Sommarvandring på Djurgården

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Vandra genom Djurgården, njut av italiensk picknick och en härlig sångstund i det fria

Följ med Albatros och vår auktoriserade Stockholmsguide Ulrika Thorén Rios på en skön vandring genom ett somrigt Djurgården. Här vankas både klassiska höjdpunkter och okända anekdoter - bakom de många eleganta fasaderna och historiska byggnaderna döljer sig historier om skandalprinsessor, ryska revolutionen och Bernadottefamiljens första skilsmässa. Vi lär oss mer om Catalinaffären under kalla kriget, det tragiska ödet bakom Nordiska museets grundare, Strindbergs och Bellmans Djurgården – och mycket mer…!

Dagen börjar vid Blå Porten och avrundas vid Bellmansbysten. Här kan du se fram emot en matlåda fylld med italienska delikatesser som vi njuter av tillsammans efter vår stadsvandring. Albatros bjuder samtidigt på en liten förfriskning. 

Och vad är väl mer passande vid Bellmansbysten än att stämma upp till några av Fredmans epistlar? Albatros alldeles egen skönsjungande Johanna Picano kommer hit och leder en sångstund med en blandning av härliga allsångsfavoriter.

På den här vandringen är vi noga med att hålla avstånd. För att kunna göra det använder vi oss av hörlurar så att alla kan höra ordentligt, även om vi håller avstånd från varandra.

Picknicken består av italienska delikatesser. Alla får sin mat i separata matlådor. 

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor, Vin och mat, Albatros aktiv, City Break, Res ensam tillsammans med andra

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Nej

 • Valuta SEK

Dagsprogram
Dag 1 Djurgårdsvandring. Samling vid Blå porten kl 11.* Italiensk picknick och musikstund

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Avresedatum

Avresa Resans längd Pris Avresa från OBS:
425:–
Fullbokad
425:–
Fullbokad
425:–
Samling kl 11
425:–
Fullbokad
425:–
Samling kl 10
425:–
Samling kl 10
425:–
Samling kl 11
425:–
Samling kl 11
Klicka på ett datum för att se tillhörande program

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Djurgårdsvandring. Samling vid Blå porten kl 11.* Italiensk picknick och musikstund

Vi samlas vid Blå porten kl 11.* Djurgården har ett kungligt förflutet som går tillbaka till 1286 när Magnus Ladulås förvärvade stora delar av Walmunzö; idag södra Djurgårdsön. Under Johan III:s tid användes marken till jakt. Kungen anskaffade 1581 tio renar för sin "Dyregård på Walmarsön", som även gav upphov till öns nuvarande namn.  Sen dess har både Drottning Kristina, Gustav III, Karl XIV Johan och även vår nuvarande Carl XVI Gustaf satt sina avtryck här. 

Vår promenad börjar på Djurgårdsvägen, eller Kungliga vägen över Djurgården som den hette en gång i tiden. Dagen bjuder inte bara på svenska kungligheter, vi ska även lära oss mer om ryska skandalprinsessor, grundaren till Nordiska museet, Catalinaaffären som pågick mitt under kalla kriget, och naturligtvis Djurgårdens berömda ekar – under en av dem ska självaste Bellman ha suttit och skrivit Fredmans epistel 25. Och inte nog med det – Djurgården var även värd för ryttarspelen i OS 1956 när Australien (på den tiden före corona när bara djur hamnade i karantän) hade för stränga karantänsregler för att kunna vara värd för den delen av de olympiska spelen.  Kanske vi rentav känner av de olympiska vibbarna under dagen…?

Vi stannar till vid Nordiska museet och lär oss bland annat mer om den tragiska historien om museets grundare, Arthur och Sofi Hazelius, som bägge två hann dö innan deras livsverk blev färdigt. 

Granne med Nordiska museet ligger Galärvarvskyrkogården. Från början var den endast tilltänkt flottans personal och den första begravningen ägde rum år 1742. Här har även några av kvarlevorna från regalskeppet Vasa gravsatts. Numera finns även en minneslund där bl.a. Margareta Krook,  Stikkan Anderson och Vilgot Sjöman är begravda. Här hittar vi även Estoniamonumentet där namnen på 815 personer av dem som omkom i Estoniakatastrofen finns inristade.

Dessutom står här en minnessten över besättningen i den DC3:a som mitt under kalla kriget blev nerskjutna av sovjetiska flyg över Gotska Sandön i det som kom att kallas Catalinaffären. Det blev upptakten till en skarp diplomatisk konflikt mellan Sverige och Sovjetunionen.

Ingen stadsvandring i Stockholm kan vara komplett utan den gode Bellman och hans epistlar. 
På Djurgården hittar vi både Bellmanseken, Bellmanstatyn och Bellmansbysten. Vår nationalskald ska ha suttit under eken och improviserat visor på sin mandolin och skrivit Fredmans epistel 25, och det sägs även att Gustav III kom hit inkognito för att studera folklivet. På 1700-talet var Stockholm trångt och bullrigt, och Djurgården var en riktig oas - med ett trettiotal lönnkrogar och värdshus. Bellmanstatyn skapades 1872 av Alfred Nyström med August Strindberg som modell. Strindberg bodde på Djurgården flera gånger i sitt liv, bl.a. på Oakhill, som vi ska lite senare, där han tillsammans med sin bror hyrde in sig i en kafélokal. 

Kärt barn har många namn: Byströms villa, Prins Carls palats eller Spanska ambassaden med residens. Byström hette arkitekten och senare bodde prins Carl här med sin hustru; prinsessan Ingeborg. Deras förstfödde son fick också namnet Carl. Carl Bernadotte, eller prins Carl jr, växte upp till att bli en giftaslysten man som med sin tredje hustru flyttade till Benálmadena på den spanska Solkusten och bodde här under de sista 40 åren av sitt liv. Och alla som har vandrat på strandpromenaden i Torremolinos vet ju hur skönt man har det här, så prinsens val av ny hemvist är inte svår att förstå. 

Bakom den eleganta fasaden på Oakhill bjuds vi på dramatiska historier som tar oss med till både en egensinnig skandalprinsessa som red herrsadel, rökte och åka rutschkana på en silverbricka utför trapporna, ett olyckligt äktenskap som slutade i Bernadottefamiljens första skilsmässa, ryska revolutionen, Lennart Bernadottes Mainau i Tyskland, och till och med Axel Munthe som sägs ha varit ivrig att få prinsessan Maria Pavlovna till sitt älskade Capri. 

Oakhill var en gåva från Prins Wilhelm till ryska prinsessan Maria Pavlovna till deras bröllop 1908. Uppdraget till arkitekten Ferdinand Boberg var att rita ett pompöst palats med 40 rum. Kostnaderna för kalaset på 700 000 riksdaler övertogs av den ryska tsarfamiljen som en del av hemgiften i detta arrangerade äktenskap. Äktenskapet var kort och olyckligt, och slutade med Berndadotteklanens första kungliga skilsmässa 1914. Maria lämnade Sverige, och sonen Lennart Bernadotte uppfostrades av farmor drottning Victoria. Oakhill övergick senare i Lennart Bernadottes ägo, och idag hittar vi Italiens ambassad här. 

Nu har det blivit dags att avrunda vår Djurgårdsvandring vid Bellmansbysten med en välförtjänt picknick som står och väntar på oss. Vi kan se fram emot italienska delikatesser av olika slag, samt en flaska vatten. Och när vi nu sitter här finns det väl knappast något mer passande än en strof eller två från Fredmans epistlar? Albatros alldeles egen skönsjungande Johanna Picano kommer hit och leder en sångstund med en blandning av härliga allsångsfavoriter.

*Vänligen notera att på vandringarna den 1 och 3.9 är det samling vis Blå porten kl. 10.00.  

Prisinformation

Resans pris

Från 425:– kr per person i delat dubbelrum.
Se priser för alla avresedatum

Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Guidad vandring på Djurgården med whispers
 • Italiensk picknick
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsskydd, 6% av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/Komplement till hemförsäkring
 • Eventuella extraarrangemang
 • Personliga förnödenheter
 • Administrationsavgift per faktura utgår med 150 kr (bortfaller vid onlinebokning)
 • Allt som inte nämns under Priset inkluderar

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 15 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 6.3.1., samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris. 

Max antal deltagare är 35.

Om Djurgårdsvandringen

Vi räknar med att den här utflykten tar cirka 3 timmar, varav vandringen blir 1,5- 2 timmar. Vi vandrar i ett lugnt tempo, men du behöver kunna gå själv utan hjälp av vår guide. 
Efteråt avslutar vi med picknick och en sångstund. Ta gärna med en filt att sitta på. 

Picknicken består av italienska delikatesser och en flaska vatten. Alla får sin mat levererad i separata matlådor. 

Vädret i vackra Stockholm kan ju vara lite svajigt även på sommaren, men vi genomför vår vandring även om det regnar. I så fall är det möjligt att få med sig sin picknick hem.

Allmän information

En trygg reseupplevelse

Vi vill så gärna att du ska känna dig trygg som Albatrosresenär, både när du bokar din resa och när du iväg på din resa med Albatros – även i värld med coronavirus. Därför har vi tagit fram en rad åtgärder för att minska risken för smitta samtidigt som du kan ge dig ut i världen. Våra åtgärder omfattar bland annat följande:

 • Alla reseledare är certifierade i WHO:s riktlinjer för begränsning av smitta
 • Extra höga krav till våra samarbetspartner när det gäller rengöring
 • Vi informerar alla våra resedeltagare om reseförsäkring och minimering av smitta

Läs om alla våra åtgärder här

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Liknande resor

20SERTR03ASE2308