I van Goghs fotspår

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Upplev hösten i Provence – med besök i Arles, Camargue och Marseille

För över 2000 år sen grundade Julius Caesar staden Arles, men det är Vincent van Gogh och hans örsnibb som har gjort den franska staden världsberömd. En blåsig höstdag 1888 hoppade han av tåget i just Arles och det var här han vidareutvecklade sin uttrycksfulla och personliga stil med levande färger och dynamiska penseldrag.

På den här resan går vi i van Goghs fotspår i Arles, beger oss på en utflykt till Camargue – känt för sina vilda, vita hästar och rosa flamingor – flanerar genom Marseille och lär oss mer om romartiden när vi ser amfiteatern i Arles och om korsriddarnas framfart i Aigues-Mortes. Om du vill uppleva allt den här resan har att bjuda på ska du boka vår utflykt till Saint-Rémy-de-Provence och Les Baux de Provence.
 

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Nej

 • Valuta Euro

Dagsprogram
Dag 1 Flyg Stockholm - Marseille. Stadsvandring i Marseille. Arles
Dag 2 Arles. Stadsvandring i van Goghs fotspår
Dag 3 Arles. Utflykt till Les Baux de Provence och Saint Remy de Provence (extrautflykt)
Dag 4 Arles. Utflykt till Parc National de de Camargue, Aigues-Mortes och vinprovning
Dag 5 Arles. Hemresa

Hotell

Hotel Arles Plaza

 • Best Western Atrium Arles
 • Restaurang
 • 24-timmars reception
 • Bagageutlämning
 • Tvätt
 • Gratis Wi-Fi
 • Utomhuspool
 • Solterrass
 • Ljudisolerade rum
 • Rökfritt hotell
 • Luftkonditionering
Best Western Hotel Atrium i Arles är centralt beläget nära de viktigaste historiska byggnaderna, museerna och andra sevärdheter. Hotellet har bland annat en utomhuspool på taket med panoramautsikt över staden.
Vi har valt det 3-stjärniga hotellet på grund av dess belägenhet och därför ska vi inte förvänta oss högsta lyx. Däremot är det ett populärt hotell med många nöjda gäster.

Avstånd:
Cirque Romain – 6 minuters promenad
Place de la Republique – 3 minuters promenad
Church of St. Trophime – 4 minuters promenad
Teater-Antik – 4 minuters promenad
Place du Forum – 5 minuters promenad
Arles Amfiteater – 7 minuters promenad
Musee Reattu – 7 minuters promenad
Thermes de Constantin – 7 minuters promenad
Fondation Van Gogh – 8 minuters promenad
 

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flyg Stockholm - Marseille. Stadsvandring i Marseille. Arles
På besök i Marseille
Vi kommer fram till flygplatsen där vi hoppar på bussen, redo för fem härliga dagar av konst, kultur, natur och historisk arkitektur.

På vår väg från flygplatsen till hotellet i Arles kör vi förbi Marseille och går på en spännande stadsvandring. Vår reseledare tar oss med genom Marseilles hjärta där vi får fascinerande fakta om stadens färgrika historia.
Vi vandrar i den gamla naturhamnen, Vieux-Port, som sedan antiken har varit stadens centrum för handel, immigration och fiskeri. Sedan 2013 har trafiken gått utanför stadskärnan så idag är det i princip bilfritt.  Från hamnen fortsätter vi på en vandringstur i stadens historiska hjärta förbi de medeltida monument och historiske byggnader i Le Panier, stadens äldsta kvarter. Vi lär oss mer om stadens grekiska och romerska rötter, renässansen och den franska revolutionen. Vi beundrar vi gamla fortet, Fort St Jean, som beskyddar hamnen och den moderna fasaden av det närliggande MUCEM samt Cathédrale de la Major och Hotel Dieu.
OBS: Vi besöker Marseille direkt efter ankomst till Frankrike är det viktigt att ha på sig bekväma skor hemifrån eller i handbagaget på flyget. Vi åker inte till hotellet och byter om först. 

Vid ankomsten till Arles checkar vi in på hotellet. På kvällen träffas vi för en gemensam middag då vår reseledare hälsar oss välkomna till Arles.
Dag 2
Arles. Stadsvandring i van Goghs fotspår
Vi flanerar genom gamla stan i Arles
Idag ger vi oss ut på vandring i Arles. Här ska vi uppleva stadens historiska sevärdheter och dessutom följa i van Goghs fotspår runt staden. Under sin vistelse i Arles mellan februari 1888 och maj 1889 skapade Vincent van Gogh cirka 300 målningar och teckningar. På vår vandring ser vi flera platser där konstnären höll till med sitt staffli. Detta har möjliggjorts av att platserna är markerade med affischer som visar vilken målning konstnären skapade på just den platsen. Vi besöker bland annat Place du Forum där han målade ”Caféterrass på natten”, Tringuetaille-bron där han målade ”Trinquetaille-brons trappor” och vi vandrar till Rhône-flodbrädden Place Lamartine där van Goghs gula hus låg på Rue Mareille vid den gamla möllan, den allmänna parken på Boulevard des Lices och dessutom passerar vi Arles-to-Bouc-kanalen vid Langlois-bron som även är känd som Van Gogh-bron. Vi passerar även L’espace Van Gogh som rymmer en utställning om konstnären.

Vi upplever även andra delar av staden och hittar romerska lämningar som en arena, romersk teater och kyrkogården Les Alyscamps. Samtliga är ytterst välbevarade och väl värda ett besök. Romarriket har satt sin prägel på staden och det var först när Ceasar hade besegrat sin ärkefiende Pompejus den Store från Marseille som Arles övertog rollen som huvudstad i området. Staden blommade upp och fick på kort tid en viktig betydelse och därmed minnesmärken som vi får äran at besöka idag. Arles finns med på UNESCOs världsarvslista på grund av sina vackert bevarade romerska monument.
 
Efter vår stadsvandring tillbringar vi resten av dagen på egen hand. Reseledaren berättar gärna om trevliga utflyktsmål och finns behjälplig med rekommendationer av bra matställen.
 
Dag 3
Arles. Utflykt till Les Baux de Provence och Saint Remy de Provence (extrautflykt)
Här vårdades van Gogh från 1889 till 1890

Idag kan vi ägna oss åt egna äventyr. Det går även att delta i en extrautflykt (ingår inte i priset för resan). Efter frukost kör vi då genom det natursköna provencalska landskapet i hjärtat av Alpilles-bergen som rymmer en välkänd höjdpunkt från van Goghs tid i Provence. Första anhalt är nämligen den vackra landsorten St. Rémy de Provence som ursprungligen grundades av romarna och idag är en blomstrande marknadsstad som är populär både hos lokalbefolkningen och besökare. Vi strosar genom staden till St. Paul de Mausole som är ett gammalt mentalsjukhus som en gång vårdade St. Rémys mest berömda före detta invånare, nämligen Vincent van Gogh. Vi besöker den vackra gårdsplanen och får höra berättelsen om van Goghs öra och den kontrovers detta skapade bland konstintresserade och historiker.

Vi fortsätter sedan till den medeltida bergsorten Les Baux de Provence. Om vädret tillåter kan vi beundra den fantastiskt vackra utsikten över lokala vinodlingar och olivlundar. Vi strosar längs ortens kullerstensgator och får möjlighet att njuta av den historiska charmen och det rika kulturarv som vi hittar i kyrkan Eglise St-Vincent, Chateau des Baux de Provence-slottet och stadens rådhus som samtliga har blivit omsorgsfullt renoverade. Efter det är det dags att i sakta mak hitta en restaurang där vi på egen bekostnad äter lunch. Den som vill kan också besöka det vackra museet Carrières de Lumières som rymmer olika utställningar i ett gammalt stenbrott (inträde ingår inte).

Vi lämnar Les Baux de Provence och kör tillbaka till Arles där resten av dagen är avsatt åt egna äventyr. Här kan vi fortsätta att utforska staden och i egen takt hitta nya platser eller återvända till ställen där van Gogh hittade inspiration till sina målningar. Den som vill kan slå sig ner på ett café och i lugn och ro avnjuta en eftermiddagskaffe.

Dag 4
Arles. Utflykt till Parc National de de Camargue, Aigues-Mortes och vinprovning
Camargue är känt för sina vilda, vackra hästar
En utflykt till Arles är inget utan ett besök i den fantastiska nationalparken Parc Nationale Regionale de Camargue som ligger vid havet i deltat mellan floden Rhône och dess biflod Bouches-du-Rhône. Så klart, I sumpområdet, där man utvinner salt, finns stora fågelkolonier som framför allt består av rosa flamingos.  Dessutom är Camargue känt för sina vilda vita hästar och svarta tjurar som föds upp här.
 
Vi går upp tidigt på morgonen och kör direkt till Parc Ornithologique de Pont de Gau där vi just under morgontimmarna har störst möjlighet att se fåglarna i detta vackra fågelreservat. Reservatet har en park där man på egen hand kan gå runt och speja efter fåglarna. Därför har vi goda möjligheter att se de rosa flamingofåglarna. Det finns däremot inga garantier eftersom fåglarna går, eller flyger, sina egna vägar. Efter det fortsätter vi lite längre söderut där vi hittar staden Saintes-Maries-de-la-Mer. Hit vallfärdar zigenare för att tillbe sitt helgon Svarta Sara. Det är även i det här området vi kanske får möjlighet att se några av de hästar och svarta tjurar som området är så känt för. Om tiden tillåter finns det möjlighet att ta en båttur på Rhône-deltat (ingår inte i resans pris).
 
I den västra utkanten av Camargue-området gör vi ett stopp i den anmärkningsvärda befästa staden Aigues Mortes som idag är en av Frankrikes vackraste befästa städer. På medeltiden var det från Aigues Mortes hamn som korsriddarna satte kurs mot sina upptåg längs Medelhavets kuster. Efter det har Rhonedeltat fyllts med sand och Aigues Mortes ligger nu cirka 8 kilometer inåt landet. Fästningsverken är fortfarande intakta till stor del och definitivt värda ett besök.
 
Frankrike är känt för sina viner och vi ska inte missa en vinprovning under resan. Vi stannar till på en vingård i närheten av Arles. Här får vi en rundvisning, smakar på de härliga dropparna och får oss lite korv och getost till livs. Vi kommer fram till hotellet på seneftermiddagen och har lite tid att koppla av innan vi på kvällen träffas för en gemensam middag.
Dag 5
Arles. Hemresa

Vi äter frukost på hotellet och när det är dags att lämna Arles, möter bussen upp på hotellet och tar oss till flygplatsen.

 

 

Extrautflykt till Saint-Rémy-de-Provence och Les-Baux-de-Provence

Efter frukost lämnar vi hotellet och kör genom det natursköna provencalska landskapet i hjärtat av Alpilles-bergen där vi hittar en välkänd höjdpunkt från van Goghs tid i Provence. Första anhalt är nämligen den vackra landsorten St. Rémy-de-Provence som ursprungligen grundades av romarna och idag är en blomstrande marknadsstad som är populär både hos lokalbefolkning och besökare. Vi strosar genom staden till St. Paul de Mausole som är ett gammalt mentalsjukhus som en gång vårdade St. Rémys mest berömda före detta invånare, nämligen Vincent van Gogh. Vi besöker den vackra gårdsplanen och får höra berättelsen om van Goghs öra och den kontrovers detta skapade bland konstintresserade och historiker.

Vi fortsätter sedan till den medeltida bergsorten Les Baux-de-Provence. Om vädret tillåter kan vi beundra den fantastiskt vackra utsikten över lokala vinodlingar och olivlundar. Vi strosar längs ortens vackra kullerstensgator och får möjlighet att njuta av den historiska charmen och det rika kulturarvet vi hittar i den vackra kyrkan Eglise St.-Vincent, Chateau des Baux de Provence-slottet och stadens rådhus som alla har blivit omsorgsfullt renoverade. Efter det är det dags att i sakta mak hitta en restaurang där vi på egen bekostnad äter lunch. Den som vill kan också besöka det vackra museet Carrières de Lumières som rymmer olika utställningar i ett gammalt stenbrott (inträde ingår inte). Vi lämnar Les Baux de Provence och kör tillbaka till Arles där resten av dagen är avsatt åt egna äventyr.


Pris: 400 kr per person (genomförs vid minst 20 anmälda)

 

Prisinformation

Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm - Marseille t/r med Norwegian
 • Transport och utflykter enligt program
 • Inträde till Parc Ornithologique de Pont de Gau
 • Vinprovning med rundvisning, 3 viner och ost
 • Museipass (inträde till Amfiteatern (les Arenes), Théâtre Antique d’Arles (på franska), Les Alyscamps, L’Espace Van Gogh och Réattu Museum)
 • 4 nätter i delat dubbelrum på hotell
 • Frukost alla dagar
 • 1 välkomstmiddag på hotellet
 • 1 avskedsmiddag på restaurang
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsskydd, 6 % av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
 • Tillägg för enkelrum
 • Övriga måltider och drycker
 • Dricks till lokalguide, chaufför med mera (räkna med 200 kronor per person)
 • Personliga förnödenheterAdministrationsavgift 150 kronor per faktura (bortfaller vid onlinebokning)
 • Eventuell båttur vid Camargue
 • Eventuellt inträde till Carrières de Lumières i Les Baux de Provence
 • Extrautflykt till Les Baux de Provence och Saint Remy de Provence
 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Handen på hjärtat

Mygg

I Camargue kan det finnas en del mygg så tänk på att ta med kläder som täcker armar och ben samt eventuellt en effektiv myggspray.


 

Vandringar

Eftersom resan inkluderar en del vandringar rekommenderar vi inte den för personer med gångbesvär. Bland annat ingår en del stadsvandringar där rutten går via trappor och smala, sluttande gränder, som kräver god fysisk förmåga samt att du har passande skor.

 

Information om resan

Bagage

Det är en god idé att packa ett par bekväma skor i handbagaget (eller ta dem på sig),  eftersom vi ska ut på vår första vandring direkt när vi kommer fram. Vi åker inte till hotellet först och byter om. 

 

Mer om Frankrike

Om du vill veta mer om klimat, dricks och mycket annat, kan du läsa mer här: 

www.albatros.se/resmal/europa/frankrike

 

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Rated 4 out of 5 by from Efter att studerat Van Gogh under våre var den här resan en Grand Final Trevligt och mycket intressant att upptäcka en vit fläck på min världskarta. Kommer att åka tillbaka till sydfrankrike.
Date published: 2019-05-14
Rated 5 out of 5 by from Upplevelse En intressant resa i van Goghs fotspår. En excellent reseledare med stor kunskap om såväl van Gogh som historia.!
Date published: 2019-05-27
Rated 4 out of 5 by from En härlig resa med van Gogh i sol och vind Det var en intressant resa med en kunnig reseledare och trevliga medresenärer
Date published: 2019-05-08
Rated 5 out of 5 by from En mycket trevlig och välorganiserad resa Ett bra arrangemang med en mycket kunnig och engagerad reseledare
Date published: 2019-05-08
Rated 5 out of 5 by from En fantastisk resa!! Mycket innehållsrik resa med fantastisk reseledare
Date published: 2019-05-07
 • y_2020, m_3, d_31, h_18
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.5
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_0, tr_5
 • loc_sv_SE, sid_FRRTR05, prod, sort_[SortEntry(order=RELEVANCE, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Liknande resor

FRRTR05ASE