Vinteräventyr i finska Lappland

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Upplev en riktig vinterresa med rensafari, isskulpturer och samisk kultur, samt chans att se det magiska norrskenet och övernatta i en igloo med glastak.

Tillbringa sex fantastiska vinterdagar i finska Lappland, där vintersolen sänder sina blida strålar ned över de drömlika snö- och isprydda fjällandskapen.

Norra Finland är en riktig skattkammare fylld med magisk stämning, och det väntar en mängd underbara upplevelser, när vi färdas genom islandskapen på rensläde, njuter en kväll med lappländsk mat och rövarhistorier omkring brasan och upplever det vackra skimrande norrskenet. Det finns också möjlighet att övernatta i en igloo med glastak med direkt utsikt mot den arktiska stjärnhimlen.

Övriga nätter bor vi på klassiska lappländska hotell, där alla rum givetvis har egen bastu. Vi har inkluderat halvpension och det finns möjlighet att boka tillköpsutflykter på snöskoter och hundsläde.
Så dra ner vintermössan över öronen, ta på de tjocka handskarna och bered dig på en helt enastående upplevelse!

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor, Albatros aktiv, Familjevänliga resor

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Nej

 • Valuta EUR

Dagsprogram 6 dagar
Dag 1
Flyg Stockholm – Kittilä - Äkäslompolo . Ankomst med välkomstmiddag och chans att se norrsken
Dag 2
Äkäslompolo, Lappland. Besök hos renägare inkl. slädtur, samt lappländsk brasafton och middag
Dag 3
Äkäslompolo, Lappland. Besök i en by med is- och snöskulpturer, inkl. lunch, samt möjlighet till safari med snöskoter (tillköp)
Dag 4
Äkäslompolo – Levi. Samiskt museum och stadsrundtur i Levi
Dag 5
Levi, Lappland. Tid på egen hand eller tillköpsutflykt med hundslädestur, samt möjlighet att övernatta i igloo med glastak
Dag 6
Flyg Kittilä – KöpenStockholmhamn. Tid på egen hand och hemresa

Hotell

Hotel Ylläskaltio

 • 72 rum
 • Privat bastu på alla rum
 • Platt-TV med internationella kanaler
 • Bar och restaurang
 • Nordisk frukostbuffé
 • Trådlöst internet på alla rum
 • 24 timmars reception
 • Fitnesscenter och mindre spa-område

Ett enkelt men trevligt hotell i Ylläs-området. Goda faciliteter och möjligheter för längdskidåkning alldeles intill hotellet. Alla 72 rum har privat bastu. Med en placering mitt ute i naturen är hotellet en perfekt inramning för vårt första möte med den imponerande finska naturen.
Läs mer på https://www.laplandhotels.com/EN/hotels-in-lapland/yllas/lapland-hotels-yllaskaltio.html

Hotel Sirkantähti

 • 148 rum
 • Privat bastu på alla rum
 • Platt-TV med internationella kanaler
 • Bar och restaurang
 • Nordisk frukostbuffé
 • Trådlöst internet på alla rum
 • 24 timmars reception

Charmigt äldre hotell med rymliga standardrum på 19 m2 med egen toalett och eget bad. Alla rum har egen bastu. Med sin centrala placering i Levi utgör hotellet en perfekt ram för avslutningen på vår resa,
Läs mer på https://www.laplandhotels.com/EN/hotels-in-lapland/levi/lapland-hotels-sirkantahti.html

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Avresedatum

Avresa Resans längd Pris Avresa från OBS:
14 998:–
Stockholm
OBS: Programmet med det här avresedatumet varierar något från det du har valt. Klicka på datumet för att byta till motsvarande program.
14 998:–
Köpenhamn
15 998:–
Stockholm
Klicka på ett datum för att se tillhörande program

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flyg Stockholm – Kittilä - Äkäslompolo . Ankomst med välkomstmiddag och chans att se norrsken
Vi spanar efter norrsken

Vi flyger från Stockholm med kurs mot en av de flygplatserna i Finland som ligger längst norrut, Kittilä. På väg dit har vi en mellanlandning i Helsingfors. 

Vi åker till vårt hotell som inte ligger långt härifrån. Här finns bastu på alla rum, möjlighet att hyra skidor och gå på härliga promenader i naturen.  

På kvällen ska vi uppleva en speciell finsk tradition, nämligen lappländsk middag i en kåta.  All värme kommer från brasan så det är viktigt att ha varma kläder. Vi lär oss mer om Lapplands traditioner och historia medan vi får serverat 3 traditionella rätter. Desserten består av tunna pannkakor som vi själva tillagar över brasan (drycker ingår inte i priset).

På kvällarna här uppe har vi möjlighet att njuta av världens största biograf: det norra halvklotets stjärnhimmel där det dansande norrskenet är huvudrollsinnehavaren. Vi gör vad vi kan för att uppleva norrskenet, men kan naturligtvis inte garantera något. Under resans gång berättar reseledaren om norrskenet och de lokala myter som finns om det gåtfulla gröna ljuset. Eftersom det kan vara många minusgrader här är det viktigt att ha varma kläder på sig när man är på jakt efter norrskenet.   

Dagens samlade körsträcka är 60 km – 1 timme.

Vi bor på Lapland Hotel Ylläskaltio i 3 nätter. 

Dag 2
Äkäslompolo, Lappland. Besök hos renägare inkl. slädtur, samt lappländsk brasafton och middag
Hälsa på de fina renarna

Efter frukost åker vi till en lokal renägare. Här ska vi närmare på renarna och få veta mer om deras betydelse för folket i Lappland. Vi blir inbjudna i kåtan och sätter oss på renfällarna och tar en kopp kaffe medan vi lyssnar. Renägarna är starkt knutna till djuren och har använt renar och slädar som transportmedel i flera hundra år.
Renen är ett hjortdjur som lever på det norra halvklotet. Både han- och honrenen har horn som växer varje år. De lever av gräs, blad, örter, renlavar och även svamp som de gräver fram ur snön under vintern. Vilda renar kan kanske verka oberörda av människors närvaro – men så är inte fallet; för att överleva de stränga vintrarna sparar djuren så långt som möjligt på energin och flyr endast då de känner sig verkligen hotade. En renhane väger normalt över 100 kg medan en renhona väger omkring 75 kilo.

Renarna hålls vanligtvigvis inte instängda av stängsel utan kan fritt röra sig i närområdet. De samlas endast in två gånger per år. Det finns en handfull renar som är tränade till att dra en släde, så vi ska givetvis ut på en renslädestur! Här sitter vi tryggt och varmt medan renarna drar ut på deras 4 km långa träningsbana.
Av andra djur i området är björnen mer sällsynt, medan vargen fortfarande är ganska vanlig, både i skogen och på fjället. Lodjur och mården hör hemma i skogen. Också älgen har sitt hem här, liksom tjädern, tranan, lavskrikan och många andra fåglar. Av de för fjällregionens karakteristiska fåglar kan nämnas fjällripan, fjällugglan och snösparven.

Efter besöket hos renägaren och de magnifika djuren kör vi tillbaka till hotellet. Vi har eftermiddagen på egen hand innan vi på kvällen möts för en speciell finsk tradition, att mysa i en lappländsk kåta. Uppvärmningen sker endast med hjälp av den öppna elden så vi bör klä oss varmt. Vi får lyssna på historier och traditioner från Lappland, innan vi avslutar kvällen med en speciell samisk buffé i hotellets restaurang.

Dag 3
Äkäslompolo, Lappland. Besök i en by med is- och snöskulpturer, inkl. lunch, samt möjlighet till safari med snöskoter (tillköp) Körsträcka: ca. 60km
Det är ett sant nöje att åka snöskoter!

Efter frukost ska vi se närmare på en mycket speciell by, som till största delen är byggd av snö. Här används årligen 20 miljoner kg snö och 350.000 kg klar is för att bygga spektakulära formationer, faciliteter och figurer, som ändras varje år. Det är ett måste för lokalbefolkningen att se vilka nyheter som skapas varje år. År 2020 var temat arktiska illusioner och år 2021 var temat Game of Thrones.
Vi får en guidad rundvisning i området och har tid att utforska denna frusna, magiska värld. Efter ett par timmars besök är det dags att njuta en lätt frukost och vi åker tillbaka till vårt hotell, där resten av dagen är på egen hand, om man inte har lust att delta i eftermiddagens upplevelser med snöskoter (tillköpsutflykt).

Häruppe i den vilda naturen lever samerna bland granar, höga fjäll och frusna sjöar, där temperaturen om vintern faller till minus 40 grader, och norrskenet dansar på den mörka natthimlen – och där midnattssolen om sommaren skiner i 100 dagar i sträck utan att gå ner över horisonten.

En av de mest använda transportmedlen häruppe i norr är snöskotern (eller snömobilen som den också kallas lokalt). Det går att ta en provtur med skoter på eftermiddagen. Vi kör två personer per skoter och man byter halvvägs om man har lust (föraren måste ha körkort). Våra guider hjälper till med instruktioner och vägbeskrivningar. Vi tar pauser under turen för att njuta av naturen och vår medhavda matsäck. (Utflykt med snöskoter är inte inkluderat i resans pris och måste beställas separat vid resans beställning.)

Vi kommer tillbaka till Äkäslompolo sent på eftermiddagen och äter senare en god middag på hotellet.

Dag 4
Äkäslompolo – Levi. Samiskt museum och stadsrundtur i Levi Körsträcka ca.110km
Kung Vinter har kommit

Efter frukost är det dags att säga farväl till Äkäslompolo, och vi ska nu resa vidare mot vårt nästa äventyr. De varierande och fantastiskt vackra landskapen bjuder på klara sjöar, dramatiska berg och ett glittrande snötäcke. I området lever bland andra älg, örn, polarräv, lodjur, ren och snöhare. Om sommaren är här grönt och frodigt, men nu ligger växterna under snötäcket och väntar tålmodigt på varmare temperaturer.

I detta fascinerande landskap tittar vi förbi den stora utställningen Samiland, uppe på toppen av en de många skidbackarna i området kring Levi. Här kan du bli lite klokare på samernas historia. En del av muséet är ute i det fria och utomhusområdet är ganska unikt på vintern, när de snötäckta omgivningarna är upplysta.
Efter några spännande upplevelser fortsätter vi den sista biten mot Levi. Staden är en av de mest populära skidområdena i Finland. Här finns 28 km upplysta längdskidspår och inte mindre än 43 pister och 28 skidlifter till skidåkarna. Stadens centrum är som de flesta andra skiddestinationer – oavsett om du vill shoppa, dansa, äta på restaurang eller hitta ett ställe för afterski, så finns det i Levi.

Vi går en kort stadsrundur innan vi tar in på vårt trevliga och centralt placerade hotell, där vi äter god middag tillsammans.

Dag 5
Levi, Lappland. Tid på egen hand eller tillköpsutflykt med hundslädestur, samt möjlighet att övernatta i igloo med glastak
Boka din egen glasiglo för bästa utsikten över stjärnhimlen

Dagen är avsatt till upplevelser på egen hand i den spännande staden Levi. Här finns massor av möjligheter och har man lust kan man ge sig ut i något av de många skidspåren; skidutrustning kan hyras på hotellet och på flera andra platser i staden.

För de äventyrslystna går det också att delta på en tillköpsutflykt med hundsläde. Vi kör lite utanför Levi, där vi besöker en lokal kennel och blir introducerade till hundarna och tekniken kring hur man styr en hundsläde. Vi kör därefter en kortare tur på ca. 5km, innan vi återvänder till Levi. Det är två personer per släde.

Resten av dagen är avsatt till upplevelser på egen hand, om du inte har köpt övernattning i glasigloo. Övernattning i glasigloo är inte inluderat i resans pris och måste beställas vid resans köp. Det är begränsat antal rum på Golden Crown Igloo och det är ingen garanti att det finns lediga rum på varje enskild avgång.

För dem som väljer att stanna kvar i Levi kommer reseledaren att ge goda råd till några av stadens många bra restauranger och barer.

Dag 6
Flyg Kittilä – KöpenStockholmhamn. Tid på egen hand och hemresa Körsträcka ca.20km
Nådendal är en av Finlands äldsta städer

Efter frukost är det tid att göra de sista inköpen innan vi beger oss till flygplatsen och säger farväl till det vackra vintervita landskapet för denna gång – och kanske på återseende.

Uppgradering till Golden Crown glasigloo, 1 natt

Vill du göra din semester till något helt speciellt, då måste du tillbringa en natt i en glasigloo. Upplev den klara arktiska stjärnhimlen från en varm säng och se kanske också norrskenet dansa över himlen.

De rymliga uppvärmda igloorna på 23 m2 har allt vad man kan vänta sig av ett hotellrum, inkl. egen toalett och eget bad. Området med glasigloorna ligger 15 minuters körväg från Levi.

Det går att ordna extra säng mot betalning.

Tillägg per person i delat dubbelrum: 4 598 kr, inkl. transport, kvällsmat och frukost.

Enkelrum: 10 996 kr.

Fart över vidderna – Snöskoter och hundsläde

Vi har tagit fram några aktiva tillköpsutflykter för dig som vill ha extra utbyte av resan.

På den första utflykten ska vi prova på att använda en av de vanligaste transportmedlen häruppe i norr. Snöskotern eller snömobilen, som den också kallas lokalt. Vi kör två personer per skoter, och man byter om halvvägs om man har lust (föraren måste ha körkort). Våra guider hjälper till med instruktioner och vägbeskrivningar. Vi tar pauser under turen för att njuta av naturen och våra medtagna drycker. Utflykten varar ca 2,5 timme.

På den andra utflykten har hästkrafterna bytts ut mot hundkrafter, när vi ska ut på en oförglömlig hundslädestur. Vi kör till det närliggande hundcentret, där ägaren berättar om sina hundar innan vi ger oss ut i det vintriga landskapet. Vi är två på varje hundspann och byts om med att hålla ordning på hundarna. En helt enastående upplevelse! Utflykten varar 2 timmar (varav ca 20-30 min slädtur). Längd: 5 km

För alla utflykter gäller att priserna inkluderar en lätt förfriskning, samt passande klädsel som utlevereras innan snöskoter- respektive hundslädesturen börjar.

De två utflykterna kan köpas separat eller tillsammans.

Du kan läsa mer om utflykterna i dagsprogrammet.

Snöskotersafari: 1 698,-

Hundslädestur: 1 998,-

Utflytkerna beställs hemifrån senast 30 dagar före avresa

Ang. barn och utflykter:

Man måste ha fyllt 18 år för att själv få köra snöskoter.
Barn över 140 cm kan sitta bakom en vuxen på snöskotern (betalar vuxenpris).
Barn under 140 cm kan sitta i en släde/kälke som dras efter snöskotern och en guide kör snöskotern.
Barn under 2 år bör inte delta i snöskotersafarin.
Är det kallare än -20 grader, kommer barn att åka i bil (ej på snöskoter).
På rensafari kan barn sitta tillsammans med en vuxen.
På hundslädessafari (3 km) kan max. 2 vuxna och 2 barn sitta i samma släde.

Med snöskoter genom det vintervita landskapet

Prisinformation

Resans pris

Från 14 998:– kr per person i delat dubbelrum.
Se priser för alla avresedatum

Uppgradering av hotellrum
 • Enkelrum 2 998,-
 • Delat dubbelrum med en natt i en glasigloo 4 598,-
 • Enkelrum med en natt i en glasigloo 10 996,-
Utflykt
 • Hundsläde 1 998,-
 • Snöscoter 1 698,-
Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm – Kittilä t/r med mellanlandningar
 • Utflykter och entréer enl. program
 • Transporter under hela resan
 • 5 nätter i delat dubbelrum
 • Frukost dagligen
 • Lunch dag 3
 • Middag dag 1 - 4
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsskydd vid sjukdom, 7 % av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/hemförsäkring
 • Tillköpsutflykter beskrivna i programmet
 • Eventuella extra arrangemeng
 • Drycker
 • Personliga förnödenheter
 • Administrationsavgift 150 kr per faktura (bortfaller vid online-bokning)
 • Allt som inte nämns under Priset inkluderar

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Boende

Hotellen på resan är moderna med god standard (3-stjärniga) och bra läge. Det finns gratis trådlöst internet på bägge hotell.

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 16 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 11, samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Vintervädret i Lappland

Vi reser i januari och februari, då dagarna så smått börjar bli längre och ljuset långsamt vänder tillbaka. Vintertemperaturerna i Lappland ligger i genomsnitt mellan -8 och -19 grader. Alltså något lägre temperaturer än vad vi är vana vid i södra Sverige. Men i Lappland känns det inte alls lika kallt tack vare den starka solen och den torra luften.

Dagsljus

Lappland, norr om polcirkeln, ligger i permanent mörker från cirka mitten av december till i början av januari, varefter solen är uppe cirka 6 timmar varje dag i slutet av månaden. Nedan kan du se hur mycket dagsljus vi kan räkna med när vi är på besök.
12 januari 2022: soluppgång kl. 10.57, solnedgång kl. 13.59 – ca. 3 timmars dagsljus.
12 februari 2022: soluppgång kl. 8.48, solnedgång kl. 16.21 – ca. 8 timmars dagsljus.
12 mars 2022: soluppgång kl. 6.53, solnedgång kl. 18.08 – ca. 11 timmars dagsljus.

Bagage

Det är en god idé att ta med en mindre ryggsäck eller väska för utflykter/vandringar och resdagar, då du oftast inte ser ditt bagage förrän på kvällen. Ryggsäcken kan också användas som handbagage på flyget. Det är inte nödvändigt att ta med handduk, men en pannlampa kan vara bra att ha, om man vill gå en kvällstur i området omkring hotellet.

Klädsel

En vinterresa till Lappland kräver relativt stor variation i klädsel. Ta med varma och vattentäta kläder samt mössa och vantar. Kläder som går att kombinera är bra, till exempel långärmad ylletröja som innerlager, sweater eller fleecetröja som mellanlager samt vatten- och vindtät jacka som ytterlager. På benen är långkalsonger/tights eller strumpbyxor bra att ha innerst med ett par tjocka fritidsbyxor eller vattenavvisande och vindtäta överdragsbyxor ytterst.

Kraftiga vandringskängor med profilerade sulor är bra för gångturer i städerna och kan användas på flyget hem. Det kan vara en bra idé att ta med ett par skidglasögon till slädturen och ett par innerhandskar så man kan ta bilder utan att vara barhänt, samt en halsduk eller yllescarf som täcker nederdelen av ansiktet och halsen om det är väldigt kallt.

Gå igenom dina kläder hemma innan du går ut och investerar i ny utrustning. Det är absolut inget krav elller förväntningar på att kläderna eller utrustningen ska vara det allra senaste eller smartaste snittet.
I samband med tillköpsutflykter som snöskoter- och hundslädestur ingår kläder och utrustning i priset.

Allmän information

En trygg reseupplevelse

Vi vill så gärna att du ska känna dig trygg som Albatrosresenär, både när du bokar din resa och när du iväg på din resa med Albatros – även i värld med coronavirus. Därför har vi tagit fram en rad åtgärder för att minska risken för smitta samtidigt som du kan ge dig ut i världen. Våra åtgärder omfattar bland annat följande:

 • Alla reseledare är certifierade i WHO:s riktlinjer för begränsning av smitta
 • Extra höga krav till våra samarbetspartner när det gäller rengöring
 • Vi informerar alla våra resedeltagare om reseförsäkring och minimering av smitta

Läs om alla våra åtgärder här

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Liknande resor