Shongololo-expressen genom Zimbabwe och Sydafrika

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Exklusiv tågresa från Victoriafallen i Zimbabwe till Pretoria i Sydafrika med Big Five-safari, Panoramarutten, Swaziland och Moçambique

Följ med på en tågresa i världsklass och upplev det bästa av Afrika samtidigt som du är omringad av lyx på Shongololo-expressen. Shongololo, som betyder tusen ben, för oss genom Zimbabwe och Sydafrika, genom savann och höga kullar, till några av Afrikas mest spännande sevärdheter: Victoriafallen, Panoramaruttens naturscener, Big Five-safari i Kruger nationalpark och viltreservatet Kapama.

Upplev även det lilla kungariket Swaziland och Moçambiques färgsprakande huvudstad Maputo, innan resan avrundas i Pretoria och Johannesburg. Du färdas i en bekväm miljö i härliga tågkupéer på exklusiva Shongololo-expressen.

Du kan förlänga resan på Mauritius, vid Victoriafallen, i Indiska oceanens varma vågor eller med storstadsliv i Kapstaden.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Safari, Vin och mat, Tågresor

 • Reseledare Svensk

 • Visum Ja

 • Vaccination Ja

 • Valuta US dollar, sydafrikansk rand

Dagsprogram
Dag 1 Flyg Stockholm - Johannesburg
Dag 2 Ankomst till Johannesburg, Sydafrika. Vidare med flyg till Victoriafallen, Zimbabwe. Välkomstmiddag.
Dag 3 Victoriafallen. Promenad till vattenfallen och solnedgångskryssning på Zambezifloden
Dag 4 Victoriafallen. Marknadsbesök. Möjlighet att åka till vattenfallen. Ombord på Shongololo-expressen
Dag 5 Shongololo-expressen. Safari i Hwange nationalpark
Dag 6 Shongololo-expressen. Matobo nationalpark med imponerande klipplandskap och Cecil Rhodes grav
Dag 7 Shongololo-expressen. Safari i Antelopeparken. Möjligheter till aktiviteter i parknaturen
Dag 8 Shongololo-ekspressen. Great Zimbabwe-ruinerne
Dag 9 Shongololo-expressen. Shongololo-expressen genom Zimbabwe och Sydafrika
Dag 10 Shongololo-expressen. Kapama viltreservat med Big Five-safari och rehabiliteringscenter för vilda djur
Dag 11 Shongololo-expressen. Heldagsutflykt till Swaziland inklusive glasverkstad och huvudstaden Mbabane
Dag 12 Shongololo-expressen. Heldagsutflykt till Maputo, Moçambique
Dag 13 Shongololo-expressen. Safari i Kruger nationalpark, Sydafrika
Dag 14 Shongololo-expressen. Panoramarutten
Dag 15 Shongololo-expressen. Stadsrundtur i Pretoria. Avskedsmiddag og övernattning på Zebra Country Lodge
Dag 16 Mot Johannesburg och besök i Soweto. Hemresa
Dag 17 Hemkomst

Bilder

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flyg Stockholm - Johannesburg

Vi flyger från Stockholm och kommer fram till Johannesburg i Sydafrika nästa dag. Härifrån sätter vi kurs mot Victoriafallen i Zimbabwe.

Dag 2
Ankomst till Johannesburg, Sydafrika. Vidare med flyg till Victoriafallen, Zimbabwe. Välkomstmiddag.
Välkommen till Victoriafallen

Vi landar i Johannesburg på morgonen. Härifrån flyger vi till Victoriafallen där vi checkar in på vår lodge och gör oss hemmastadda. Vi tillbringar eftermiddagen på egen hand.

På kvällen äter vi en god välkomstmiddag.

Dag 3
Victoriafallen. Promenad till vattenfallen och solnedgångskryssning på Zambezifloden
Kryssning på Zambezifloden

Idag ska vi uppleva en av Afrikas största sevärdheter: det naturliga vattenfallet Victoriafallen. I den lummiga skogen runt vattenfallen kan vi se apor, stora noshörningsfåglar och massor av växter. Det är bra att hålla ett visst säkerhetsavstånd till vattenbrynet med tanke på krokodiler. Ta gärna med ett paraply, för även om himlen är molnfri stänker det mycket vatten från vattenfallen.

Idag ska vi även ge oss ut på en kryssning i solnedgången på Zambezifloden ovanför vattenfallet. Vi ger oss ut på den mäktiga floden, hemvist för tusentals krokodiler och flodhästar, och avnjuter en drink i solnedgången till åsynen av den mäktiga naturen och ljudet från vattenfallen brusande i bakgrunden.

 

Dag 4
Victoriafallen. Marknadsbesök. Möjlighet att åka till vattenfallen. Ombord på Shongololo-expressen
Vi besöker en afrikansk by

Idag ska vi besöka en afrikansk marknad. Det finns även möjlighet att ge sig ut på ännu en utflykt till vattenfallen idag.

På eftermiddagen checkar vi in på Shongololo-expressen och inleder vår tågresa.

Dag 5
Shongololo-expressen. Safari i Hwange nationalpark
Hwange är Zimbabwes största naturreservat

Hwange nationalpark är Zimbabwes största naturreservat och idag ska vi bege oss hit på safari. Nationalparken är en av Afrikas bästa med många vilda djur, och här finns bland annat ett av de största bestånden av zebror och giraffer.

Elefanter utgör merparten av djurlivet i Hwange, som även är hemvist åt utrotningshotade djurarter. Lejon är vanligt förekommande och leoparder och noshörning mindre frekventa. Hwange är det enda skyddade området där oryxgaseller och bruna hyenor förekommer i ett ansenligt antal, och nationalparkens bestånd av vilda hundar är idag ett av Afrikas största. Fågellivet varierar och det finns upp till 400 arter.

Nationalparken sträcker sig över 14 651 kvadratkilometer. Landskapet skiftar från spridd trädvegetation till savann, ibland med granitsprickor. Ett intressant inslag är områdets sanddyner som hålls ihop av vegetationen.

Dag 6
Shongololo-expressen. Matobo nationalpark med imponerande klipplandskap och Cecil Rhodes grav
Cecil Rhodes är begravd vid Malindi Dzimu

Idag besöker vi Matopos Hills i Matobo nationalpark, som ligger en halvtimmes resa från Bulawayo. Här besöker vi utsiktsplatsen Malindi Dzimu ”de vänliga andarnas plats” som döptes om till View of the World av engelsmannen Cecil Rhodes.

Rhodes, som i slutet av 1800-talet säkrade stora delar av Sydafrika under brittiskt imperium, ville begravas vid utsiktsplatsen och fick sin önskan uppfylld. Härifrån har vi en enastående utsikt över det imponerande klipplandskapet. Området rymmer även intressanta klippmålningar. Innan vi kör vidare besöker vi Rhodes grav.

I mån av tid fortsätter vi med en safari i Matobo nationalpark där vi ska titta på vilda djur. Parken, som bildades 1953, omfattar 425 km2 och upptogs 2003 på UNESCOs världskulturarvslista. Parken är hemvist år åtskilliga djurarter som svart och vit noshörning, zebra, gnu, giraff, vanlig eland, leopard, hyena, gepard, flodhäst, vårtsvin, krokodil, babian och apa.

Dag 7
Shongololo-expressen. Safari i Antelopeparken. Möjligheter till aktiviteter i parknaturen
En liten eftermiddagspaus

Vi tillbringar hela dagen i Antelope park, som är hemvist åt ett världskänt rehabiliteringsprogram för lejon, African Lion and Environmental Research Trust (AKERT). Antelopeparken täcker ett område på cirka 12 kvadratkilometer av öppet savannlandskap, och förutom lejon, elefanter, zebror och en uppsjö av andra djurarter lever över 150 fågelarter i viltreservatet.  Vi ger oss ut på safari och den som vill har möjlighet att delta i extraaktiviteter. Följ med på kanottur, åk iväg på fågelsafari eller upplev naturen från hästryggen. På eftermiddagen fortsätter vi vår tågresa.

Dag 8
Shongololo-ekspressen. Great Zimbabwe-ruinerne
Ruiner av den gamla huvudstaden Great Zimbabwe (ca 1100-1450)

Efter frukost lämnar vi tåget för att uppleva en av resans historiska höjdpunkter, Great Zimbabwe-ruinerna. I närheten av Masvingo ligger ruinerna efter staden Great Zimbabwe som en gång var huvudstad i riket med samma namn. Det mäktiga kungadömet blomstrade mellan cirka år 1100 och 1450 och omfattade de nuvarande staterna Zimbabwe och Moçambique.

Stadens mur är upp till nio meter hög på sina ställen och alla byggnader består av sten som fogats ihop utan murbruk. Det är verkligen imponerande att strosa runt bland de imponerande ruinerna. Zimbabwe betyder ”stora stenbyggnader” och platsens namn har förts vidare till namnet på nuvarande stat. Vi återvänder till tåget och fortsätter utflykten.

Dag 9
Shongololo-expressen. Shongololo-expressen genom Zimbabwe och Sydafrika
Det afrikanska landskapet passerar revy

Njut av dagen i ditt eget tempo medan tåget rör sig genom södra Zimbabwe och norra Sydafrika. Vi korsar gränsen till Sydafrika vid Breitbridge och efter gränskontrollen fortsätter vi vår tågresa med kurs mot Kapama viltreservat, som vi kommer fram till på morgonen.

Dag 10
Shongololo-expressen. Kapama viltreservat med Big Five-safari och rehabiliteringscenter för vilda djur
På spaning efter Big-Five

Vi äter frukost tidigt och lämnar sedan tåget för att ta oss till viltreservatet Kapama, där stora safariupplevelser väntar. Vi ger oss ut på jakt efter Big Five-djuren: elefant, noshörning, buffel, lejon och leopard i Kampana, som även är hemvist åt många andra däggdjursarter och 350 olika fåglar. Efter vår safari besöker vi ett närliggande rehabiliteringscenter för utrotningshotade djurarter, och får reda på mer om centrats insatser för att hjälpa djur som geparder och afrikanska vildhundar. Vi äter lunch ombord på tåget medan vi fortsätter resan söderut.

Dag 11
Shongololo-expressen. Heldagsutflykt till Swaziland inklusive glasverkstad och huvudstaden Mbabane
Besök i Swazilands huvudstad Mbabane

Idag anländer vi till Swaziland som är ett litet kungarike som gränsar till Sydafrika och Moçambique. Swaziland är känt för sina vänliga invånare och är en avslappnad nation rik på kultur. Landet är även berömt för sin fantastiska konsthantverkstradition.

Från Mpaka, Swazilands järnvägsstation, lämnar vi tåget på morgonen för att ge oss ut på heldagsutflykt i Swaziland. Vi besöker en glasverkstad, Ngwenya Glass, som är berömd för sin tillverkning av produkter som består av 100 procent återvunnet glas, och vi ska även avlägga ett besök i Swazilands huvudstad Mbabane.

På eftermiddagen kör vi över gränsen till Sydafrika och återvänder till tåget som ska ta oss till Moçambiques huvudstad Maputo.

Dag 12
Shongololo-expressen. Heldagsutflykt till Maputo, Moçambique
Välkommen till Moçambique

Efter frukost lämnar vi vårt tåg för att ge oss ut på en heldagsutflykt till Maputo, som är huvudstad i Moçambique. Maputo är känt för sin gästfrihet och är en stad full av kontraster där allsköns kulturer har satt sina avtryck. I stadsarkitekturen blandas afrikanska och portugisiska stilarter med traditionell kolonialstil i stadens arkitektur, och gamla katolska kyrkor står bredvid moskéer, fästningar, viktorianska hus och andra byggnader från svunna tider. Längs den färgglada strandpromenaden vid Indiska oceanen finns det många caféer och restauranger som serverar rätter bestående av färskfångad fisk från det afrikansk-portugisiska köket.

Längs vägen ser vi bland annat stadens vackra tågstation och byggnaden Casa de Ferro, designad av den franske arkitekten Alexandre Gustave Eiffel, som också skapade Eiffeltornet i Paris.

Vi är tillbaka ombord på tåget på eftermiddagen och kör tillbaka mot Sydafrika där fler upplevelser väntar.

Dag 13
Shongololo-expressen. Safari i Kruger nationalpark, Sydafrika
I Kruger hittar vi Big Five

Idag ger vi oss ut på heldagssafari i Kruger nationalpark, där vi kör i öppna jeepar. Parken består av så många och varierande savanntyper att man skulle kunna tillbringa många dagar här utan att bli uttråkad. Här finns välanlagda vägar och safaristigar som gör det möjligt att komma nära vattenhålen och observationsposter där man ofta har god utsikt över de vilda djuren. Och det finns utan tvekan mycket vilt att titta på. Här lever 132 olika däggdjur, 438 fågelarter, 104 kräldjur och hela 1 771 växtarter varav 357 är träd- och buskarter.

Kruger är anlagt så att besökarna endast har tillgång till en begränsad del av de anlagda stigarna medan stora områden är förbehållna för de vilda djuren. Genom årens lopp har djuren vant sig vid bilar och besökare, och man kan ofta se en elefant, giraff och olika antiloparter beta nära parkerade bilar, precis som det inte heller är ovanligt att en lejonflock eller ett par geparder hindrar vägen.

Det enorma området ger de vilda djuren optimala levnadsvillkor, men även turismen sätter sin prägel på vardagen. Här har lejonen specialiserat sig på att jaga ut girafferna på de asfalterade vägarna. Där glider deras hårda hovar och girafferna faller offer för rovdjuren. Därför utgör giraffkött cirka hälften av lejonens föda jämfört med nästan ingenting i den okontrollerade naturen.

Med lite tur får vi se Big Five-djuren elefant, noshörning, buffel, lejon och leopard. De finns här allihop även om antalet varierar. Vanligtvis växer gräset högt i maj och juni. Därefter förvandlar torkan gradvist merparten av Krugerområdet till ett torrt, gult och bränt landskap, vilket i gengäld gör det lättare att hitta djuren.

Dag 14
Shongololo-expressen. Panoramarutten
God's Window på Panoramarutten

Idag kör vi längs bergrika och slingrande vägar längs den berömda Panoramarutten som bjuder på den ena storslagna naturscenen efter den andra.

Vid God’s Window finns en av världens vackrastes utsiktsplatser (om vädret är på vår sida) med en sagolik utsikt över Lowweldsavannen, som ligger 1 000 meter snett nedanför platån vi står på. Vi besöker även Bourke’s Luck Potholes som är ett fantastiskt klipplandskap där våldsamma flodvirvlar har borrat djupa, cylinderformade hål i den nakna klippan.

Vi stannar vid Blyde Ricer Canyon som kan jämföras med Grand Canyon, endast i lite mindre skala. Bergsområdet har många vackra naturscener att erbjuda och om vi hinner tittar vi på ännu fler längs vägen. Programmet måste även anpassas efter vädret och deltagarnas lust att ströva runt i de intagande omgivningarna. I bergsområdena förekommer ofta tät morgondimma som lättar framåt dagen. Något vi tar med i beräkningarna när vi planerar dagens rutt.

Vi återvänder till vårt härliga tåg i Nelspruit och fortsätter till Pretoria.

Dag 15
Shongololo-expressen. Stadsrundtur i Pretoria. Avskedsmiddag og övernattning på Zebra Country Lodge
Nelson Mandela-staty vid Union Building

På morgonen kommer vi fram till Capital Park, Rovos Rails privata järnvägsstation i vacker kolonialstil från den tid då stationen var knutpunkt för järnvägstrafiken i det gamla Transvaal. Vi lämnar Shongololo-expressen och dess personal, och fortsätter till Sydafrikas huvudstad Pretoria.

Vi ger oss ut på en liten stadsrundtur i den hektiska storstaden, och stannar bland annat vid den pampiga Union Building, där Sydafrikas regering sitter. Den halvmånefärgade byggnaden som uppförts i ljus sandsten är högt belägen med en storslagen utsikt över hela staden. Den 285 meter långa byggnaden stod färdig år 1913 och byggnadens två flyglar skulle symbolisera landets två befolkningsgrupper, engelsmännen och boerna. Den svarta delen av befolkningen skulle uppenbarligen inte representeras i regeringsbyggnadens symbolik. Vi äter lunch antingen före eller efter besöket vid Union Building.

 Efter besöket i Pretoria tillryggalägger vi de cirka 30 kilometrarna till Albatros egen Zebra Country Lodge där vi ska övernatta. Den stämningsfulla lodgen ligger vackert belägen i det öppna landskapet där zebror, hästar och antiloper strövar fritt. Vi äter en gemensam avskedsmiddag på kvällen.

Dag 16
Mot Johannesburg och besök i Soweto. Hemresa
Vi besöker kåkstaden Soweto

Vi lämnar Zebra Country Lodge och beger oss till Johannesburg varifrån vi ska resa hem. Joburg, som Sydafrikas största stad kallas i folkmun, har över sex miljoner invånare. Staden påminner om en amerikansk storstad med det karakteristiska affärskvarteret och dess höga skyskrapor i mitten som långsamt planas ut och går över i låga förorter. Joburg är centrum för världens diamant- och guldhandel.

Vi besöker och får en liten inblick i det ökända området Soweto. Efter en lång och grym historia som fysiskt sett inleddes redan 1944 är Soweto en enorm paradox. Men allt är inte negativt eftersom det har hänt väldigt mycket sedan 1976 då bulldozers mejade ner strejkande skolelever. Idag sjuder Soweto av kreativitet och förnyelse och är en smältdegel för konst, musik, teater och poesi.

Tidig kväll kör vi till flygplatsen i Johannesburg för att flyga hem igen, om du inte har bokat en av våra förlängningar.

Dag 17
Hemkomst
Vi ankommer til København.

Prisinformation

Tillägg för enkelsuiter
Tillägg för Gold-enkelsuite: 19 998 kr
Tillägg för Shongololo-suiter
Tillägg för Emerald-suite:  9 998 kr
Tillägg för enkelrum, Emerald-suite:  27 998 kr
Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm – Johannesburg och Johannesburg - Stockholm med mellanlandning
 • Flyg Johannesburg – Victoriafallen
 • Utflykter och transport enligt program
 • 2 övernattningar i Victoriafallen med frukost
 • 12 dagar ombord på Shongololo-expressen i delad dubbelhytt (Gold Suite) inkl. frukost och middag ombord
 • 1 övernattning i delat dubbelrum på hotell i Pretoria med frukost
 • Middag dag 2 och 4-15
 • Lunch dag 10 och 15
 • En flaska vatten (1 liter) om dagen på tåget utan extra kostnad
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsskydd, 6 % av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
 • Eventuella extraarrangemang
 • Tillägg för enkelrum
 • Diverse visa (visum till Mozambique just nu 50 USD)  & visum til Zimbabwe just ny 30 USD.
 • Måltider utöver de som nämns ovan
 • Drycker
 • Dricks (till bagagebärare, servicepersonal samt chaufför, räkna med cirka 950 kr per person)
 • Personliga förnödenheter
 • Diverse visa (visum till Mozambique just nu 50 USD)
 • Administrationsavgift 150 kr per faktura (bortfaller vid onlinebokning)
 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Klimatet i Zimbabwe och Sydafrika

Den sydafrikanska vintern inträffar i juni och augusti, ofta med kalla nätter. Även maj och september kan bjuda på kalla nätter. En typisk sydafrikansk vinterdag kan jämföras med en härlig vårdag i Sverige med sol och temperaturer som kan leta sig upp emot 20 grader. På nätterna bildas ofta frost. Under resten av året är det förhållandevis varmt och norrut kan temperaturen leta sig upp över 30 grader. Det förekommer regnbyar året runt varav de flesta i norr under de varma månaderna och i söder under de kalla månaderna. Vädret i Sydafrika är som regel milt och behagligt året runt. Extrema väderförhållanden är sällsynta men kan ändå förekomma (framför allt de senaste åren).

Barn under 18 år

Vi vill informera om att de sydafrikanska myndigheterna från och med den 1 juni 2015 kräver att man som resenär med barn under 18 år till/från Sydafrika är skyldig att ta med barnets personbevis i original. Detta är ett försök att stävja de problem som finns i landet med trafficking. Ett personbevis på engelska kan beställas från Skatteverket.

Tänk på att ovanstående krav gäller både vid in- och utresa samt transit i Sydafrika. Om man inte tar med barnets personbevis tillåts man inte att resa in i Sydafrika och flygbolaget kommer heller inte att tillåta incheckning.

OBS: Om du reser ensam med barn krävs ytterligare dokumentation på detta. Det gäller även om du reser med barn som inte är dina biologiska barn. Kontakta den sydafrikanska ambassaden om du vill veta mer om dessa dokumentationskrav.

Läs mer om dina resmål

Här kan du läsa mer om tidsskillnad, vaccinationer, visum etc:

Sydafrika: www.albatros.se/resmal/afrika/sydafrika

Zimbabwe: www.albatros.se/resmal/afrika/zimbabwe

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter gruppen reseledaren på en av bussens första uppsamlingsplatser. I avreseinformationen framgår det vad som gäller för din specifika resa.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.
 

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros bussresor kan du reservera en specifik plats i bussen, varav några platser reservas mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn.

På våra resor med flyg genomförs transporten på destinationen ofta med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte köpa en specifik plats i förväg.  Däremot kan man under resans gång kommer överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.
 

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Förläng din resa

Storstadssemester i Kapstaden

Typ Reseförlängning
Längd 5 dagar
Pris Från 5 998:–
5 dagar med kultur, shopping, gastronomi och vacker natur i Kapstaden

Vacker, kulturell och full av liv. Så enkelt kan man beskriva Kapstaden. Med Atlanten som granne, det 1 000 meter höga Taffelberget och den vackra Kaphalvön vinner Kapstaden över de flesta storstäder när det kommer till skönhet. Utöver detta finns det dessutom massor av historiska sevärdheter, fantastisk shopping, härlig mat, goda viner och storslagna stränder.

Bilder
Klicka på bilderna för att förstora dem
Hotell

Du kan välja mellan två hotell:

Southern Sun Cape Sun
Hotell Cape Sun ligger i hjärtat av Kapstaden, och här är det enkelt att ta sig till stadens många sevärdheter. Hotellet har 368 rum, alla med privat badrum, aircondition och gratis Wi-Fi (500 MB per dag). När du inte besöker någon av Kapstadens många sevärdheter kan du ta ett dopp i inomhuspoolen, besöka träningsrummet eller beställa en behandling på spaavdelningen. Hotellet har en egen restaurang och bar.

Läs mer på www.tsogosun.com/southern-sun-cape-sun 

Pris
5 998:- per person i delat dubbelrum på Southern Sun Cape Sun

Tillägg för enkelrum
2500:-

The Cullinan
Hotellet ligger en kort promenad från ingången till Waterfront, vilket är centrum för Kapstadens turistcenter. Det fem-stjärniga hotellet erbjuder professionell service och luxuös inredning i ett område som är rikt på kulturarv. Hotellet har naturligtvis de faciliteter man kan förvänta sig av ett Tsogo Sun-hotell, inkl. restaurang, bar och utomhuspool.

Läs mer på www.tsogosun.com/the-cullinan  

Pris per person
8 498:- per person i delat dubbelrum

Tillägg för enkelrum
5 000:-

Utflykter
I Kapstaden kan du följa med på en rad olika utflykter. Se beskrivningar och priser här: Utflykter i Kapstaden

Priset inkluderar
 • Transport till och från hotellet vid ankomst och avresa
 • Inrikesflyg
 • 4 nätter på hotell i delat dubbelrum
 • Frukost dagligen
Bokning

Reseförlängning ska beställas i samband med beställning av själva resan eller absolut senast 75 dagar före avresa. Vi rekommenderar att du beställer din förlängning i så god tid som möjligt, då vi inte kan garantera att det finns lediga platser på hotell och flyg på alla avresedatum. Vänligen notera att priset på förlängningen kan variera beroende på utbud och efterfrågan.

Koppla av på Mauritius

Typ Reseförlängning
Längd 7 dagar
Pris Från 11 498:–
Njut av palmstränder, avkoppling och riktigt god mat mitt i Indiska oceanen.

Här kan du koppla av vid poolen eller stranden under 5 sköna dagar. Om du vill vara lite mer aktiv finns det en mängd möjligheter att utforska ön eller ge sig ut på utflykter.

Dag 1 Övernattning i Johannesburg eller Kapstaden
Dag 2 Johannesburg/Kapstaden – Mauritius, transfer till hotellet
Dag 3-6 Avkoppling på Mauritius
Dag 7 Flyg Mauritius – Johannesburg (på morgonen). Hotellrum finns att tillgå i Johannesburg. Flyg Johannesburg – Skandinavien (på kvällen)

Bilder
Klicka på bilderna för att förstora dem
Hotell

På den här förlängningen kan du välja mellan tre hotell:

Casuarina Hotel
Det 3-stjärniga hotellet ligger på öns nordvästra sida med utsikt över lagunen vid den världsberömda kritvita sandstranden, Trou aux Biches. Det är 5 km till den livliga staden Grand Bay och 18 km till huvudstaden Port Louis. Halvpension ingår i priset för vistelsen.
Läs mer om hotellet på:
www.hotel-casuarina.com 

Pris per person
11 498:– per person i delat dubbelrum på Hotel Casuarina

Tillägg för enkelrum
2 998:– på Hotel Casuarina på Hotel Casuarina

Le Meridien Ile Maurice

4-stjärniga Le Meridien ligger helt perfekt vid stranden och omges av en tropisk trädgård. Hotellet har ett stort pool-område varifrån man kommer ner till stranden. Helpension ingår i priset.

http://www.lemeridien-mauritius.com

 

Tillägg för uppgradering av hotell
2 998:– per person i delat deluxe dubbelrum på Le Meridien

Tillägg för enkelrum
6 748:– i deluxe enkelrum på Le Meridien

 

Sofitel Mauritius l'Impérial Resort & Spa
Detta 5-stjärniga lyxhotell som ligger på västkusten erbju0der det lilla extra. Det finns flera restauranger och spa på hotellet, som ligger vid stranden omgivet av en stor tropisk trädgård.
Halvpension ingår i priset för vistelsen.
Läs mer om hotellet på:
www.sofitel.com/gb/hotel-1144-sofitel-mauritius-l-imperial-resort-spatansport/index.shtml 

Tillägg för uppgradering av hotell
3 048:– per person i delat dubbelrum på Sofitel Mauritius l'Impérial Resort & Spa

Tillägg för enkelrum
6 748:– på Sofitel Mauritius l’Imperial Resort & Spa

Priset inkluderar
 • Flyg Johannesburg/Kapstaden – Mauritius t/r
 • Transport mellan flygplats och hotell
 • 1 övernattning på hotell i Johannesburg eller Kapstaden
 • Tillgång till hotellrum i Johannesburg på hemresedagen
 • 5 nätter på Casuarina Hotel/Laguna Beach/Sofitel Mauritius Imperial
Bokning

Reseförlängningen ska bokas tillsammans med din resa eller senast 75 dagar före avresa. Vi rekommenderar att du bokar din reseförlängning i så god tid som möjligt eftersom vi inte kan garantera lediga platser på hotell och flyg på alla avresedatum. Priset på reseförlängningen kan variera beroende på utbud och efterfrågan.

Rated 5 out of 5 by from Kunde inte vara bättre. Omväxlande aktiviteter, utmärkt genomförande och guidning, skilda miljöer, skön tågresa med vaggande till sömns, trevligt resesällskap, god mat,kort sagt många intressanta upplevelser - ja vad kan man mer begära?
Date published: 2018-05-15
Rated 4 out of 5 by from Skakig upplevelse. En trevlig resa med mycket djur- och naturupplevelser. Jimmy var en bra och kunning guide. Man får räkna med att det är mycket skakigt och hög ljudvolym på tåget.
Date published: 2018-05-16
Rated 5 out of 5 by from En riktig upplevelse Tågresan över all förväntning, utflykterna lärorika och givande.
Date published: 2018-05-16
Rated 4 out of 5 by from Big Five Bra upplägg med mycket varierande program. Själva tågtransportens komfort är inte den högsta.
Date published: 2018-05-10
 • y_2019, m_2, d_22, h_1
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_2.0.11
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_2, tr_4
 • loc_sv_SE, sid_ZWRTR10, prod, sort_[SortEntry(order=RELEVANCE, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Liknande resor

ZWRTR10ASE