Savonlinna Operafestival med Tosca & Carmen

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Opera i världsklass i Finlands berömda sjödistrikt

Mer än en gång har den kallats världens vackraste operafestival, Savonlinna Operafestival på Olofsborgs fästning, mitt ute i det sagolika finska sjödistriktet.  

Här ska vi njuta av de ljusa nordiska sommarkvällarna och två fantastiska operaföreställningar.  Olofsborgs fästning bjuder på fenomenal akustik och historiska vingslag från medeltiden, och det är en storslagen upplevelse att se och höra en operaföreställning just här.

Dessutom ska vi stifta bekantskap med den pittoreska staden Savonlinna, besöka några av Finlands många vackra kultur- och naturlandskap, samt inte minst uppleva den charmiga huvudstaden Helsingfors, där vi avslutar resan med två övernattningar och en massa spännande upplevelser.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor, Operaresor

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Nej

 • Valuta Euro

Dagsprogram
Dag 1 Flyg till Helsingfors – vidare med buss til Punkaharju. Vacker natur och ankomst till Punkaharju
Dag 2 Stadsrundtur i Nyslott. Kvällens operaföreställning på Olofsborgs fästning: Tosca
Dag 3 Båttur på Saimensjön, den lokala marknaden och kvällens operaföreställning Carmen
Dag 4 Punkarharju – Parikkala - Imatra – Porvoo – Helsinki. Unik skulpturpark, Finlands mest berömda vattenfall och små mysiga byar
Dag 5 Stadsrundtur i Helsingfors och tid på egen hand
Dag 6 Förmiddag på egen hand – resa till Helsingfors-Vantaa flygplats och flyg hem

Hotell

GLO Hotel Art

 • 4-stjärnigt hotell med 171 rum
 • Rumsstorlek 18–25 m2
 • Dubbelsäng med två separata sängar
 • Badrum med dusch
 • Tofflor, hårtork, strykjärn och strykbräda, minibar
 • Värdeförvaringsskåp, vattenkokare och platt-tv
 • Central belägenhet endast 10 minuter till fots till centrum
 • Bar och restaurang
 • GLO Art Kitchen till frukost

Med anor från 1903 utgör det här jugendhotellet i Helsingfors de unika ramarna för din vistelse i den finska huvudstaden. Gammalt möter nytt I det här magnifika hotellet som har fått ett nytt och moderna annex. Huvudbyggnaden ligger i det gamla jugendslottet och alla rummen ligger i den moderna delen av hotellet. GLO Hotel Art ligger i Helsingfors trendiga designdistrikt, omgivet av intressanta butiker, gallerior och restauranger.  
Hotellet har 171 rum I modern stil. Alla rummen har dubbel- eller enkelsängar och badrum med dusch. 

GLO HOTEL ART
Lönnrotinkatu 29
FI-00180 Helsingfors
Tel: +358 10 3444 100
https://www.glohotels.fi/en/hotels/glo-art

Hotel Kruunupuisto

 • 120 rum (3 byggnader)
 • Reception
 • Restaurang/Bar
 • Hiss i huvudbyggnaden
 • Gratis Wi-Fi
 • Minibar
 • Bastu, gym

Kruunupuisto ligger vackert i Punkaharju naturreservat vid Saimaasjön, ett perfekt ställe för att koppla av i rofyllda omgivningar. Och när man övernattar i det 100 åriga huset känner man verkligen av historiens vingslag. Albatros grupper bor i huvudbyggnaden. 

Restaurangen serverar säsongens färskvaror, lokala specialiteter och hembakt färskt bröd. 

Rummen

Superior dubbelrum med 2 enkelsängar (twin rooms), badrum med dusch, platt-TV, minibar, vattenkokare, hårtork, värdeförvaringsskåp, ca 15-17m2. Bufféfrukost varje morgon. Gratis WIFI.  Rummen är enkla, men rena och fina med luftkonditionering. 

Vissa dubbelrum har två olika sovavdelningar med en säng i varje och ett badrum (t.ex. för vänner som reser tillsammans).  Cirka 15-20 m2, placerade i Sukkatorni-tornet (tredje våningen) med hiss till andra våningen och trappor till tredje våningen.  

Enkelrummen har en säng (90cm), rummen är cirka 13-15 m2.

Det finns en hiss i huvudbyggnaden (förutom till rummen som ligger på översta våningen).

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flyg till Helsingfors – vidare med buss til Punkaharju. Vacker natur och ankomst till Punkaharju (Ca. 370 km)

Vi flyger till Finlands huvudstad Helsingfors. Vid vår ankomst till Helsinki-Vantaa flygplats väntar en buss som kommer att börja ta oss norrut innan vi åker österut mot staden Nyslott (Savonlinna), där den ansedda och årligt återkommande operafestivalen äger rum i juli månad.

Rutten tar oss förbi de vackra sjölandskapen i Hillosensalmi och Mäntyharju. Mäntyharju är känt för att vara ett av de mest populära områdena i Finland att ha sommarstuga. Det finns ca 5000 sommarstugor i detta relativt lilla samhälle på ca 600 fasta invånare och när man fått sig en glimt av sjölandskapet och naturen är det lätt att förstå varför.

Mikkeli är den sista “stora” staden som vi passerar på väg till Nyslott och eftersom vi befinner oss i Insjöfinland är också denna stad, med ca 53 000 invånare, omgiven av fridfulla sjöar. Ett annat framträdande inslag i detta landskap är den stora mängden frodiga skogar. Vilket inte heller är så konstigt när upp till ca 75-78% av Finlands yta är täckt av skog, som även brukade kallas ”Det finska guldet” tack vare den stora skogs- och framförallt pappersindustrin.  

På vägen kommer vi att stanna för att äta lunch (för egen kostnad).

Väl framme i Savonlinna kör vi direkt till vårt hotell som ligger lite utanför staden i Punkaharju. Området utgör en del av Finlands 27 nationallandskap vilka utsågs 1992 av det finska miljödepartementet med anledning av jubileumsåret av Finlands 75-års självständighet. De 27 utvalda landskapen representerar Finlands många särskilda miljö- och kulturdrag. De har ett mycket stort symboliskt värde och en stor betydelse i kulturella och historiska termer. Landskapet kring Punkaharju är spektakulärt med granar och vatten så långt ögat når.

Innan vi samlas för middagen kan vi rekommendera en promenad runt hotellområdet.
Middag på hotellet är inkluderad i resans pris.

Dag 2
Stadsrundtur i Nyslott. Kvällens operaföreställning på Olofsborgs fästning: Tosca

Efter vår frukost på hotellet tar bussen oss till Nyslott (ca. 30 minuters bussfärd). Nyslott eller Savonlinna som staden heter på finska har ca. 30 000 invånare och är vackert belägen i hjärtat av Saimens sjödistrikt. Landskapet Södra Savolax är ett landskap i syd-östra Finland och i området runt sjöarna talas det en märklig dialekt. Det finns ett talesätt som säger att ”när en person från Savo pratar, ligger ansvaret hos åhöraren”.

Under vintermånaderna ligger staden i dvala tills sommaren närmar sig igen och även detta är ett populärt område för en sommarstuga eller en segelbåt vid sjön Saimen. I juli månad blomstrar livet då operafestivalen fyller staden med internationella gäster, operaälskare, förstklassiga operaproffs, sångare och divor.

Vi kommer att ha en guidad rundtur till fots i denna lilla gemytliga stad. Nyslott är byggt på holmar och öar skyddade av Olofsborgs slott och sjön Saimen. Per Brahe grundade staden 1639 och den gamla stadskärnan är belägen på Slottsgatan eller Linnankatu. Kullerstensgatan med sina klassiska gatlampor ansågs så fin att den gick under namnet Paris-gatan i början på 1900-talet. Vid foten av Olofsborgs slott kan du få känslan av det gamla historiska Nyslott med sina trähus och gamla vägar.

Olofsborgs slott (Olavinlinna) är stadens stora stolthet. Byggnationen började år 1475. Den dansk-födda grundaren av slottet, slottsherren Erik Axelsson Tott, beslutade att en stark befästning skulle byggas för att skydda den strategiskt viktiga Savolax-regionen. Slottet skulle avvärja ryska attacker från öst och garantera kontroll av Savolax regionen för den svenska kronan. Slottet är ursprunget till tusentals berättelser och har varit en plats där många historiska slag utspelats. Vackert beläget ligger slottet på en stenig ö vid Finlands största sjö, Saimen. Den lilla ön ligger nära fastlandet och är sammanbunden genom en gångbro.

Sommaren 1912 anordnade operasångaren Aino Ackté den första av fem operafestivaler som var föregångarna till den nutida och årliga Savonlinna Opera Festival som började 1967.

Efter vår rundvandring har vi möjlighet att utforska staden på egen hand. Vi rekommenderar starkt en promenad genom Nyslotts salutorg där lokala producenter visar upp och säljer sina produkter. Det finns gott om mysiga och lugna caféer där man kan njuta av förfriskningar och kanske smaka på Nyslotts egen specialitet: ”Lörtsy”. Den utsökta (men kanske inte den nyttigaste) pajen är antingen salt eller söt beroende på fyllningen, vilket kan vara till exempel fisk, köttfärs eller äppelmos.

Vi beger oss tillbaka till hotellet och kopplar av innan vi får en tidig och lätt middag. Den första operakvällen njuter vi av Giacomo Puccinis Tosca.

Olofsborgs slott är världens nordligast belägna medeltida fästning som stolt tornar upp sig på en ö i Insjöfinlands hisnande vackra sjödistrikt som under festivalen är upplyst av den finska sommarens vita nätter. Kombinera fästningens unika atmosfär med den övertäckta borggårdens utmärkta akustik och det är lätt att se varför festivalen utlovar en sådan enastående operaupplevelse.

Puccini lät sitt trekantsdrama Tosca utspela sig i det politiskt splittrade Rom på 1800-talet, en period med förtryck, förföljelse och tortyr. Huvudpersonernas politiska engagemang, deras kamp för frihet och den stora kärleken är en evigt giltig berättelse som fortfarande idag är relevant för oss. Puccini var en veritabel hitskapare och hans musikdramatik är både mycket vacker och ytterst effektfull med många dramatiska ögonblick.

Kvällens operaföreställning börjar klockan 19 på kvällen och slutar runt 22, varefter vi kör tillbaka till hotellet.

Dag 3
Båttur på Saimensjön, den lokala marknaden och kvällens operaföreställning Carmen

Efter frukost är det dags för en halvdags utflykt till Nyslott med en båttur på Saimen-sjön på cirka 1 timme. En kryssning  på Saimensjön är ett avkopplande sätt att njuta av landskapet runt Nyslott. Saimen är Finlands största sjö på 4400 kvadratkilometer och den fjärde största naturliga sötvattensjön i Europa. Saimen är full av vattenvägslabyrinter i sjöns egen skärgård där smala passager och sund förbinder de stora vattenytorna. De oändliga vikarna, reven och steniga holmarna är perfekta ställen för fiske. Sjön erbjuder en generös fångst av gäddor, gös och abborre.

En av de lokala delikatesserna eller ”herkku” på finska är den lilla fisken ”Muikku”, siklöja stekt på en het panna med smör och salt. Prova denna enkla men ändå så härliga maträtt på Nyslotts salutorg eller någon av restaurangerna!

En utrotningshotad färskvattens-säl, Saimenvikaren, lever bara i Saimensjön. Kanske har vi tur och ser en av dessa förtjusande varelser sola på en klippa vid sjön.
Efter kryssningen tar vi kaffe på salutorget och kanske unnar oss lite lokala snacks innan vi reser tillbaka til Punkaharju.

Middagen serveras tidigt då bussen sedan tar oss in till Nyslott för att se vår andra operaföreställning: Carmen av Georges Bizet.

Carmen är en opera fylld med otämjd passion. Det handlar om frihet, kärlek som inte begränsas av regler, brinnande lust, svartsjuka och fatalism. När man tittar närmare kanske världens mest populära opera också handlar om mycket mer. Kanske drivs Carmens rastlöhet av ett medfött behov att höra hemma någonstans eller tillhöra någon.

Kvällens operaföreställning börjar klockan 19 på kvällen och slutar runt 22, varefter vi kör tillbaka till hotellet.

Dag 4
Punkarharju – Parikkala - Imatra – Porvoo – Helsinki. Unik skulpturpark, Finlands mest berömda vattenfall och små mysiga byar (Ca. 400 km)
Porvoo

Efter frukost säger vi farväl till Nyslottsregionen och beger oss söderut, mot den östra gränsen mot Ryssland och till sist till Helsingfors. Vi har en längre bussresa framför oss men detta vägs upp av vår intressanta och inte minst storslagna rutt, där vi får se några av Finlands vackraste platser. Vi kommer att göra stopp under dagen och även pausa för lunch (för egen kostnad).

Vi närmar oss den östra gränsen när vi ankommer till den lilla staden Parikkala, där den ryska gränsen endast är några få kilometer bort. Det finns tre officiella gränsövergångar för internationell trafik i sydöstra Finland; Imatra, Nuijamaa och Vaderma. Vaderma var den första som öppnades 1958 under Sovjetunionens tid och är idag den mest trafikerade, 2019 var det totalt 2 463 000 gränsövergångar på denna punkt.

I Parikkala kommer vi att besöka en udda och mystisk skulpturpark, skörden av ett närmare 50 år långt arbete av en ensam man och eremit, Veijo Rönkkönen. Hans arbete har resulterat i cirka 560 betongstatyer och en vacker trädgård. Denna park kommer säkerligen att sätta ett leende på era läppar!

När vi passerar städerna Imatra och Villmanstrand befinner vi oss i de södra delarna av den stora Saimen-sjön. VI lämnar nu Insjöfinland bakom oss och styr kursen mot Östersjön och städerna Kotka och Borgå (Porvoo).

I Imatra kommer vi att stanna vid Imatras Fors eller Imatrankoski som det också heter på finska. Forsen tillhör floden Vouksen och har varit en populär turistattraktion sedan slutet på 1700-talet. Forsen hör också till en av Finlands nationallandskap.

Vårt sista stopp innan vi ankommer till Helsingfors är Borgå eller Porvoo som staden häter på finska. En härlig liten stad med gamla trähus som ligger precis vid Borgå ås mynning.

I Helsingfors kommer vi att stanna i två nätter på GLO Hotel Art som ligger utmärkt i stadens centrum i det kända Designdistriktet. Precis runt hörnet finner man restauranger och kaféer och dessutom Fredriksgatan för dem som vill ha bra shopping.

Middag är för egen räkning. Det är sommar och Finland har dagsljus nästan dygnet runt, så staden förblir vaken och levande.

Dag 5
Stadsrundtur i Helsingfors och tid på egen hand
Helsingfors med sin domkyrka

Efter hotellfrukosten kommer vi att bege oss ut på en ca 3 timmar lång stadsrundtur med buss (ordningen på de platser som nämns i programmet kan variera).

Helsingfors är Finlands största stad och i storstadsområdet bor 1,4 miljoner invånare. Havet är ett av stadens mest karakteristiska element och Helsingfors skärgård består av över 300 fascinerande öar. Staden i sig är lättillgänglig och har en avslappnad atmosfär. Kollektivtrafiksystemet kan vara ett av de bästa i världen men det är också lätt att gå överallt i centrum.

Helsingfors grundades 1550 av Sveriges kung, Gustav Vasa. Syftet med den nya staden var ursprungligen att konkurrera med Tallinn om handeln till Ryssland.

Under 1700-talet fick Helsingfors uthärda många motgångar som: krig, pest och många år av svält. Ryssarna erövrade staden 1713-21 under den Stora ofreden och sedan igen 1742. Finland blev en del av Ryssland 1809 efter Finska kriget som utkämpades mellan Sverige och Ryssland. Finland blev slutligen självständigt 1917 och Helsingfors har varit huvudstaden för republiken Finland sedan dess.

Under andra världskriget fick Helsingfors uthärda många allvarliga flygräder och bombningar av Ryssland (1939-1944). Tack vare ett effektivt flygförsvar överlevde staden. Efter kriget har stora områden och omkringliggande samhällen anslutits till Helsingfors och storstadsområdet har expanderat snabbt sedan dess. Stadens arkitektur återspeglar idag historiens olika lager på ett intressant sätt.

Helsingfors utsågs som huvudstad i det ryska storfurstendömet 1812. Efter detta byggdes det imponerande historiska centrumet i empirstil runt Helsingfors domkyrka. Idag är det välbevarade historiska centrumet en av huvudattraktionerna i Helsingfors.

Efter självständigheten 1917 fick Helsingfors den krävande positionen som en ung republiks huvudstad. Klassicism och funktionalism var de viktigaste karaktärsdragen i planeringen av staden och utvecklingen av dess arkitektur.

1952 hade både landet och huvudstaden återhämtat sig tillräckligt från kriget och var redo att stå värd för sommarens Olympiska spel. Spelen var en viktig och positiv milstolpe för staden efter kriget. Under vår stadsrundtur kommer vi att passera den olympiska stadion som var byggd specifikt för 1952-års OS och den har under de senaste åren totalrenoverats. Utanför stadion finns en av Finlands mest kända statyer: ”Den flygande finländaren”. Medel- och långdistanslöparen Paavo Nurmi är en av de mest framgångsrika manliga atleter i OS historia och har vunnit totalt nio Olympiska guldmedaljer (1920, 1924 och 1928).

Vi kommer att passera Finlands nationalopera och Finlandiahuset, som är designat av den stora finska arkitekten Alvar Aalto. Riksdagshuset, det nya moderna Musikhuset, Kiasma - Konstmuseet för samtida konst och självklart den arkitektoniska nationalskatten Helsingfors centrumbibliotek Ode är alla längs med vår rutt. Om ni önskar besöka Ode på egen hand senare på dagen så är det kostnadsfritt.

I hjärtat av staden passerar vi den storslagna domkyrkan, det livliga salutorget nere vid vattnet och den gamla saluhallen (byggd 1888-1889).

På en stenig kulle som vetter mot både staden och havet tornar en stor röd tegelbyggnad med gyllene kupoler. Uspenskijkatedralen är den största ortodoxa kyrkan i norra och västra Europa och byggdes 1862-1868.

Kanske en av de mest kända kyrkorna och även den mest populära attraktionen i Helsingfors är Tempelplatsens kyrka i stadsdelen Främre Tölö. Kyrkan är insprängd direkt i berget och har en väldigt speciell atmosfär och inte minst en fantastisk akustik.

Efter vår rundtur lämnar bussen oss vid senatstorget utanför domkyrkan och resten av dagen är till ert eget förfogande. I närheten finns många trevliga lunchrestauranger (för egen kostnad) och hotellet finns även på gångavstånd.

Ett trevligt alternativ är att ta en kort färjetur från salutorget till Sveaborg som är en imponerande fästning som byggts på flera öar utanför Helsingfors kust. Sveaborgs fästning är sedan 1991 med på Unescos världsarvslista. Byggnationerna påbörjades 1748 under den svenska tiden och skulle bli en maritim fästning och bas för Skärgårdsflottan. Numera är Sveaborg en populär plats för att njuta av en avslappnande dag nära vattnet i historiska omgivningar med till exempel en picknick. Det finns flera kaféer och restauranger på de små öarna som är sammanlänkade av broar.

Om ni önskar att besöka ett bra museum kan Helsingfors erbjuda ett brett utbud. Ett av dem är konstmuseet Ateneum som har en stor samling av finska och internationella konstverk från olika tidsperioder. Några av de klassiska finska verken är av Akseli Gallen-Kallela, Hugo Simberg, Albert Edelfelt och Helene Schjerfbeck.

Ett annat konstmuseum som är värt ett besök är Amos Rex som har intressanta och varierande utställningar och besöket erbjuder även en spännande arkitektonisk upplevelse. Endast ett stenkast härifrån ligger centrumbiblioteket Ode som vi passerade tidigare och som ni kanske vill ta en titt i inne också? Det är nämligen gratis att besöka.

Ni kan läsa fler rekommendationer under programmet för dag 6 och om ni har några funderingar eller önskar bra tips så är reseledaren den bästa att fråga om vad som är bäst att se och hitta på under ert besök!

Till kvällen har reseledaren organiserat en gemensam middag för gruppen på en trevlig restaurang (ej inkluderat i priset).

Dag 6
Förmiddag på egen hand – resa till Helsingfors-Vantaa flygplats och flyg hem

Efter frukosten på hotellet har ni några timmar till att utforska Helsingfors på egen hand innan vi beger oss mot flygplatsen. Ta en trevlig promenad i Brunnsparken nere vid vattnet och kanske en kaffe på ett av kaféerna och njut av den vackra utsikten mot de små öarna som kantar staden.

Eller kanske ni föredrar att gå en sväng på Esplanaden i centrum, en gågata kantad av blommor, historiska statyer, frodiga gröna träd (de äldsta är från 1800-talet) och många bänkar som man kan observera stadslivet ifrån här i stadens hjärta. Här finns även Café Esplanad som är känt för sina stora och utsökta “korvapuusti” det vill säga kanelbullar. På andra sidan gatan finner man högkvalitativ shopping om man önskar att ta sig en titt.

Bussen hämtar oss vid hotellet vid lunchtid och tar oss till Helsingfors flygplats.

Prisinformation

Tillägg för enkelrum

kr. 2498,-

Uppgradering av arenasäten

• Opera 1 Kategori 3: kr. 548,- 
• Opera 2 Kategori 3: kr. 548,- 

Priset inkluderar
 • Svensktalande lokal finsk reseledare
 • Flyg Stockholm – Helsingfors t/r
 • Biljetter till operaföreställningarna i Olofsborg (kat. 5)
 • Utflykter enligt program inkl båttur på Saimen-sjön
 • 3 nätter på Hotel Krunuupuisto i delat dubbelrum med frukost
 • 2 nätter på Hotel Glo Art hotel i Helsingfors i delat dubbelrum med frukost
 • Middag dag 1
 • Tidig lätt middag med ett glas vin före operan dag 2 och 3
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsförsäkring 7 % av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/ komplement till hemförsäkring
 • Anslutningar med inrikesflyg
 • Tillägg för enkelrum
 • Tillägg vid köp av dyrare platser på operan (kat. 3) 548 kr / föreställning /person
 • Övriga måltider
 • Dryck
 • Dricks till lokalguider och chaufförer. (Räkna med 10 euro per person)
 • Personliga förnödenheter
 • Administrationsavgift 150 kr per faktura (bortfaller vid online-bokning)
 • Allt som inte är nämnt under ”Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Praktiska upplysningar

Savonlinna Operafestival

Läs mer operafestivalen (officiell hemsida): https://operafestival.fi/en/

(Vi reserverar oss för eventuella ändringar i programmet från arrangörens sida)

Vad ska man packa?

Vi rekommenderar att man till operaföreställningarna väljer ”smart casual”, dvs propert men ändå avslappnat. Eftersom föreställningarna är utomhus och slutar sent på kvällen är det en bra idé att ha något varmt med, som en kavaj eller en varm sjal.

Packlista:

 • Kikare (till operan)
 • Regnkläder
 • Solglasögon
 • Hatt eller scarf
 • Liten ryggsäck
 • Myggspray
 • Badkläder

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 24 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 6.3.1., samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Allmän information

En trygg reseupplevelse

Vi vill så gärna att du ska känna dig trygg som Albatrosresenär, både när du bokar din resa och när du iväg på din resa med Albatros – även i värld med coronavirus. Därför har vi tagit fram en rad åtgärder för att minska risken för smitta samtidigt som du kan ge dig ut i världen. Våra åtgärder omfattar bland annat följande:

 • Alla reseledare är certifierade i WHO:s riktlinjer för begränsning av smitta
 • Extra höga krav till våra samarbetspartner när det gäller rengöring
 • Vi informerar alla våra resedeltagare om reseförsäkring och minimering av smitta

Läs om alla våra åtgärder här

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Rated 5 out of 5 by from En jättefin och upplevelserik resa Resans aktiviteter var väl avvägda med lagom möjlighet till egen tid. Det var ingen stress. Bra upplägg av resan och väl avvägd tid mellan aktivitet och vila. Skönt att inte behöva byta destination varje dag. En alldeles fantastisk upplevelse att få se och höra operorna i Olavenlinna, där fågelkvitter och regnsmatter blev ett pittoreskt inslag. Enastående akustik. Det var trevligt att få ett par dagar i Helsingfors, som har så mycket att erbjuda. Reseledaren var helt suverän och inkännande. Så bra och trevlig resa.
Date published: 2022-07-25
Rated 5 out of 5 by from Finland är så mycket mer än bara ”de tusen sjöarnas land” Resan till operafestivalen i Savonlinna och avslutande dagar i Helsingfors, överträffade mina förväntningar med råge, mycket tack vare vår trevliga och kompetenta reseledare. Man ser mer med en guide. Vi bodde med sjöutsikt överSaimen och badade flera gånger om dagen, paddlade kanot och tog härliga skogspromenader i Punkaharjus nationalpark.Både Nyslott, där operafestivalen äger rum och Sveaborg har så mycket historia gemensamt med Sverige. Arkitekturen i Helsingfors överraskar. Vi togs till en helt galen skulpturpark nära ryska gränsen, till Borgå och andra platser med buss körd av den kunnige Tapio. Och vi hann med båtturer och stadsvandringar, provning av finska delikatesser och bodde centralt i ett slott i jugend-stil. Så fort vi gick ut, upphörde det att regna. Solen sken på oss hela veckan. Vi upplevde mycket av Finland och har ändå inte sett ens en bråkdel.
Date published: 2022-07-19
Rated 5 out of 5 by from En bra reseledare gör hela resan Trevlig, kunnig informativ och rolig reseledare. Bjöd alla på den kunskap han hade om finland och de operor vi skulle se på ett bra sätt. Perfekt.
Date published: 2022-07-08
Rated 5 out of 5 by from Mycket intressant resa med massor av upplevelser. Mycket väl planerad resa med en reseledare som gav allt. Han tillhör de tre bästa vi någonsin upplevt!
Date published: 2022-07-18
Rated 4 out of 5 by from Trevlig resa med festligt boende och fina operabesök i den gamla borgen. Det mesta med resan var bra. Vi fick veta att man bytt hotell, vi var mycket nöjda med ”vildmarkshotellet”, men det var litet misslyckat att vi skulle köra fram och tillbaka två gånger samma dag till Savonlinna. Bättre hade varit att vi åkt dit på eftermiddagen, fått en rundvandring, sedan ätit en lätt middag och gått direkt till operan.
Date published: 2022-07-12
Rated 4 out of 5 by from Det var en resa med många höjdpunkter Skall man summera resan så är vi mycket nöjda vår guide som gjorde allt för att vi skulle trivas och vår chaufför som gärna deltog i aktiviteterna. Den stora kyrkan i Kerimäki ville nog nästan alla se. Men det hanns inte med. Synd. Fredrikshamn hade det också varit roligt att få se på resan till Helsingfors.
Date published: 2022-07-18
Rated 5 out of 5 by from Guidens betydelse för helhetsupplevelsen Bra program och en utmärkt guidning av Jaana. Hon var kunnig, personlig och mycket hjälpsam. Gav oss olika perspektiv på det finska samhället och livet, kryddat med personliga erfarenheter och humor. Resan blev därför en stor upplevelse för oss och en resa som kommer att minnas länge.
Date published: 2022-07-11
Rated 5 out of 5 by from En härlig researangemang med fina Operaupplevelse i en fantastisk miljö Det var en mycket spännande resa med en mycket kompetent och empatisk guide. Fina utflykter och program. Vid operakvällar var lite svårt med mattiderna. Presentationer av operan kan lugnt börja vid kl 17.30 i stället för 16.30. Toppen guide!!!!!
Date published: 2022-07-06
 • y_2022, m_8, d_12, h_20
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.32
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_4, tr_28
 • loc_sv_SE, sid_FIROP01, prod, sort_[SortEntry(order=RELEVANCE, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Liknande resor