Vårkryssning till de brittiska öarna

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Utforska Skottland, Irland och England vid helt rätt årstid med en behaglig kryssning med många historiska upplevelser och vacker natur

På denna härliga kryssning reser vi runt hela Storbritannien och Irland. Och inte nog med det, vi inleder kryssningen med en historisk dag i Normandiet, en dag i medeltidsstaden Brugge (vid köp av utflyktspaket) och dessutom ska vi besöka färgsprakande Amsterdam. Under vår kryssning ser vi historiska Edinburgh med berömda Edinburgh Castle innan vi ska ge oss ut på skotska höglandet som sjuder av stolta klaner, gamla traditioner och bister natur som vi har möjlighet att uppleva vid Loch Ness, Iverness och Urquhart Castle. I livliga Glasgow hittar vi massor av viktoriansk arkitektur och bra shopping.
När vi korsar North Channel för att ta oss till Wales kan vi passa på att sända en tanke till vikingarna, som mellan år 800 och 900 gjorde ett otal kryssningar från de norska fjordarna till de irländska kusterna och slog sig ner i Belfast och Dublin, som även vi ska besöka. 

Vid Cork kan du uppleva det gröna Irland, Blarney Castle eller ett äkta whiskydestilleri på egen hand, innan vi avrundar vår resa med ett litet stopp på den lilla halvön Portland. Längs vägen kan du koppla av och luta dig tillbaka medan det bekväma fartyget. 
Vår svensk-/norsk-språkiga reseledare lotsar dig tryggt genom alla upplevelser på den här storslagna kryssningen.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Kryssningar

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Nej

 • Valuta EUR

Dagsprogram
Dag 1 Flyg Stockholm - London och ombordstigning
Dag 2 Le Havre, Normandiet, Frankrike. Spännande historia i UNESCO-bevarade Le Havre
Dag 3 Zeebrugge, Belgien. Frivillig utflykt till medeltidsstaden Brugge
Dag 4 Amsterdam, Holland. Möjlighet till stadsrundtur med packhuskvarteret Grachten och vidare till fots runt Amsterdam
Dag 5 Till havs mot Skottland
Dag 6 Newhaven, Skottland. Möjlighet till stadsrundtur i Edinburgh med Edinburgh Castle och stadsrundtur
Dag 7 Invergordon, Skottland. Möjlighet till utflykt på det skotska höglandet med Loch Ness, Urquhart Castle
Dag 8 Till havs mot Greenock
Dag 9 Greenock, Skottland. Frivillig utflykt med reseledaren till Glasgow med tåg
Dag 10 Belfast, Nordirland. Heldagsutflykt till månlandskapet Giants Causeway och vacker irländsk natur
Dag 11 Liverpool, England. The Beatles och tid på egen hand
Dag 12 Dublin, Irland. Möjlighet till stadsrundtur i Dublins Dair City med universitetet Trinity College och domkyrkan St. Patricks Cathedral
Dag 13 Cork (Cobh), Irland. Besök i trevliga Cobh med frivillig utflykt in till Corks centrum tillsammans med reseledaren
Dag 14 Portland, England. Krigshistoria och vackra kustlandskap
Dag 15 Southhampton och hemresa från London

Norwegian Star

Norwegian Star är ett av rederiet Norwegian Cruise Lines fartyg, med plats till över 2350 passagerare

Kryssningsfartyget gjorde sin första färd 2001, och ombord finns det fina och rymliga hytter, poolområde, spa, gym, teater, restauranger, shopping och mycket mer.

Klicka på bilderna för att se dem i större format

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flyg Stockholm - London och ombordstigning Avgång kl. 17.00

Vi lyfter vi mot London och checkar in på vårt trevliga fartyg som kommer att vara vår fasta punkt under de kommande två veckorna.

Dag 2
Le Havre, Normandiet, Frankrike. Spännande historia i UNESCO-bevarade Le Havre Ankomst kl. 07.00, avgång kl. 19.00
Historiska Le Havre i Normandie

Idag kan du välja att tillbringa dagen på egen hand eller delta i en av fartygets många utflykter.

Den franska regionen Normandiet är mest känd för de allierade styrkornas landstigning år 1944. Operationen fick kodnamnet Operation Overlord. Klockan 21.15 den 5 juni 1944 meddelande BBC den franska motståndsrörelsen att en landstigning på Normandiets kust var nära förestående, och att de därför kunde inleda förstörelsen av områdets järnvägsspår. Vid midnatt började de allierade styrkornas flyg att skicka ner sina bomber över kusten, och klockan 01.30 den 6 juni hoppade de första allierade med fallskärm ner på den tyskockuperade normandiska kusten. D-Day hade börjat.

Le Havre ligger vid Seines mynning och är idag Frankrikes näststörsta hamn och leder till huvudstaden Paris.

Le Havre lyckades komma med på UNESCO:s världsarvslista år 2005 tack vare sin unika efterkrigsarkitektur, staden återuppbyggdes nämligen i modernistisk stil efter kriget.

Dag 3
Zeebrugge, Belgien. Frivillig utflykt till medeltidsstaden Brugge Ankomst kl. 09.00, avgång kl. 17.00
Från Brygges klocktorn

Vi lägger till i hamnstaden Zeebrugge vid Engelska kanalen. Idag är det perfekt att besöka en av Belgiens vackraste medeltidsstäder, närbelägna Brugge. Därför kommer reseledaren att genomföra en frivillig utflykt till den ytterst välbevarade staden som är en riktig pärla genomskuren av små kanaler. Denna lilla hamnstad blev snabbt en av de viktigaste utskeppningshamnarna för Hansaförbundet, vilket även bidrog till att göra staden till ett finansiellt centrum. Det hela har porträtterats av de berömda konstnärerna som Jan van Eyck, Hans Memling och Gerard David.

Staden är idag ett av Belgiens i särklass största dragplåster för besökare. Här kan man glömma både tid och rum när man strosar längs de trevliga kullerstensgatorna och kanske köper en bit äkta belgisk choklad på vägen. Förutom att njuta av de bildsköna gatorna och alla läckerheter, är det ett måste att besöka det trevliga torget och titta på de gotiskt inspirerade byggnaderna och njuta av den speciella atmosfären. Om du väljer att följa med reseledaren in till den trevliga staden tar detta cirka 30 minuter (räkna med cirka 4 euro per riktning).

Dag 4
Amsterdam, Holland. Möjlighet till stadsrundtur med packhuskvarteret Grachten och vidare till fots runt Amsterdam Ankomst kl. 08.00, avgång kl. 18.00
Amsterdams charmiga kanaler

Idag har du som en del av utflyktspaketet möjlighet att delta på en stämningsfull guidad stadsrundtur genom Amsterdams många gator och stråk. Du ser husbåtar och de karakteristiska smala packhusen som präglar stadskärnan när vi besöker Grachten-området.

Vid stadsrundturen promenerar vi runt i den färgsprakande kanalstaden, som under renässansen blev en av Europas viktigaste sjöfarts- och handelsstäder. Staden visar sig från sin bästa sida i det gamla arbetarkvarteret Jordaan. De små gatorna mellan de tre stora kanalerna är även kända under namnet ”de nio små gatorna” (De negen straatjes) och är hemvist åt ett antal spännande designers. De är i gott sällskap av specialbutiker, gallerier och de så kallade bruna kaféerna, som är gamla patinerade värdshus med gott holländskt och belgiskt öl.

Jordaan hittar vi även ett av Amsterdams största dragplåster i form av Anne Franks Hus. Huset ligger vid kanalen Prinsengracht nära kyrkan Westerkerk. Här, i huset där Anne Frank tecknade ner sin berömda dagbok, återges den skakande historien om den judiska flickan och hennes familj som i flera år gömde sig i ett hemligt rum i huset på Prinsengracht tills de avslöjades och skickades till koncentrationsläger.
Amsterdam är en spännande museistad och hemvist åt många av världshistoriens största konstnärer vilket innebär imponerande samlingar på museiväggarna. Gå gärna på upptäcktsfärd runt Museumplein (museikvarteret) där du hittar stadens mest prominenta konstmuseer. Rijksmuseum Amsterdam rymmer en stor samling holländska mästerverk: från religiös konst till guldåldermålningar och verk av bland annat Rembrandt. På Van Gogh-museet presenteras världens största Van Gogh-samling med över 200 målningar och 500 skisser av den stora mästaren.

Den moderna konsten har sitt hem på Stedelijk-museet medan ett antal andra utställningsbyggnader och museer var och en på sitt sätt medverkar till att kasta ljus över Hollands historia som flottnation och kolonialmakt. Det gäller bland annat Amsterdams spännande historiska museum som interaktivt berättar historien i byggnaden på Kalverstraat.

(Dagens utflykt är en del av ett särskilt utflyktspaket och ingår inte i resans pris. Läs mer under prisinformation).

Dag 5
Till havs mot Skottland
Poolen på Norweigan Star

Vi tillbringar en dag på havet där vi kan koppla av och bara njuta av det trevliga fartyget medan vi laddar upp för morgondagens besök på Skottlands vackra högland. Vi tillbringar hela dagen på havet och kan i lugn och ro njuta av vårt trevliga fartygshem. Det finns alla möjligheter att utnyttja de trevliga faciliteterna ombord och njuta av den avslappnade och exklusiva atmosfären. Inled eventuellt dagen med ett besök på gymmet. Eller vik förmiddagen åt att skämmas bort på spat följt av ett dopp i jacuzzin eller poolen.

Dag 6
Newhaven, Skottland. Möjlighet till stadsrundtur i Edinburgh med Edinburgh Castle och stadsrundtur Ankomst kl. 08.00, avgång kl. 18.00
Utsikt över Princes Street i Edinburgh

Vi kastar ankar i hamnstaden Newhaven som ligger bara några få kilometer från Skottlands näststörsta stad Edinburgh. Här är det som upplagt för att ta sig in till själva Edinburgh som är en ytterst charmig stad. Den gamla stadskärnan liknar inte någon annan eftersom man istället för de vanliga butikskedjorna har valt att satsa på små trevliga specialbutiker och intima restauranger och barer. Stadens största attraktion är utan tvekan Edinburgh Castle som de flesta känner till från årligt förekommande Military Tattoo, som anordnas just här. Det berömda skotska slottet har en komplex historia och man tror att den första bebyggelsen på platsen stammar från 1100-talet. Historikerna gissar att fästningen som uppfördes vid den tidpunkten mest påminde om trästrukturen som de flesta av oss minns från filmen Braveheart. Idag är borgen en imponerande byggnad i sten, och här finns bland annat de skotska kronjuvelerna. Resten av staden växte ut från fästningen och vulkanklippan den ligger på. De första husen i staden byggdes i det område som idag kallas för Lawnmarket, och längs huvudgatan High Street. Denna sträcka ner till palatset Royal Palace of Holyroodhouse kallas för The Royal Mile på grund av att de skotska och engelska regenterna färdades längs just den rutten mellan palatset och Edinburgh Castle.

Dagens utflyktserbjudande är en utflykt till Edinburgh med stadsrundtur, där vi bland annat se ska se Edinburgh Castle. Från vallarna kan man blicka ner över de elegant svängda terrasserna, de medeltida gränderna och smågatorna som vittnar om över tusen års historia. Vi ger oss ut på en stadsrundtur och besöker även Holyrood Palace och ska stiga ombord på den kungliga yachten Brittania innan vi återvänder till vårt fartyg. Längs vägen kan den som vill inta lunch på egen hand (ej inkluderat). 

(Dagens utflykt är en del av ett särskilt utflyktspaket och ingår inte i resans pris. Läs mer under prisinformation).
 

Dag 7
Invergordon, Skottland. Möjlighet till utflykt på det skotska höglandet med Loch Ness, Urquhart Castle Ankomst kl. 07.30, avgång kl. 17.00
Slottet Urquhart vid Loch Ness

Idag ska den som vill njuta av inseglingen genom den vackra fjorden Cromarty Firth vakna tidigt. Området är känt för sin vackra natur och det rika och varierande djurlivet. Här finns fåglar och ett stort antal havsdäggdjur som bland annat delfiner. Det finns endast delfiner på två platser i Storbritannien, och denna fjord är en av dem. Vikingarna kom hit till det skotska höglandet och än idag ser man spår av den nordiska kulturen. I höglandets västra del hittar vi skandinaviskt klingande namn som Shieldaig (sillvik) eller Diabaig (djupvik). Och så var det alla klaner. Hela det skotska klansystemet utvecklades av klansläkter som Mackay och Sinclair, Mackenzie och Fraser, Macdonald och många fler. Alla försökte de med näbbar och klor behålla sina territorier. Dessa galliskspråkiga klaner hade en stark och levande kultur som än idag är en viktig del av livet på höglandet. Trots att klanerna inte finns mer är det skotska höglandet fortfarande i en klass för sig. Hit kommer människor inte bara för att njuta av den orörda naturen utan även för att uppleva den unika blandningen av nutid och dåtid. 

Inverness ligger inte så långt från Invergordon och erbjuder massor av attraktioner. I staden är en av de största sevärdheterna kanske domkyrkan Saint Andrew’s Cathedral som ligger vid flodbredden mittemot slottet. Katedralen har ingen spira eftersom pengarna tog slut innan man hann bygga den. Framsidan är en kopia av Vor Frue-kyrkan i Köpenhamn, bland annat skapad av bildhuggaren Bertel Thorvaldsen. 

Det skotska höglandet anses vara det vackraste i hela Europa, och därför är det bara naturligt att vi ska ge oss ut i landskapet under dagens planerade utflykt. Turen går till världens kanske mest berömda sjö Loch Ness, där mysteriet med odjuret Nessie har förblivit olöst i över 100 år. På dagens utflykt ska vi se om vi får syn på Nessie. Vid Loch Ness besöker vi slottet Urquhart Castle. Trots att detta är en borgruin utgör den än idag en imponerande syn, och det går utan tvekan att känna forna tiders storhet. Detta är en av Skottlands största borgar, och härifrån har man en vacker utsikt över Loch Ness. Efter det ger vi oss ut på en trevlig båtresa på sjön.

(Dagens utflykt är en del av ett särskilt utflyktspaket och ingår inte i resans pris. Läs mer under prisinformation).

Dag 8
Till havs mot Greenock

Dagen tillbringar vi till havs och umgås på vårt flytande hem. Norweigan Star erbjuder allt från spa och gym till nattklubb. Testa en av fartygets 11 barer och lounger, eller njut av havsutsikten från däck och ladda batterierna inför morgondagens upplevelser i Skottland.


 

Dag 9
Greenock, Skottland. Frivillig utflykt med reseledaren till Glasgow med tåg Ankomst kl. 08.00, avgång kl. 22.00
I livliga Glasgow

Vi anländer till hamnområdet Greenock. En stad som bör upplevas till fots, kanske med en avstickare till de angränsande kullarna. Här kan man njuta av utsikten över bergen ”The Clyde” som ringar in denna del av landet. Stadens hamnpromenad The Esplanade ger möjlighet till en trevlig promenad längs vattnet med utsikt över Helensburgh, Kilcreggan och skotska höglandet.

Albatros reseledare brukar anordna en frivillig utflykt till Glasgow med lokaltåg. Vi brukar gå från kajen till tågstationen. Vi går en kilometer till stationen och tar sedan offentligt färdmedel (räkna med cirka 8-9 pund i transportkostnader per riktning). Härifrån styr vi kosan till Glasgow och kör längs vägen (25-45 minuter) genom en del av skotska höglandet. Det är en av landets mest grönskande område och det mest folkrika. Av Skottlands cirka 5,2 miljoner invånare bor 75 % i området i och runt Edinburgh och Glasgow.

Skottlands historia och kultur är en mosaik av invandring från Irland, indoeuropeiska stammar och Skandinaven, kryddat med både inbördeskrig och strider mot påträngande romare, normander och engelsmän.
Skottland kan delas in i tre geografiska områden med det centrala låglandet i mitten, där Skottland är som smalast. Nedanför detta bälte hittar vi det södra höglandet som präglas av runda och gräsbevuxna berg, perfekta för fårvallning. Detta bryts av med karga, bergrika och vilda högland norr om låglandet, hemvist åt de mytomspunna högländarna som bland annat kastade sig ut i moderniseringen av golfspelet och kämpade för sin frihet mot engelsmännen.

Skottland har aldrig definitivt förenats med England. De medeltida krigen sitter kvar i folks medvetande och de skotska upprorshjältarna William Wallace och Robert Bruce hyllas än idag, och givetvis har ingen glömt bort Drottning Elisabeth Is svekfulla mord på Marie Stuart. Skottarna själva har aldrig riktigt accepterat personalunionen med England från och med 1603 och det gemensamma kungadömet från 1707, även om de har haft ett utbrett självstyre med egen administration, kyrka, skola och rättsväsen. Det var inte förrän det skotska parlamentets upprättelse år 1999 som befolkningen kände sig frigjord från det brittiska oket. Väl framme i centrala Glasgow hinner reseledaren ta med gruppen på en liten informell vandring runt Skottlands kulturstad, som år 1990 fick äran att bli Europas kulturhuvudstad, innan vi återvänder till Greenock och vårt fartyg.
 

Dag 10
Belfast, Nordirland. Heldagsutflykt till månlandskapet Giants Causeway och vacker irländsk natur Ankomst kl. 07.00, avgång kl. 18.00
Det mystiska månlandskapet Giants Causeway

Idag kommer vi fram till Belfast som är Nordirlands huvudstad, och här hittar vi en underbar kombination av kulturhistoria och fantastisk natur. Den fleråriga och öppna konflikten ”The Troubles” har haft ett stort inflytande på framför allt Belfast, som på 70- 80-talen ansågs vara en av världens farligaste städer. Efter att konflikten mellan protestanter och katoliker tog slut har man sett en fantastisk utveckling i staden, med restauration av hela stadskärnan med vacker arkitektur i både historisk och modern form.

Hamnen huserade tidigare de största skeppsvarven i Storbritannien, och det var bland annat här som Titanic byggdes. Industrialiseringen gjorde staden till den rikaste på Nordirland, vilket de vackra kyrkorna, stora bankerna och andra offentliga byggnader vittnar om.

Inte långt från Belfast kan man hitta det mystiska månlandskapet Giants Causeway. I hjärtat av en av Europas mest underbara kuststräckor hittar man unika klippformationer.  Giants Causeway är ett resultat av ett vulkanutbrott för många miljoner år sedan, som har bildat tusentals basaltpelare. At gå på Giants Causeway är som att resa tillbaka i tiden och därför innehåller dagens Albatrosutflykt ett besök till det här fantastiska fenomenet.

(Dagens utflykt är en del av ett särskilt utflyktspaket och ingår inte i resans pris. Läs mer under prisinformation).

 

Dag 11
Liverpool, England. The Beatles och tid på egen hand Ankomst kl. 07.00, avgång kl. 18.00
1 Pint = 0,568261 liter

Vi kommer idag fram till Liverpool, till den berömda UNESCO-bevarade hamnfronten vid floden Mersey. 

Staden är förmodligen mest känd för fyra unga herrars stora musikinsatser. Staden Liverpool stoltserar med att vara staden som fostrade The Beatles. Gruppen som har bidragit till att skapa den musik som kännetecknade slutet av 1900-talet.

Få är de som inte känner till hitlåtar som Hey Jude, I want to hold your hand och She loves you. Vi besöker det prisbelönta museet The Beatles Story där vi får följa kvartetten från deras ödmjuka barndom i Liverpool till en rockstjärnestatus med världen vid sina fötter. 

Vi tillbringar dagen på egen hand. Om möjlighet ges anordnar reseledaren en frivillig rundvandring i staden.

Dag 12
Dublin, Irland. Möjlighet till stadsrundtur i Dublins Dair City med universitetet Trinity College och domkyrkan St. Patricks Cathedral Ankomst kl. 07.00, avgång kl. 19.00
Det är inte svårt att hitta en mysig bar i Dublin
Med det gäliska uttrycket Cead Mile Failte, som betyder ungefär ”hundra tusen gånger välkommen”, välkomnas vi till Dublin. Staden grundades år 841 e.Kr. av norska och danska vikingar. Under medeltiden övertog normannerna staden och byggde Dublin Castle som symbol på engelsmännens herradöme över Irland. Det var inte förrän påskupproret 1916 som Irland blev en självständig republik.

Dublin delas upp i två stadsdelar av floden Liffey, som löper tvärs igenom staden från öst till väst. Under många århundraden har floden dessutom delat upp Dublin i den förnäma och den lite mindre fina delen av staden. Norra Dublin byggdes under 1700-talet och trots området rykte som mindre välbärgat än södra Dublin, präglas det än i dag av 1700-talets eleganta, neoklassicistiska arkitektur. Norddublins centrala gatan är det
imponerande shoppingstråket O’Connell Street, som kantas av statyer, monument och fina gamla hus. Förutom denna mäktiga boulevard ser vi det historiska General Post Office, varifrån republiken Irland proklamerades 1916. Dagens Albatrosutflykt är en stadsrundtur i Dublin. Vi besöker universitetet Trinity College och domkyrkan St Patrick’s Cathedral, som är Irlands största kyrka. Vi ser staden både från vår buss och till fots.
 
Eftermiddagen är öronmärkt till äventyr på egen han i den mysiga staden. Varför inte ta en kopp kaffe på den klassiska cafékedjan Bewley’s, shoppa på Grafton Street, eller njuta av en Guiness på Irlands äldsta pub, The Brazen Head?
 
(Dagens utflykt är inte inkluderad i resans pris. Särskilt utflyktspaket kan köpas till - se under priser).
Dag 13
Cork (Cobh), Irland. Besök i trevliga Cobh med frivillig utflykt in till Corks centrum tillsammans med reseledaren Ankomst kl. 08.00, avgång kl. 16.00
Cobh är en mysig stad byggd på en sluttning

Cobh ligger på en av de tre öarna i hamnen som tillhör staden Cork. Cobh exploderade i tillväxt under sent 1700-tal då Cork användes som huvudhamn för de brittiska militärfartygen. Idag är Cobh en trevlig stad som är byggd på en sluttning. På toppen ligger St. Coleman’s Catedral som dominerar horisonten med sin vackra nygotiska spira med hela 47 klockor.

För tusentals irländska emigranter var Cork däremot platsen där de tog ett sista farväl av sitt land. Denna dramatiska historia kan du lära dig mer om vid ett besök på Cobh Heritage Centre. Centrat ligger i en gammal viktoriansk stationsbyggnad från den tiden då Cobh var känt som Queenstown, ett namn staden antog för att fira Drottning Victorias besök år 1849. Stadens dramatiska maritima historia omfattas av emigranter på flykt från hungersnöd till USA och Kanada samt Titanics och Lusitanias tragiska öden.

Centrat ligger nära platsen där fartyget lägger till, och reseledaren tar gärna med alla som vill dit (inträde på egen bekostnad). Museet är väl värt ett besök. Därefter går reseledaren till Cobhs katedral St. Colmans där man frestas av att ta bilder av fartyget från utsiktsplatsen, om man inte har fullt upp med att ta bilder på själva katedralen det vill säga. Cobh är en trevlig liten stad som man gärna tillbringar några timmar i.

Om vädret och stämningen tillåter tar vi tåget till Cork centrum, (ta med cirka 10 euro till transport t/r) från Cobh station. Här stiger vi av på Kents station och promenerar runt. Det tar cirka 10 minuter att gå från stationen och in till centrum.

Dag 14
Portland, England. Krigshistoria och vackra kustlandskap Ankomst kl. 11.30, avgång kl. 20.30

Portland är en liten halvö i södra England och rymmer en av världens största hamnar skapade av människan. Hamnen stod färdig år 1872, och byggdes för att skydda Englands södra kust. Den fick en viktig roll både under första och andra världskriget. Idag reser folk till Portland för att njuta av den vackra naturen och den knappt 30 kilometer långa stranden. 

Det går inte att lämna hamnen till fots men det går gratis shuttlebussar som tar dig till Castlewotn, Portlands södra del som ligger strax utanför hamnen. Här kan man se D-Day-museet och Portland Castle ligger mittemot. Härifrån kan du ge dig ut till Portlands fyr där du kan blicka ut över det vackra kustlandskapet så långt ögat når. 

Om du hellre vill bege dig norr om hamnen där du kan ta en gratis shuttlebuss till Waymouth, som ligger på fastlandet och är en färgsprakande och trevlig liten stad som definitivt är väl värd ett besök. Härifrån kan den som vill fortsätta ut i den fantastiska naturen längs UNESCO-bevarade Jurrasic Coast, ett kustlandskap som sträcker sig från Dorset till östra Devon. 

Reseledaren är naturligtvis behjälplig med förslag på aktiviteter för dagen.

Dag 15
Southhampton och hemresa från London Ankomst kl. 05.00
Titanic avgick från Southampton 1912

Southampton är i sig en bit maritim historia. Från stadens skeppsvarv seglade hundratals krigsfartyg på okända farvatten för kung och fosterland från hundraåriga kriget och hela vägen fram till andra världskriget. Det var härifrån de första pilgrimerna år 1620 seglade ut med fartyget Mayflower mot kolonin i Nya världen, och det var även härifrån Southampton som det olycksaliga Titanic stävade ut år 1912.

Efter frukost på fartyget är det dags för oss att lämna vårt trevliga flytande hem. Vi hämtas vid fartyget och kör till London där flyget hem igen väntar.

Utflyktspaket

För Albatros Gäster erbjuder vi ett utflyktspaket som anordnas av vår svenska reseledare. Paketet ska beställas hemifrån senast 45 dagar före avresa

Inkluderat i utflyktspaketet

 • Amsterdam. Halvdagsutflykt med packhuskvarteret Grachten och vidare till fots runt Amsterdam
 • Invergordon. Heldagsutflykt på det skotska höglandet med Loch Ness inklusive båttur och inträde till Urquhart Castle 
 • Edinburgh. Heldagsutflykt med stadsrundtur i Edinburgh inklusive inträde till Edinburgh Castle, Holyrood Palace och den kungliga yachten Brittania
 • Belfast. Heldagsutflykt till månlandskapet Giants Causeway, vacker irländsk natur och Dunluce Castle
 • Dublin. Halvdagsutflykt med stadsrundtur i Dublin med reseledaren inklusive inträde till Trinity College, St. Patricks-katedralen och Dublin Castle

Pris: 3 498 kronor per person

Slottet Urquhart vid Loch Ness

Prisinformation

Tillägg för enkelhytt

Tillägg för insides enkelhytt kat. IB: 21 498,- kr

Tillägg för uppgradering av hytt

Dubbelhytt

 • Tillägg för utsides dubbelhytt med fönster kat. OB: 8 298,- kr per person
 • Tillägg för utsides dubbelhytt med balkong kat. BB: 17 898,- kr per person
 •  

Enkelhytt

 • Tillägg för utsides enkelhytt med fönster kat. OB: 38 498,- kr
 • Tillägg för enkelhytt med balkong kat. BB: 57 498,- kr
Priset inkluderar
 • Svensk/norsk reseledare
 • Flyg Stockholm – London t/r
 • Transport enligt program
 • Informationsmöten och föredrag med reseledaren under kryssningen.
 • 15 nätters kryssning med Norwegian Star i delad insides dubbelhytt
 • Helpension på kryssningsfartyget
 • Premium All Inclusive-dryckespaket på kryssningsfartyget (se beskrivning)
 • Kaffe, te och isvatten ombord (speciellt utvalt Lavazza-kaffe till måltiderna)
 • Wi-Fi ombord (250 minuter per hytt)
 • Hamnskatter och avgifter (cirka 1 800 kronor per person)
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsskydd, 6 % av resans pris 
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring 
 • Utflyktspaket 3 498 kronor per person
 • Eventuella extra utflykter och arrangemang 
 • Tillägg för enkelhytt, extern hytt med fönster och balkonghytt 
 • Tillägg för enkelrum 
 • Övriga drycker 
 • Dricks på fartyget
 • Dricks till lokalguider och chaufförer (räkna med sammanlagt cirka 4 EUR) Gäster med utflyktspaket bör räkna med sammanlagt 12 EUR).
 • Personliga förnödenheter 
 • Expeditionsavgift 130 kr. per faktura (bortfaller vid onlinebokning)
 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”
NCL – Premium All Inclusive-dryckespaket
 • Dryckesvaror (brett urval av alkohol, fatöl, flasköl, vin på glas, cocktails, juice och läsk)**
 • Specialkaffe från Lavazza i samband med måltider (utvalda typer)
 • Vattenflaska varje dag (1 per person, per dag, levereras till hytten)

**För gäster under 21 år består dryckespaketet av juice, läsk och vatten.

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Hur är hytterna?

Det finns flera olika hyttkategorier med allt från trevliga, rymliga interna hytter till pampiga sviter med egen balkong. Gemensamt för alla är att de har egen dusch och toalett och god förvarings- och sittplats, enkelsäng eller dubbelsäng.  Dessutom är samtliga hytter utrustade med kylskåp och hårtork. Om du vill boka en svit ombeds du att kontakta Albatros Travel.

Insides hytt 
Hyttkategori IB, Däck 4. Insides hytt med två enkelsängar eller en dubbelsäng.

Utsides hytt 
Hyttkategori OB, Däck 5. Utsides hytt med fönster och två enkelsängar eller en dubbelsäng.

Balkonghytt 
Hyttkategori BB, Däck 8. Extern hytt med privat balkong Hytterna har ett stort panoramafönster och två enkelsängar eller dubbelsäng.

Brexit

Storbritannien gick 1 februari 2020 ur EU, och det så kallade Brexit har nu skett. Inresereglerna för EU-medborgare och norrmän ändras inte i 2020, och således är det inget som påverkar våra resenärer fram till 31/12 2020. Man reser fortfarande in i landet med vanligt pass och utan visum. Om det ändras 2021, uppdaterar vi naturligtvis hemsidan och informerar de kunder som bokat en resa med oss.

Utflykter – halvdag och heldag

Vanligtvis anordnas både halv - och heldagsutflykter. Det innebär inte nödvändigtvis att utflykterna varar exakt en halv eller en hel dag. En halvdagsutflykt görs vanligtvis antingen på förmiddagen eller eftermiddagen, och brukar inte inkludera en måltid. Man är alltså tillbaka igen lagom till lunch eller middag. Utflykterna varar vanligtvis 2-4 timmar. En heldagsutflykt varar cirka 5-9 timmar och sträcker sig över en huvudmåltid, som inte alltid är inkluderad i priset. Det här anges i utflyktsbeskrivningen.

Tidsangivelser i kryssningarnas dagsprogram

Tidsangivelserna i reseprogrammet och de hamnankomster som nämns är med förbehåll för ändringar från rederiet. Vi upplever vanligtvis väldigt få ändringar vid hamninsegling, men enskilda tidsändringar förekommer på nästan alla resor, eftersom vi är i vindens och vädrets händer. Vi väljer ändå att inkludera tiderna i programmet så att vi får en god bild av hur mycket tid man ska räkna med i hamn/land på resstoppet. Det ingår givetvis i kryssningsupplevelsen!

Bagage

Ta gärna med en mindre ryggsäck eller väska för dagsutflykter och resdagar, eftersom du oftast inte har tillgång till ditt bagage förrän på kvällen igen. Du behöver inte ta med handduk. Om du vill låsa din resväska behöver du ett så kallat TSA-lås. Bagaget kontrolleras av Transportation Security Administration. Om du har låst din resväska med ett annat lås förbehåller de sig rätten att bryta upp låset. Detta väller även inbyggda lås på resväskan. TSA-lås kan köpas i de flesta väskbutiker och finns både som hänglås och koffertrem.

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 15 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 6.3.1., samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Före avresan

Pass

Passet ska vara giltigt minst sex månader efter hemresedatum. Barn, oavsett ålder, ska ha ett eget pass. Det räcker inte att stå med i föräldrarnas pass. Skicka in en kopia av ditt pass till Albatros Travel senast 14 dagar efter din bokning. Tänk för övrigt på att namnet på flygbiljetten måste överensstämma med namnet som står i ditt pass. Om namnen inte överensstämmer kan följden bli att du nekas inresa och måste flyga hem för egen räkning.

Handen på hjärtat

Norwegian Cruise Line

Norwegian Cruise Line ligger i den billigare prisnivån av kryssningsrederierna på den svenska marknaden. Det är ett 3-stjärnigt rederi där komfort och service kan jämföras med ett hotell i samma kategori. Om du har rest med bland annat Celebrity Cruises tidigare kan du inte förvänta dig samma servicenivå och gastronomiska upplevelser på Norwegian Cruise Line, eftersom pris och kvalitet går hand i hand. Med det sagt är upplevelsen ombord för de flesta fortfarande på en nivå som ligger en bra bit över det som vardagen hemma bjuder på.

Free at Sea

NCL har lanserat ett nytt koncept som de kallar för ”Free at Sea”. Det innebär att du kan köpa till en del förmåner på kryssningen. Det här har vi valt till som en förmån för våra gäster, men eftersom vi reser i grupp måste vi välja på förhand för alla gäster. För övrigt fortsätter vi som förut, med Wi-Fi och dryckespaket. Du kan läsa mer om vad det innehåller under punkten ”priset inkluderar”.

WiFi

Med NCLs Free at Sea-koncept har du 250 minuters Wi-Fi per hytt. Fartyget har en tillgång till Wi-Fi (trådlöst internet). Nätverket är vanligtvis som bäst vid fartygsreceptionen och delvis på andra gemensamma ytor, det vill säga mindre effektivt i hytterna. Tänk på att vissa avvikelser av längre eller kortare karaktär kan inträffa under resans gång.

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Liknande resor

GBCOC03ASE