Vinteräventyr i Lappland

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Åk rensläde, bada i utomhusjacuzzi och upplev isskulpturer och vintervita landskap

Norra Finland är en sann skattkammare fylld till brädden med vinterstämning. Vintermörkret skiftar i blått och purpur, snön på marken glittrar i vitt och med lite tur färgas himlen av norrskenets gröna slöjor.
 
Under sex fantastiska vinterdagar väntar helt unika upplevelser och om du vill få med dig allt resan har att bjuda på ska du boka våra utflyktspaket: Åk med rensläde eller snöskoter genom det arktiska landskapet, följ med på isfiske eller snöskovandring. 

Vi bor på bra hotell och som pricken över i kan vi erbjuda en övernattning i glasiglo. Här kan du somna och vakna i en varm säng under den klara arktiska stjärnhimmeln - kan det bli bättre? 

Så vad väntar du på? Packa vintermössan och vantarna och gör dig klar för en helt enastående upplevelse! 

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Nej

 • Valuta EUR

Dagsprogram
Dag 1 Flyg Stockholm – Kittilä. Ankomst och incheckning. Traditionell finsk välkomstmiddag och chans att se norrsken
Dag 2 Äkäslompolo, Lappland. Möjlighet för besök hos renskötare och slädutflykt
Dag 3 Äkäslompolo, Lappland. Safari med snöskoter.  Snöskovandring och isfiske  (extrautflykt)
Dag 4 Äkäslompolo-Levi. Transport till Levi Hotel, tid att njuta av de vackra omgivningarna och tillgång till hotellets spa.
Dag 5 Levi, Lappland. Utflykt till vinterby med isskulpturer och snöhotell
Dag 6 Flyg Kittilä – Stockholm

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flyg Stockholm – Kittilä. Ankomst och incheckning. Traditionell finsk välkomstmiddag och chans att se norrsken
Vi spanar efter norrsken

Vi flyger från Arlanda med kurs mot en av de flygplatserna i Finland som ligger längst norrut, Kittilä. På väg dit har vi en mellanlandning i Helsingfors. 

Vi åker till vårt hotell som inte ligger långt härifrån. Här finns bastu på alla rum, möjlighet att hyra skidor och gå på härliga promenader i naturen.  

På kvällen ska vi uppleva en speciell finsk tradition, nämligen lappländsk middag i en kåta.  All värme kommer från brasan så det är viktigt att ha varma kläder. Vi lär oss mer om Lapplands traditioner och historia medan vi får serverat 3 traditionella rätter. Desserten består av tunna pannkakor som vi själva tillagar över brasan (drycker ingår inte i priset).

På kvällarna här uppe har vi möjlighet att njuta av världens största biograf: det norra halvklotets stjärnhimmel där det dansande norrskenet är huvudrollsinnehavaren. Vi gör vad vi kan för att uppleva norrskenet, men kan naturligtvis inte garantera något. Under resans gång berättar reseledaren om norrskenet och de lokala myter som finns om det gåtfulla gröna ljuset. Eftersom det kan vara många minusgrader här är det viktigt att ha varma kläder på sig när man är på jakt efter norrskenet.   

Dagens samlade körsträcka är 60 km – 1 timme.

Vi bor på Lapland Hotel Ylläskaltio i 3 nätter. 

Dag 2
Äkäslompolo, Lappland. Möjlighet för besök hos renskötare och slädutflykt
Hälsa på de fina renarna

Efter frukost finns det möjlighet för att följa med på en utflykt till en lokal renskötare utanför  Äkäslompolo (extrautflykt). Här ska lära oss mer om renarna och deras betydelse för folket i Lappland.  Vi sitter i en kåta på renskinn och får en kopp kaffe. Renskötarna har använt renar och slädar som transportmedel under flera hundra år.  

Renen (rangifer tarandus) är en slags hjort som lever på norra halvklotet. Både honor och hanar har horn som växer varje år. De lever av gräs, blad och till och med svampar som de gräver upp genom snön på vintern. Vilda renar kan kanske verka som om de inte bryr sig om människans närvaro, men för att överleva de hårda vintrarna försöker djuren att spara så på energin och flyr bara om det verkligen är nödvändigt. Hanarna väger normalt sett över 100 kilo, medan honorna ligger på ca 75 kilo.

Renarna hålls för det mesta inte inspärrade av stängsel utan kan röra sig fritt i närområdet.  De samlas bara av renskötaren 2 gånger om året. Det finns en del renar som man har tränat till att dra slädar och vi ger oss ut på en slädtur tillsammans. Här sitter vi säkert i släden när renarna drar ut på sin 4 kilometer långa träningstur.
Ute i skogarna finns det björnar, men de har blivit sällsynta. Däremot är det fortfarande vanligt med varg, både i skogarna och i bergen. I skogarna hittar man både lodjur, mård och älgar, precis som tranor och en mängd andra fåglar, t.ex. fjällripa, fjälluggla och snösparv. 

Efter besöket hos renskötarna återvänder vi till hotellet. Vi har eftermiddagen på egen hand – kanske bastun lockar före middagen eller en utflykt på längdskidor? Vi träffas senare och äter en gemensam middag på hotellet.

Dag 3
Äkäslompolo, Lappland. Safari med snöskoter.  Snöskovandring och isfiske  (extrautflykt)
Det är ett sant nöje att åka snöskoter!

Här uppe i den vilda naturen lever samerna bland granar, höga berg och frusna sjöar, där temperaturen på vintern kan falla till minus 40 grader, och norrskenet dansar på den mörka natthimlen. Och på sommaren lyser midnattssolen upp himlen i 100 dagar utan att gå ner under horisonten.

En av de vanligaste transportformerna här uppe är snöskotern (eller snömobil som den också kallas). Vi erbjuder därför möjligheten att följa med på en 20 km snöskotertur på förmoddagen. Vi är 2 personer per skoter och om man vill kan man byta halvvägs (föraren ska ha körkort). Vi har guider med som hjälper med instruktioner och rutten.

Vi tar pauser på vägen och njuter av naturen och våra medhavda snacks.  
Vi är tillbaka på hotellet vid lunchtid.

På eftermiddagen kan man välja mellan 2 extrautflykter: vandring med snöskor eller isfiske (extrautflykt).

Följ med på en snöskovandring i den vackra arktiska naturen. Vi vandrar till noggrant utvalda platser som annars är svårtillgängliga och får samtidigt chansen att ta bilder av det vackra landskapet. Vår vandringsguide väljer en rutt som ger oss en spännande och annorlunda upplevelse.  

Längd: 2½ timmar
Inkl. snöskor, paus i shelter med varma drycker

Pris per person: 428 kr

Var med och fiska abborre när vi ska ut på pimpelfiske! Vi åker från hotellet till sjön där det görs hål i isen innan vi börjar fiska. Det är en kall, men storslagen upplevelse att fiska i den underbara nordfinska naturen. 

Längd: 2 timmar
Inkl. transport, fiskeutrustning

Pris per person: 448 kr
OBS: Det ska vara minst 4 deltagare för att utflykten ska genomföras. 

På kvällen äter vi middag på hotellet.

Dag 4
Äkäslompolo-Levi. Transport till Levi Hotel, tid att njuta av de vackra omgivningarna och tillgång till hotellets spa.
I spaet på Levi Hotel Spa

Efter frukost har vi ett par timmar till att packa och ta farväl av vårt första hotell och nu ska vi vidare mot nästa äventyr. 

De omväxlande och vackra landskapet bjuder på klara sjöar, dramatiska berg och glittrande snö. Under snötäcket gömmer sig en rik flora som väntar på att spira till våren och sommaren. 

När vi är framme vid Levi Hotel Spa, har vi inträde till hotellets pool och spa under vår första dag på hotellet. Spaområdet omfattar bland annat en utomhusjacuzzi och det är en fantastisk upplevelse att sitta i det varma vattnet med utsikt över de snötäckta bergen. Kanske det till och med faller lite snö medan vi sitter här?  

Vi befinner oss norr om polcirkeln där midnattssolen och polarnatten börjar. Det geografiska fenomenet midnattssol och polarnatt uppträder eftersom jordens axel lutar. Under sommaren lutar Nordpolen mot solen och under vintern lutar den från solen.  

Dagens körsträcka är 85 km – 1,5 timmar.

Vi bor på Levi Hotel Spa 2 nätter. 

Dag 5
Levi, Lappland. Utflykt till vinterby med isskulpturer och snöhotell
Boka din egen glasiglo för bästa utsikten över stjärnhimlen

Efter frukost ska vi se ett helt speciellt ishotell som har flera isskulpturer och isbarer. Historien om ishotell som koncept började av misstag. Under en utställning av iskonst i Jukkasjärvi, öster om Kiruna, där en av konstnärerna har byggt en specialformad iglo, fanns det inte tillräcktligt många hotellrum i staden och ett par besökare övernattade i konstverket. Detta var startskottet på de ishotell som sedan dess har öppnats över hela världen. 

Hotellet som vi ska besöka kallas en snö- och isby. Här används varje år 20 miljoner kg. snö och 350 000 kg klar is till att bygga spektakulära formationer, faciliteter och figurer. Det är ett måste för de som bor här att se vilka nyheter som utformas varje år. 

Vi får en guidad rundvisning i området och får tid att utforska den här frusna, magiska världen. 

Efter ett par timmars besök återvänder vi till vårt hotell och resten av dagen är på egen hand.  Reseledaren står till förfogande och kan komma med förslag på aktiviteter.

Dem som har bokat en natt i iglo åker dit efter utflykten (ca 15 min.).

Dagens körsträcka är 85 km – 1,5 timmar.

Dag 6
Flyg Kittilä – Stockholm
Nådendal är en av Finlands äldsta städer

Efter frukost har vi lite tid innan vi ska iväg till flygplatsen. Vi tar farväl av det vintervita landskapet för den här gången – och vem vet – det kanske är på återseende?  

Dagens körsträcka är 15 km – 15 minuter.

Utflykt

Besök hos renskötare och renslädetur

Förmiddagsutflykt dag 3 med möjlighet för att åka rensläde i den vita naturen! 

Här ska lära oss mer om renarna och deras betydelse för folket i Lappland.  Vi sitter i en kåta på renskinn och får en kopp kaffe. Renskötarna har använt renar och slädar som transportmedel under flera hundra år.  
Renen (rangifer tarandus) är en slags hjort som lever på norra halvklotet. Både honor och hanar har horn som växer varje år. De lever av gräs, blad och till och med svampar som de gräver upp genom snön på vintern. Vilda renar kan kanske verka som om de inte bryr sig om människans närvaro, men för att överleva de hårda vintrarna försöker djuren att spara så på energin och flyr bara om det verkligen är nödvändigt. Hanarna väger normalt sett över 100 kilo, medan honorna ligger på ca 75 kilo.

Renarna hålls för det mesta inte inspärrade av stängsel utan kan röra sig fritt i närområdet.  De samlas bara av renskötaren 2 gånger om året. Det finns en del renar som man har tränat till att dra slädar och vi ger oss ut på en slädtur tillsammans. Här sitter vi säkert i släden när renarna drar ut på sin 4 kilometer långa träningstur.

Längd: 3 timmar
Inkl. matning av renarna, 4 km slädtur, varm dryck, transport
Pris: 1798 kr per person

Snöskovandring med lokalguide

Följ med på en snöskovandring i den vackra arktiska naturen. Vi vandrar till noggrant utvalda platser som annars är svårtillgängliga och får samtidigt chansen att ta bilder av det vackra landskapet. Vår vandringsguide väljer en rutt som ger oss en spännande och annorlunda upplevelse.  

Längd: 2½ timmar
Inkl. snöskor, paus i shelter med varma drycker

Pris per person: 638 kr

Snö så långt ögat når

Isfiske

Var med och fiska abborre när vi ska ut på pimpelfiske! Vi åker från hotellet till sjön där det görs hål i isen innan vi börjar fiska. Det är en kall, men storslagen upplevelse att fiska i den underbara nordfinska naturen. 

Längd: 2 timmar
Inkl. transport, fiskeutrustning

Pris per person: 678 kr
OBS: Det ska vara minst 4 deltagare för att utflykten ska genomföras.

Följ med på pimpelfiske!

Prisinformation

Uppgradering av hotellrum

Uppgradering till Golden Crown – Levi Igloos - 1 natt
Om du vill göra din semester till något helt oförglömligt ska du boka en natt i glasiglo.  Vad mer kan man begära än att uppleva den klara arktiska stjärnhimmeln från en varm säng?  Med lite tur får man dessutom se norrskenet på himlen. De stora uppvärmda iglorna (23 m2) har allt man förvänta sig av ett vanligt hotellrum, inkl. eget badrum. 

Området med Golden Crown lyxglasiglor ligger 15 minuters färd från Levi hotel Spa (transport inkl.). Inkl. frukost.

Pris per person: 2 598 kr (i delat dubbelrum)

Uppgradering till Superior rum (Levi Hotel Spa) – 2 nätter
De här rummen har balkong och ligger i Ounas-byggnaden vid spaet. Rummen är på 29 m2.

Pris per person: 648 kr (i delat dubbelrum)
Pris per person: 1 298 kr (enkelrum)
(50% rabatt på tillägg om man även bokar 1 natt i Golden Crown Igloo)

Uppgradering till Junior Suite (Levi Hotel Spa) – 2 nätter
De här rummen gör resan till en liten lyxsemester. De härliga junior suiterna på 44 m2 har dessutom  egen bastu och har allt som behövs för att ge vistelsen lite extra guldkant. 

Pris per person: 1298 kr (i delat dubbelrum)
(50% rabatt på tillägget om man även bokar 1 natt i Golden Crown Igloo)

OBS: Öppet köp gäller ej vid bokning av uppgradering eller iglo på den här resan. 

Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm – Kittilä t/r med mellanlandningar 
 • Besök och entré till Ishotellet 
 • Middag i kåta dag 1
 • Snöskoterutflykt (2 timmar)
 • Utflykter och transport enligt program
 • 5 nätter i delat dubbelrum 
 • Frukost alla dagar
 • Middag dag 1, 2 och dag 3
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsförsäkring 6% av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
 • Extrautflykter (besök hos renskötare, isfiske och snöskovandring)
 • Eventuella extraarrangemang
 • Drycker
 • Personliga förnödenheter
 • Administrationsavgift 150 kr per faktura (bortfaller vid online-bokning)
 • Allt som inte är nämnt under ”Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Uppgraderingar/boka extra boende

Uppgradering till Golden Crown – Levi Igloos - 1 natt
Om du vill göra din semester till något helt oförglömligt ska du boka en natt i glasiglo.  Vad mer kan man begära än att uppleva den klara arktiska stjärnhimmeln från en varm säng?  Med lite tur får man dessutom se norrskenet på himlen. De stora uppvärmda iglorna (23 m2) har allt man förvänta sig av ett vanligt hotellrum, inkl. eget badrum. 

Området med Golden Crown lyxglasiglor ligger 15 minuters färd från Levi hotel Spa (transport inkl.). Inkl. frukost.

Pris per person: 2 598 kr (i delat dubbelrum)

Uppgradering till Superior rum (Levi Hotel Spa) – 2 nätter
De här rummen har balkong och ligger i Ounas-byggnaden vid spaet. Rummen är på 29 m2.

Pris per person: 648 kr (i delat dubbelrum)
Pris per person: 1 298 kr (enkelrum)
(50% rabatt på tillägg om man även bokar 1 natt i Golden Crown Igloo)

Uppgradering till Junior Suite (Levi Hotel Spa) – 2 nätter
De här rummen gör resan till en liten lyxsemester. De härliga junior suiterna på 44 m2 har dessutom  egen bastu och har allt som behövs för att ge vistelsen lite extra guldkant. 

Pris per person: 1298 kr (i delat dubbelrum)
(50% rabatt på tillägget om man även bokar 1 natt i Golden Crown Igloo)

OBS: Öppet köp gäller ej vid bokning av uppgradering/igloo. 

Boende

Hotellen på resan är generellt sett mycket moderna med bra standard (3- och 4-stjärniga) och ett bra läge. Gratis Wi-Fi finns på bägge hotell. 

3 nätter i Äkäslompolo

Lappland Hotel Ylläskaltio. Ett enkelt, men trevligt hotell Ylläs-området. Bra faciliteter och möjligheter att åka längdskidor vid hotellet. Alla 72 rum har egen bastu. 

Läs mer på: www.laplandhotels.com/EN/hotels-in-lapland/yllas/lapland-hotels-yllaskaltio.html

2 nätter i Levi

Levi Hotel Spa.  Charmigt hotell med fina faciliteter. Stora standardrum på 19 m2 med egna badrum. Hotellet är det ena av två hotell som ligger vid sidan om varandra och bägge erbjuder tillgång till spa- och poolområdet (mot betalning). 

Läs mer på: www.levihotelspa.fi/en/

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 16 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 6.3.1., samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Vintervädret i Lappland

Vi reser i januari-mars och ju längre fram vi kommer desto längre blir dagarna när ljuset återvänder.  Vintertemperaturen i Lappland ligger i genomsnitt mellan -8 till -19 grader. I Lappland brukar den upplevda temperaturen inte vara lika kall, tack vare den torra luften.

Dagsljus

Lappland ligger i mörker från mitten av december till början av januari. Solen är sedan uppe på 6 timmar varje dag i slutet av januari. Nedan kan du se hur mycket dagsljus du kan räkna med när vi är här.

19 januari 2020, Kittilä-området: soluppgång kl. 10.25, soluppgång kl. 14.37, vilket ger dagsljus på lite under 4 timmar.

17 februari 2020, Kittilä-området: soluppgång kl. 8.30, soluppgång kl. 16.39, vilket ger dagsljus på lite över 8 timmar.

15 mars 2020, Kittilä-området: soluppgång kl. 6.39, soluppgång kl. 18.20, vilket ger dagsljus på lite  under 12 timmar.

Bagage

Det är en bra idé att ta med en mindre ryggsäck eller väska till dagsutflykter och resdagar då man inte ser sitt bagage förrän på kvällen igen. Ryggsäcken kan samtidigt användas som handbagage på flyget. Du behöver inte ta med handduk.

Vad ska jag packa?

En vinterresa till Lappland kräver en del av den som packar. Varma och vattentäta kläder samt mössa och vantar behövs. Ta med kläder som kan kombineras, t.ex. långärmad tröja under en tjock ulltröja eller fleece, och vindtät jacka till sist.  På benen långkalsonger, tjocka byxor och gärna ett par täckbyxor. Ett par kraftiga vandringsskor är perfekta till vandringarna. Det kan vara en god idé med ett par skidglasögon till slädturen och ett par innerhandskar, så att man kan bilder utan att behöva ha bara händer, samt en halskrage eller liknande som täcker halsen och den nedre delen av ansiktet.

Ta en titt där hemma i gömmorna innan du går ut och lägger pengar på att köpa nytt. Det behöver verkligen inte vara det senaste modet när vi ska ut och hälsa på renarna!

Allmän information

En trygg reseupplevelse

Vi vill så gärna att du ska känna dig trygg som Albatrosresenär, både när du bokar din resa och när du iväg på din resa med Albatros – även i värld med coronavirus. Därför har vi tagit fram en rad åtgärder för att minska risken för smitta samtidigt som du kan ge dig ut i världen. Våra åtgärder omfattar bland annat följande:

 • Alla reseledare är certifierade i WHO:s riktlinjer för begränsning av smitta
 • Extra höga krav till våra samarbetspartner när det gäller rengöring
 • Vi informerar alla våra resedeltagare om reseförsäkring och minimering av smitta

Läs om alla våra åtgärder här

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Liknande resor

FIRTR02ASE