Södra Polen: Kraków och Tatrabergen

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Upplev Polens historiska och kulturella centrum Kraków och följ med på lättare vandringar i den sagolika naturen i Tatrabergen

Kraków är en riktig skattkammare för alla konst- och arkitekturintresserade, och vi utforskar stadens vackra kyrkor, byggnader och monument varav flera är UNESCO-bevarade. Stadens många historiska sevärdheter vittnar om viktiga epoker i Europas historia, och bland annat är Wawelhöjden med slottet och domkyrkan där de polska konungarna brukade krönas, med på programmet.

Vi ska även titta närmare på ett av historiens mörkaste kapitel när vi besöker Auschwitz. Vi utforskar stadens judiska kvarter och upplever resterna av kommunisttiden i Stalins mönsterstad Nowa Huta.

Vi avslutar resan med några spännande dagar i de sagolika Tatrabergen. Den enastående naturen frestar till långa vandringar och avkoppling i områdets näststörsta stad Zakopane, och här tillbringar vi tre nätter på ett trevligt hotell.

Vi har kryddat det hela med restaurangbesök där vi får smaka på den polska matkulturen.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Albatros aktiv, City Break

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Nej

 • Valuta Zloty

Dagsprogram
Dag 1 Flyg Stockholm – Kraków Rundtur i den gamla stadsdelen och välkomstmiddag
Dag 2 Koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau och det gamla judiska kvarteret
Dag 3 Kraków – Nowa Huta – Kraków. Mönsterstaden Nowa Huta och tid på egen hand i Kraków
Dag 4 Krakow. Tid på egen hand eller tillköpsutflykt till saltgruvan i Wieliczka inkl. lunch och besök på bryggeri
Dag 5 Kraków – Zakopane. Friluftsmuseum och ankomst till Tatrabergen
Dag 6 Zakopane. Utflykt i Tatrabergen med en lättare vandring vid den slovakiska gränsen
Dag 7 Zakopane. Tid på egen hand med vandring och avkoppling i den vackra miljön
Dag 8 Zakopane – Kraków. Flyg Kraków - Stockholm

Hotell

Hotel Polonia

 • 55 rum
 • 500 m till centrum
 • 200 m till närmsta spårvagnshållplats
 • Dygnsöppen reception
 • Restaurang
 • Bar
 • Hiss
 • Fri wi-fi
 • Satelit-TV
 • Hårfön

Det klassiska Hotel Polonia har välkomnat gäster sedan 1917 och lockar inte endast med historiska omgivningar och trevliga rum utan även med en med ett läge utöver det vanliga. Med under en halv kilometer till fästningsporten Barbican som är ingången till den gamla staden är Hotel Polonia idealt utgångsläge för upplevelser i Polens vackraste stad.
Det severas dagligen en varierad morgonbuffé i hotellets trevliga restaurant som även fungerar fungerar som middagsrestaurang på kvällen. Här kan du också slappna av med en drink i den klassiska baren.

Rum

Njutbara och rymliga rum med satelit-TV, minibar, aircondition, säkerhetsbox, wi-fi och hårfön

Czarny Potok

 • 44 rum
 • 400 m till centrum
 • Dygnsöppen reception
 • Restaurang/Bar
 • Fri Wi-fi
 • TV
 • Swimmingpool
 • Spaområde

Det trevliga hotellet Czarny Potok ligger vackert beläget i utkanten av Zakopone med goda vandringsleder precis utanför dörren. Med under 10 minuters gång till stadens huvudstråk har hotellet den perfekta ramen för vårt uppehåll i Tatrabergen.

Hotellet är nyrenoverat under 2000 men har bevarat sin rustika charm. Frukosten intas i hotellets restaurang från vilken det är en vacker utsikt över de omkringliggande bergen. Hotellet har ett finns spaområde med möjlighet för massage mm och hotellets swimmingpool står till fritt förfogande under vårt uppehåll

Rum

De 44 rummen är mycket olika i deras inredning men alla har en rustik charm. Man ska inte förvänta sig modern lyx men trevlig trivsel och hjärtlig stämning.

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Avresedatum

Avresa Resans längd Pris Avresa från OBS:
12 498:–
Stockholm
Inklusive 4 dagar i Tatrabergen
Klicka på ett datum för att se tillhörande program

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flyg Stockholm – Kraków Rundtur i den gamla stadsdelen och välkomstmiddag
Velkommen til Krakow

Kraków är en riktig skattkammare för den kulturintresserade tillika en av landets vackraste städer. Polens gamla huvudstad, som ligger vid floden Vistula, är även landets äldsta universitetsstad.

När vi har anlänt tar vi oss genast an dagens utflykt runt Krakóws gamla stadsdel. Kraków är en av de städer i Europa som klarade sig bäst genom andra världskrigets förödelse, och i den eleganta gamla stadsdelen Stare Miasto hittar vi än idag gamla vackra kyrkor, monument och byggnader varav flera är UNESCO-bevarade. Stadens stora medeltida marknadsplats är den största i sitt slag i Europa. Kraków är en historisk stad som leder oss genom många olika tidsåldrar vad gäller konst och arkitektur.

Mitt på torget Rynek Glowny hittar vi den gamla marknadsplatsen som härrör från 1500-talet, och än idag är en livlig mötesplats med marknad, barer, restauranger och caféer. Här ligger även Mariakyrkan som grundades på 1200-talet. Lägg märke till trumpeten som spelar en melodi som ljuder från kyrktornet en gång i timmen. Melodin avbryts vid en viss sekvens för att hedra en trumpetare som sköts till döds när han spelade från klocktornet under mongolinvasionen.

Vi fortsätter längs den gamla kungliga vägen Grodzka som leder fram till Wawelhöjden med slottet och domkyrkan som en gång i tiden var skådeplats för de polska konungarnas kröningar. På vägen tillbaka mot Rynek Glowny tar vi vägen om Kanoniczagatan som har förblivit intakt sedan renässanstiden.

På kvällen äter vi middag på en trevlig restaurang (ingår i resans pris).

Dag 2
Koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau och det gamla judiska kvarteret
Koncentrationslägret Auschwitz

Tio kilometer från Kraków, vid landsorten Oswiecim, ligger det gamla koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau. Lägret har blivit en symbol för ett av den europeiska historiens mörkaste kapitel, då en miljon judar miste livet. Det var även i Auschwitz-Birkenau som Josef Mengele utförde sina horribla medicinska experiment på fångarna. Vi besöker både Auschwitz och Birkenau och stannar kvar i området i cirka tre timmar. Det är svårt att inte bli påverkad av besöket och begivenheterna från Europas grymma historia.

Vi återvänder till Kraków, närmare bestämt till det judiska kvarteret Kazimierz. Vi strosar runt i stadsdelen som är ett livligt kvarter med många caféer, restauranger och butiker, och vi besöker bland annat en av de gamla synagogorna och den judiska kyrkogården. 

Vi fortsätter till Podgorzedistriktet där tyskarna under andra världskriget upprättade ett judiskt ghetto. När Tyskland invaderade Polen år 1939 bodde det 65 000 judar i Kraków. Endast 6 000 judar överlevde kriget och koncentrationslägren. I Podgorze finns det idag ett minnesmärke bestående av 70 tomma stolar som symboliserar judarnas kvarlämnade ägodelar. 

Dag 3
Kraków – Nowa Huta – Kraków. Mönsterstaden Nowa Huta och tid på egen hand i Kraków

Strax utanför Kraków ligger det som tidigare ansågs som ett av Östeuropas största industrikomplex, Nowa Huta. Komplexet uppfördes som en hyllning till den store ledaren Stalin, och på 1950-talet var Nowa Huta inte bara hemvist åt ett av östblockens största stålverk utan här fanns även nybyggda lägenhetskomplex med plats för upp emot 20 000 personer. Nowa Huta ansågs som en självständig stad men tack vare ett välutvecklat spårvagnsnät bevarades kontakten med det gamla Kraków. Spårvagnen trafikerar än idag sträckan mellan Kraków och Nowa Huta, och därför blir dagens första upplevelse naturligtvis en tur med spårvagnen.

Överallt i Nowa Huta hittar vi spår av forna tiders storhet och vi tar en kort promenad runt de enorma bostadskomplexen som även rymmer biografer, shoppingcenter, parker med mera. Vi ska naturligtvis även runda stadens största torg som idag har fått det högst opassande namnet Ronald Reagans plats, innan vi svänger förbi områdets lilla museum som berättar mer om uppbyggnaden av Nowa Huta och livet i staden.

Vi avslutar vårt besök i Nowa Huta på en restaurang som i över 50 år har serverat varma rätter till områdets lokalinvånare. Efter lunchen återvänder vi till Kraków med antingen spårvagn eller buss.

Eftermiddagen är vikt åt egna upplevelser, och Kraków har massor att erbjuda. Om du är intresserad av historia och kultur kan du avlägga ett besök på ett av stadens många museer. Kanske föredrar du att botanisera bland stadens inbjudande butiker, eller kanske besöka den gamla saluhallen Sukiennice vid torget Rynek Glowny, väl värd ett besök! Saluhallarna är Krakóws själ och hjärta med små konstfärdigt utformade träbodar där man säljer bärnstenssmycken, träsniderier och ja, egentligen allehanda former av konsthantverk. Hela stadskärnan präglas av små prisvärda butiker och restauranger

Dag 4
Krakow. Tid på egen hand eller tillköpsutflykt till saltgruvan i Wieliczka inkl. lunch och besök på bryggeri
Saltgruvan Wieliczka

Dagen är avsatt åt upplevelser på egen hand, men den som vill kan följa med på en utflykt till den berömda saltgruvan i Wieliczka. Den 700 år gamla saltgruvan består av en labyrint av tunnlar och cirka 50 kilometer gångar och schakt fördelade på nio våningar varav den djupaste går hela 327 meter under jorden. Vi besöker de tre översta våningarna som ligger på mellan 64 och 135 meters djup.

Vi ser kammare och kapell med altare och helgon – allt uthugget i salt – varav Sankt Kinga-kapellet är det mest imponerande. Det tog två bröder över 30 år att hugga ut kapellet och över 20 000 ton salt transporterades bort. Besöket i saltgruvan varar i cirka två timmar, och under tiden får vi höra intressanta berättelser om bland annat gruvdriften. Vandringen genom gruvans tunnlar är cirka två kilometer lång och vi rekommenderar bra promenadskor. Ta även med en varm tröja eller jacka eftersom temperaturen i gruvan pendlar mellan 14 och 16 grader. 

Efter våra spännande upplevelser är det dags för lunch som vi förlänger med ett besök på ett lokalt beläget bryggeri. Polsk öl är vida berömd och vi svänger förbi ett av de många kloster som i flera hundra år har producerat öl till lokalinvånarna. Vi smakar på de gyllene dropparna och får höra mer om ölets betydelse innan vi i slutet av eftermiddagen återvänder till Kraków.

(Utflykten till saltgruvan och bryggeribesöket ingår inte i resans pris och bokas separat).

Dag 5
Kraków – Zakopane. Friluftsmuseum och ankomst till Tatrabergen

Det är dags för oss att lämna Kraków för att kasta oss ut i nya äventyr, och v rör oss söderut mot ett av Polens vackraste naturområden Tatrabergen. 

Tatra är en bergskedja som skiljer södra Polen från norra Slovakien. Bergskedjan täcker en areal på 750 km2 varav merparten (600 km2) ligger i Slovakien. Tatra nationalpark grundades i början av 1940-talet och är sedan 1993 UNESCO-bevarad som ett unikt biosfärreservat. Området är hemvist för ett varierande bestånd av fåglar och däggdjur som bland annat hjort, björn och grävling, och bjuder på några av Östeuropas bästa vandringar.

Längs vägen stannar vi till i den trevliga lilla orten Zubrzyca Gorna där vi hittar en av regionens äldsta och mest välbevarade lantegendomar. Idag har den omvandlats till ett spännande friluftsmuseum där vi har alla möjligheter att se hur livet en gång levdes, och i viss mån fortfarande levs, i Polen. Vi äter lunch innan vi fortsätter den sista biten till Zakopane i Tatrabergen.

Staden Zakopane befinner sig på 838 meters höj och är på vintern en populär skidort och på sommaren ett uppskattat utflyktsmål för både lokalinvånare och tillresande. Vi tillbringar de kommande dagarna på vårt trevliga hotell, och har rikligt med möjligheter att uppleva området och dess vackra natur.

Dag 6
Zakopane. Utflykt i Tatrabergen med en lättare vandring vid den slovakiska gränsen

Vi beger oss idag till ett av Tatras mest spektakulära områden, sjön Morskie Oko som ligger några få kilometer från den slovakiska gränsen.

Vi kliver av bussen cirka nio kilometer från sjön. Närmare än så kan bussen inte köra och vi tillryggalägger de sista kilometrarna till fots. Morskie Oko ligger på 1 395 meters höjd och är Tatraregionens största sjö. Sjön är vackert belägen med utsikt över Polens högsta berg Rysy med en höjd på 2 500 meter och skogsklädda klippväggar som bakgrundskuliss, allt som taget ur en saga.

Vi planerar dagens vandring efter väder och vind samt deltagarnas mående. Vi har även inkluderat lunch i området, så det kommer definitivt inte att gå någon nöd på oss.

På eftermiddagen återvänder vi till Zakopane där återstoden av dagen är vikt åt upplevelser på egen hand. 

Dag 7
Zakopane. Tid på egen hand med vandring och avkoppling i den vackra miljön

Idag tillbringar vi dagen på egen hand i det natursköna området. Du kan välja att gå på upptäcktsfärd i Zakopane som har mycket att erbjuda. Här finns bland annat ett litet spännande stadsmuseum och massor av små mysiga caféer samt goda shoppingmöjligheter på stadens huvudgata Krupówki. Stadens gamla kyrkogård är även den värd ett besök med alla sina gamla och konstfärdigt utsmyckade gravplatser.

En annan trevlig utflykt runt Zakopane består av en bergbana som leder upp till Gubalowka. På under fyra minuter når passageraren 1 122 meters höjd med en vacker utsikt över Tatra. Bergbanan byggdes år 1938 men totalrenoverades år 2001, och kör varje dag året runt.

En annan vandringsmöjlighet är Stazyskadalen som ligger cirka två kilometer från vårt hotell. Kommunala bussar kör från Zakopane flera gånger om dagen och stannar precis vid ingången till nationalparken. Det krävs en mindre avgift för att gå runt i området, som är tydligt utmärkt och erbjuder vandringsleder med varierande längd.

När vi har utforskat naturen eller staden lockar hotellets spa-område och pool med härliga och avkopplande upplevelser, och den som vill kan läsa en god bok i hotellets gemensamma lounge.

Reseledaren är naturligtvis behjälplig med ytterligare tips och idéer, och kan även anordna en gemensam middag om det finns intresse för det.

Dag 8
Zakopane – Kraków. Flyg Kraków - Stockholm

Efter frukost beger vi oss till Krakóws flygplats där flyget hem till Stockholm väntar.

Utflykt till saltgruvan i Wieliczka inkl bryggeribesök

Den 700 år gamla saltgruvan består av en labyrint av tunnlar och 50 kilometer gångar och schakt fördelat på nio våningar, den djupaste når hela 327 meter under jorden. Vi besöker de tre översta nivåerna som ligger på 64-135 meters djup.
Vi ser kammare och kapell med altare och helgon, allt uthugget i salt. St Kinga kapellet är det mest imponerande. Det tog två brödrar mer än 30 år att hugga ut kapellet och mer än 20 000 ton salt blev borttransporterat. Besöket i saltgruvan tar cirka två timmar och under turen får man höra intressanta historier om bl a gruvbrytning.
Efter några spännande upplevelser under jorden äter vi en lokal lunch innan vi besöker ett lokalt bryggeri. Polsk öl är mycket berömt och vi tittar förbi ett av många kloster som genom århundranden har producerat öl till lokalbefolkningen. Vi smakar på de gyllene dropparna och får höra mer om ölets betydelse.

(Tillköpsutflykten genomförs vid minst 12 deltagare)

Pris: 1 498:– kr per person

Prisinformation

Resans pris

Från 12 498:– kr per person i delat dubbelrum.
Se priser för alla avresedatum

Tillägg för enkelrum
2 698:–
Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm – Kraków t/r
 • Utflykter och inträden enligt program
 • Boende på bra 3-stjärniga hotell i delat dubbelrum
 • Halvpension (frukost, 5 x lunch (varav ett matpaket) och 2 x middag)
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsskydd, 6 % av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
 • Eventuella extra arrangemang
 • Drycker
 • Tillköpsutflykt till saltgruvan i Wieliczka
 • Personliga förnödenheter
 • Expeditionsavgift 130 kr. per faktura (bortfaller vid onlinebokning)
 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Deltagerantal

Denne rejse kræver et deltagerantal på minimum 15 personer. Hvis dette antal ikke nås, forbeholder vi os retten til at annullere rejsen – dette vil typisk ske senest 4-6 uger før planlagt afrejsedato. I henhold til Lov om Pakkerejser § 20 stk. 1 og stk. 3 er vi som rejsearrangør ikke erstatningsansvarlige for eventuelle tab, man som kunde måtte blive påført som følge af annulleringen. Vi er alene forpligtede til at refundere rejsens pris.

Bagage

Det är en bra idé att ta med en mindre ryggsäck eller väska till dagsutflykter och resdagar då man inte ser sitt bagage förrän på kvällen igen. Du behöver inte ta med egen handduk på resan.

Ej lämpad för rörelsehindrade

Eftersom många av utflykterna på denna resa genomförs till fots är det viktigt att samtliga deltagare är pigga i benen och självgående.

Besök i ortodoxa kyrkor

Då man besöker en ortodox kyrka hör det till god sed att kvinnorna täcker håret med en sjal. Det är därför en bra idé att ta med en sådan till utflykterna. Männen bör inte bära någon form av huvudklädsel i kyrkan.

Saltgruvan i Wieliczka

Under vårt besök i saltgruvan i Wieliczka går vi nerför cirka 800 trappsteg och tillryggalägger sammanlagt cirka två kilometer till fots i tunnlarna. Vi rekommenderar bra promenadskor, och eftersom temperaturen i gruvan pendlar mellan 14 och 16 grader, även en varm tröja eller jacka.

Vandring i Tatrabergen

På vår utflykt till Morskie Oko rekommenderar vi att du förutom bra promenadskor även packar med en god självinsikt vad gäller din fysiska förmåga. Delar av rutten kan vara strapatsrika och det är bättre att vända om för tidigt än för sent.

Allmän information

En trygg reseupplevelse

Vi vill så gärna att du ska känna dig trygg som Albatrosresenär, både när du bokar din resa och när du iväg på din resa med Albatros – även i värld med coronavirus. Därför har vi tagit fram en rad åtgärder för att minska risken för smitta samtidigt som du kan ge dig ut i världen. Våra åtgärder omfattar bland annat följande:

 • Alla reseledare är certifierade i WHO:s riktlinjer för begränsning av smitta
 • Extra höga krav till våra samarbetspartner när det gäller rengöring
 • Vi informerar alla våra resedeltagare om reseförsäkring och minimering av smitta

Läs om alla våra åtgärder här

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Liknande resor