Vårkänslor i Toscana och Umbrien

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Njut av Toscanas böljande landskap och Umbriens vackra medeltidsstäder

Följ med på en resa till underbara Toscana och till Italiens hjärta, det gröna Umbrien: Vi upplever Toscanas böljande vinodlingar, silvergröna olivlundar och cypresser så långt ögat når. Umbrien bjuder på fantastisk natur, skogar och sjöar, medeltida städer som tagna ur sagornas värld och kloster som inbjuder till andakt och stillhet. 

Under 10 härliga dagar besöker vi bl.a vackra Siena, där vi kan förnimma det historiska arvet från Italiens storhetstid.  Vi träder in i gråbrödraordens värld i Umbriens andliga huvudstad Assisi, och får en rundvisning i den berömda San Francesco-kyrkan. Vi låter vinden susa genom håret under vår cykelutflykt genom det toskanska landskapet och provsmakar det berömda toskanska vinet i härliga San Gimignano och besöker  etruskernas Orvieto på klippan. Vi har även inkluderat en härlig vandring på den berömda italienska pilgrimsvägen Via Francigena.

Utgångspunkten för vårt äventyr är en av Toscanas klassiska kurorter, Chianciano Terme, där vi bor på ett trevligt hotell med halvpension.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor, Vin och mat

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Nej

 • Valuta Euro

Dagsprogram
Dag 1 Flyg Stockholm – Rom – Chianciano Terme. Promenad i staden
Dag 2 Umbrien och magiska Orvieto
Dag 3 Pastakurs fram till lunch och tid på egen hand
Dag 4 Medeltidsstaden Siena och vandring på Via Francigena
Dag 5 Den vackra renässansstaden Pienza, vandring till Capella di Vitaleta och Montalcino
Dag 6 Cykeltur i det toskanska landskapet
Dag 7 Assisi – den helige Franciskus stad. Besök i San Francesco-kyrkan med rundvisning
Dag 8 Italiensk marknad och etruskiskt museum
Dag 9 Vinprovning och en eftermiddag i charmiga San Gimignano
Dag 10 Hemresa

Hotell

Hotel Sole & Esperia

Vårt hotell ligger i den gamla kurorten Chianciano Terme, dit italienare har vallfärdat i flera århundraden för att få kurbehandlingar. I grönskande omgivningar, i en liten park centralt i Chianciano Terme ligger Hotel Sole och annexet Esperia i lugna omgivningar nära huvudgatan och vid den lilla kurparken.  Hotellet har 105 lugna och trevliga rum i klassisk italiensk hotellstil. Alla rum har platt-TV, luftkonditionering, värdeförvaringsskåp, minibar och hårtork. Längst upp på hotellet hittar man en  solterrass med utsikt över det toskanska landskapet. Här kan man till och med ta en dusch om man vill svalka sig när det är varmt. Hotellet serverar halvpension som består av italiensk frukost och  middag med italiensk husmanskost, precis som det serveras i en italiensk familj.
 
Hotel Sole e Esperia
Address: Via delle Rose, 40, 53042 Chianciano Terme SI, Italy
Phone: +39 0578 60194

Bilder

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flyg Stockholm – Rom – Chianciano Terme. Promenad i staden
Vi bor i kurorten Chianciano Terme

Från Stockholm flyger vi till Rom där vi kliver på bussen och inleder vår resa genom regionen Lazio och norrut in i vackra Toscana. Vi bor i den gamla kurorten Chianciano Terme. Staden har sedan romartiden varit ett kurbadscentrum och anses än idag vara en av Europas mest framstående kurorter. Innan vi kommer fram till vårt hotell Sole stannar vi till och tar en fikapaus.

Väl framme på vårt hotell checkar vi in, och under eftermiddagen går vi på en liten stadsvandring med reseledaren. Våra middagar äter vi på hotellet som serverar vällagad italiensk mat.

Dag 2
Umbrien och magiska Orvieto
Det är härligt att strosa runt i Orvieto

I dag är det dags att besöka sydvästra Umbrien. Det är en imponerande syn när man närmar sig Orvieto som reser sig majestätiskt från dalen.  När morgondimman svävar runt stadens klippor, framträder den som en ö i ett dimmoln. Det är nästen magiskt att närma sig staden på klippan, och utsikten över vinodlingarna och det storslagna landskapet kan beundras när vi ger oss upp i linbana eller minibussar över själva staden. Den gamla stadskärnan har en rad imponerande byggnader som uppfördes på 1200- och 1300-talet. Katedralens fasad är ett mästerverk och kyrkan är helt unik med vackra fresker av Luca Signorelli. Staden kan stoltsera med ett underjordiskt liv och tillsammans dyker vi ner i Orvietos underjord och historia.  Vi utforskar det 2500 år gamla systemet av underjordiska gångar och grottor som gömmer sig under staden.

Om vi har tur är det marknad i Orvieto när vi kommer på besök, i så fall försöker vi ta oss tid att kika runt på de många härliga italienska varorna man kan köpa här. Annars är staden känd för sin keramik, som säljs i många butiker.

Sedan är det dags för lunch på egen hand i Orvieto, och här i Umbrien doftar det ofta av tryffel när rätterna serveras. När vi håller lunchpaus hittar vi kanske en av de mysiga restaurangerna som serverar härlig pasta med tryffel. Prova eventuellt Trattoria La Palomba som serverar Umbrichelli Ascaro, en handgjord pasta med en sås som är gjord av ägg, grädde och rostad panchetta, (det lokala baconet), och hela härligheten serveras med riven tryffel. 

På eftermiddagen har vi mer tid att uppleva den trevliga och intakta medeltidsmiljön. Från Orvieto har man en fin utsikt över landskapet och det är lätt att lockas till upptäcktsfärder i de slingrande gränderna. På torget kan man avnjuta en kopp espresso, insupa den äkta medeltidsstämningen och beundra stadens vackra kyrka innan vi åker tillbaka till vårt hotell.
 

Dag 3
Pastakurs fram till lunch och tid på egen hand
Lär dig laga pasta på italienskt vis

Italien har spännande mat och idag får vi lära oss att laga pasta i hotellköket. Vi tillagar den lokala pastan pici som är en toskansk specialitet. När pastan är klar avnjuter vi den självklart till ett glas vin.

Efter lunch vankas det två timmars språkundervisning och resten av eftermiddagen står till eget förfogande.

Chianciano Terme har varit kurort i flera tusen år och även idag lever staden primärt på alla som besöker de helande källorna. Staden är speciellt känd för sitt vatten som kan bota leversjukdom och andra sjukdomar.

Men de varma källorna kan även bjuda på upplevelser för både kropp och själ. Den som vill kan prova på vattnets effekt på det eleganta spacentrat Parco Acqua Santa. Här i det moderna kurbadet Terme Sensoriali kan man för 38 euro (lördag och söndag 45 euro, priser från och med december 2019) få tillgång till de härliga baden, aromaterapi-rum, lermasker, de tropiska duscharna, isbad, bubbelbad och tre olika typer av sauna. Ett fantastiskt sätt att skämma bort sig själv och njuta av de lugna omgivningarna.

Den som vill kan prova på utomhusbaden som exempelvis Terme Theia. Här avnjuter du ett varmt utomhusbad i den vackra naturen, visst tar det emot att lämna det varma vattnet! Pris 11 euro för 4 timmar (16 euro på helgen, priser från augusti 2016). Badtofflor bör medtas eller kan köpas billigt på plats.

Dag 4
Medeltidsstaden Siena och vandring på Via Francigena
Domkyrkan i Siena är en av Italiens vackraste

I dag ska vi besöka en av Italiens vackraste kulturstäder, fantastiska Siena. Här får man verkligen en känsla för det historiska arvet från Italiens storhetstid. Siena är i sig själv ett konstverk. Vi ger oss ut på stadsvandring och stannar till vid det imponerande snäckskalsformade torget Piazza del Campo, som en gång i tiden var stadens marknadsplats. Det är här det berömda hästkapplöpet mellan de olika stadsdelarna går av stapeln; Il Palio.
Siena ligger på pilgrimsvägen mot Rom, vilket har bidragit till att säkra stadens rikedom. Det var även här Italiens äldsta bank, Banca di Siena, grundades. Siena konkurrerade under många århundraden med Florens om makten över bankväsendet och handeln med tyger, där bägge städer hade stora intressen. Redan under medeltiden kunde stadens bankfolk låna ut pengar till Europas kungar och furstar.

Piazzan domineras av rådhuset som byggdes i slutet av 1200-talet. Vi går igenom smala gränder, förbi senmedeltida palats och patricierhus och beundrar domkyrkan, som av många anses vara Italiens vackraste. Domkyrkans randiga yttre i svart och vit marmor stammar från 1200-talet och en del av ornamentering på fasaden har skapats av den berömda konstnären Giovanni Pisano. Här hittar man också Spedale S. Maria della Scala, som ursprungligen grundades som härbärge för pilgrimerna från pilgrimsvägen Francigena redan på 900- talet, och senare blev det ett av Europas första sjukhus.

Efter vår vandringstur är det dags för lunch på egen hand och eventuellt ett besök i den vackra domkyrkan från 1200-talet eller på stadens konstmuseum (entré 13 euro,  december 2019) med bländade utsikt över staden. Du kan även slå dig ner på ett av de många caféerna på Piazza del Campo och bara njuta av folklivet på det vackra torget.

Nu har det blivit dags att vandra på Via Francigena, vilket betyder vägen från Frankernas land. Det var ursprungligen den väg som förde pilgrimerna från Canterbury i England till Rom och vidare till Jerusalem. 1994 utsåg Europarådet Via Francigena till Kulturväg och det finns många pilgrimer som väljer att vandra här även om den inte är lika känd som Jakobsleden i norra Spanien. Det är något helt speciellt att gå Pilgrimsvägen. Här får man ro i själen och kan sända tankarna till de tusentals andra som har vandrat här sedan 900-talet.

Vi börjar vår vandring i San Quirico d’Orcia som också är en av de små byarna på Pilgrimsvägen. Härifrån ska vi vandra till Bagno Vignoni, där vi kan se hur de varma källorna bubblar upp ur marken vid Kvarnarnas dal. Återigen går vi på den gamla Pilgrimsvägen, den här gången på trevlig grusvägar med enastående utsikt över den lilla kurorten Bagno Vignoni, som ligger längst upp på en kulle. I Bagno Vignoni har vi tid att se mer av de gamla kvarnarna i dalen, där det vulkaniska vattnet har strömmat ner över klipporna i många årtusenden. Den som har trötta fötter kan passa på att doppa dem i det varma vattnet! (Dagens vandring är ca 6 km.)

Sent på eftermiddagen är vi tillbaka i Chianciano Terme, där vi äter middag.
 

Dag 5
Den vackra renässansstaden Pienza, vandring till Capella di Vitaleta och Montalcino
På besök i Pienza

Vi inleder dagen med ett besök i staden Pienza som ursprungligen var bondestad tillika påve Pio II:s (1405-1464) födelsestad. Staden är en äkta liten pärla och UNESCO har upptagit den på sin lista över världens kulturarv. Den fantastiska stadskärnan uppfördes under påve Pio II som fick arkitekten Bernardo Rossellino att uppföra den perfekta renässansstaden.

Utsikten över det omkringliggande landskapet är fantastisk och det är ett sant nöje att vila blicken på frodiga vinodlingar och mörkgröna cypresser lugnar ögat. Staden är även känd för sin läckra, lagrade fårost pecorino. Här finns den i alla former, från mild till en starkare variant med pepparkorn eller chili.

Vi inleder dagen med ett besök i staden Pienza som ursprungligen var bondestad tillika påve Pio II:s (1405-1464) födelsestad. Staden är en äkta liten pärla och UNESCO har upptagit den på sin lista över världens kulturarv. Den fantastiska stadskärnan uppfördes under påve Pio II som fick arkitekten Bernardo Rossellino att uppföra den perfekta renässansstaden.

Utsikten över det omkringliggande landskapet är fantastisk och det är ett sant nöje att vila blicken på frodiga vinodlingar och mörkgröna cypresser lugnar ögat. Staden är även känd för sin läckra, lagrade fårost pecorino. Här finns den i alla former, från mild till en starkare variant med pepparkorn eller chili.

Idag promenerar vi från renässansstaden Pienza mot medeltidsstaden San Quirico d’Orcia. Vi rör oss ner genom den UNESCO-bevarade dalen Val d’Orcia.  Här rör vi oss genom ett av Italiens mest fotograferade landskap och vi går på grusvägar som leder oss längs fält med en underbar utsikt över den fridlysta dalen. Långt bort i fjärran ser vi den gamla vulkanen Monte Amiata och halvvägs längs vår 6 kilometer långa vandring möts vi av vackra Capella di Vitaleta. Det pittoreska kapellet (som ofta förevigas på bild) är omgivet av långa mörkgröna cypresser som likt lojala soldater skyddar det ensamma kapellet som tillbringar sina dagar i ensamt majestät mitt i det toskanska landskapet.

Vi fortsätter med bussen till staden Montalcino där man producerar det världsberömda vinet Brunello di Montalcino. Här kan den som vill själv avlägga ett besök i den lokala enotecan som ligger i stadens stora borg. Smaka gärna på ett av de lokala vinerna, bland annat vinröda Brunello som görs på Toscanas mest kända druva, Sangiovese. I den trevliga staden äter vi lunch och tillbringar lite tid på egen hand.

(Ordningsföljden på dagens program kan variera beroende på hur vädret är. Du kan läsa mer under avsnittet Information om resan.)
 

Dag 6
Cykeltur i det toskanska landskapet
På cykeltur i det böljande landskapet

I dag ska vi uppleva Toscanas fantastiska landskap på cykel allt medan vi har vinden i håret och doften från naturen i näsborrarna. Du kan antingen cykla en runda med våra reseledare eller trampa på själv i eget tempo.

Reseledaren hjälper dig gärna att lägga upp en rutt som passar dig. Besök gärna Montepulciano (totalt cirka 18 kilometer) där du kan avnjuta ett glas lokalt vin och en härlig lunch på torget. Eller köp lite bröd, ost, skinka och dryck och avnjut en lätt lunch vid vägkanten medan du beundrar olivlundarna och vinrankorna. Du kan även göra en utflykt till La Foce som ligger nära staden och lockar med sina vackra cypresser. Ett härligt sätt att komma nära naturen!

Cykelrutterna kan vid en första anblick te sig mer komplicerade än de egentligen är. De rekommenderade utflykterna är inte längre än att du kan bitvis kan leda cykeln (12-18 kilometer totalt). Du blir rikligt belönad när du ljudlöst rör dig genom landskapet med vinden i håret och de många doftintrycken som medresenärer. Cyklarna är nya och har sex växlar och handbromsar. Om du vill ha cykelhjälm bör du ta med en hemifrån. Om vädret inte lockar till en cykeltur kan reseledaren föreslå andra aktiviteter i området.

Dag 7
Assisi – den helige Franciskus stad. Besök i San Francesco-kyrkan med rundvisning
Assisi

I dag ger vi oss av till den vackra regionen Umbrien. Medan Toscana blomstrade under renässansen och nästan hela regionen stod under familjen Medicis inflytande, så förblev Umbrien under påvemaktens styre. Därför är det heller inte överraskande att religionen har satt sin prägel på området. Det var även här som den senare så berömde Francesco, Franciskus av Assisi, grundade sin munkorden i början av 1200-talet. De grå tiggarmunkarna, eller gråbröderna, fick senare mycket stor betydelse för det religiösa livet i den västliga världen. Umbrien är i dag fyllt med kloster i olika storlekar, allt från de gigantiska i Assisi, till de pyttesmå uppe i bergstrakterna.

Först besöker vi staden Assisi, som var Franciskus av Assisis hemstad, med den vackra San Francesco-kyrkan och de berömda freskerna. Kyrkan drivs av franciskanermunkar som visar runt oss i kyrkan och berättar om den helige Franciskus.

Assisi är en vacker stad där de antika och medeltida inslagen smälter ihop. Staden ligger på en sluttning med vackra vyer över den omgivande dalen och vi tar oss även tid att stanna till i en av Umbriens små städer innan vi vänder kosan hem igen till vårt hotell efter ännu en upplevelserik dag.

Dag 8
Italiensk marknad och etruskiskt museum

Idag är det marknad i stan och precis som italienarna promenerar vi till marknaden (1,5 km var väg) för att ta en titt på de lokala varorna. Den som har lust kan slå sig ihop och dela på en picknick som handlas på marknaden och så äter vi den tillsammans på en trevlig plats i närheten. På marknaden kan du använda dig av några av de fraserna som vi tidigare har lärt oss och vem vet – kanske du lär dig något nytt?

Efter en stund på marknaden besöker vi det etruskiska muséet. Museet anses vara ett av de bästa museerna om etruskerna. Etruskernas område Etrurien (från ca 800 f. Kr. till 300 f- Kr.) låg norr om Rom från Tibern i söder upp till floden Arno i norr. När romarriket expanderade blev etruskerna sakta, men säkert en del av den romerska kulturen, men inte helt utan att lämna spår efter sig. Den väldigt välutvecklade etruskiska kulturen var nämligen en stor inspirationskälla för romarna.  Chianciano har ett väldigt bra museum där reseledaren berättar mer om den spännande kulturen.

Vår förmiddag slutar vid 13-tiden. De som har lust att äta gemensam picknick-lunch hittar en trevlig plats (om vädret tillåter). Sedan kan man återvända till hotellet för en välförtjänt siesta.

Under eftermiddagen kan de som känner för det följa med på en liten vandring till gamla stan i Chianciano Terme. Vi strosar runt i de smala gränderna, njuter av utsikten över dalen och den som har lust, gör som italienarna och slår sig ner på en bar och njuter av en aperitivo (ca 4 km vandring totalt).

Dag 9
Vinprovning och en eftermiddag i charmiga San Gimignano
San Gimignano - staden med tornen

På morgonen går färden mot staden med tornen, San Gimignano. Stadens placering på pilgrimsvägen Via Francigena (Vägen från frankernas land), som löpte mellan Canterbury och hela vägen till Rom, gjorde den till handelscentrum på medeltiden, något som bringade den lilla staden stor rikedom. Staden var redan då känd för sin produktion av det härliga och sammetslena vitvinet Vernaccia di San Gimignano, och de ädla dropparna kan avnjutas än idag.

Innan vi besöker själva staden tar vi en liten promenad (1,5 kilometer) längs en del av den gamla pilgrimsvägen upp till den praktfulla vingården Fattoria di Fugnano, som Albatros har samarbetat med i många år, en praktfull plats som många av våra resenärer väljer att återvända till med våra vingårdsresor. Vingården har en fantastisk belägenhet med en makalös utsikt över det böljande landskapet och San Gimignanos berömda torn. Gården drivs av tre driftiga kvinnor och de berättar om vingården och platsen och naturligtvis smakar vi på vingårdens vin: det berömda vita vinet Vernaccia, deras Chianti Colli Senesi och inte minst deras Supertoscaner, fatlagrat Sangiovese, ett vin som de flesta förälskar sig i.

Till vinprovningen avnjuter vi en lättare picknicklunch och den som vill kan köpa med sig lite vin hem. Efter besöket återvänder vi till vår buss, och den här gången går det lättare eftersom vi går i nerförsbacke och vinet förmodligen har piggat upp benen lite.

Vi ska naturligtvis även besöka själva San Gimignano, en stad som får sina besökare att tro att de har tagit ett kliv tillbaka till medeltiden. Det är underbart att gå runt och insupa de svalkande och skuggiga gatorna, besöka den vackra kyrkan, tortyrmuseet eller bara äta en glass i solen på torget. När vi är tillbaka på vårt hotell på eftermiddagen har vi tid på egen hand tills vi äter en avskedsmiddag på hotellet.

 

Dag 10
Hemresa

Idag har det blivit dags att återvända hem. Vi åker till flygplatsen i Rom där vårt plan väntar på oss. Avresetiden från hotellet kan variera, beroende på när flyget går.

Prisinformation

Om enkelrummen
Begränsat antal. Enkelrummen är typiska enkelrum som är mindre än dubbelrummen.
Priset inkluderar
 • Flyg Stockholm – Rom t/r
 • Utflykter och transport enligt program
 • Cykeluthyrning på cykeldagen
 • Boende på hotell i dubbelrum
 • Halvpension (italiensk frukost varje dag, två luncher och 7 middagar)
 • Picknicklunch med vinprovning i San Gimignano
 • Skatter och avgifter

 

Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsförsäkring, 6 % av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
 • Eventuella extra arrangemang
 • Tillägg för enkelrum
 • Personlig dricks till exempelvis chaufför (räkna med cirka 10 euro)
 • Personliga förnödenheter
 • Administrationsavgift 150 kronor per faktura (bortfaller vid onlinebokning)
 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 24 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 11, samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Bagage

Det är en bra idé att ta med en mindre ryggsäck eller väska till dagsutflykter och resedagar då man inte ser sitt bagage förrän på kvällen igen. Du behöver inte ta med egen handduk på resan.

Om vandringarna

På de dagar när vi vandrar kan det hända att lägger om rutten efter väder och vind. Om det är väldigt varmt går vi normalt sett som första programpunkt på dagen.

Det kan även förekomma att vi vandrar från San Quirico till Bagni Vignoni istället för från Pienza till San Quirico. Här finns det lite mer skugga på en solig dag. Om det har regnat och marken är våt flyttar vi möjligtvis vandringen till Bagni Vignoni, eftersom vandringslederna här består av grus och inte jord.

Vandringsbeskrivning vid vandring till Bagni Vignoni: Vi börjar vår vandring i San Quirico d’ Orcia, som är en av de små orterna på Pilgrimsrutten. Härifrån vandrar vi till den lilla kurorten Bagni Vignoni, där vi kan varma källor som kommer upp ur marken. Vi går på den gamla Pilgrimsrutten på mysiga grusvägar med utsikt över Bagni Vignoni som ligger på toppen av en liten backe. I Bagni Vignoni kikar vi på den fascinerande kvarndalen, där det vulkaniska vattnet har strömmat ner över klipporna under flera årtusenden. Här kan det vara skönt att dopparna de trötta vandrarfötterna i det ljumma vattnet!

Den här vandringen är cirka 6 km.

 

Hotell

Vi har valt att bo på bra mellanklasshotell som vi har arbetat med under många år. Hotellen är trevliga och gör allt för att våra gäster ska känna sig som hemma. Hotellen vi använder oss av är trestjärniga.

De inkluderade middagarna serveras på hotellet.  Maten är vällagad italiensk husmanskost som serveras vid borden.

Det händer väldigt sällan att det blir så varmt i Chianciano Terme att det behövs luftkonditionering. Därför är detta inte standard, även om det kan finnas på vissa rum. Det kan dock kosta en extra avgift att använda sig av dessa.

Som regel finns det inte kylskåp på rummen, men om man behöver det för att ställa in medicin eller liknande är personalen på hotellet gärna behjälplig.

Chianciano Terme

Syftet med den här resan är att vi bor på en och samma plats och då är Chianciano Terme en perfekt utgångspunkt. Orten ligger väldigt bra när man ska ge sig ut på utflykter i området och besökare har faktiskt sökt sig hit i över 2 000 år – till och med de gamla romarna hade den som kurort. Den italienska staten subventionerade under många år rekreationsvistelser i kurorter som Chianciano Terme. Det läkande vattnet och den klara luften satte orten på kartan. När subventionerna plötsligt minskade dramatiskt genomgick staden stora förändringar och idag håller man på att förvandla många av de gamla kurhotellen till lägenhetskomplex. Därför ser man tomma byggnader som väntar på sitt öde. Staden är dock i full gång med en förvandling och sakta, men säkert hittar den sin nya roll. Man arrangerar musik- och filmfestivaler, satsar på wellness och nu börjar staden återuppstå som en samlingspunkt. Det är inte med andra ord inte en slump att många italienska par återvänder hit år efter år – staden ger helt enkelt mersmak.

Läs mer om Italien

Här kan du läsa mer om ditt spännande resmål:

http://www.albatros.se/resmal/europa/italien

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Liknande resor

ITRTR59ASE