Vinterstämning i Warszawa

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Historisk, kulturell och musikalisk resa till fantastiska Warszawa

Warszawa har rest sig från askan som en fågel Fenix! Från andra världskrigets slut tills idag är det ett helt nytt Warszawa som vi har chansen att besöka. Staden är återuppbyggd och osar av kultur, historia och fantastiskt fina byggnader och monument. 

På den här resan reser vi både tillbaka i tiden och lär oss mer om vad som hände före järnridåns fall. Vi dyker ner i historia och besöker det imponerande kulturpalatset – en gåva från Stalin till det polska folket. Under resans gång får vi lära oss mer om livet i Polen under kommunismens tid blandat med en bild av hur Polen har utvecklats och ser ut idag. 

Moderna, vackra Warszawa bjuder också på arkitektur, en progressiv kulturscen och mat- och shoppingupplevelser som man inte får missa. Vi upplever det här och besöker bland annat ett gammalt kraftverk som byggts om till ett shoppingcenter med läcker mat från alla världens hörn. När man är i Polen får man heller inte glömma att smaka eller lära sig lite mer om vodka och vi besöker stadens vodkamuseum där det bjuds på både smakprover och roliga anekdoter. 
    
Om du är en musikfantast är den här resan precis för dig då vi dyker ner i Frederic Chopins värld och upplever hans museum och ser kyrkan där det sägs att hans hjärta ligger begravt. För den som är intresserad så frestas det även med en möjlighet till en klassisk konsert med några av hans berömda verk. 

Warszawa har något för alla och under resans gång så får vi se det hela - välkommen!

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ City Break

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Nej

 • Valuta PLN

Dagsprogram
Dag 1 Flyg Stockholm – Warszawa. Rundtur med lunch och välkomstmiddag
Dag 2 Warszawa. Rester från tiden före järnridåns fall inkl. kulturpalatset och besök på PRL- och vodkamuseum
Dag 3 Warszawa. Chopins hjärta och museum samt centret Eketrownia Powisle. Tilköpsutflykt med klassisk konsert och middag på lokal restaurang
Dag 4 Warszawa – Stockholm. Tid på egen hand och hemresa

Hotell

Hotel Mercure Grand

 • 299 rum
 • Centralt placerat nära kulturpalatset och många trevliga restauranger och barer
 • 24/7 reception
 • 2 barer
 • 1 loungebar
 • Hiss
 • Gym och bastu

Detta eleganta hotell ligger centralt placerat i Warszawa och passar perfekt för vår vistelse i den polska huvudstaden. 

Hotellets 299 färgglada rum är modernt inredda med gratis wifi, tv, minibar och kaffebryggare. Hotellet har också ett internationellt brasserie, en intim restaurang med vinbar samt gym och bastu. 

Med sin goda placering och gångavstånd till kulturpalatset och shoppingmöjligheter bjuder hotellet in till både avkoppling och spännande upplevelser i närområdet.

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flyg Stockholm – Warszawa. Rundtur med lunch och välkomstmiddag
Sjöjungfrun är symbolen för Warszawa

Vi landar i den polska huvudstaden och kastar oss direkt ut i dagens program.  Med 1,7 miljoner invånare är Warszawa den största staden i Polen och sedan kommunismens fall år 1989 så har Warszawa utvecklat sig snabbare än någon annan stad i Polen. Staden har förändrats mycket under de senaste tio åren och fortsätter i samma takt framåt. Warszawa har under lång tid varit den stad i Polen där man lättast kunnat hitta ett jobb och därför kommer många av stadens invånare från hela landet.
 
Några sevärdheter man måste se i Warszawa är: gamla staden med sina mysiga caféer, konstgallerier och spännande gatukonstnärer. Warszawa är dessutom den enda staden i EU med ett naturreservat, Jeziorko Czernikowskie, som ligger i mitt i centrum.  Staden är inte bara berömd för sin historia utan också för den livliga sociala scenen med allt från spännande shopping till gourmetmatupplevelser – Warszawa har allt som behövs för att bli nästa stora turiststad i Östeuropa! 

Vi börjar med en lätt lunch på en lokal restaurang innan vi åker med buss runt staden och kollar på sevärdheterna så som kungsvägen, det kungliga slottet, kulturpalatset, gamla staden, Warsaw citadell, monumentet för det judiska ghettot, universitetet, parkerna och mycket mer. Allt ligger väster om Wisla-floden som delar upp staden i två. 

Sent på eftermiddagen checkar vi in på vårt hotell och äter på kvällen en god middag på hotellets egen restaurang.

Dag 2
Warszawa. Rester från tiden före järnridåns fall inkl. kulturpalatset och besök på PRL- och vodkamuseum
Kulturpalatset i Warszawa

Warszawa har varit Polens huvudstad sedan 1596, men det finns inte många kvarlevor kvar från den tiden. Staden förstördes fullständigt av nazisterna under andra världskriget men har lyckats resa sig ur askan som en fågel Fenix och är idag Polens stora ekonomiska centrum. Nästan alla byggnader i Warszawa är byggda i efterkrigstiden men glimtar från de gamla tiderna kan ses i områden så som Stare Miasto (den gamla staden) och Nowe Miasto (den nya staden).

Även om en stor del av Warszawa påminner om västerländska städer finns det många drag som man inte hittar någon annanstans. De traditionella mjölkbarerna, Bar Mleczny, är ett sådant exempel likaså de monolitiska grå bostadshusen som kännetecknar staden och är en kvarleva från den stalinistiska utilitarism som dominerade under återuppbyggnaden. 

Ett exempel på den stalinistiska arkitekturen är skyskrapan kulturpalatset (palac kultury) som med sitt klocktorn är Warszawas högsta byggnad. Om vädret tillåter ska vi ska naturligtvis upp i den imponerande byggnaden som bjuder på en fantastisk utsikt över den polska huvudstaden. 

Härefter fortsätter vi till museet om livet under kommunismen och får veta mer om livet innan muren fall. Intressanta bevarande objekt som till exempelvis cyklar, bilar, kläder, toalett och köksredskap kan ses här och vi lär oss samtidigt mer om vardagen för de många polacker som växte upp i perioden mellan 1945 och 1989. 

Efter en spännande resa tillbaka i tiden är det dags för lunch, som vi äter på en lokal restaurang innan vi om eftermiddagen besöker stadens intressanta vodkamuseum. Här får vi veta mer om vodkans historia och dess plats i det polska samhället. Museet bjuder på roliga historier och anekdoter. Visste du tillexempelvis att Rolling Stones fick sin lön utbetald i form av polsk vodka för en minnesvärd konsert de höll i Warszawa år 1967? Nej, eller hur! Det och mycket mer får vi veta under besöket och det finns också möjlighet att smaka på polsk vodka. 

Kvällen är avsatt till upplevelser på egen hand och reseledaren hjälper gärna till med hjälp och förslag på restauranger och aktiviteter.

Dag 3
Warszawa. Chopins hjärta och museum samt centret Eketrownia Powisle. Tilköpsutflykt med klassisk konsert och middag på lokal restaurang
Chopin-museet innehåller mer än 7500 utställningsföremål

Polens mest berömda kompositör är utan tvekan Frederic Chopin (1810-1849). Hans avbildning kan man se på många olika ställen i huvudstaden och det sägs att hans hjärta är gömt någonstans i den vackra Heliga korsets kyrka. Vi tittar förbi kyrkan som är byggd i klassisk barockstil och upplever själva vad som sägs vara så fint. 

Frederic Chopin växte upp i Warszawa innan han på grund av novemberupproret lämnade Polen. Han flydde till Paris där han bodde i 20 år. Han höll fortfarande varmt om polsk folkmusik och hans stora kärlek till moderlandet varande ända till hans allt för tidiga död år 1849. Chopin skrev och höll sin första pianokonsert när han var 7 år gammal och blev jämförd med både Mozart och Beethoven. Alexander I av Ryssland sägs ha deltagit i en av hans konserter i början av 1820-talet medan Chopin studerade vid Warszawas konservatorium och hans rykte började sprida sig i musikaliska kretsar. Det är kanske därför många av hans barndomsverk och kompositioner har bevarats. Många av dem visas på det imponerande Chopinmuseet som rymmer mer än 7500 utställningar. Vi tittar på några utvalda utställningar och lär oss mer om den spännande mannen och hans bidrag till världshistorien. 

Vi fortsätter nu till stadens gamla kraftverk som än idag på ett eller annat sätt fortfarande används. Ända sedan 1904 försedde anläggningen Warszawa med elektricitet men när man under 2001 beslutade man sig för att stänga ner den stod byggnaderna tomma i årsvis. Anläggningen köptes 2015 upp av ett lokalt investeringsbolag och under våren 2020 stod det nya shoppingcentret Eketrownia Powisle klart till att möta gäster. Här finns ett hav av goda restauranger inom både det polska och internationella köket. I kraftverkets gamla turbinhall med plats för upp till 500 människor har det uppförts en modern food court med tre barer och 15 olika restauranger som bjuder på mat från hela världen. För den shoppingsugna lockar centret med mer än 70 olika butiker med kläder, parfym, konsthantverk och mycket mer. 

På mitten av eftermiddagen åker vi tillbaka till hotellet. Resten av kvällen är avsatt till upplevelser på egen hand om man inte vill delta i tillköpsutflykten med klassisk konsert och middag på en lokal restaurang. För en mer utförlig beskrivning se under tillköpsutflykt. (Utflykten är inte inkluderad i resans pris och ska betalas separat).

Dag 4
Warszawa – Stockholm. Tid på egen hand och hemresa
Warszawa by night

Den polska huvudstaden bjuder på massor av shoppingmöjligheter och om man fortfarande har lite plats kvar i väskan, kan den sista dagen spenderas på att besöka ett av stadens välutrustade shoppingcenter. Här man kan köpa utländska märkesvaror till bra priser, men också lokalt producerade varor.

Vi möts upp på eftermiddagen, och åker till flygplatsen och vårt väntande flyg.

Extrautflykt

Chopinkonsert och middag på restaurang Delijca Polska

Kvällens program är en present till alla musik- och matälskare. Vi ska nämligen både uppleva en klassisk Chopinkonsert och därefter äta på en av de mest traditionella polska restaurangerna i staden. 

Ingen vistelse i Warszawa är komplett om du inte upplevt en klassisk konsert, och vad är mer passande än att uppleva det i kunglig miljö på stadens slott. Den lilla intima konsertsalen har plats för ca 70 gäster och konsertrepertoaren ändras från dag till dag. En sak kan du dock vara säker på, att underhålla dig med ett urval av Chopins välkända verk framförda av några av landets bästa musiker. Konserten varar i ca 2 timmar inklusive paus. 

Efter att ha njutit av musiken är det dags för middag. Vi promenerar till den närliggande familjeägda restaurangen Delijca Polska där vi äter en god 3-rätters meny. Köket är av traditionell polsk karaktär med en modern tvist och vi garanterar att ni inte går hungriga från bordet. Restaurangens mysiga miljö och vänliga servitörer skapar en perfekt avslutning på kvällen.  

Pris: 898 kr 

Priset inkluderar: 

 • Transport
 • Chopinkonsert på Royale Castle (varar i 1 timme och 15 minuter + paus) 
 • 3-rätters meny på restaurang Delijca Polska 

(Extrasutflykten genomförs vid minst 8 deltagare)

Polens mest berömde kompositör, Frederic Chopin

Prisinformation

Priset inkluderar
 • Svensktalande lokalguide
 • Flyg Stockholm - Warszawa t/r
 • 3 nätter på  4-stjärniga Hotel Grand Mercure i Warszawa i delat dubbelrum 
 • Utflykter enligt program
 • Entré till kulturpalatset, vodkamuseum, ”Livet under kommunismen”- och Chopinmuseum 
 • Frukost dag 2-4, lunch dag 1 och 2 samt middag dag 1 
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsförsäkring, 6 % av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
 • Eventuella extra arrangemang
 • Drycker
 • Personliga förnödenheter
 • Dricks (beräkna ca 10 € per person)
 • Administrationsavgift 150 kr per faktura (bortfaller vid onlinebokning)
 • Allt ej nämnt under ”Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Deltagerantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 15 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 6.3.1., samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Handen på hjärtat

Mer om Polen

Polen är ett relativt billigt land om man jämför med grannlandet Tyskland, speciellt mat och dryck. Infrastrukturen har på senare år genomgått stora förändringar och det är lätt att ta sig runt. 

Ta med bekväma promenadskor då vi ska ut och gå på kullerstensgator. En liten väska till regnjackan eller paraplyet kan också vara en bra idé att ta med sig då vädret påminner mycket om det vi har här hemma.

Allmän information

En trygg reseupplevelse

Vi vill så gärna att du ska känna dig trygg som Albatrosresenär, både när du bokar din resa och när du iväg på din resa med Albatros – även i värld med coronavirus. Därför har vi tagit fram en rad åtgärder för att minska risken för smitta samtidigt som du kan ge dig ut i världen. Våra åtgärder omfattar bland annat följande:

 • Alla reseledare är certifierade i WHO:s riktlinjer för begränsning av smitta
 • Extra höga krav till våra samarbetspartner när det gäller rengöring
 • Vi informerar alla våra resedeltagare om reseförsäkring och minimering av smitta

Läs om alla våra åtgärder här

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Liknande resor