vid en av landets största attraktioner, klostren Orheuil och Churchi. 

Båda klostren ligger i området vid den gamla staden Orhei vars historia sträcker sig hela vägen tillbaka till 500 f. Kr. Staden var på den tiden knutpunkt för kungadömet Dacia som täckte det nuvarande Rumänien, Moldavien och västra Ukraina, samt delar av Serbien, Bulgarien, Slovakien, Ungern och Polen.

De välbevarade klosterkomplexen är vackert belägna i den grönskande Vatici-dalen, och här lever än idag ortodoxa munkar ett enkelt liv. Vi ska uppleva några av klostrens många grottor samt inte minst de vackra och välbevarade trädgårdarna. 

Vi kommer fram till huvudstaden i Moldavien, Shisinau sent på kvällen. Här intar vi en sen och välförtjänt middag.

Dag 7
Chisinau. Stadsrundtur och besök på lokal vingård Cirka 40 kilometer
Vinkällaren på vingården Cricova i Moldovien

Den självständiga republiken Moldavien, som bildades 1940 som en sovjetisk delstat, och som har varit en självständig republik sedan 1991, har en omtumlande historik. Nästan 80 procent av befolkningen har rumänskt ursprung. Vår stadsrundtur tar oss förbi nationalpalatset, triumfbågen och parlamentsbyggnaden. Moldaviens huvudstad bjuder på en speciell symbios mellan sovjetisk socialrealism och västlig kapitalism som tydligt syns i gatubilden.

På eftermiddagen beger vi oss ut till en av områdets största vingårdar Cricova, som är berömd för sin stora vinkällare som tydligen är världens största. Med 1,3 miljoner vinflaskor fördelade i underjordiska tunnlar i ett upp till 120 kilometer långt vägnät är detta en väldigt speciell plats. Vingården är dessutom känd för sina mousserande viner efter den klassificerade franska metoden för champagne ”Methode Champenoise”. Vingården producerar också ett fint mousserande rödvin på Cabernet Sauvignon-druvor med en fin och rund smak av svarta vinbär och körsbär. Vi smakar på fyra av gårdens viner innan vi återvänder till Chisinau där vi kan tillbringa resten av dagen på egen hand.

Dag 8
Chisinau – Tiraspol (Transnistrien) – Bender Fort – Odessa, Ukraina. Stadsrundtur i Tiraspol, Bender Fort och ankomst till Odessa, Svarta havets pärla Cirka 180 kilometer
Välkommen till Odessa!

Inte ens 50 kilometer från Moldaviens huvudstad hittar vi gränsen till utbrytarrepubliken Transnistrien. Det autonoma området bröt sig loss från Moldavien år 1990 eftersom invånarna som bodde på den östra sidan av floden Dnestr kände sig mer ryska än rumänska. Världssamfundet har fortfarande inte erkänt Transnistriens självständighet, däremot har den accepterats av Moldavien. Landet är en liten sovjetisk tidsbubbla med alla de överdådiga och pampiga symboler som vi förknippar med Sovjettiden. 

På stadsrundturen i huvudstaden Tiraspol stöter vi på gigantiska Leninstatyer, hammare och sigill, stora monstruösa minnesmärken, Yuri Gagarin och monumental sovjetarkitektur.

Vi äter lunch på en restaurang innan vi fortsätter vår resa till Odessa, Ukrainas kända hamnstad vid Svarta havet. Längs vägen stannar vi till i staden Bender som lyder under moldavisk lag, även om den tillhör Transnistrien. Som ett tecken på en gammal konflikt i området besöker vi det lokala fortet, som nämndes i historieböckerna första gången runt början av 1400-talet. 

Efter en behaglig vistelse i Bender fortsätter vi den sista biten mot Odessa, som inte utan anledning kallas för Svarta havets pärla. Odessa ter sig imponerande harmonisk med sina pastellfärgade herrgårdar i barockstil, eleganta klassicistiska torg anlagda av 1800-talets franska och italienska arkitekter och gator med guppiga kullerstenar. Med sina låga en- eller tvåvåningshus framstår Odessa som en charmig och vacker landsort. Men faktum är att det även är en kosmopolitisk stad med en konstnärlig tradition och ett rikt och sjudande kulturliv. 
Vid ankomsten kör vi direkt till vårt centralt belägna hotell där vi äter middag på hotellet eller på en närbelägen restaurang.

Dag 9
Odessa. Stadsrundtur inkl. operahuset, Potemkintrappan och hamnpromenaden Primorskij. Tid på egen hand och avskedsmiddag
Den kända Pontemkin-trappan i Odessa

Idag rör vi oss runt i Odessas gamla del och tittar på några av de historiska byggnaderna. Vi börjar vid stadens berömda operahus som genomgick en omfattande renovering under perioden 2014-17. Idag framstår den vackra byggnaden vackrare än någonsin förr.

Inte så långt från operahuset hittar vi Potemkintrappan, känd från den sovjetiske stumfilmsklassikern av Sergej Eisenstein – Pansarkryssaren Potemkin. Krigsfartyget var uppkallat efter Odessas första guvernör. Matroserna gjorde uppror mot de omänskliga förhållandena på fartyget och scenen, där stadens civilbefolkning mejas ner av tsarhären och en barnvagn med ett spädbarn rullar ner för en trappa, är kanske filmhistoriens mest berömda.
Trappan har hela 192 trappsteg och heter egentligen Primorskijtrappan. Den är bredast i botten men en optisk synvilla gör att man inte upplever det så när man ser trappan nerifrån.  På båda sidor av Potemkintrappan löper Odessas pampiga hamnpromenad, Primorskij (hamnsidan) under skuggiga träd och mellan gräsområden. Detta är toppen av en slänt som stupar ner mot vattnet där staden börjar. På den ena sidan bjuds det på en vacker utsikt över Svarta havets näststörsta hamn efter Istanbul. På den andra sidan ligger vackra 1800-talspalats.

Återstoden av eftermiddagen är avsatt åt upplevelser på egen hand och på kvällen samlas vi för en härlig avskedsmiddag.

Dag 10
Hemresa

Vi tar morgonflyget från Odessa och efter en kort mellanlandning i Riga återvänder vi på eftermiddagen till Stockholm.

Tillköpsutflykt - Heldagsutflykt till Tjernobyl inkl. lunch

Tjernobylolyckan den 26 april 1986 är världens till dags datum största utsläpp av radioaktivitet. Idag 
ligger det 300 kvadratkilometer stora, stängda området runt det förolyckade atomkraftverket i Tjernobyl öde och bjuder på en upplevelse utöver det vanliga. 
Vi besöker bland annat spökstaden Prypiat som innan katastrofen hade cirka 50 000 invånare. Vi besöker även en radarstation och andra mindre orter samt äter en välförtjänt lunch i området innan vi återvänder till Kiev.

Pris per person: SEK 1 398:-

Utflykten till Tjernobyl genomförs vid minst 10 deltagare.

I Tjernobyl har tiden stått stilla

Prisinformation

Resans pris

Från 17 998:– kr per person i delat dubbelrum.
Se priser för alla avresedatum

Tillägg för enkelrum
3 698:–
Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm-Kiev och Odessa-Stockholm via Riga
 • Transport och sevärdheter enligt program 
 • 8 övernattningar på 3-4-stjärniga hotell i delat dubbelrum 
 • 1 övernattning i andra klass på nattåget Kiev-Lviv i 4-personers-kupéer
 • Frukost dagligen, lunch dag 2-8 och middag dag 1, 3, 5-6 och 8-9
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsskydd, 6 % av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
 • Eventuella extraarrangemang
 • Tillköpsutflykt till Tjernobyl (dag 3)
 • Tillägg för enkelrum
 •  Uppgradering till 1 klass-kupé på tåget Kiev – Lviv 698 kr (pga begränsat antal platser kan Albatros inte garantera plats på 1:a klass)
 • Drycker
 • Dricks till lokalguider och chaufförer (räkna med 50 USD per person)
 • Personliga förnödenheter
 • Administrativ avgift per faktura utgår med 130 kronor (bortfaller vid onlinebokning)
 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Besök i ortodoxa kyrkor

I ryskortodoxa kyrkor täcker kvinnor alltid håret med en sjal. Ta med en sådan på våra utflykter på land. Män behöver inte bära huvudklädnad i kyrkorna.

Information om utflykt till Tjernobyl

Utflykter till Tjernobyl är idag ganska ofarliga och den radioaktiva påverkan vid en heldagsutflykt till området motsvarar en vanlig röntgenscanning. Trots detta testas samtliga för radioaktiv strålning vid de olika säkerhetsövergångarna. Viss väntetid kan förekomma.

Lunchen intas i kantiner på det 10 kilometer långa området och kan bäst beskrivas som autentisk ukrainsk kantinmat. Ta därför gärna med något att äta på utflykten. Dessutom kräver ett Tjernobyl-besök långbyxor.

Nattåg Kiev – Lviv

Vi reser i andra klass med de nya Intercitytågen som har kupéer för fyra personer, som delas av Albatros resenärer. Tåget har moderna toaletter.
 
Det går att be om en uppgradering till första klass där man sover två och två. Priset ligger på 698 kr per person och bokningen måste ske minst 60 dagar före avresa. På grund av ett begränsat antal platser kan Albatros inte garantera att det finns plats i första klass.

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 15 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 6.3.1., samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Handen på hjärtat

Information

I såväl Kiev som Odessa märker man inte av någonting av kriget i de ryskbelägrade områdena. Båda städerna är väldigt säkra att vistas i och lokalbefolkningen är väldigt glada för och nyfikna på utländska turister.

Allmän information

En trygg reseupplevelse

Vi vill så gärna att du ska känna dig trygg som Albatrosresenär, både när du bokar din resa och när du iväg på din resa med Albatros – även i värld med coronavirus. Därför har vi tagit fram en rad åtgärder för att minska risken för smitta samtidigt som du kan ge dig ut i världen. Våra åtgärder omfattar bland annat följande:

 • Alla reseledare är certifierade i WHO:s riktlinjer för begränsning av smitta
 • Extra höga krav till våra samarbetspartner när det gäller rengöring
 • Vi informerar alla våra resedeltagare om reseförsäkring och minimering av smitta

Läs om alla våra åtgärder här

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Liknande resor

22UARTR02BSE2509