Vinterstämning i Lettland

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Upplev Rigas charmiga UNESCO-listade centrum och spendera två härliga nätter på spa i den mysiga kuststaden Jurmala

Ett besök i Riga är en spännande resa i Europas historia. Den gamla Hansa-staden bjuder på vackra kyrkor och palats, mysiga torg och inte minst en uppsjö av små lokala restauranger, där både hunger och törst kan släckas för billig peng. Vi ska naturligtvis se stadens största sevärdheter, som svenskporten, kruttornet, svarthuvudenas hus, det centrala torget och den stora matmarknaden.

Efter ett par spännande dagar i Riga kör vi vidare och besöker barockslottet vid Rundale, ett riktigt arkitektoniskt praktverk uppfört av samma arkitekt som senare gav oss Vinterpalatset i Sankt Petersburg. 

Vi avslutar resan vid den vackra kuststaden Jurmala, där vi bor två nätter på ett av stadens bästa hotell. Här finns tid till avslappning på spaavdelningen, eller till att gå promenader i det barska, men vackra, kustlandskapet.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ City Break, Familjevänliga resor

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Nej

 • Valuta Euro

Dagsprogram
Dag 1 Stockholm – Riga. Rundtur till fots och välkomstmiddag
Dag 2 Riga. Lokal marknad och rundtur i den gamla stadsdelen med lunch på lokal restaurang
Dag 3 Riga – Rundale - Jurmala. Besök i Rundaleslottet och bondlunch
Dag 4 Jurmala. Lettlands mysigaste kuststad med massor av upplevelser och tid till avslappning
Dag 5 Jurmala – Riga – Stockholm. Avslappning, tid på egen hand och hemresa

Hotell

Hotel Jurmala Spa

 • 190 værelser
 • Ligger I hjertet af Jurmala og ca. 500 meter fra stranden.
 • Døgnåben reception
 • 1 restaurant
 • 1 cocktail bar på 11. etage med smukt udsigt udover byen og vandet.
 • SPA- og wellness med omfattende SPA-menu.
 • Elevator
 • 2 indendørs swimming pools (opvarmet).
 • Saunas.
 • Wifi på alle værelser.

Hotel Jurmla Spa är ett underbart 4-stjärnigt spahotell i hjärtat av Jurmala, nära stadens gågata med dess trevliga caféer och restauranger. Från hotellet är det bara 500 meter till stranden, som om vintern nog bäst ägnar sig till promenader, men som om sommaren är otroligt populär både för semestrande letter och turister.

Hotell Jurmala Spa har ett omfattande spa- och wellnesscenter med över 200 behandlingar att välja mellan. Däröver finns det två härliga uppvärmda inomhuspooler och flera olika bastur. I restaurangen serveras god mat både morgon, middag och kväll och dessutom finns det en cocktailbar på elfte våningen med sagolik utsikt över staden och havet. 

https://www.hoteljurmala.com/

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Stockholm – Riga. Rundtur till fots och välkomstmiddag

Efter ankomst till flygplatsen kör vi in mot Riga, som ligger vid Daugavefloden. Riga är Baltikums största stad med knappt en miljon invånare och ett pampigt centrum med breda boulevarder, stora parkanläggningar och långa gator med massor av butiker. Utanför den gamla stadsdelen ligger områden med art nouveau-byggnader. Art nouveau var den dominanta stilen vid förra sekelskiftet, och i Riga finns 750 rikt utsmyckade byggnader längs de stora boulevarderna.

Efter att ha landat på vårt hotell tar vi oss an staden till fots med en liten runddvandring i den gamla stadsdelen. Staden grundades 1201 av den tyske biskopen Albert von Buxhoevden som språngbräda för svartbrödernas korståg mot hedningarna i norr, och utvecklades snabbt till en viktig handelsstad mellan Ryssland och Västeuropa. År 1621 erövrades staden av Sverige och Riga blev den rikaste staden i det svenska imperiet. Sverige förlorade området till Ryssland och Riga ingick först i det ryska imperiet och sedan i Sovjetunionen fram till landets självständighet den 21 augusti 1991. Staden ligger på båda sidor om floden Daugave och den gamla medeltidsstadskärnan ligger på den östra stranden.

På kvällen går vi ut och äter en middag tillsammans på en mysig, lokal restaurang.

Dag 2
Riga. Lokal marknad och rundtur i den gamla stadsdelen med lunch på lokal restaurang

Vi börjar dagen med ett besök på stadens stora marknad, som ligger i de tidigare zeppelinhangarerna nära centralstationen. Marknaden hör till Europas största och har mer än 3000 stånd där man kan köpa all världens mat, köksredskap och kläder.

Härifrån ger vi oss igen in i den gamla stadsdelen. År 1698, när Riga ingick i det svenska riket, byggdes den svenska porten som en del av stadsmuren. Stadens gamla försvarsverk tittar fram lite här och där, och kruttornet var också en del av det. Idag finns det ett fint museum i kruttornet som vi med fördel kan besöka senare under dagen. Vi rör oss vidare genom de trevliga gatorna och passerar bland annat Svarthuvudenas hus. Huset byggdes år 1344 till Svarthuvudsorden och utgjorde logi för ogifta tyska handelsmän. Vi besöker också Sankt Peterskyrkan, som anses vara en av de vackraste byggnaderna från medeltiden och som har en enastående utsikt över staden och floden från sitt torn. 

Vi avslutar vår tur i den gamla stadsdelen med att gå till en lokal restaurang och äta en riktigt god lunch. Resten av eftermiddagen och kvällen tillbringas på egen hand.

Dag 3
Riga – Rundale - Jurmala. Besök i Rundaleslottet och bondlunch

Det har blivit dags att säga hejdå till letternas charmiga huvudstad och ge sig ut på landet.

Under perioden 1736-1740 byggdes ett av Lettlands mest storslagna barockslott till baron Ernst Johann Biron, hertig av Kurland. Arkitekten och designern bakom slottet, Francesco Bartolomeo Rastrelli, blev sedermera arkitekt vid det ryska hovet och till hans mästerverk kan räknas vinterpalatset i Sankt Petersburg. Runt barockslottet hittar vi den franska trädgården med vackra trädgårdsanläggningar, rosenträdgårdar och springbrunnar signerade Rastrelli. På vår rundtur inne i palatset ser vi hertigens privata gemak, slottets danssal, tronsalen och det stora galleriet. 

I närheten av Rundale äter vi en god och solid lettisk bondlunch, innan vi ger oss mot staden Jurmala. Jurmala är berömt för sina vackra sandstränder och kallas Lettlands Riviera, och självklart ska vi bo på ett av stadens bästa hotell.

Efter att vi kommit till rätta på hotellet äter vi en middag tillsammans, och reseledaren informerar om de olika härliga aktiviteterna hotellet och området har att erbjuda.

Dag 4
Jurmala. Lettlands mysigaste kuststad med massor av upplevelser och tid till avslappning

Dagen är för upplevelser på egen hand. Hotellet bjuder på massor av spaupplevelser, och förutom spa-område och bastur, som är inkluderade i resans pris, så erbjuder de också behandlingar som man kan skämma bort sig själv med. Dessa köper man dock till på plats och är inte något som ingår i resans pris.

Staden Jurmala bjuder också den på massor att uppleva. Långt in på 1800-talet bestod Jurmala av en grupp små fiskelägen, men det ändrade sig dock som genom ett trollslag 1877, då man anlade järnvägen.  Varje fiskeläge fick sin egen station och på varma sommardagar strömmade det sol- och badsugna storstadsbor från Riga ut till stränderna. Därmed blev de små byarna kända som "Rigas Jurmala", som betyder "Rigas kust" på lettiska.

Jurmala expanderade snabbt med nya gator rakt genom vad som förr varit skog, och det uppfördes imponerande tornhus av trä som fungerade som sommarhus för Rigas övre samhällsklasser. Under sovjettiden var Jurmala Sovjetunionens baltiska Riviera, och efter annekteringen av Lettland 1940 blev några av de vackra villorna rivna för att ge plats till massiva betonghotell, men som tur är blev största delen av gamla Jurmala bevarat och charmen likaså.

Om vintern bjuder stränderna mest på långa promenader i det friska vädret och om man har tur kanske man hittar en bit bärnsten, vilket området också är känt för.

Dag 5
Jurmala – Riga – Stockholm. Avslappning, tid på egen hand och hemresa

Det mesta av dagen är fri att spendera på egen hand, och om man har lite ledig plats i resväskan bjuder Jurmala också på trevliga shoppingstråk.

Under eftermiddagen beger vi oss med buss till flygplatsen och flyger hemåt med bagaget fullt av goda upplevelser.

Prisinformation

Tillägg för enkelrum

1298:-

Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Direktflyg Stockholm - Riga t/r
 • Utflykter enligt program
 • 2 nätter på fyrstjärnigt hotell nära den gamla stadsdelen i Riga
 • 2 nätter på fyrstjärniga Hotel Jurmala Spa
 • Tillgång till spaområdet på Jurmala Spa, 2,5 timme på dag 3 och 4
 • Halvpension: Frukost varje dag, lunch dag 2 och 3 samt middag dag 1, 3 och 4
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderer inte

• Avbeställningsförsäkring, 6 % av resans pris
• Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
• Eventuella extra arrangemang
• Tillägg för enkelrum
• Drycker
• Dricks till lokalguider och chaufförer (räkna med cirka 5-10 EUR)
• Personliga förnödenheter
• Administrationsavgift 150 kronor per faktura (bortfaller vid onlinebokning)
• Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 20 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 6.3.1., samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

OBS

Enligt dagsprogrammet så promenerar vi runt till fots i Riga dag 1 och 2. Det är viktigt att gå med ordentliga skor då gatorna i den gamla stadsdelen är kullerstensbelagda. Vi går några kilometer varje dag, och åker bara i buss när vi tar oss till och från flygplatsen och Jurmala. Riga är inte en påfrestande stad att promenera runt i och det är inte backigt, men det kan ändå vara bra att veta att vi tar oss runt till fots.

Handen på hjärtat

Information

Vi har valt bra hotell som inte ligger helt i centrum av den gamla stadsdelen, men max 1,5 km från domkyrkan. Då många gator i den gamla stadsdelen är omöjliga för bussar att köra på, har vi valt att ta oss runt till fots på stadsrundturerna.

Allmän information

En trygg reseupplevelse

Vi vill så gärna att du ska känna dig trygg som Albatrosresenär, både när du bokar din resa och när du iväg på din resa med Albatros – även i värld med coronavirus. Därför har vi tagit fram en rad åtgärder för att minska risken för smitta samtidigt som du kan ge dig ut i världen. Våra åtgärder omfattar bland annat följande:

 • Alla reseledare är certifierade i WHO:s riktlinjer för begränsning av smitta
 • Extra höga krav till våra samarbetspartner när det gäller rengöring
 • Vi informerar alla våra resedeltagare om reseförsäkring och minimering av smitta

Läs om alla våra åtgärder här

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Liknande resor

LVVCB02ASE