Strasbourg och Alsace

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Följ med på en resa till Europas och Alsaces huvudstad, Strasbourg, kryddad med böljande vinlandskap och pittoreska byar

Bussresa

Strasbourg, huvudstaden i Alsace som en gång i tiden gick under namnet Argentoratum, bjuder på en dramatisk historia och ett levande, modernt kulturliv. Här blandas det bästa av Tyskland och Frankrike och vi upplever den charmiga stadens sevärdheter och har möjlighet att följa med på en båttur på floden Ill.

På vår väg ner genom Tyskland besöker vi Worms, staden där reformatören Martin Luther blev förklarad fredlös och där Richard Lejonhjärta satt fängslad. I bergskedjan Vogeserne njuter vi av den fantastiska utsikten över de franska landskapen och i staden Obernai strosar vi bland korsvirkeshusen och de vackra klocktornen. Dessutom upplever vi de charmiga byarna längs med Route du vins slingrande vägar som kantras av vajande vinrankor och dramatiska bergskedjor.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor, Bussresa

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Nej

 • Valuta EUR

Dagsprogram
Dag 1 Sverige – Mellantyskland 
Dag 2 Mellersta Tyskland – Worms. Stadsrundvandring i Luthers och Richard Lejonhjärtas fotspår. Vidare till Strasbourg
Dag 3 Strasbourg. Bergskedjan Vogeserne med berget Hartmannsvillerkopf, besök i charmiga Obernai
Dag 4 Strasbourg. Stadsrundvandring och tid på egen hand. Möjlighet till båttur på floden Ill (tillköp)
Dag 5 Strasbourg. Utflykt till Colmar med stadsrundtur. Vinprovning och pittoreska städer längs Route du vin
Dag 6 Från franskt till tyskt vin. Via Rüdesheim till Mellantyskland 
Dag 7 Mellersta Tyskland – Sverige

Hotell

Hotel Roi Soleil Strasbourg

 • 85 rum
 • 4,5 km till centrum
 • 24/7 reception
 • Restaurang
 • Bar
 • Hiss
 • Wi-Fi in alla rum
 • Spa
 • Luftkonditionering
 • Busshållplats: 200 m

Helt nyöppnat (november 2018) fyrstjärnigt hotell som ligger 4,5 km från Strasbourgs centrum. Hotellet ligger vid en sjö i lugna omgivningar och är den perfekta utgångspunkten för vår resa i Alsace. Alla rum är rymliga och fint inredda. Det finns luftkonditionering, stor tv och självklart privat badrum.

Läs mer om hotellet här: www.hotel-roi-soleil.com/en/hotel/roi-soleil-prestige-strasbourg/

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Sverige – Mellantyskland 

Efter uppsamling av alla deltagare åker vi över Öresund och Danmark med kursen inställd på Tyskland, och senare på eftermiddagen passerar vi Hamburg och Elbe. Vi passerar Hannover, Harz och Kassel innan vi kommer fram till vårt hotell i mellersta Tyskland. Här checkar vi in och äter en gemensam middag. 

Dag 2
Mellersta Tyskland – Worms. Stadsrundvandring i Luthers och Richard Lejonhjärtas fotspår. Vidare till Strasbourg

Efter frukosten fortsätter vi söderut och passerar bland annat Rödluvans stad Alsfeld och Frankfurt am Main. Vi korsar Rhen över Niebelungbron och är framme i Worms. Stadens historia sträcker sig hela vägen tillbaka till det 5:e århundrandet, men den är mest känd för att det var här reformatören Martin Luther blev förklarad fredlös 1521. Vi ska gå på en liten stadsrundvandring och se domkyrkan, resterna av stadsmuren och vi kommer självklart också få höra mer om Richard Lejonhjärta som satt fängslad här i Worms. 

Efter detta fortsätter vi söderut och sent på eftermiddagen är vi framme i Strasbourg. Vår chaufför tar en avstickare förbi Europaparlamentet på vår väg till stadsdelen Schiltigheim i Strasbourg. Här väntar ett nybyggt 4-stjärnigt hotell på oss och efter vi har checkat in äter vi middag på hotellet. 

Dag 3
Strasbourg. Bergskedjan Vogeserne med berget Hartmannsvillerkopf, besök i charmiga Obernai
Rhen präglar Strasbourgs stadsbild

Alsace är den minsta regionen i Frankrike, men det den saknar i storlek kompenserar den med i skönhet. Här finns varierande landskap, städer, skog, berg och inte minst vinodlingar. 

Idag ska vi upp i bergskedjan Vogeserne, och när vi har tagit oss upp för dessa majestätiska berg väntar oss en fantastisk naturupplevelse. Vi börjar med att besöka Hartmannsvillerkopf, berget där några av de värsta striderna under första världskriget utspelade sig. Vi följer bergsrutten, Route du Cretes, och kommer fram till Vogesernes högsta punkt, Grand Ballon (1424 m.o.h.). 

Via högslätter och genom skog och djupa dalar åker vi norrut och når en av de nordligaste städerna på Route du Vin, Obernai. Denna vackra stad i Alsace som omges av en gammal stadsmur består av traditionella korsvirkeshus, vackra klocktorn och ett charmigt centrum. Staden har allt: ett rikt kulturliv, gastronomi, historia och vackra blommor. Obernai har fått smeknamnet "Plus Beaux Détours de France" (en av de vackraste sevärdheterna i Frankrike). Vi njuter av den vackra byn och vår reseledare berättar bland annat historien om när en Nugatti vann en racetävling med en Riesling på kylning. Vi har lite tid på egen hand då man kan upptäcka staden innan vi beger oss mot Strasbourg och vår middag. 

Dag 4
Strasbourg. Stadsrundvandring och tid på egen hand. Möjlighet till båttur på floden Ill (tillköp)
Notre Dame-katedralen i Strasbourg

Idag ska vi uppleva Strasbourg, Europas och Alsaces huvudstad. Strasbourg är en ung och dynamisk stad, och du kommer att bli överraskad av det sprudlande kulturlivet med museer, teatrar, operor, konserter och festivaler – allt inom gångavstånd! Så är du på humör för god mat, sevärdheter och underhållning har du hamnat helt rätt!

Vår chaufför kör oss in till centrum där vi startar vår rundtur framför den fantastiska katedralen. Vi upplever staden till fots och ser hur nytt och gammalt möts. Vi avslutar turen i Strasbourg med en gemensam lunch och sedan är eftermiddagen och kvällen på egen hand. 

Det kan varmt rekommenderas att promenera till fots eller uppleva Strasbourgs kvarter från cykeln. De många kvarteren har alla sin egen identitet som hänger samman med stadens historia. De flesta sevärdheter och monument i staden som till exempel la Cathédrale, la Maison Kammerzell, la Petite France och de övertäckta broarna ligger i centrum som omringas av floden Ill. 

För de som har lust arrangerar reseledaren en båttur på floden Ill (tillköp). Reseledaren ser till att vi efteråt kommer tillbaka till hotellet med lokalbuss.

Dag 5
Strasbourg. Utflykt till Colmar med stadsrundtur. Vinprovning och pittoreska städer längs Route du vin

Vi har en lugn förmiddag efter frukosten. Kanske är det någon som har njutit av något glas vin igår kväll som vill ta igen sig lite. På eftermiddagen sätter vi oss till rätta i bussen och åker mot Colmar. 

Colmar är en trevlig gammal stad med ett stort kulturarv. Här föddes den kända skulptören Bartholdi, frihetsgudinnans fader. Det är även här den kända illustratören Hansi föddes. På vår tur genom Colmar ska vi naturligtvis besöka ”lilla Venedig” (Petite Venise) och se den historiska stadskärnan, som är känd för sina korsvirkeshus på Quai de la Poissonnerie. Det kommer även vara tid på egen hand – kanske vill man då besöka museet Unterlinden och se den berömda Issenheim-tavlan (ej inkluderat).

Vi lämnar Colmar och ger oss ut på Route du vin. Här åker vi igenom den ena pittoreska byn efter den andra, och vi stannar till lite för att insupa atmosfären. Vi får lära oss mer om de lokala traditionerna, se storkar och självklart njuta av ett glas vin eller två. Vi avslutar dagen med en vinprovning innan vi mätta av våra upplevelser kommer tillbaka till hotellet och vår middag.

Dag 6
Från franskt till tyskt vin. Via Rüdesheim till Mellantyskland 
Landskapen här kantras av vinodlingar

Efter frukosten tar vi plats i bussen och lämnar Strasbourg för att sätta kursen norrut, parallellt längs med Rhen. Vi åker in i Tyskland och passerar vinporten och den tyska Weinstrasse. Självklart gör vi även stopp i en av de vackra vinstäderna. Vi fortsätter upp till Bingen och vi korsar Rhen med färja och kommer fram till Rüdesheim. Hit kommer besökare från hela världen för att roa sig på vinstugorna längs den berömda lilla gränden Drosselgasse som reseledaren visar oss till och här ges tillfälle till lunch. Sedan går vi upp till linban och åker upp till Niederwald Denkmal, där vår chaufför väntar på oss. Efter att ha njutit av utsikten sätter vi oss återigen i bussen och åker till vårt hotell där vi ska bo för natten.

Dag 7
Mellersta Tyskland – Sverige

Efter frukost är det dags att säga auf wiedersehen till en händelserik resa och åka via Kassel och Hannover norrut mot Danmark, över Öresund och till Sverige.

Bussresa

Vi vet att bussresor är en populär resform. Du ska bara ta plats och det enda du ska göra är att ha semester. Albatros kunniga reseledare ser till att upplevelserna kommer till dig i bästa Albatros-stil. Det enda du ska göra är att luta dig tillbaka och njuta av resan i lugn och ro. Semestern börjar helt enkelt när du går ombord på bussen. 

Hur är bussarna?

Vi färdas i moderna bussar som är 4-stjärniga och som lever upp till de Europeiska Miljönormerna Euro 6.

Alla bussar har:

Justerbara säten, fotstöd, bord/klappbord, klimatanläggning, minikök, "nöd-toalett, hatthyllor, läslampor, musikanläggning, TV, och 220v-uttag. Alla bussarna är rökfria.

Platsreservation

På bussresor med Albatros har du möjlighet att välja din favoritplats redan vid bokning.

Var vill du sitta i bussen? Vänligen kontakta Albatros för platsreservation.

Rad 1,2,7,8 och 9 kostar 100 kr att reservera för hela resan. 
Rad 3 till 6 och 10 till 14 kostar 75 kr att reservera för hela resan.

Om du inte vill reservera en plats får du din fasta plats vid ombordstigning.
Vänligen uppmärksamma att platsresverationen inte gäller i eventuella transferbusser.

Här kan du se platsöversikt i bussen: https://documents.albatros-travel.com/se/BUS_52PAX_ABCD-seating_SE.jpg

Se upphämtningsplatser och tider under "Inför din resa".

Prisinformation

Tillägg för enkelrum

2 498,-

Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Resa med fyrstjärnig buss inklusive vägavgifter och färjavgifter 
 • 6 övernattningar i delat dubbelrum med frukost
 • Lunch dag 4 
 • Middag dag 1, 2, 3, 5 och 6 
 • Utflykter enligt program 
 • En vinprovning längs med Route du Vin
 • Spårvagnsbiljett/bussbiljett till hotellet dag 4
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsskydd, 6 % av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring 
 • Tillägg för enkelrum 
 • Utflykter och båttur som är markerade som tillköp 
 • Övriga måltider och drycker
 • Personliga förnödenheter
 • Administrationsavgift per faktura utgår med 150 kronor (bortfaller vid onlinebokning)
 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Handen på hjärtat

Information

Kom ihåg att ta med bra skor och en lätt jacka till när vi ska vandra i bergskedjan Vogeserne.

Information om resan

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 30 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 11, samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Bagage

Det är en bra idé att ta med en mindre ryggsäck eller väska till dagsutflykter och resdagar då man inte ser sitt bagage förrän på kvällen igen. Du behöver inte ta med egen handduk på resan.

Mer om dina resmål

Här kan du läsa mer om Tyskland och Frankrike:

www.albatros.se/resmal/europa/tyskland
www.albatros.se/resmal/europa/frankrike
 

Upphämtningsplatser

Påstigningsplatser och påstigningstider

Ange uppsamlingsplats i kommentarsfältet på din resebokning.

Göteborg, Gustav Adilfs torg, N Hamngatan kl.: 04:10
Kungsbacka, Circle K, Onsalamotet, E6 Kl.: 04:45
Varberg, Circle K, Varberg Nord, E6 Kl.: 05:10
Falkenberg, Preem, Vinbergsmotet, E6 Kl.: 05:30
Halmstad, Circle K, Halmstad Arena Kl.: 05:55
Båstad, Rasta, Hallandsåsen Kl.: 06:20
Ângelholm, McDonald`s E6 Kl.: 06:35
Helsingborg, Circle K, Berga Center Kl.: 06:55
Landskrona, Cirkle K, Österleden Kl.: 07:10
Löddeköpinge Center Syd, Dahls Hotell Kl.: 07:25
Malmö, Bussparkeringen Malmö Arena, Hyllie Kl.: 08:00

Hemkomstplatser och hemkomsttider

Malmö, Bussparkeringen Malmö Arena, Hyllie Kl.: 19:30
Löddeköpinge Center Syd, Dahls Hotell Kl.: 20:00
Landskrona, Cirkle K, Österleden Kl.: 20:15
Helsingborg, Circle K, Berga Center Kl.: 20:30
Ângelholm, McDonald`s E6 Kl.: 20:50
Båstad, Rasta, Hallandsåsen Kl.: 21:05
Halmstad, Circle K, Halmstad Arena Kl.: 21:25
Falkenberg, Preem, Vinbergsmotet, E6 Kl.: 21:50
Varberg, Circle K, Varberg Nord, E6 Kl.: 22:10
Kungsbacka, Circle K, Onsalamotet, E6 Kl.: 22:45
Göteborg, Gustav Adilfs torg, N Hamngatan kl.: 23:15

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Liknande resor

DEBUS08ASE