Sumatra – Orangutangernas ö

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Orangutanger, djungelvandring och ursprungsbefolkning på Indonesiens ö Sumatra samt upplevelser på den malaysiska ön Penang och i storstaden Kuala Lumpur.

Följ med på en fantastisk resa till Sumatra, ön med ett imponerande antal vulkaner, vackra risfält och en otrolig, livligt grönskande djungel. I regnskogen i Gunung Leuser Nationalpark lever de människoliknande orangutangerna och många andra aparter, och här upptäcker vi djuren och de tropiska växterna på en upplevelserik djungelvandring. På Sumatras högland besöker vi öns norra frukt- och grönsakskammare Berastagi, som ligger mellan tre aktiva vulkaner. Vi ser även det 120 meter höga Sipisopiso-vattenfallet vid den imponerande kratersjön Toba innan vi beger oss till ön Samosir, som är underskönt belägen mitt i Tobasjön. Här lär vi oss mer om de spännande stamsamhällena som en gång i tiden utövade kannibalism!

Resan inleds på den malaysiska ön Penang i UNESCO-bevarade Georgetown, och vi avrundar resan i Malaysias huvudstad Kuala Lumpur med ikoniska Petronas Towers.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Nej

 • Valuta MYR, IDR, USD

Dagsprogram
Dag 1 Avresa från Stockholm
Dag 2 Ankomst till Penang, Malaysia
Dag 3 Penang. Båttur runt Penang nationalpark
Dag 4 Georgetown, Penang. Dag på egen hand eller stadsrundtur i Georgetown (tillköp)
Dag 5 Penang – Medan, Sumatra
Dag 6 Medan – Bukit Lawang. Orangutanger och djungelvandring
Dag 7 Bukit Lawang. Tid på egen hand
Dag 8 Bukit Lawang – Berastagi. Besök på fruktmarknad
Dag 9 Berastagi – Tobasön. Besök i en by och Sipisopio-vattenfallet
Dag 10 Landsbygd och stamfolk vid Tobasön
Dag 11 Tobasön. Dagen på egen hand
Dag 12 Tobasön – Medan. Flyg till Kuala Lumpur
Dag 13 Kuala Lumpur. Stadsrundtur och hemresa
Dag 14 Ankomst till Stockholm

Bilder

Avresedatum

Avresa Resans längd Pris Avresa från OBS:
22 998:–
Stockholm
Klicka på ett datum för att se tillhörande program

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Avresa från Stockholm

Flyget lämnar Sverige och styr kosan mot Sydostasien.

Dag 2
Ankomst till Penang, Malaysia

Vi landar på Penang och kör efter inreseformaliteterna till öns huvudstad Georgetown, platsen för britternas första koloni i Malaysia. Huvudstaden Georgetown grundades år 1786 som handelsstation för Ostindiska kompaniet, men idag bor det en kinesisk majoritet här. Ön är ett ekonomiskt kraftcenter för Malaysia, men trots den moderna utvecklingen har Georgetown bevarat den tidens engelska och kinesiska arkitektur.

Vi inkvarteras på et trevligt hotell i centrala Georgetown bara några steg från stadens gamla stadsdel. När vi har vilat ut på vårt hotell intar vi en gemensam välkomstmiddag på en restaurang.

Dag 3
Penang. Båttur runt Penang nationalpark

Vi ger oss ut på utflykt till öns nordostkust där vårt första stopp blir fiskeorten Teluk Bahang. Vi strosar runt på orten och ser fiskmarknaden och de många små fiskebåtarna som har varit ute på havet tidigt på morgonen för att hämta hem dagens fångst. Härifrån hoppar vi själva ombord i några mindre båtar som tar oss över till några av de närbelägna stränderna. Vi får en vacker båttur med orörd regnskog som löper hela vägen ner till vattnet och klipporna. Här finns det klippor i alla storlekar och formationer, och vi ser stora örnar som antingen håller utkik från klipporna eller svävar över oss på jakt efter något att äta.

Vi lägger till vid en liten strand där vi hittar sköldpaddscentret Penang Turtle Sanctuary som forskar på havssköldpaddor. När en av de stora havssköldpaddorna kommer till ön för att lägga sina ägg samlar de anställda ihop äggen och lägger dem i en korg med nät för att sedan gräva ner dem på en säker plats. Det här gör man för att skydda de utsatta äggen mot hungriga fåglar och varaner. Vi får även se de nykläckta sköldpaddsungarna som bor i en liten bassäng i väntan på att få ta sig ut i världen och klara sig på egen hand.

Det är inte tillåtet att bada eller simma vid den här stranden eftersom sköldpaddorna måste ha lugn och ro för att vilja ta sig upp på land och lägga sina ägg. Vi fortsätter till Monkey Beach som är en vacker sandstrand med ett litet kafé där vi kan passa på att få i oss något svalkande och njuta av det varma havsvattnet.

Vi återvänder till fiskeorten Teluk Bahang där vi byter båt mot buss som tar oss till Georgetown. Längs vägen gör vi två korta stopp, först vid en liten privat batikfabrik där vi får lära oss mer om det traditionella hantverket och ser hur de olika trycken görs. Det andra stoppet gör vi vid en liten fruktbod där den som vill kan smaka på säsongens frukter.

OBS! Vi förbehåller oss för att resan endast kan genomföras när väder och vind tillåter. Om vi tror att resan inte kan genomföras kommer vi antingen att skjuta fram utflykten eller ersätta den med en annan utflykt.

Dag 4
Georgetown, Penang. Dag på egen hand eller stadsrundtur i Georgetown (tillköp)

Idag har vi hela dagen på oss att njuta av fantastiska Georgetown eller tillbringa tiden vid poolen. På eftermiddagen kan den som vill följa med på en promenad längs Georgetowns gator (tillköp). Från hotellet kör bussen oss den korta vägen till Fort Cornwallis som är byggt av Brittiska Ostindiska kompaniet i slutet av 1700-talet. Fortet är det sista som finns kvar i Malaysia, vilket troligtvis beror på att det aldrig användes för strider.

Efter det strosar vi runt i den gamla stadsdelen och tar del av livet runt oss och tittar på de många historiska byggnaderna som staden bjuder på. Georgetown finns med på UNESCOs kulturvärldsarvslista tack vare de många charmiga kolonialbyggnaderna som ligger bredvid tempel, pagoder och moskéer. Vi besöker bland annat Khoo Kongsi som är ett imponerande kinesiskt klanhus som anses vara det vackraste i sitt slag i Malaysia, och som är ett av stadens största dragplåster. De små lokala marknaderna finns än idag och är otroligt populära trots de stora varuhusens intågande. Georgetown kallas även för Malaysias kulinariska huvudstad på grund av stadens stora och varierande utbud av rätter, som både kan avnjutas på allt från dyra restauranger till stadens många gatukök. Längs vägen smakar vi på snacks och delikatesser.

Utflykten ska bokas och betalas senast 45 dagar före avresa. Minsta antalet deltagare för att utflykten ska kunna genomföras är 5.

Dag 5
Penang – Medan, Sumatra

Vi lämnar Penang och flyger över Malaccasundet till regnskogens och orangutangernas Sumatra. Vi landar i orten Medan som är Indonesiens tredje största stad (efter Jakarta och Surabaya på Java). Vi besöker det gröna, vita och gula Maimoon-palatset. Palatset byggdes av sultanen av Deli år 1888 och har tyvärr förfallit en del sedan dess. Närbelägna Mesjid Raya, Den stora moskén, är i desto bättre skick. Denna ovanliga vita byggnad med kolsvarta kupoler är byggd i marockansk stil av italiensk marmor och är smyckad med kinesiskt glas.

Vi kör till vårt hotell för att checka in.

Dag 6
Medan – Bukit Lawang. Orangutanger och djungelvandring

Vi lämnar storstaden och beger oss norrut till Bukit Lawang. Redan nu får vi ett smakprov på den gröna och frodiga naturen som följer oss på vår resa runt Sumatra. Vi passerar plantager där man odlar träd för framställning av gummi och palmolja, som är en av Indonesiens största exportvaror. Bukit Lawang är ingången till Gunung Leuser nationalpark, och här hittar vi både berg och regnskog. Området är även känt för sitt orangutangcenter som vi ska besöka. När vi är tillbaka på hotellet checkar vi in och äter en gemensam lunch på resortets restaurang.

Vi ska ge oss ut på en vandring i regnskogen och håller tummarna för att vi får syn på de orangeröda orangutangerna. Vi går ner till den närbelägna floden som vi korsar i en kanotliknande båt. Efter en kort och ganska tuff vandring (15-20 minuter) genom den täta regnskogen kommer vi fram till en plattform där orangutangerna brukar få mat. Merparten av områdets orangutanger lever i det vilda, men några av dem har inte riktigt vant sig vid sin fria tillvaro efter att ha varit tillfångatagna eller fått sina boplatser förstörda av lantbruk eller byggprojekt.

Två gånger om dagen placerar ett orangutangcenter ut foder på en plattform till orangutangerna, och här har vi väldigt goda chanser att få se de fascinerande djuren. Med tanke på att det är vilda djur vi talar om, kan vi dock inte ge några garantier. Orangutangerna är världens största däggdjur som lever i träd, och en gång i tiden befolkade de trädtopparna i hela Sydostasien. Idag finns de bara på Borneo och Sumatra och riskerar att helt dö ut.

Orangutangerna på de två öarna tillhör var sin underart och Sumatraorangutangen är lite mindre och lite ljusare i pälsen än sin kusin på Borneo. Orangutanger är intelligenta djur och lär sig många färdigheter av varandra. Ett exempel är förmågan att bedöma en grens styrka och att använda olika redskap i jakten på mat. De lever framför allt på frukt, nötter och bark men äter också gärna insekter. För att orangutangerna inte ska bli för beroende av fodret serverar Bukit Lawang-centret en något tråkig meny så att aporna själva ska föredra att hämta sin föda i djungeln så fort de är redo för det. 

När vi har träffat de orangea aporna med de uttrycksfulla ansiktena fortsätter vi ännu djupare in i djungeln och tittar närmare på alla tropiska djur och växter.  Vandringen tar cirka tre timmar och går längs naturstigar anlagda ovanpå rötter och klippor, som då och då bjuder på en starkt kuperad terräng. Det är ofta halt och lerigt, och på enskilda platser kan vi behöva gå balansgång på trädstammar eller vada i vatten när vi går över vattendrag.
I nationalparken kan vi även ha turen att få syn på andra aparter som makak, langur och gibbon. Även om vi inte får syn på några djur är det en helt fantastisk upplevelse att få befinna sig i den grönskande regnskogen som bjuder på massor av växtarter vi inte hittar hemma.

Dag 7
Bukit Lawang. Tid på egen hand

Vi har hela dagen på oss att njuta av naturen här i utkanten av regnskogen. Vi har inte planerat något för dagen, men kanske är någon sugen på ännu en vandring i regnskogen (ingår inte). Du kan också koppla av på resorten eller strosa runt i den trevliga landsorten och bara följa livet på gatorna.

Obs! Orangutangerna lever i djungeln och kommer oftast till utfodringsplatsen när det är dags för mat, och dessutom har vi alla möjligheter att få se dem när vi fortsätter vår vandring. Men eftersom vi rör oss runt i naturen och det handlar om vilda djur kan vi inte ge några garantier för att vi får syn på djuren. Men med tanke på att vi har två dagar på oss finns det all anledning för oss att vara positiva.

Dag 8
Bukit Lawang – Berastagi. Besök på fruktmarknad

Vi lämnar regnskogen och kör till staden Berastagi som är en hektisk och relativt stor stad mitt på Sumatras högland. Staden är norra Sumatras grönsakskammare och ligger på en frodig platå med en vacker utsikt. Om vädret tillåter kan vi blicka ut över de rykande vulkanerna som formar en vacker bakgrund i horisonten. Sumatras topografi domineras av en bergsrygg av vulkaniskt ursprung som löper längs öns västkust. De högsta topparna är Mount Leser i norr och Mount Kerinci i väst.

Här på höglandet bor det tre miljoner medlemmar av batakfolket som med sina kannibalistiska vanor en gång i tiden satte skräck i europeiska upptäcktsresanden och missionärer som utforskade indonesiska öarna. Batakfolkgrupperna är indelade i flera undergrupper och i bergen runt Berastagi lever batak karo-folket. 
Vi går en promenad längs fruktmarknaden och åker sedan till vårt hotell för att tillbringa resten av dagen på egen hand. Här, på 1 300 meters höjd, märker vi tydligt att temperaturen har sjunkit och vi rekommenderar en varm tröja eller fleecejacka.

Dag 9
Berastagi – Tobasön. Besök i en by och Sipisopio-vattenfallet

Vi fortsätter vår resa söderut och dagens mål är kratersjön Toba. Den 1 700 kvadratkilometer stora sjön är Sydostasiens största, och med ett djup på 450 är den också en av världens djupaste. Både sjön och den stora bönformde ön Samosir mitt i sjön skapades genom en vulkanexplosion för många tusen år sedan. Och som om den vackra naturen inte var anledning nog att göra Tobasön till en av Sumatras höjdpunkter är området runt den befolkat av det avslappnade och gästfria batakfolket, som här heter batak Toba. Och bara lugn, det var länge sen de lade sig av med ovanan att se en potentiell måltid i sina medmänniskor. 

På väg mot Tobasön besöker vi bland annat batak-byn Dokan. Här hittar vi traditionella trähus på pelare och med stora tak. Nästa gång stannar vi vid Sipisopio-vattenfallet. Här faller vattnet från en underjordisk grotta i klippsidan 120 meter lodrätt ner och rör sig vidare mot Tobasön.

 Väl framme i staden Parapat byter vi ut bussen mot en färja och åker över till ön-i-sjön, Samosir. Vi checkar in på vårt hotell och ägnar resten av dagen åt att titta på sjön och bergen som omger den.

Dag 10
Landsbygd och stamfolk vid Tobasön

Idag åker vi till Tobasön där vi besöker några av de många batak-byarna som smyckar Samosirs kust. Batak-folket är indelat i patrilineära klaner där en man från en klan hittar en hustru bland de andra klanerna och gör henne till medlem av sin egen klan. Batak toba-folket är kristna men deras ursprungliga religion har fortfarande en viktig roll i deras liv. Enligt denna är alla människor utrustade med en tondi, en typ av själ som rör sig sidledes med kroppen och avgör dennas välbefinnande. Ett sätt att hålla sin tondi på gott humör var tidigare att utföra den rituella kannibalism som batakerna var så ökända för, en tradition som inte har utövats sedan början av 1800-talet. I gengäld har traditionen med att bygga rikt utsmyckade trähus, sjunga stämningsmättade sånger och hugga ut enorma stenar överlevt. Idag tittar vi lite närmare på några av traditionerna. 

Vår första anhalt är landsorten Ambarita där vi tittar på delar av det som batak toba-folket blivit så berömt för: Rader av traditionella trähus upphöjda på pelare, utrustade med böjda tak som reser sig i långa spetsar. Framför några av husen hittar vi kompletta vardagsrumsmöblemang med bord, fåtöljer och bänkar uthuggna i stora stenblock. Möblerna höggs ut för 300 år sedan och var en kombination av parlament, rättssal och avrättningsplats. Här diskuterades landsortens gemensamma ärenden och brottslingar förhördes och ibland halshöggs över de obekväma stolarna.

Nästa stopp på dagens rundtur i batak-kulturen är Simanindo, där vi ska titta på traditionell dans och besöka ett litet museum som ligger i en gammal batak-kungs hem. I staden Tomok ser vi kung Sidabutars grav. Det var han som gjorde batak toba-folket kristna och hans grav är smyckad med graveringar av kungen själv och hans livvakt. 

Tidig eftermiddag är vi tillbaka på vår resort.

Dag 11
Tobasön. Dagen på egen hand

Efter en lugn morgon tar vi fram cyklarna för att bege oss ut på en cykeltur. Vi cyklar genom den fantastiska naturen längs sjön och risfälten och får uppleva livet i de små landsorterna på nära håll. Det är lätt att ta sig runt på cykel och trafiken är väldigt begränsad. Vi cyklar i lugn takt så att alla hänger med, och vi pausar längs vägen.

Vi tillbringar eftermiddagen på egen hand och kanske lockar Sobasjöns svala vatten med ett svalkande dopp.
 

Dag 12
Tobasön – Medan. Flyg till Kuala Lumpur

Vi lämnar Samosir och Tobasön och styr kosan mot Medan, varifrån vi flyger till Indonesiens huvudstad Kuala Lumpur. På vägen till Medan kör vi genom ett höglandsområde med stora statsägda palmolje- och gummiplantager.

På eftermiddagen lämnar vi Sumatra och flyger till Malaysia.

Dag 13
Kuala Lumpur. Stadsrundtur och hemresa

Det har blivit dags att säga farväl till Malaysia och Sumatra, men innan dess ska vi hinna se och uppleva Malaysias huvudstad Kuala Lumpur. Under förmiddagen checkar vi ut från hotellet och ger oss ut på en stadsrundtur som börjar vid Masjid Jamek, en av stadens äldsta moskéer som charmar besökarna med sina kritvita lökkupoler, rosa mursten och indiskinspirerade valvgångar. Moskén byggdes av en engelsk arkitekt som hämtade sin inspiration från stormogulernas grandiosa byggnader i Indien. Masjid Jamek står vackert mellan de gröna palmerna där floderna Klam och Gombak rinner ihop, och där staden grundades.

Från Kuala Lumpurs födelseplats ger vi oss till fots ut i stadens gamla del, och får känna storstadspulsen in på bara kroppen. Vi går norrut och får ganska snart sällskap av sarier och Bollywood-musik. Vi har anlänt till Little India. Här går vi en liten promenad innan vi fortsätter till Merdeka Square, som är hjärtat av kolonialtidens Kuala Lumpur och omgiven av vackra kolonialbyggnader. Här blev landet förklarat självständigt 1957 och britternas cricketbana som upptog torget byttes ut mot en gräsplan och en enorm malaysisk flagga. Ena sidan av torget domineras av Sultan Abbul Samad-byggnaden som uppfördes som sekretariat före kolonialtidens administration. Byggnaden är ritad av samme brittiske arkitekt som stod för Masjid Jamek, och återigen ser vi hans stora entusiasm över allt som är indiskt.

Vi tittar nationalmoskén Masjid Negara med den 73 meter höga minareten och en turkosblå kupol vars bönesal har plats för 15 000 personer, och den väldigt speciella gamla järnvägsstationen. Stationen är byggd i indisk-islamsk stil, men efter engelska byggnadsregler som bland annat föreskrev att taket skulle byggas så stabilt att det skulle kunna bära vikten av flera ton snö.

Sista stopp på vår stadsrundtur är Kuala Lumpurs ikoniska tvillingtorn Petronas Towers som mellan 1998 och 2004 var världens högsta byggnader (451,9 meter inkl. antenn). Nedanför tornen brer en stor park ut sig och hit kommer både turister och lokalinvånare för att föreviga de enorma byggnaderna med ett foto. Vi stannar kvar i området några timmar och kan äta lunch på en av områdets många foodcourts (på egen bekostnad) och passa på att ta den perfekta bilden av de ikoniska tornen.

Efter det kör vi till flygplatsen och styr kosan hemåt.

Dag 14
Ankomst till Stockholm

Prisinformation

Resans pris

Från 22 998:– kr per person i delat dubbelrum.
Se priser för alla avresedatum

Tillägg för enkelrum

3 598:-

Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm – Medan och Kuala Lumpur – Stockholm med mellanlandning
 • Flyg Penang – Medan och Medan – Kuala Lumpur
 • Boende på bra hotell i Malaysia samt turistklasshotell på Sumatra i delat dubbelrum
 • Utflykter enligt program
 • Alla lokaltransporter enligt program med buss och båt
 • Frukost dagligen
 • 6 x lunch dag 3, 5, 6, 8-10 
 • Välkomstmiddag dag 2 
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsförsäkring, 6 % av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring 
 • Tillägg för enkelrum
 • Dricks till lokalguider och chaufförer cirka 200 kronor per person
 • Personliga förnödenheter
 • Stadsrundtur i Penang Hills dag 4, 348 kr per person
 • Eventuella extraarrangemang
 • Administrationsavgift per faktura utgår med 150 kronor (bortfaller vid onlinebokning)
 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Allmän information

En trygg reseupplevelse

Vi vill så gärna att du ska känna dig trygg som Albatrosresenär, både när du bokar din resa och när du iväg på din resa med Albatros – även i värld med coronavirus. Därför har vi tagit fram en rad åtgärder för att minska risken för smitta samtidigt som du kan ge dig ut i världen. Våra åtgärder omfattar bland annat följande:

 • Alla reseledare är certifierade i WHO:s riktlinjer för begränsning av smitta
 • Extra höga krav till våra samarbetspartner när det gäller rengöring
 • Vi informerar alla våra resedeltagare om reseförsäkring och minimering av smitta

Läs om alla våra åtgärder här

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Liknande resor

22MYRTR10ASE1910