Victoriafallen, Zimbabwes Big Five och Rovos Rail

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Med världens lyxigaste tåg genom Zimbabwe och Sydafrika - i kombination med Victoriafallen och Big Five-safari i Hwange nationalpark

Ett safariäventyr av sällan skådat slag: Vi inleder vår resa med tre dagar på legendariska Victoria Falls Hotel och vandrar runt det brusande vattenfallet. Sedan ger vi oss ut på safariäventyr i Hwange nationalpark. På stämningsfulla Bomani Lodge väntar en äkta bushupplevelse och en mängd spännande safarier på spaning efter de berömda Big Five: elefant, noshörning, buffel, lejon och leopard.

Nu väntar 3 dagar på Rovos Rail, som med klassisk elegans tar oss med på en resa tillbaka i tiden. Gör en historisk djupdykning i Sydafrikas spännande förflutna, men framförallt - njut av förstklassig mat och underbara viner med det böljande landskapet som ständig följeslagare på vår femstjärniga färd.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Safari, Tågresor

 • Reseledare Svensk

 • Visum Ja

 • Vaccination Ja

 • Valuta US dollar och rand

Dagsprogram
Dag 1 Avresa från Stockholm
Dag 2 Ankomst till Victoriafallen, Zimbabwe. Utflykt till vattenfallen och välkomstmiddag
Dag 3 Victoriafallen. Vandring till vattenfallen och solnedgångskryssning på Zambezifloden
Dag 4 Victoriafallen. Upplevelser på egen hand
Dag 5 Victoriafallen – Hwange nationalpark
Dag 6–7 Safari i Hwangwe nationalpark. Zimbabwe
Dag 8 Hwange nationalpark – Victoriafallen. Ombordstigning på Rovos Rail
Dag 9 Rovos Rail. Safari i Hwange nationalpark
Dag 10 Rovos Rail. Zimbabwe - Sydafrika. Marico Valley och Magaliesberg
Dag 11 Ankomst till Pretoria, Sydafrika. Stadsrundtur och vidare till Zebra Country Lodge
Dag 12 Vidare mot Johannesburg. Hemresa
Dag 13 Hemkomst

Hotell

Victoria Falls Hotel

Det legendariska, 5-stjärniga Victoria Falls Hotel i Zimbabwe är ett av Afrikas mest berömda – inte minst på grund av sitt vackra läge och sin karaktäristiska atmosfär. Hotellet, som är från 1904 bjuder på engelsk kolonialstil och är omgärdat av vacker natur med det UNESCO-skyddade Victoria-fallen som granne. Hotellet har dessutom en pool, tennisbanor, ett bibliotek och en liten kyrka. Det finns tillgång till trådlöst internet på hela hotellet och samtliga rum är utrustade med luftkonditionering, kassaskåp och digital satellit-tv. Badrummen har både badkar, dusch och hårtork och det finns tillgång till 24 timmars roomservice samt tvättservice.

Om man väljer att äta middag i The Livingstone Room byter man om till finare kläder. För herrarnas del innebär detta finbyxor, långärmad skjorta och hela finskor (inga jeans, safarikläder, shorts, sandaler eller gymnastikskor). För damerna gäller att låta den egna goda smaken råda!

Läs mer om hotellet på www.victoriafallshotel.co

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Avresa från Stockholm

Vi flyger från Stockholm på eftermiddagen och kommer fram till Victoriafallen i Zimbabwe nästa dag.

Dag 2
Ankomst till Victoriafallen, Zimbabwe. Utflykt till vattenfallen och välkomstmiddag
Victoriafallen - ett av världens vackraste vattenfall

Vid ankomsten till Victoriafallen kör vi direkt till Victoria Falls Hotel, där vi tillbringar de kommande nätterna. Hotellet är ett av Afrikas mest berömda, inte minst tack vare det vackra läget och den karismatiska atmosfären. Hotellet sjuder av engelsk kolonialstil och är omgärdat av en fantastiskt vacker natur.

På kvällen serveras en gemensam välkomstmiddag.

Dag 3
Victoriafallen. Vandring till vattenfallen och solnedgångskryssning på Zambezifloden
Ta gärna med ett paraply när du besöker Victoriafallen

Efter frukost ger vi oss ut på en härlig vandring vid vattenfallen. Vi vandrar genom trädgården på hotellets baksida och fortsätter längs stigarna runt vattenfallen. Det finns en uppsjö av vackra vattenfall i världen, men Victoriafallen kvalar förmodligen in som ett av de vackraste. Vattenfallen är cirka dubbelt så höga och en och en halv gång så breda som Niagarafallen mellan USA och Kanada. Områdets skönhet och meditativa lugn är en oslagbar duo.

De enda ljud som hörs är naturens egna och den frodiga regnskogen bildar en perfekt inramning. Vår reseledare berättar om platsens historik medan vi utforskar fågel- och viltlivet runt vattenfallet.

Vattnet slår ofta upp i enorma kaskader runt vattenfallet, och det är en bra idé att ta med ett paraply eller en regnjacka.

Sent på eftermiddagen ger vi oss ut med en så kallad sundowner-cruise på Zambezifloden ovanför vattenfallet. Vi avnjuter en svalkande drink på däck medan vi håller utkik efter flodhästar och krokodiler i vattnet, på säkert och tryggt avstånd från vårt fartyg.

Dag 4
Victoriafallen. Upplevelser på egen hand

Den här dagen tillbringar var och en som den själv vill – och det finns mycket att uppleva! Följ med på safari eller upplev Victoriafallen i fågelperspektiv under en flygtur över området. Riverrafting på Zambezifloden är också en rolig upplevelse som ger dig tillfälle att se området från ett nytt perspektiv.

Dag 5
Victoriafallen – Hwange nationalpark
Solnedgång över vackra Hwange
Efter frukost tar vi farväl av Victoriafallen och beger oss söderut till Hwange nationalpark.  Efter ungefär 2 timmar kommer vi fram till tågstationen i Dete och avrundar vår resa till campen med Elephant Express Rail Car, en imponerande upplevelse i sin egen rätt. Lunch serveras under resans gång.
 
Vi ska bo på Bomani Tented Camp som ligger i ett privatreservat på 2000 hektar, endast 15 minuter från om Hwange nationalpark. Campen består av huvudlodgen som omfattar en restaurang med bar- och loungeområde. Campen är byggd på en upphöjd plattform och erbjuder därför en fantastisk utsikt över omgivningar.  (Vänligen observera att wifi är begränsat på de allmänna ytorna.)
 
Campen har 11 tält och en bungalow med halmtak:
- 5 Saddlebill-tält och Sable Suite (familjeenheter) ligger på trädäck 1 meter över marken med utsikt över Ngamoslätten.
- 4 Spurwing Suites och en bungalow med halmtak ligger på marknivå, med utsikt över lodgens vattenhål. 
- Alla tält är bekvämt inredda och designade så att de stänger ute alla djur – stora som små.  
- Alla tält har egna badrum, varmvatten och ström som drivs av diesel/solenergi.
Dag 6–7
Safari i Hwangwe nationalpark. Zimbabwe
Med lite tur får vi syn på den skygga geparden

Vi ger oss ut på morgon- och eftermiddagssafarier i härliga Hwange. Dessutom finns det möjlighet att följa med på bush walk och besöka den lokala byn.

Rutten från Hwange nationalpark till Pretoria i Sydafrika kan skifta mellan Botswana och södra Zimbabwe, och norra Sydafrika. Resans program ändrar sig inte, eftersom det inte är utflykter under den delen av programmet. 

Dag 8
Hwange nationalpark – Victoriafallen. Ombordstigning på Rovos Rail
Dags att gå ombord på Rovos Rail

På eftermiddagen återvänder vi till Victoria Falls Hotel. Här kan vi koppla av några timmar innan vi ger oss ut på en av världens mest exklusiva tågresor. 50 meter från hotellingången rullas röda mattan ut till tåget ”The Pride of Africa”. Vi avnjuter ett glas svalkande champagne i den lyxiga förstaklassmiljön medan personalen ser till att vårt bagage kommer säkert ombord.

Att stiga ombord på Rovos Rail är som att träda in i en annan tidsepok. Tåget är inrett i viktoriansk stil med träpaneler, vackra mattor på golven och antika möbler. För att vi riktigt ska komma i stämning finns det inte några tv- eller radioapparater ombord, och mobiltelefoner och bärbara datorer är begränsade till tågets privata sviter och Club-loungen. Ombord hittar du bland annat en liten souvenirbutik och restaurangvagn. Här serveras finare sydafrikanska viner och gourmetmåltider tillagade av färska lokala råvaror.

Efter avgång rör vi oss i sydostlig riktning med kurs på Zimbabwes största nationalpark, Hwangwe nationalpark. Middagen intas i en av tågets restaurangvagnar. Vi drar oss tillbaka till våra sviter där vi har sköna sängar, dusch och toalett.
 

Dag 9
Rovos Rail. Safari i Hwange nationalpark
Lejonet är ett av de berömda 'Big Five'

Dagen börjar tidigt och frukosten serveras redan klockan fem på morgonen. Klockan sex ska vi nämligen lämna tåget för att ge oss ut på safari i Hwangwe nationalpark. Väl tillbaka på tåget väntar en god brunch och resten av dagen åker vi genom nationalparken. Vi rekommenderar fönsterplats - djuren passerar precis utanför.

Dag 10
Rovos Rail. Zimbabwe - Sydafrika. Marico Valley och Magaliesberg
Koppla av och njut av femstjärniga Rovos Rail

Vid lunchtid korsar vi Stenbockens vändkrets och fortsätter mot staden Bela Bela, som tack vare sina varma källor tidigare gick under namnet Warmbaths. Under eftermiddagen kommer vi fram till staden Pyramid där vi ska övernatta.

 

Dag 11
Ankomst till Pretoria, Sydafrika. Stadsrundtur och vidare till Zebra Country Lodge
Svart med vita ränder - eller vit med svarta ränder?

Efter vår tågfrukost anländer vi till Sydafrikas huvudstad Pretoria. Här ger vi oss ut på en liten stadsrundtur i den hektiska storstaden. Vi stannar bland annat och tittar på vackra Union Building, Sydafrikas regeringsbyggnad. Den halvmåneformade byggnaden ligger längst upp på en kulle, varifrån vi har en storslagen utsikt över staden. Den 285 meter långa byggnaden stod färdig 1913 och de två flyglarna skulle symbolisera landets två befolkningsgrupper, engelsmännen och boerna. Den svarta delen av befolkningen fick inte vara med.
Efteråt kör vi de ca 30 km norrut mot Zebra Country Lodge. Beroende av vilken tid vi kommer fram har du tid att koppla av vid poolen, gå i spaet eller ta en promenad i det 400 hektar stora reservatet där giraffer, zebror och annat ofarligt vilt strövar fritt.

På kvällen ses vi till en avskedsmiddag.

Dag 12
Vidare mot Johannesburg. Hemresa

Idag lämnar vi Zebra Country Lodge beger oss till Johannesburg, varifrån vi reser hem. Joburg, som Sydafrikas största stad kallas i folkmun, har över sex miljoner invånare. Den påminner om en afrikansk storstad med en kärna av skyskrapor i ett modernt affärskvarter, som efter hand övergår till små, låga förorter. Joburg är centrum för världens diamant- och guldhandel.

Under förmiddagen åker vi till flygplatsen i Johannesburg där vårt flyg väntar på oss. Den som vill uppleva ännu mer kan boka en av våra reseförlängningar. Mer information om detta hittar du längst ner i programmet.
 

Dag 13
Hemkomst

Rovos Rail

Att gå ombord på Rovos Rail är som att stiga in i en tidsmaskin till 1800-talet. I stationshusets väntsal välkomnas vi med ett glas champagne, en livréklädd betjänt öppnar dörren, i bakgrunden hörs tonerna från en stråkkvartett. Att resa med Pride of Africa är att färdas med god stil i sakta mak – tåget kör aldrig fortare än 60 kilometer i timmen.

Samtliga vagnar är gamla tågvagnar som har restaurerats på så vis att det ursprungliga utseendet bevarats medan komfort och säkerhet lever upp till dagens höga standard. Ordet kupé räcker inte längre till – på tåget finns nämligen bara dubbelsviter i gammal engelsk-edwardiansk stil med blankpolerade träpaneler, dubbelsängar och – förstås privat badrum.

Ombord på tåget finns också en specialbyggd utsiktsvagn med panoramalounge där man har fri utsikt över det afrikanska landskapet. Dessutom finns två trevliga salongsvagnar – en för rökare och en för icke-rökare. Servicen ombord är förstklassig och du kommer känna dig väl omhändertagen oavsett var ombord du befinner dig!

Under dagarna gäller prydlig men avslappnad klädsel. Under kvällarna gäller mer formell klädsel på Pride of Africa: kavaj och slips för männen och en fin kjol eller klänning för kvinnorna. Denna klädkod bör respekteras.

Helpension är inkluderad under hela tågresan och gäller även för drycker i tågets gourmetrestaurang. De båda restaurangvagnarna är över 70 år gamla och har blivit varsamt restaurerade för att behålla den fina klassiska stilen intakt. Här serveras à la carte-frukost samt 3-rätters luncher och middagar med tillhörande, förstklassiga sydafrikanska viner.

Läs mer om Rovos Rail här www.rovos.com

Royal suiter

Royal-suiterna är på totalt 16 m2 och fyller en halv vagn. De har egen lounge och badrum med viktorianskt badkar och separat dusch. De rymliga och eleganta sviterna ger dig möjligheten att vara helt privat och du får en bekväm resa med största möjliga lyx och standard. Sviterna är utrustade med ett skrivbord och personligt säkerhets-/kassaskåp. Det finns också en välfylld minibar med drycker efter egna önskemål. Därutöver är det room-service dygnet runt.

Deluxe suiter

Deluxe-suiterna (11 m2) är också beräknade för två resenärer, antingen med dubbel- eller tvåbäddsrum. Där finns en lounge och badrum med dusch. De rymliga sviterna ger er möjligheten att vara helt privat och ni får en bekväm resa med mycket hög standard. Sviterna är utrustade med ett skrivbord och personligt säkerhets-/kassaskåp. Det finns också en välfylld minibar med drycker efter egna önskemål. Därutöver är det room-service dygnet runt.

Pullman eller Pullman Gold-suiter

Pullman eller Pullman Gold-suiter är cirka 7 m2. De är utrustade antingen med en bekväm soffa som förvandlas till en dubbel-eller twingsäng på kvällen, eller en fast dubbel- eller twin-säng som kan användas som soffa under dagen med kuddar i ryggen. Vi kan inte garantera Pullman eller Pullman Gold, det beror på vilket tågsätt vi kör med. Sviterna har eget badrum med dusch. De rymliga sviterna ger dig möjligheten att vara privat och du får en bekväm resa med hög standard. Sviterna är utrustade med ett skrivbord och personligt säkerhets-/kassaskåp. Det finns inte minibar. Room-service är tillgängligt dygnet runt.

Prisinformation

Tillägg för enkelrum/-kupé

Tillägg för enkelrum, Pullman-suite: 17 998 kr.
Tillägg för enkelrum, Deluxe-suite: 22 998 kr

Tillägget täcker enkelrum/-kupé på hela resan.

Uppgradera din suite på Rovos Rail

Tillägg för Deluxe-suite: 9 998 kr per person.
Tillägg för Royal-suite: Upplyses på förfrågan

Priset inkluderar

• Skandinavisk reseledare
• Flyg Stockholm – Johannesburg ochVictoria Falls– Stockholm* med mellanlandning
• Safarier och utflykter enligt program
• 3 övernattningar i delad dubbelkupé, Pullman-suite på Rovos Rail ”Pride of Africa” med helpension och samtliga drycker ombord
• 3 övernattningar i delat dubbelrum på Victoria Falls Hotel
• 1 övernattning i delat dubbelrum på Zebra Country Lodge
• 3 övernattningar i delat dubbelrum på Bomani Tented Camp Safari Lodge, läsk, öl, vin och lokal alkohol
• Frukost alla dagar
• Lunch dag 5-10
• Middag dag 2 och 5-11
• Skatter och avgifter
 

Priset inkluderar inte

• Avbeställningsförsäkring 6% af resans pris
• Gouda reseförsäkring/ komplement till hemförsäkring
• Tillägg för enkelrum
• Dricks till lokalguider och chaufförer (ca 110 USD)
• Drycker när man inte är ombord på tåget
• Diverse visa (visum till Zimbabwe just nu 50 USD)
• Eventuella extra arrangemang
• Personliga förnödenheter
• Administrationsavgift 150 kr per faktura (bortfaller vid online-bokning)
• Allt som inte nämns under “Priset inkluderar”
 

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Bagage

För resande till och från Johannesburg flygplats har det införts nya regler för bagage per den 25 mars 2019.

Det är endast tillåtet med bagage som har en plan sida som ett minimum. Väskor med rund eller oregelbunden form är inte tillåtna. Bagage får heller inte ha långa band eller utstickande handtag. Sådana är största orsaken till driftstörningar i bagagehanteringen och kan orsaka stopp, med försenad på- och avlastning som följd, och därmed förseningar för flygbolag och passagerare. 

Om möjligt ta bort band och stroppar. Passagerare med bagage som inte uppfyller kraven med remmar eller handtag, kommer att kunna få inplastning av sitt bagage vid speciella platser på flygplatsen. 

Barnvagnar, golfbags och andra stora bagage är undantagna från den nya regeln, och går som ”stort” bagage, med speciell hantering

Viktig information om valuta i Zimbabwe

Tänk på att det under vistelsen i Zimbabwe förmodligen varken kan ta ut kontanter eller betala med internationella kreditkort.

Därför rekommenderar vi att du tar med kontanter hemifrån, i form av USD (även små 1 och 5 USD-sedlar) om du vill köpa dricka eller något att äta som inte ingår i resans pris.

Säkerhet

Av säkerhetsskäl är får barn under 6 år inte delta på safariturer. Safariguiderna arrangerar en specifik vandringstur som är inriktad på barn i åldern 6-15 år.

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 14 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 6.3.1., samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Vandringsturer

Oom du vill delta på de planerade vandringsturerna i Entabeni viltreservat bör du vara uppmärksam på att det kan vara lite ansträngande eftersom vi vandrar genom skogspartier, uppför backar, genom dalar och liknande.

Waterberg-området

Den storslagna naturen i Sydafrikas norra provins Limpopo, nära Botswana och väster om Krüger Nationalpark har länge varit känd som Waterberg. De tidiga nybyggarna döpte området till ”vatten-berg” på grund av de många sjöarna, vattenfallen och floderna som karakteriserar det här området i kontrast till den torra omgivande savannen. På högsommaren (december-februari), när de mörka åskmolnen samlar sig på himlen och ger ett kraftigt, kort eftermiddagsregn, så fylls de många små och stora bäckarna med vatten och de röda sandstensklipporna glittrar i solen innan den största delen av vattnet hamnar i Limpopo-floden.

År 2001 fick det 15 000 kvadratkilometer stora Waterberg Biosphere Reserve internationell status som en del af UNESCO:s globala biosfärnätverk. Landskabet består ofta av savann med en vattenrik högslätt i mitten, vilket ger många olika biotoper och därmed en enastående artrikedom. Waterberg er inte ett sammanhängande reservat, utan men består av flera privata reservat, bland annat Entabeni Viltreservat som är det största och även med störst mångfald. Här ligger de vackraste sandstensmonilterna, klyftorna och vattenfallen.  Entabeni är även känt för sina många olika antiloparter. Nästan alla sydafrikanska arter är representerade. Dessutom finns här en enastående flora som består av sockerträd och sällsynta lövträd.

Packa gärna

Vandringsskor, mössa och en varm fleece eller jacka.

Klimat

Den sydafrikanska vintern är i motsats till den svenska vintern från juni till augusti. Då kan nätterna vara relativt kalla.  Detta kan även vara fallet i maj och september, men däremot är perioden oktober till mars normalt sett förhållandevis varm, även på nätterna, utan att det känns tryckande. En typisk sydafrikansk vinterdag kan jämföras med en svensk vårdag med sol och temperaturer som kan smyga sig över 20-graders strecket. Däremot förekommer frost på vissa ställen. Resten av året är det ganska varmt, och norrut kan temperaturen mycket väl stiga över 30 grader. Regnskurar förekommer året runt, norrut är det flest under de varma månaderna och söderut är det flest under de kalla månaderna. Generellt sett är vädret i Sydafrika milt och behagligt hela året. Extra väderförhållanden är sällsynta, men kan förekomma.

Barn under 18 år

Vi vill informera om att de sydafrikanska myndigheterna från och med den 1 juni 2015 kräver att man som resenär med barn under 18 år till/från Sydafrika är skyldig att ta med barnets personbevis i original. Detta är ett försök att stävja de problem som finns i landet med trafficking. Ett personbevis på engelska kan beställas från Skatteverket. Här kan du läsa mer: https://www.swedenabroad.se/sv/om-utlandet-för-svenska-medborgare/sydafrika/reseinformation/ambassadens-reseinformation/in--och-utresebestämmelser/

Tänk på att ovanstående krav gäller både vid in- och utresa samt transit i Sydafrika. Om man inte tar med barnets personbevis tillåts man inte att resa in i Sydafrika och flygbolaget kommer heller inte att tillåta incheckning.  Reglerna har lättats en aning sedan 1 december 2018, vilket innebär att man inte nödvändigtvis måste visa personbeviset. Däremot rekommenderar vi starkt att man tar med personbeviset eftersom man kan bli ombedd att visa det. 

OBS: Om du reser ensam med barn krävs ytterligare dokumentation på detta. Det gäller även om du reser med barn som inte är dina biologiska barn. Kontakta den sydafrikanska ambassaden om du vill veta mer om dessa dokumentationskrav.

Mer om dina resmål

Vill du veta mer om klimat, tidsskillnad, dricks och se om du behöver visum kan du läsa mer här:

Zimbabwe: www.albatros-travel.se/resmal/afrika/zimbabwe

Sydafrika: www.albatros-travel.se/resmal/afrika/sydafrika

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Förläng din resa

Storstadssemester i Kapstaden

Typ Reseförlängning
Längd 5 dagar
Pris 5 998:–
5 dagar med kultur, shopping, gastronomi och vacker natur i Kapstaden

Vacker, kulturell och full av liv. Så enkelt kan man beskriva Kapstaden. Med Atlanten som granne, det 1 000 meter höga Taffelberget och den vackra Kaphalvön vinner Kapstaden över de flesta storstäder när det kommer till skönhet. Utöver detta finns det dessutom massor av historiska sevärdheter, fantastisk shopping, härlig mat, goda viner och storslagna stränder.

Bilder
Klicka på bilderna för att förstora dem
Hotell

Du kan välja mellan två hotell:

Southern Sun Cape Sun
Hotell Cape Sun ligger i hjärtat av Kapstaden, och här är det enkelt att ta sig till stadens många sevärdheter. Hotellet har 368 rum, alla med privat badrum, aircondition och gratis Wi-Fi (500 MB per dag). När du inte besöker någon av Kapstadens många sevärdheter kan du ta ett dopp i inomhuspoolen, besöka träningsrummet eller beställa en behandling på spaavdelningen. Hotellet har en egen restaurang och bar.

Läs mer på www.tsogosun.com/southern-sun-cape-sun

Pris
5 998:- per person i delat dubbelrum på Southern Sun Cape Sun
8 498:- per person i enkelrum på Southern Sun Cape Sun

The Cullinan
Hotellet ligger en kort promenad från ingången till Waterfront, vilket är centrum för Kapstadens turistcenter. Det fem-stjärniga hotellet erbjuder professionell service och luxuös inredning i ett område som är rikt på kulturarv. Hotellet har naturligtvis de faciliteter man kan förvänta sig av ett Tsogo Sun-hotell, inkl. restaurang, bar och utomhuspool.

Läs mer på www.tsogosun.com/the-cullinan

Tillägg för uppgradering av hotell
+ 2 500:– per person i delat dubbelrum på The Cullinan
+ 7 500:– per person i enkelrum på The Cullinan

Utflykter
I Kapstaden kan du följa med på en rad olika utflykter. Se beskrivningar och priser här: Utflykter i Kapstaden

Priset inkluderar
 • Transport till och från hotellet vid ankomst och avresa
 • Inrikesflyg
 • 4 nätter på hotell i delat dubbelrum
 • Frukost dagligen
Bokning

Reseförlängning ska beställas i samband med beställning av själva resan eller absolut senast 75 dagar före avresa. Vi rekommenderar att du beställer din förlängning i så god tid som möjligt, då vi inte kan garantera att det finns lediga platser på hotell och flyg på alla avresedatum. Vänligen notera att priset på förlängningen kan variera beroende på utbud och efterfrågan.

Lyx vid Victoriafallen

Typ Reseförlängning
Längd 5 dagar
Pris Från 10 998:–
5 dagars avkoppling i exklusiva omgivningar vid ett av världens vackraste vattenfall

Med en höjd på 100 meter, en bredd på två kilometer och tät, omslutande regnskog är Victoriafallen en imponerande plats att avsluta din resa på.  På bantuspråk kallas vattenfallen ”mosi-oa-tunya” (den dundrande röken’) och vattenmolnet som bildas är ofta synligt på fyra mils avstånd.

Bilder
Klicka på bilderna för att förstora dem
Hotell

I de här fantastiska omgivningarna kan du välja mellan två hotell:

The Kingdom at Victoria Falls
Härligt 4-stjärnigt hotell med tre swimmingpooler, tre restauranger, fyra barer, spa, kasino och barnpool och barnklubb. Hotellet ligger inne i Victoria Falls Nationalpark på gångavstånd till själva vattenfallet.

Läs mer på www.africansunhotels.com/hotels/3/the-kingdom-at-victoria-falls

Pris 
10 998:– per person i delat dubbelrum på The Kingdom at Victoria Falls
14 496:– per person i enkelrum på The Kingdom at Victoria Falls

Victoria Falls Hotel
Underbart 5-stjärnigt hotell som andas kolonialhistorisk atmosfär. Här finns alla tänkbara faciliteter, inklusive flera gourmetrestauranger i toppklass. Vattenfallen ligger på 10 minuters gångavstånd från hotellet och man kan både se och höra vattenfallen från hotellområdet.

Läs mer på www.africansunhotels.com/hotels/1/the-victoria-falls-hotel

Tillägg för uppgradering av hotell
+ 2 000:– per person i delat dubbelrum på Victoria Falls Hotel
+ 7 998:– i enkelrum på Victoria Falls Hotel

Priset inkluderar
 • Flyg Johannesburg – Victoriafallen t/r
 • 3 nätter på hotell vid Victoriafallen i delat dubbelrum (inkl. frukost)
 • 1 natt på hotell i Johannesburg i delat dubbelrum
 • Båtutflykt i solnedgången på Zambezi-floden
 • Vandring omkring vattenfallen
Priset inkluderar inte
 • Diverse visa som ska betalas vid inresa om du har svenskt pass. Om du inte har svenskt pass är det ditt eget ansvar att ta reda på vilka regler som gäller för just dig.
Bokning

Reseförlängningen ska bokas tillsammans med din resa eller senast 75 dagar före avresa. Vi rekommenderar att du bokar din reseförlängning i så god tid som möjligt eftersom vi inte kan garantera lediga platser på hotell och flyg på alla avresedatum. Priset på reseförlängningen kan variera beroende på utbud och efterfrågan.

Koppla av på Mauritius

Typ Reseförlängning
Längd 7 dagar
Pris 11 498:–
Njut av palmstränder, avkoppling och riktigt god mat mitt i Indiska oceanen.

Här kan du koppla av vid poolen eller stranden under 5 sköna dagar. Om du vill vara lite mer aktiv finns det en mängd möjligheter att utforska ön eller ge sig ut på utflykter.

Dag 1 Övernattning i Johannesburg eller Kapstaden
Dag 2 Johannesburg/Kapstaden – Mauritius, transfer till hotellet
Dag 3-6 Avkoppling på Mauritius
Dag 7 Flyg Mauritius – Johannesburg (på morgonen). Hotellrum finns att tillgå i Johannesburg. Flyg Johannesburg – Skandinavien (på kvällen)

Bilder
Klicka på bilderna för att förstora dem
Hotell

På den här förlängningen kan du välja mellan tre hotell:

Casuarina Hotel
Det 3-stjärniga hotellet ligger på öns nordvästra sida med utsikt över lagunen vid den världsberömda kritvita sandstranden, Trou aux Biches. Det är 5 km till den livliga staden Grand Bay och 18 km till huvudstaden Port Louis. Halvpension ingår i priset för vistelsen.
Läs mer om hotellet på:
http://hotel-casuarina.com/mauritius/

Pris per person
11 498:– per person i delat dubbelrum på Hotel Casuarina
14 496:– per person i enkelrum på Hotel Casuarina

Seaview Calodyne Lifestyle Resort 
Det 4-stjärniga Seaview Calodyne Lifestyle Resort är ett strandhotell som ligger i en lugn bukt. På resortet finns en bar, restaurang, lounge, reception, båthus/dykcenter, butik och spa. På kvällarna gäller elegant dresscode på restauranger och i baren. För herrar innebär detta långa byxor, inte T-shirts eller bara fötter. Halvpension ingår i priset under vistelsen. 
Läs mer på https://searesortshotels.com/seaview/

Tillägg för uppgradering av hotell
+ 2 498:– per person i delat deluxe dubbelrum på Seaview Calodyne Lifestyle Resort
+ 6 248:– deluxe enkelrum på Seaview Calodyne Lifestyle Resort

Sofitel Mauritius l'Impérial Resort & Spa
Detta 5-stjärniga lyxhotell som ligger på västkusten erbju0der det lilla extra. Det finns flera restauranger och spa på hotellet, som ligger vid stranden omgivet av en stor tropisk trädgård.
Halvpension ingår i priset för vistelsen.
Läs mer om hotellet på:
https://sofitel.accorhotels.com/gb/hotel-1144-sofitel-mauritius-l-imperial-resort-spa/index.shtml

Tillägg för uppgradering av hotell
+ 3 048:– per person i delat dubbelrum på Sofitel Mauritius l'Impérial Resort & Spa
+ 9 796:– i enkelrum på Sofitel Mauritius l’Imperial Resort & Spa

Priset inkluderar
 • Flyg Johannesburg/Kapstaden – Mauritius t/r
 • Transport mellan flygplats och hotell
 • 1 övernattning på hotell i Johannesburg eller Kapstaden
 • Tillgång till hotellrum i Johannesburg på hemresedagen
 • 5 nätter på Casuarina Hotel/Laguna Beach/Sofitel Mauritius Imperial
Bokning

Reseförlängningen ska bokas tillsammans med din resa eller senast 75 dagar före avresa. Vi rekommenderar att du bokar din reseförlängning i så god tid som möjligt eftersom vi inte kan garantera lediga platser på hotell och flyg på alla avresedatum. Priset på reseförlängningen kan variera beroende på utbud och efterfrågan.

Liknande resor

ZWRTR13ASE