Sidenvägen och Himmelsbergen i Kirgizistan

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Från Bisjkek över den kirgiziska stäppen och Sidenvägen till Tamga och Issyk-Kul-sjön

En resa till Kirgizistan är en resa till Centralasiens mest välkomnande och gästfria land. Och överallt formar bergen en fantastisk kuliss: i öster och söder Himmelsbergen och i väster Alaibergen, med toppar på över 5 500 meter. Under resans gång besöker vi bland annat huvudstaden Bisjkek, landsorten Tamga - vackert belägen vid Issyk-Kul-sjöns strand – och vi upplever den kirgiziska stäppen vid gränsen till Kazakstan. Vi kör dessutom längs den gamla Sidenvägen och besöker Balasagun som på 900-talet var en viktig huvudstad för Kara-Khanid-dynastin. Kirgizistan kallas romantiskt för Ett land av vilda ryttare, men vildheten har försvunnit för länge sedan. Idag är den överskuggad av Centralasiens vackraste bergslandskap och en stolt och gästfri befolkning.
Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Ja

 • Valuta Kirgiziska som

Dagsprogram
Dag 1 Flyg Stockholm – Bisjkek, Kirgizistan
Dag 2 Ankomst Bisjkek. Stadsrundtur
Dag 3 Bisjkek – Tamga
Dag 4 Tamga – Jeti Oguz – Karakol – Tamga
Dag 5 Tamga – Bokombeiva – Bisjkek
Dag 6 Bisjkek på egen hand
Dag 7 Hemresa

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flyg Stockholm – Bisjkek, Kirgizistan

Vi flyger till Bisjkek med mellanlandning på Istanbuls flygplats.

Dag 2
Ankomst Bisjkek. Stadsrundtur
Vi ska på stadsrundtur i Bisjkek

När vi har kommit fram åker vi till vårt bekväma hotell i Bisjkek och hunnit inta en bastant frukost och fått några timmars vila kastar vi oss ut i vårt dagsprogram. Den permanent snötäckta Alo-Too-bergskedjan (med toppar över 4 800 m ö h) bildar en pampig kuliss bakom Kirgizistans huvudstad. Här hittar vi en av Centralasiens geografiska skiljelinjer; norr om staden de oändliga ryska stäpperna och söderut berg så långt ögat kan nå. Bisjkek är med centralasiatiska mått mätt en ung stad. Den grundades år 1825 med en övervägande rysk arkitektur. Det första intrycket av staden består av stora regeringsbyggnader, parker med bastanta minnesmärken och liknande, men det finns även många små pittoreska hus i ukrainsk stil. Bisjkek präglas av en trevlig atmosfär som förstärks under varmare dagar. Vi parkerar i centrum och den som vill kan strosa runt i stadens vackra parker, besöka museer, handla på stadens varuhus och basarer med mera. Efter stadsrundturen kan resten av dagen tillbringas på egen hand. Övernattning på hotell i Bisjkek.

Dag 3
Bisjkek – Tamga
Den vackra bergssjön Issyk-Kul

Efter frukost packar vi våra väskor och kör österut till staden Cholpon-Ata, som är vackert belägen vid Issyk-Kul-sjöns norra strand. I början följer vi gränsfloden mellan Kazakstan och Kirgizistan. Vi rör oss genom ett klassiskt stäpplandskap som utgör den sydligaste delen av den stora kirgizstäppen i norr.  Vi kör faktiskt längs den gamla Sidenvägen och stannar till vid ruinerna av Buranatornet som är den enda kvarvarande byggnaden i den gamla sidenvägsstaden Balasagun. Vägen kantas av aprikosträd och mullbärsträd med sneda kronor. Här och där finns små muslimska gravplatser. Ganska snart kan vi skönja en turkos strimma i horisonten - föraningarna av den stora bergssjön Issyk-Kul. Med ett djup på 650 meter på sina ställen är sjön världens näststörsta bergssjö. Sent på eftermiddagen checkar vi in på ett bekvämt värdshus nära vattnet, med en härlig utsikt över bergen.

Dag 4
Tamga – Jeti Oguz – Karakol – Tamga
Jeti Oghuz

Efter en tidig frukost väntar en spännande dag. Vi packar bussen och efter en timmes resa är vi framme vid landsorten Jei Oghuz. Väster om landsorten ligger en ovanlig bergsknalle som består av röda sandstensklippor.– samt det berömda sanatoriet där självständighetsavtalet mellan Ryssland och Kirgizistan undertecknades år 1991. Vi fortsätter till den östra provinshuvudstaden Karakol (tidigare Przhevalsk) där vi bland annat besöker museet för den ryske upptäcktsresanden Nicholai Przhevalsky. I centrum ligger en vacker rysk-ortodox kyrka och det finns möjlighet till tid på egen hand. Vi återvänder till vårt gemytliga värdshus i Tamga, cirka två timmars körning från Karakol. Här har vi tid att koppla av i den vackra trädgården och göra en utflykt till stranden.

Dag 5
Tamga – Bokombeiva – Bisjkek
Kirgiziskt hantverk

Efter frukost kör vi cirka 400 kilometer tillbaka till Bisjkek. Längs vägen stannar vi vid ett spännande projekt där lokalkvinnorna tillverkar och säljer traditionella och vackra Shyrdak-mattor av handgjord filt. Vi fortsätter till Bisjkek där vi efter 3 timmars körning kommer fram till vårt komfortabla hotell. Vi tillbringar resten av dagen på egen hand.

Dag 6
Bisjkek på egen hand
Ala Archa nationalpark

Efter frukost har vi tid på egen hand. Det finns flera möjligheter: besök på en av de stora basarerna, exempelvis Dordoi-basaren i stadens östra utkant, där man säljer allt mellan himmel och jord. Basaren kan nästan anses som en stad som byggts upp av gamla fartygscontainrar, och det är här lokalinvånarna och tillresande handelsfolk handlar. Det finns även möjlighet att besöka den närliggande nationalparken (ingår inte men kan anordnas). Här kan man sträcka på benen och samtidigt insupa intrycken av en fantastisk natur: pipade murmeldjur, dästa korpar och gripar på utkik efter föda. Under sommarhalvåret är nationalparken ett eftertraktat resmål för lokalinvånare som söker svalka i den sommarheta staden. På kvällen samlas vi för en gemensam middag på en av stadens bästa restauranger. Här smälter vi intrycken av vår resa och sköljer ner det sista resdammet med ett glas eller två av det lokala brännvinet.

Dag 7
Hemresa

Tidig morgon..! Vi packar våra väskor efter en intressant rundresa och beger oss till flygplatsen

Prisinformation

Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm – Bisjkek t/r med mellanlandning
 • Utflykter och transport enligt program 
 • Boende i delat dubbelrum på värdshus (Tamga) och hotell (Bisjkek)
 • Frukost alla dagar 
 • Middag dag 3, 4 och 6
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsskydd, 6 % av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
 • Eventuella extraarrangemang
 • Tillägg för enkelrum
 • Måltider som inte nämns under ”Priset inkluderar"
 • Drycker
 • Dricks till lokalguider och chaufförer (totalt cirka 50 USD)
 • Personliga förnödenheter
 • Administrationsavgift 150 kronor per faktura (bortfaller vid onlinebokning)
 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Bagage

Det är en bra idé att ta med en mindre ryggsäck eller väska till dagsutflykter och resdagar då man inte ser sitt bagage förrän på kvällen igen.

Ta gärna med bra vandringsskor eller -stövlar och kläder som är lämpade till en aktiv semester ute i naturen. Det kan vara varmt på dagarna, men på kvällarna kan det bli svalt när vi är uppe i bergen. Badkläder och badhanddukar till ett dopp i områdets bergssjöar är också bra att ta med sig. Vanliga handdukar och sängkläder behöver du inte ta med.

Mat och dryck

Det kirgiziska köket är en blandning mellan västkinesisk, rysk, kaukasisk och europeisk mat. I Bisjkek kan man hitta restauranger med mat från världens alla hörn, och prisnivån är fördelaktig jämfört med skandinaviska priser. Till måltiderna serveras vanligtvis te, men på de flesta restauranger kan man köpa öl, vin och annan alkohol.

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 16 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 11, samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Vem kan delta?

Under den här resan kommer vi att vandra mycket. Det är viktigt att de som deltar på resan är i allmänt god fysisk form och kan röra sig utan hjälp. Ojämn terräng kan göra framfarten något besvärlig, och den här resan är därför inte lämpad för personer som har svårt för att gå eller använder rullator eller rullstol.

Klimat

Utpräglat fastlandsklimat, lokalt påverkat av höjden. På låglandet är klimatet skönt och behagligt. Under perioden december - mars är det vanligtvis kallt vid Issyk-Kul-skön och kyligt i Bisjkek. Från och med mars och fram till början av november är det vanligtvis varmt i Bisjkek och vid Issyk-Kul-sjön, men det blir allt kallare ju högre vi rör oss upp i bergen, och här kan nätterna vara kyliga. Vädret i bergen är oförutsägbart och kan skifta blixtsnabbt. Under sommarmånaderna, som börjar i juni och sträcker sig hela vägen till de första höstdagarna i september, är det vanligtvis varmt i Bisjkek, och i juli och augusti kan temperaturerna nå uppemot 30-35 grader Celsius. Juli och augusti är det badsäsong vid Issyk-Kul-sjön och vanligtvis varmt och soligt.

Mer om Kirgizistan

Här kan du läsa mer om visum, vaccinationer, tidsskillnad etc: www.albatros.se/resmal/asien/kirgizistan

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter gruppen reseledaren på en av bussens första uppsamlingsplatser. I avreseinformationen framgår det vad som gäller för din specifika resa.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.
 

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros bussresor kan du reservera en specifik plats i bussen, varav några platser reservas mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn.

På våra resor med flyg genomförs transporten på destinationen ofta med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte köpa en specifik plats i förväg.  Däremot kan man under resans gång kommer överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.
 

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Liknande resor

KGRTR09ASE