Transsylvanien, Karpaterna och Moldavien

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

En resa till Centraleuropas avlägsna krokar där vi besöker de hemliga och bortglömda kulturskatterna i Rumänien och Moldavien.

Transsylvanien, Bucovina och Moldavien. Namnen verkar tagna ur en saga vilket på sätt och vis stämmer. På den här resan besöker vi Centraleuropas guldkorn som endast ett fåtal känner till.

Vi börjar i den transsylvaniska kulturhuvudstaden Sibiu som med sin vackra gamla stadsdel bjuder på en resa bakåt i tiden. Vi besöker de imponerande saltgruvorna vid Turda och upplever de välbevarade klostren i Bucovina som ligger djupt begravna i bergskedjan Karpaterna. Vi korsar gränsen till Moldavien och besöker huvudstaden Chisinau samt smakar på det kända moldaviska vinet från berömda vingården Cricova. Vi ska givetvis även besöka Draculas slott i Bran och den rumänska huvudstaden Bukarest som har stora boulevarder och goda shoppingmöjligheter.

Längs vägen bor vi på bra 3-4-stjärniga hotell och njuter av både vin- och matupplevelser.

Klicka på kartan för att se den i större format
  • Typ Rundresor

  • Reseledare Svensk

  • Visum Nej

  • Vaccination Nej

  • Valuta Rumänsk leu och Euro

Dagsprogram 8 dagar
Dag 1
Flyg Stockholm - Bukarest och vidare till Sibiu
Dag 2
Sibiu. Stadsvandring Tid på egen hand. Besök i bergsort med traditionell middag, vin och konjak
Dag 3
Sibiu – Sighisoara – Targu Mures – Voronet
Dag 4
Voronet - Agabia – Chisinau. Domedagsfresken i Voronet, Rumäniens största nunnekloster i Agabia och Chisinau, Moldaviens
Dag 5
Chisinau – Cricova – Iasi. Besök på vingården Cricova och stadsrundtur i Moldovas huvudstad, Chisinau
Dag 6
Iasi – Bran – Brasov. Stadsrundtur i Iasi, Draculas slott och middag bland vampyrer
Dag 7
Brasov – Sinaia - Bukarest. Stadsrundtur i Brasov och Bukarest
Dag 8
Bukarest - Stockholm

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flyg Stockholm - Bukarest och vidare till Sibiu Ca. 290 km
Vi upptäcker Rumäniens landsbygd
Från flygplatsen styr vi direkt kosan mot Transsylvanien. Utflykten inleds på motorvägen ut från Bukarest och bär iväg över det flacka stäpplandet där vi kan ha turen att få syn på storkflockar. Det dröjer inte länge innan motorvägen tar slut och vi börjar uppleva den något eftersatta infrastrukturen i Rumänien, och vi fortsätter resan i ett något lugnare tempo.

Vi fortsätter resan genom Karpaterna och Fagarasbergen och kör över gränsen till Transsylvanien. Transsylvanien införlivades i Rumänien år 1918 och innan dess hade regionen med skiftande grader av självstyre tillhört Ungern under cirka 1 000 år.

Vårt mål är Sibiu som vi anländer till tidig kväll beroende på flygankomst och trafik. Vi checkar in på vårt hotell och äter middag i hotellrestaurangen.
Dag 2
Sibiu. Stadsvandring Tid på egen hand. Besök i bergsort med traditionell middag, vin och konjak Ca. 100 km
Gamla stan i Sibiu

I Sibiu bor det cirka 150 000 personer och trots sin modesta storlek är staden ett av Rumäniens kulturella flaggskepp. Staden utnämndes till europeisk kulturhuvudstad år 2007. Här finns tre teatrar, en filharmoniorkester och en hel del bra museer och festivaler. De kulturella inslagen är inget nytt. Både Franz Liszt och Johan Strauss har uppehållit sig i staden och Rumäniens första skola, sjukhus och apotek byggdes i Sibiu för flera hundra år sedan.

Vi ger oss ut på stadsvandring i den medeltida staden som grundades av tyska inflyttare i slutet av 1100-talet. De transsylvaniska saxarna som de kallades var en blandad grupp tysktalande invandrare som kom till området i flera omgångar på 1100- och 1200-talen. Inbjudan kom från de ungerska härskarna som ville kolonisera Transsylvanien och göra det till ett slags buffertzon mot invasioner. Invandrarna lyckades bevara sitt kulturella arv utan att assimileras. Bland annat talade, och talar de fortfarande, tyska, och fram till andra världskriget utgjorde de en tysk minoritet i Rumänien. Efter andra världskriget blev de flesta utvisade eller emigrerade, bland annat till Österrike, Tyskland och USA. 

Vi inleder utflykten på Stortorget som med sina 93 gånger 143 meter utan tvekan lever upp till sitt namn. Här ligger en del viktiga byggnader som bland annat Bruckenthalmuseet som har en av landets finaste konstsamlingar från 1500-1600-talet, den katolska kyrkan och rådhustornet som är ett av de överlevande borgtornen från stadsmurarna. Vi fortsätter till en annan viktig plats, nämligen Lilla torg. På vägen passerar vi under Lögnarnas bro som sägs ha fått sitt namn efter de köpmän som förr i tiden använde alla tänkbara knep för att mångla ut sina varor.

Resten av dagen kan vi utforska Sibiu på egen hand innan vi sammanstrålar på kvällen igen. Dagens middag ska nämligen intas i den närbelägna orten Sibiel och här smakar vi på några av Rumäniens specialiteter inklusive lokaltillverkat vin och konjak. Efter middagen åker vi tillbaka till hotellet för en god natts sömn. 

Dag 3
Sibiu – Sighisoara – Targu Mures – Voronet Ca 300 km

Det är blivit dags att lämna Sibiu och dagens första anhalt är Sighisoara. Vi fortsätter resan genom vackra landskap med mjukt böljande vinodlingar till staden Sighisoara. Ordet pittoresk räcker nästan inte när man skriva beskriva Sighisoara, som är en otroligt välbevarad medeltida stad med små hus som lutar sig mot varandra längs slingrande små gränder. Vi ska se kyrkan på backen som ligger i slutet av en lång trappa med tak. På kyrkogårdens gravstenar kan man fortfarande se många tyska namn. 

Sighisoara var traditionellt sett en hantverksstad som i sina välståndsdagar hade upp till 15 hantverksskrå och många av stadens invånare var saxiska transsylvanienbor. Självaste Vlad III – bättre känd som Dracula eller Tepes (”pålspetsaren”) – föddes i ett hus i stadens nu världsarvsskyddade citadell. Sighisoaras citadell är den gamla staden som omges av stadsmuren och det är en av de platser som vi ska på dagens stadsvandring. Sighisoaras citadell rymmer även ett klocktorn. Tornet är det ursprungliga rådhuset som byggdes 1280 och inom de mer än två meter tjocka murarna befinner sig stadens berömda ur från 1600-talet med 80 centimeter höga träfigurer som roterar långsamt. 

Vi fortsätter vår färd mot Bucovina-regionen och stannar till i Targu Mures. Den här gamla medeltida staden har med sin centrala placering varit en smältdegel mellan rumänsk och ungersk kultur. Staden nämndes för första gången 1322 och i staden ser man än i dag tydliga spår från habsburgtiden. Vi tar en titt på stadens stora torg och bekantar oss med några av de imponerande byggnader som staden har att bjuda på. 

Vi kommer fram till vårt hotell nära Voronet och njuter av en god middag efter en lång och innehållsrik dag.

Dag 4
Voronet - Agabia – Chisinau. Domedagsfresken i Voronet, Rumäniens största nunnekloster i Agabia och Chisinau, Moldaviens Ca. 340 km

Bucovina- och Moldavien-regionerna är kända för ett stort antal historiska och väldigt vackra kloster. Dessa anses vara områdets kulturella juveler, och några av dem upptogs 1992 på UNESCO:s världsarvslista. Klostren byggdes på 1300- och 1400-talen och kännetecknas av sina fantastiskt vackra och välbevarade blå fresker, som har klarat sig i utomhusmiljön i alla dessa år.

Vi besöker det unika klostret Voronet som uppfördes 1488, enligt sägnen på bara tre månader av den moldaviske härskaren Stefan den Store. Klostret var tänkt att ingå i försvarsfästningen mot de framryckande turkiska trupperna. Här hittar vi den mest kända fresken, Domedag, som påstås vara en kopia av Sixtinska kapellet i Rom, och fyller hela den västra väggen. Den väldigt markanta blå färgen kallas för Voronet-blå, och bidrar till att föreviga klostret som fortsatt fungerar som kloster där det bor ett fåtal nunnor.

Efter Voronet hittar vi ett lunchställe vid klostret eller i en närliggande stad. Det är långt mellan städer och matplatser i denna öde del av Europa, som har ett stort antal kloster från medeltiden.

Efter lunch fortsätter vi mot Tagru Neamt och stannar i byn Agabia, där Rumäniens största nunnekloster finns. Klostret i sig är en fröjd för ögat och vi promenerar runt i den vackra trädgården innan vi besöker klostrets öppna verkstad, där många av de nära 400 nunnorna arbetar med lokalt konsthantverk, som till exempel mattvävning. De välskötta husen omkring klostret huserar även dem nunnor och det vilar en känsla frid och idyll över den trevliga byn. Vi ser oss omkring innan vi fortsätter till Chisinau, huvudstaden i Moldavien.

Dag 5
Chisinau – Cricova – Iasi. Besök på vingården Cricova och stadsrundtur i Moldovas huvudstad, Chisinau Ca. 360 km
Imponerande vinkällare

Idag ska vi uppleva den självständiga republiken Moldavien, som bildades 1940 som en sovjetisk delstat, och som har varit en självständig republik sedan 1991. Nästan 80 procent av befolkningen har rumänskt ursprung. I huvudstaden Chisinau, gör vi en stadsrundtur och ser nationalpalatset, triumfbågen och parlamentsbyggnaden. Moldaviens huvudstad bjuder på en speciell symbios mellan sovjetisk socialrealism och västlig kapitalism som tydligt syns i gatubilden. 

Vi äter lunch i Chisinau innan vi kör ut till vingården Cricova. Här finns världens största vinkällare med 1,3 miljoner flaskor vin fördelade i underjordiska tunnlar i ett upp till 120 kilometer långt vägnät. Cricova är känt för sitt mousserande vin efter den klassificerade franska metoden för champagne ”Methode Champenoise”. Vingården producerar också ett fint mousserande rödvin på Cabernet Sauvignon-druvor med en fin och rund smak av svarta vinbär och körsbär. Vi smakar på fyra av gårdens viner innan vi återvänder till Iasi där vi äter middag och smälter dagens många upplevelser.

Dag 6
Iasi – Bran – Brasov. Stadsrundtur i Iasi, Draculas slott och middag bland vampyrer Ca. 350 km
Kyrkan i Brasov
Vi inleder dagen med en stadsrundvandring genom Iasis äldre stadsdel. Här tittar vi på Sankt Paraschiva-katedralen, de tre hierarkiernas kyrka, kulturpalatset, Unionstorget, nationalteatern och universitetsplatsen.

Resan går nu vidare till ett av Rumäniens största turistmål: slottet i Bran. Enligt Bram Stokers roman bodde greve Dracula på ett slott uppe på en kulle i Transsylvanien, med en djup flodravin nedanför. Beskrivningen passar perfekt in på Bran-slottet och det är inte helt osannolikt att det var det som lät inspirera Stoker. Vad gäller den riktige Dracula hette han egentligen Vlad III och det finns inga som helst bevis för att han hade någon anknytning till Bran-slottet. Vissa källor hävdar dock att han hölls fångatagen där i två månader på order från den ungerske konungen Matei Corvin. Myt eller ej, Bran-slottet lever upp till alla förväntningar på ett sagolikt medeltidsslott som höjer sig högt över dalen med myriader av vita torn och tillbyggnader. Slottet byggdes i slutet av 1300-talet och fungerade senare som gränspost till bergspasset mellan Valakiet och Transsylvanien. År 1920, efter Rumäniens enande, blev slottet kungligt residens. Därefter följde en period av kommunism och kungafamiljen landsförvisades. Ättlingar till kungafamiljen har nu återigen fått slottet i sin ägo och efter en omfattande restaurering är det idag ett museum.

Vi äter middag i drottning Maries vackra salong som ligger precis framför slottet, vilket är en alldeles unik upplevelse. För det första får vi möjlighet att uppleva slottet efter stängningsdags när turisthorderna har lämnat och vi får en alldeles unik upplevelse när vi äter middag i den imponerande och historiemättade slottsmiljön.

Efter en annorlunda middag fortsätter vi de sista 20 kilometrarna till staden Brasov där vi övernattar.
Dag 7
Brasov – Sinaia - Bukarest. Stadsrundtur i Brasov och Bukarest Ca. 200 km
Triumfbågen i Bukarest
Brasov grundades av teutoniska riddare. En militärorden som år 1211 bjöds in av den ungerske konungen för att kolonisera och försvara den sydöstra delen av Transsylvanien, även känt som Burzenland. Riddarna anlade olika städer och borgar vid Karpaterna för att kunna försvara bergspassen. När orden fick för mycket makt för konungens smak utvisades riddarna år 1225, men kolonisatörerna stannade och det finns än idag en tysktalande minoritet i området.

Brasov, vars gamla tyska namn är Kronstadt, har en väldigt välbevarad medeltida stadskärna och en del av stadsmuren med tillhörande torn har restaurerats. Vid börjar vid Brasovs landmärke, Den svarta kyrkan. Den stora gotiska kyrkan är egentligen mer grå än svart, men namnet kommer från 1689 så den stor brand ödelade och svärtade en del av kyrkan. I kyrkan finns en stor orgel byggd av den berömde berlinske orgelbyggaren Buchholz och man tror att detta är den sista av hans flyglar som finns bevarad i sin ursprungliga form.

Vi styr nu kosan mot Karpaternas pärla Sinaia. Staden lockar till sig skidåkare på vintern och vandrare på sommaren och även vi stannar till här på vår väg till Bukarest. Sinaia var hemvist åt Rumäniens första konung, Karol I och i den trevliga stadskärnan finns det möjlighet ett inta en kopp välsmakande kaffe eller en lätt lunch.

Vi sätter kurs mot Rumänien och huvudstaden Bukarest, som under mellankrigstiden var känt som Österns Paris tack vare sin eleganta, franskinspirerade arkitektur. Andra världskrigets bombningar 1940 och jordbävningen 1977 gjorde sitt för att förstöra de vackra 1800-talsbyggnaderna, som ersattes av nyare arkitektur från Sovjettiden. 

Bukarest är med sina två miljoner invånare Rumäniens största stad. Den var huvudstad för Valakiet fram till 1862, då Valakiet och Moldavien ingick ett förbund som senare skulle utmynna i kungariket Rumänien. Det var i Bukarest som några av striderna under revolutionen 1989 utkämpades, något som fortfarande syns i form av skotthål i husväggarna. 

Vi passerar Huset av den fria pressen där de flesta tidningarna har sitt högkvarter. Huset är ett skolexempel på den något bombastiska byggnadsstilen socialistisk realism. Vidare till Triumfbågen som byggdes efter den parisiska förlagan till minnet av år 1918, då Transsylvanien införlivades i riket. Vi passerar Segertorget som är ett av stadens centrala torg. Här ligger bland annat regeringsbyggnaden, inte att förväxla med Ceausescus gigantiska parlamentspalats. Vi kör även runt Revolutionstorget där vi hittar flera viktiga byggnader: det gamla kungapalatset som idag rymmer Nationalmuseet för konst, universitetsbiblioteket, konserthallen Ateneum och den gamla Centralkommittén för att bara nämna några. 

En del av bussresan färdas vi längs Segerboulevarden som har varit stadens mest fashionabla gata sedan man för cirka 300 år sedan anlade träbrädor på den, så att den gick att färdas på när andra vägar var rena rama lerpölarna. På den tiden hade många adliga familjer sina hus här, men idag är det namn som Gucci, Armani och Rolex som pryder fasadväggarna. 

Vi avrundar dagen med en god middag.
Dag 8
Bukarest - Stockholm
Efter frukost kör vi till flygplatsen där vårt flyg hem väntar. 

Prisinformation

Priset inkluderar
  • Svensk reseledare 
  • Direktflyg Stockholm – Bukarest t/r 
  • Inkvartering på tre- och fyrstjärniga hotell i delat dubbelrum
  • Utflykter, entréer och transport enligt program
  • Halvpension (frukost och middag dagligen)
  • Vinprovning i Cricova
  • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
  • Avbeställningsskydd, 6 % av resans pris 
  • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
  • Tillägg för enkelrum 
  • Dricks till lokalguider, chaufförer med mera (räkna med cirka 25 euro per person)
  • Övriga måltider och drycker 
  • Personliga förnödenheter 
  • Administrationsavgift 150 kr per faktura (bortfaller vid online-bokning)
  • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Bagage

Ta gärna med en mindre ryggsäck eller väska för dagsutflykter och resdagar, eftersom du oftast inte har tillgång till ditt bagage förrän på kvällen igen. Du behöver inte ta med handduk.

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 20 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 6.3.1., samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Sevärdheter

Nästan alla sevärdheter har stängt på måndagar.

Hotell

Hotellen på resan är generellt väldigt moderna och håller en hög standard (3-4-stjärniga) och har bra läge. WiFi är snabbt och gratis på samtliga hotell.

Bankautomater

Det finns bankomater överallt.

Handen på hjärtat

Busstransport

Bussarna är moderna och bekväma men vägnät och infrastruktur i Transsylvanien är tämligen undermålig och det tar lite tid att ta sig fram. Utflyktsdagen innebär en längre sträcka i buss men vi gör små stopp på vägen.
 
Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
På expeditionsresor med Albatros Expeditions möts du av en engelsktalande expeditionsguide på destinationen, precis som det blir det engelsktalande expeditionsteamet som leder utflykterna och håller de informationsmöten som ingår i resan. Vi påpekar att en svensk reseledare inte kan förväntas ombord.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Rated 4 out of 5 by from Intressant del av Europa Vi hade en reseledare som var intresserad och kunnig i historien i denna del av Europa. Dessutom kunde han konsten att hålla humöret på topp hela tiden. Den medföljande lokalguiden (Titus) var även han kunnig och trevlig. Inte skrytsam som ofta är fallet med lokalguider.
Date published: 2019-10-31
Rated 3 out of 5 by from Intressant resa med långa dagar Mycket bra chaufför och duktiga guider. Intressant resa men hua så långa dagar och mycken tid i bussen. Att komma fram så sent till hotellen att det var att gå direkt till en sen middag blir för mycket.
Date published: 2019-10-20
Rated 5 out of 5 by from Lång bussresa genom ett intressant och vackert område Resan genom Rumänien och Moldavien var en positiv upplevelse. Mycket att se och uppleva av kultur och natur. Bussresorna var alldeles för långa - men det har Albatros redan noterat och format om resan till i vår. Trots detta, blev det en toppresa tack vare våra guider, chaufför, trevliga medresenärer och det vackra vädret.
Date published: 2019-10-19
Rated 4 out of 5 by from Välplanerad resa med intressanta platser och upplevelser Max var en utmärkt reseledare med stor erfarenhet och kunnighet som han delade med sig av till oss. Dessutom omtänksam och med mycket humor. Även vår lokala guide Tiitus var mycket kompetent. Det enda negativa var att några av dagarna blev väldigt långa transportsträckor i bussen,man behöver ta hänsyn till att det inte bara är raksträckor utan i bergspassen är det många snäva kurvor både uppför och nerför som tar tid. Dessutom en del vägarbeten som också gör att framkomligheten begränsas och därför också tar längre tid.
Date published: 2019-10-19
Rated 4 out of 5 by from En fin resa med många upplevelser. En fin resa med många upplevelser. - De tre "saxiska" städer var vackra. En "saxisk" by med en försvarskyrka borde ingå. - Reseledaren Max var utmärkt och även den rumänske Titus och buschauffören. - Vi valde resan på grund av klostren i Bucovina och hade gärna sett fler kloster än Voronet. Agabia gav inte mycket eftersom verkstäderna var stängda på söndag. - Bussresor var för långa. På grund av tidsbrist borde Moldavien inte ingå. I Rumänien finns mycket att se. Det vore bra med en 10 dagars resa i Rumänien. - Flyget tillbaka alldeles för tidigt.
Date published: 2019-10-18
Rated 3 out of 5 by from Rumänien i mitteleuropa Lärorik resa till en relativt okänd del av Europa.
Date published: 2019-10-18
Rated 4 out of 5 by from Intressant och vacker resa Spännande resa, men tyvärr för långa dagar och sena middagar.
Date published: 2019-10-18
Rated 5 out of 5 by from Helt underbar reseledare! Spännande resa, fantastisk reseledare på alla områden, åker mer än gärna på flera resor med Max!
Date published: 2019-10-18
  • y_2024, m_4, d_19, h_6
  • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.41
  • cp_1, bvpage1
  • co_hasreviews, tv_0, tr_8
  • loc_sv_SE, sid_RORTR09, prod, sort_[SortEntry(order=SUBMISSION_TIME, direction=DESCENDING)]
  • clientName_albatros-travel

Liknande resor