Svalbard – i isbjörnarnas rike

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Upptäck en av världens sista vildmarker under ett polaräventyr bara några timmars resa bort!

Hitta äventyraren inom dig under en härlig 6-dagarsresa till ögruppen Svalbard! Vi utgår från huvudön Spetsbergen i Longyearbyen och under resans gång har du alla möjligheter att uppleva Svalbards storslagna och kontrastrika natur på nära håll. De karga och bildsköna arktiska landskapen bjuder på gigantiska glaciärer, vackra fjordar och ett imponerande djurliv – bland annat havsfåglar som samlas i stora flockar för att dra söderut – sälar, renar och inte minst den imponerande isbjörnen.

Längs vägen ger vi oss ut på tre specialutflykter tillsammans med kunniga lokalguider som är utbildade i Svalbards speciella förhållanden. Under en spännande båttur rör vi oss genom Isfjordens vackra fjäll- och glaciärlandskap medan vi spejar efter isbjörn och annat vilt. Vi gör även en liten vandring vid Endalen och lär oss mer om Svalbards fascinerande historia och gruvdrift.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ

 • Reseledare Lokale engelsk-/skandinavisktalende guider

 • Visum Nej

 • Vaccination Nej

 • Valuta NOK

Dagsprogram
Dag 1 Flyg Stockholm – Longyearbyen, Svalbard. Välkomstmiddag
Dag 2 Longyearbyen. Stadsrundtur med museibesök, tid för egna äventyr
Dag 3 Longyearbyen. Möjlighet till utflykt med hundspann. Vildmarksafton med middag och kaffe vid lägerelden
Dag 4 Longyearbyen. Båttur. Båttur till den gamla ryska gruvstaden Pyramiden
Dag 5 Longyearbyen. Lätt vandring i Endalen med gruvhistorik, flora och fauna. Avskedsmiddag.
Dag 6 Longyearbyen och hemresa

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flyg Stockholm – Longyearbyen, Svalbard. Välkomstmiddag
Fantastiska färger i Longyearbyen

Vi flyger från Stockholm till Oslo och därifrån vidare till Longyearbyen. Här kör vi till vårt hotell Funken Lodge. På kvällen äter vi Välkomstmiddag i Funken Lodges restaurang, Funktionärsmässen där vi förutom en god trerättersmiddag även får stadens bästa utsikt över Longyeardalen serverad på silverfat. 

Dag 2
Longyearbyen. Stadsrundtur med museibesök, tid för egna äventyr
Ta chansen att uppleva hundspann

Vi träffas på morgonen för att göra en bussrundtur i Longyearbyen. Vi får en spännande inblick i Svalbard och Longyearbyen, både ur ett historiskt och ett nutida perspektiv. Longyearbyen är idag Svalbards administrativa centrum och huvudsäte för ögruppens översta myndighet, Sysselmannen. Staden grundades först under namnet Longyear City år 1906 av den amerikanske entreprenören John Longyear, som bedrev gruvdrift på Svalbard. Redan år 1916 övertogs Longyearbyen av ett norskt kolkompani och området har präglats av gruvdrift ända fram till våra dagar. Idag har staden cirka 2 000 invånare, huvudsakligen norrmän, och den tidigare så dominerande gruvdriften är inte längre stadens huvudsysselsättning. Longyearbyens invånare sysslar idag huvudsakligen med forskning, undervisning och turismen som finns i området. 

Som en del av stadsrundturen besöker vi polarmuseet Svalbard Museum där vi fördjupar oss i Svalbards spännande natur- och kulturhistoria samt Galleri Svalbard där vi bland annat hittar en samling gamla kort och böcker, ett bildspel gjort av fotograf och kompositör Thomas Widerberg samt målningar av Kåre Tveter.

Eftermiddagen är vikt åt egna upplevelser innan vi träffas för en gemensam middag på kvällen. Du kan eventuellt äta lunch på hotellet (ingår ej) och gå en liten promenad i Longyearbyen. Svalbard är tullfritt område och bland annat sport- och fritidsutrustning hittas till förmånliga priser. Även lyxvaror som guld, silver och päls kan köpas tullfritt.

Dag 3
Longyearbyen. Möjlighet till utflykt med hundspann. Vildmarksafton med middag och kaffe vid lägerelden

Idag finns det möjlighet att delta i en utflykt med hundspann, och det finns två olika valmöjligheter så som beskrivs nedanför. Vi har ett minimi- och maxantal deltagare på båda utflykterna.

Utflyktsmöjlighet ”Hundspannstur på hjul över Adventsdalen”.
Deltagarna kommer att få möta ivriga hundar som är redo för att börja dra vagnarna så att de som sitter i dem kan lägga sin tid på att bara njuta av utsikten och faunan.

Att köra hundsläde är en helt fantastisk upplevelse trots att det inte är vinter. I samband med utflykten delar vi ut overall, kängor och vantar. Den lokala expertguiden delar ut instruktioner och kör längst fram åtföljd av övriga deltagare i vagnar med 2-3 personer i varje. Hundarna håller ett bra tempo mot den gamla norrskensforskningsstationen. Drickapaus för hundarna längs vägen. Utflykten ger goda möjligheter att njuta av naturen samtidigt som vi kan ha turen att få syn på Svalbardsren, polarräv och flyttfåglar.

Utflykten varar i cirka 4 timmar.

Utflyktsmöjlighet ”Hundspannstur på hjul vid havet”.
Här ska deltagarna njuta av det vackra kustlandskapet medan de starka slädhundarna drar släden längs Vestpynten utanför Longyearbyen. 

Först ska hundarna spännas med sele som sedan fästs vid linan som drar släden. När alla hundar är klara startar utflykten längs ishavets kust, in mot Bjørndalen. Håll gärna utkik längs vägen, det finns gott om vilt i området. Vi fortsätter ut ur staden och kommer fram till slädhundarnas hundgård, där vi serveras te och kaffe i timmerhyddan. Varm klädsel rekommenderas.

Utflykten varar i cirka 3-3½ timmar.

Vänligen observera att det av säkerhetsmässiga skäl inte är tillåtet att röra sig utanför Longyearbyens stadsgränser utan vapen (för detta krävs vapentillstånd) så att om du väljer att inte köpa till en av de två Albatrosutflykterna dag 3 bör du följa med på en annan organiserad utflykt. Ge dig aldrig ut på egen hand!

Kvällen går i vildmarkens tecken när vi kör till Camp Barentz i Adventsdalen, som ligger cirka 9 kilometer från Longyearbyen. Här bjuder värdparet på mat, kaffe och dessert vid lägerelden medan de håller föredrag och visar bilder. Arrangemanget hålls inomhus men ha gärna varma kläder och skor eftersom det kan dra kallt från golvet. Tänk på att kläderna kan lukta lite rök efteråt till följd av att man eldar inne i hytten. 

Dag 4
Longyearbyen. Båttur. Båttur till den gamla ryska gruvstaden Pyramiden
Åk med Hurtigruten

Efter frukostbuffén på hotellet har du möjlighet att följa med ut på en spännande båttur till den gamla ryska gruvstaden Pyramiden. Vi rekommenderar att du klär dig varmt i ylleunderställ, varm och vindtät jacka och överdragsbyxor samt mössa, vantar och halsduk. Vi stiger ombord på båten i Longyearbyen, tar oss ut genom Adventsfjorden och korsar Isfjorden och Sassenfjorden för att bege os in i Billefjorden till det som National Geographic har döpt till världen mest intressanta spökstad, nämligen Pyramiden. Vi reser med en modern hybridbåt (M/S Bard) som nästan ljudlöst tar oss genom farvattnet mot Nordenskioldsbreen och den nedlagda ryska boplatsen. Även om Svalbard står under norskt styre tillåter Svalbardtraktaten från 1920 att medundertecknare på kontrakten också får ta del av Svalbards resurser. Det började med att svenskar försökte sig på gruvdriften i området, men år 1927 sålde Sverige rättigheterna till dåvarande Sovjetunionen. Staden skiljer sig markant från Longyearbyen, och flera av de karakteristiska byggnaderna är vackert utsmyckade och Leninstatyn talar sitt eget tydliga språk om platsens historik. Här bodde upp emot 1 000 personer på 1980-talet och det fanns förskola, skola, simhall, idrottsbana och självklart kolutvinning. År 1998 stängde det ryska arktiska gruvbolaget Trust Arktikugol kolgruvan och kort därefter övergavs staden.

Nordenskiold-glaciären tornar upp sig som en nästan suggestiv kuliss bakom den öde staden. I dessa trakter är isbjörnar en vanlig syn och vi håller ögon och öron öppna för att inte missa vad naturen erbjuder. Vi kan även få syn på sälar som ligger och vilar på isen. Vi vill dock poängtera att vi aldrig kan garantera något. Längs vägen avnjuter vi en varm lunch ombord på båten. På vägen tillbaka till Longyearbyen passerar vi ett av Svalbards många fågelfjäll, de vackra bergen vid Gipshuken och Skansebugten.

Fjordarna är omgärdade av massiva berg, och stillheten och storheten är slående. Det är få förunnat att uppleva detta avlägsna och isolerade hörn av världen, och man får lätt känslan av att man är helt ensam i världen, även om vi förmodligen har havsfåglar som sällskap.

På kvällen äter vi en tvårättersmiddag på restaurang Nansen på hotellet. 

Dag 5
Longyearbyen. Lätt vandring i Endalen med gruvhistorik, flora och fauna. Avskedsmiddag.
Sommar på Svalbard

Efter hotellets frukostbuffé ger vi oss ut på en guidad vandring i närbelägna Endalen. Här kikar vi på några av resterna av områdets gruvdrift, allt medan vi kan uppleva Svalbards unika flora och fauna på nära håll. Vi hinner även med en trevlig kaffepaus. 

Tänk på att dagens lätta vandring passar de flesta, men att vi promenerar i ojämn terräng. 

Efter vandringen finns det tid för några sista upplevelser i Longyearbyen innan vi träffas för en gemensam avskedsmiddag.

Dag 6
Longyearbyen och hemresa

På förmiddagen hinner vi njuta av det sista av Longyearbyen innan vi på eftermiddagen ska flyga tillbaka till Sverige.

Utflyktspaket

Halvdagsutflykter dag 3 med möjlighet att köra hundspann.

Utflyktsmöjlighet ”Hundspannstur på hjul över Adventsdalen”.

Deltagarna kommer att få vara med ivriga hundar som är redo för att börja dra vagnarna så att de som sitter i dem kan lägga sin tid på att bara njuta av utsikten och faunan.

Att köra hundsläde är en helt fantastisk upplevelse trots att det inte är vinter. I samband med utflykten delar vi ut overall, kängor och vantar. Den lokala expertguiden delar ut instruktioner och kör längst fram åtföljd av övriga deltagare i vagnar med 2-3 personer i varje. Hundarna håller ett bra tempo mot den gamla norrskensforskningsstationen. Drickapaus för hundarna längs vägen. Utflykten ger goda möjligheter att njuta av naturen samtidigt som vi kan ha turen att få syn på: Svalbardsren, polarräv och flyttfåglar.

Utflykten varar i cirka 4 timmar.

Pris: 1 498 SEK

Det finns omkring 3000 isbjörnar på Svalbard

Utflyktsmöjlighet ”Hundspannstur på hjul vid ishavet”.

Här ska deltagarna njuta av det vackra kustlandskapet medan de starka slädhundarna drar släden längs Vestpynten utanför Longyearbyen. 

Först ska hundarna spännas med sele som sedan fästs vid linan som drar vagnen. När alla hundar är klara startar utflykten längs ishavets kust, in mot Bjørndalen. Håll gärna utkik längs vägen, det finns gott om vilt i området. Vi fortsätter ut ur staden och kommer fram till slädhundarnas hundgård, där vi serveras te och kaffe i timmerhyddan. Varm klädsel rekommenderas.

Utflykten varar i cirka 3-3½ timmar.

Pris: 1 198 SEK

Vi förbehåller oss rätten att kunna genomföra extrautflykter vid tillräckligt antal anmälda deltagare.

Ta chansen att uppleva hundspann

Prisinformation

Priset inkluderar
 • Priset inkluderar:
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm – Longyearbyen via Oslo t/r * 
 • Transport flygplats - hotell l t/r.
 • 5 nätter på 3-stjärniga Funken Lodge i delat dubbelrum.
 • Kulturhistorisk rundtur i Longyearbyen dag 2
 • Båttur med hybridsnabbåt dag 4
 • Lätt vandring dag 5
 • Frukost dagligen
 • Välkomstmiddag dag 1
 • Vildmarksafton inkl. middag dag 3
 • Avskedsmiddag dag 5
 • Skatter och avgifter

* I samband med hemresan flyger vi via Tromsö. På sträckan från Longyearbyen till Oslo mellanlandar vi i Tromsö, vilket innebär att vissa passagerar går av planet och nya passagerare går ombord. Vi som ska till Oslo sitter kvar i planet under mellanlandningen som tar knappt 1 timme.

Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsförsäkring, 6 % av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
 • Utflykt dag 3 (se priser under utflyktsbeskrivning)
 • Eventuella extraarrangemang
 • Tillägg för enkelrum
 • Dricks till lokalguider och chaufförer
 • Personliga förnödenheter
 • Administrationsavgift 150 kronor per faktura
 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Bagage

Ta gärna med en mindre ryggsäck eller väska för dagsutflykter och resdagar, eftersom du oftast inte har tillgång till ditt bagage förrän på kvällen igen.

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 20 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 6.3.1., samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Vem får delta?

För att få delta på denna Svalbardsresa måste du vara fullt rörlig och kunna färdas i kuperad terräng utan hjälp, och dessutom ska du vilja uppleva naturen på dess egna villkor. Personer under 18 år måste resa i sällskap av målsman över 18 år.

Om att resa på Svalbard

Om att resa på Svalbard

Belägenhet: Ögrupp mellan 74°-81°N och 10°-35°Ø
Areal: Cirka 63 000 km², cirka 60 % täckt av ismassor
Största öarna: Spiesbergen, Nordaustlandet, Barentsøya, Edgeøya och Prins Karls Forland

Midnattssol och norrsken

Midnattssolen syns norr om polcirkeln, bland annat på Svalbard, fram till slutet av augusti. Nätterna är fortfarande ljusa veckorna efter. Norrskenet däremot finns året runt, men kan självklart endast ses under de månader som har mörka timmar. Fenomenet kan upplevas överallt på Svalbard.

Pass och passinformation till Albatros Travel 

Reglerna för inresa och uppehåll skiljer sig mellan Svalbard och norska fastlandet. Alla som reser mellan Svalbard och det norska fastlandet måste uppvisa pass, eftersom Svalbard står utanför Schengenavtalet. Visum krävs inte för att resa till Svalbard, men passet måste tas med.

Tullfria varor

Norge är inte medlem i EU och därför är det tillåtet att ta med:
200 cigaretter
1 liter alkohol
2 flaskor vin (1,5 dl)
2 liter öl
Taxfree kan köpas på Arlanda.

Säkerhet

På Svalbard behöver man ta med ett vapen när man rör sig utanför Longyearbyen. Det finns skyltar som markerar båda ingångarna till Longyearbyen, där gränsen går. För den som vill röra sig utanför Longyearbyen rekommenderar vi att detta sker i sällskap av en lokalguide. Vid samtliga Albatrosutflykter ledsagas vi av en eller flera lokalguider som tar hand om säkerheten. Lokalguiderna bor inte på hotellet men är med på alla utflykter samt transfer t/r flygplatsen. Vi kan inte garantera att en och samma guide följer med på samtliga utflykter.

Pengar/lokal valuta

På Svalbard används norska kronor. VISA/Mastercard kan användas för betalning i Longyearbyen, och här kan du även ta ut kontanter.

Isbjörn

Det finns cirka 3 000 isbjörnar på Svalbard. Antalet är en tredjedel mer än antalet invånare i Longyearbyen, och därför har vi alla möjligheter att få se de magnifika djuren. Isbjörnarna uppehåller sig däremot inte av tradition i Adventsdalen (där Longyearbyen ligger) men eftersom de kan röra sig upp emot 80 kilometer per dag finns det goda chanser att vi stöter på dem på Svalbard.

Klädsel

En resa till Svalbard kräver en ganska varierande klädsel. På land kan vi förvänta oss temperaturer på mellan 2 och 5 grader men ute på havet, där det aldrig är mer än några plusgrader, är det viktigt att ha varma och vindtäta kläder, mössa och vantar. Ta med kombinationskläder som långärmad ylletröja underst, tröja eller fleece som mellanlager och vatten- och vindtät jacka ytterst. Tätt vävda fritidsbyxor samt vattenavvisande och vindtäta överdragsbyxor. Kraftiga och halksäkra vandringskängor är perfekta för promenader i de olika orterna och för flygresan hem. Vid vandringar i naturen och vid landstigningar är vattentäta vandringskängor att rekommendera.

Kikare

Ta gärna med en kikare. Du missar mycket om du inte har en.

Res med vädret

Vid resor i Arktis kan det förekomma ändringar till följd av väder och infrastruktur så ofta att resenären måste se detta som ett naturligt inslag i resan.  Ingen kompensation utgår för förseningar och ändringar som pågår i högst 24 timmar.

Allmän information

En trygg reseupplevelse

Vi vill så gärna att du ska känna dig trygg som Albatrosresenär, både när du bokar din resa och när du iväg på din resa med Albatros – även i värld med coronavirus. Därför har vi tagit fram en rad åtgärder för att minska risken för smitta samtidigt som du kan ge dig ut i världen. Våra åtgärder omfattar bland annat följande:

 • Alla reseledare är certifierade i WHO:s riktlinjer för begränsning av smitta
 • Extra höga krav till våra samarbetspartner när det gäller rengöring
 • Vi informerar alla våra resedeltagare om reseförsäkring och minimering av smitta

Läs om alla våra åtgärder här

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Liknande resor