Warszawa – Polens stolthet!

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Charmig storstadssemester i den polska huvudstaden fylld med kultur, arkitektur och historia, före, under och efter sovjettiden.

Warszawa har rest sig ur askan som en Fågel Fenix. Den våldsamma ödeläggelsen under andra världskriget verkar idag som ett avlägset förflutet och staden framstår igen som Polens obestridda maktcentrum. Den gamla stadsdelen har byggts upp nästan från grunden med knivskarp precision och staden är fylld av historia och upplevelse.

På denna resa upplever vi såväl det nya som det gamla Warszawa från innan och efter Järnridåns fall. Vi dyker ner i Folkrepublikens historia när vi besöker det imponerande Kulturpalatset, en gåva från Stalin till det polska folket. Vi tittar förbi stadens många andra stalinistiska byggnader och kommer tätt inpå livet under kommunismen när vi går på upptäcktsfärd i privata hem från sovjettiden som finns återskapade på ett av stadens många spännande muséer.

Vi går ännu längre tillbaka i historien när vi följer i kompositörens Frédéric Chopins fotspår. Vi besöker bland annat hans museum och försöker ta reda på varför hans hjärta är begravt i ett av stadens vackra kyrkor. För den som är intresserad finns det också möjlighet att uppleva en konsert med några av den berömde polackens verk.

Det moderna Warszawa möter vi bland annat i det nyöppnade matkultur- och shoppingcentret i stadens nedlagda elverk. Och vi får inte glömma att nämna alla goda matupplevelser på lokala restauranger och vårt besök på stadens vodkamuseum, det enda i sitt slag i världen.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ City Break

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Nej

 • Valuta PLN

Dagsprogram
Dag 1 Flyg Köpenhamn/Kastrup – Warszawa. Orienterande stadsrundtur med lunch och välkomstmiddag.
Dag 2 Warszawa. Rundtur i tiden före Järnridåns fall inklusive Kulturpalatset och kommunistmuséet. Vodkamuséet.
Dag 3 Warszawa. Heliga Korskyrkan, Chopin-muséet och kulturcentrat Elektrownia Powisle. Möjlighet till klassisk konsert och middag på lokal restaurang.
Dag 4 Warszawa. Tid på egen hand och hemresa

Hotell

Hotel Ibis Old Town

 • 333 rum
 • Centralt placerat i närheten av den gamla stadskärnan och stadens många parker
 • Receptionen öppen dygnet runt
 • 1 restaurang
 • 1 loungebar
 • Hiss

Hotel Ibis Warszawa Old Town ligger centralt placerat i Warszawa och utgör en perfekt intramning för vårt uppehåll i den polska huvudstaden.

Hotellets 333 rum är alla modernt inredda med gratis wi-fi, plattskärms-TV, minibar och kaffebryggare. På hotellet finns också en bra restaurang med vinbar, samt gym.

Placerat på gångavstånd till den gamla stadsdelen, Krasinski-parken och bra shoppingmöjligheter, erbjuder hotellet både avslappning och fina upplevelser i närområdet.

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Avresedatum

Avresa Resans längd Pris Avresa från OBS:
6 498:–
Köpenhamn
OBS: Programmet med det här avresedatumet varierar något från det du har valt. Klicka på datumet för att byta till motsvarande program.
6 498:–
Stockholm
6 998:–
Köpenhamn
OBS: Programmet med det här avresedatumet varierar något från det du har valt. Klicka på datumet för att byta till motsvarande program.
6 998:–
Stockholm
Klicka på ett datum för att se tillhörande program

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flyg Köpenhamn/Kastrup – Warszawa. Orienterande stadsrundtur med lunch och välkomstmiddag.

Vi landar i den polska huvudstaden och kastar oss strax ut i dagens program. Med 1,7 miljoner invånare är Warszawa den största staden i Polen. Sedan kommunismens fall 1989 har Warszawa utvecklats snabbare än resten av landet. Staden har ändrat sig mycket de senaste 10 åren och är fortfarande i snabb utveckling.

Warszawas gamla stadsdel är full av mysiga caféer, utomhusgallerier och gatukonstnärer. Dessutom är Warszawa den enda staden i EU med ett naturreservat i centrum av staden, nämligen Jeziorko Czerniakowskie med den stora sjön med samma namn. Staden har allt som behövs för att bli nästa stora turist-hotspot i Östeuropa.

Vi börjar stadsrundturen med en lätt lunch på en lokal restaurang, innan vi ska på bussightseeing runt i staden och se de många sevärdheterna som Kungliga Vägen, Kungliga Slottet, Kulturpalatset, den gamla staden, citadellet, minnesmärket över det judiska ghettot, universititetet, parkerna och mycket mer. Allt ligger på den västra stranden av floden Vistula som delar staden i två.

Sist om eftermiddagen ankommer vi till vårt hotell, och efter att vi har fått våra rum äter vi en god middag i hotellets restaurang.

Dag 2
Warszawa. Rundtur i tiden före Järnridåns fall inklusive Kulturpalatset och kommunistmuséet. Vodkamuséet.
Kulturpalatset i Warszawa

Warszawa har sedan 1596 varit Polens huvudstad men här finns inte många kvarlevor från den tiden. Warszawa blev totalt ödelagd av nazisterna under andra världskriget, men staden är i dag Polens stora ekonomiska centrum. I dag är i stort sett alla byggnader i Warszawa från efterkrigstiden, men små rester från de gamla strukturerna ses i de återuppförda områdena Stare Miasto (den gamla staden) och Nowe Miasto (den nya staden).

Även om mycket av Warszawa verkar likna städer i väst, finns det många särdrag som du inte hittar i västliga huvudstäder. Till exempel de så kallade Bar Mleczny (direktöversatt ”mjölkbarer) som är billiga caféer från kommunisttiden. De flesta ”mjölkbarer” är fortfarande i drift. De monolitiska gråa flerfamiljshusen som särskilt kännetecknar stadens ytterområden är en rest från den stalinistiska utilitarismen som dominerade återuppbyggnaden efter kriget.

Ett typiskt exempel på den stalinistiska arkitekturen är skyskrapan Kulturpalatset som med sitt klocktorn fortfarande är Warszawas högsta byggnad. Vi tar givetvis en titt in i den imponernade byggnaden, som i klart väder bjuder på en storslagen utsikt över den polska huvudstaden.

Härifrån fortsätter vi till det lilla muséet med det talande namnet, Museum över Livet under Kommunismen. Här kommer vi tätt inpå livet som det levdes innan Muren föll. Utställningsföremålen, från cyklar och bilar till leksaker, möbler, köksredskap, m.m., berättar vardagens historia för de många polacker som växte upp under perioden 1945-1989.

Efter en spännande resa tillbaka i tiden är det dags för lunch på en lokal restaurang, innan vi på eftermiddagen ska besöka ett av de mer udda muséerna i Warszawa, Vodkamuséet. Här får vi en genomgång av vodkans historia och dess plats i den polska självbilden. Muséet är full av roliga historier och anekdoter. Visste du till exempel att Rolling Stones fick betalt i polsk vodka för sin minnesvärda konsert i Warszawa 1967? Det och mycket mer får vi ta del av under besöket och kanske blir det också möjlighet att smaka på varorna?

Kvällen är avsatt till upplevelser på egen hand och reseledaren hjälper självklart till med förslag på restauranger, m.m.

Dag 3
Warszawa. Heliga Korskyrkan, Chopin-muséet och kulturcentrat Elektrownia Powisle. Möjlighet till klassisk konsert och middag på lokal restaurang.
Chopin-museet innehåller mer än 7500 utställningsföremål

Frédéric Chopin växte upp i Warszawa innan han lämnade Polen 1830, på grund av novemberupproret. Chopin flydde till Paris, där han levde de följande 20 åren. Hans inspiration från polsk folkmusik och hans stora kärlek till moderslandet varade dock fram till hans alltför tidiga död 1849. Chopin skrev och höll sin första pianokonsert bara 7 år gammal och blev av sin samtid jämförd med både Mozart och Beethoven. Rysslands Tsar Alexander I sägs ha närvarat vid en av hans konserter i början av 1820-talet, när Chopin studerade vid Warszawas musikkonservatorium, och hans rykte spred sig snabbt i musikkretsar. Kanske är det därför som många klenoder från Chopins barndom och hans tidiga kompositioner finns bevarade. Många av dem finns utställda på stadens imponerande Chopin-museum, som innehåller fler än 7.500 utställningsföremål. Vi ser på ett urval och får höra mer om denne spännande man och hans bidrag till musikhistorian.

Vi fortsätter nu till stadens gamla elverk som idag sjuder av liv, men så har det inte alltid varit. Sedan 1904 försåg verket oförtröttligt Warszawa med elektricitet, men efter att det släcktes och stängdes 2001, stod byggnaderna tomma i många år. Hela komplexet blev 2015 uppköpt av ett lokalt investeringsbolag, och våren 2020 stod det helt nya mat- och shoppingcentret Elektrownia Owisle klart att ta emot gäster. Här finns en uppsjö av goda restauranger med både polskt och internationella kök. I elverkets gamla turbinhall med plats till fler än 500 gäster finns det en modern food court med 3 barer och fler än 15 olika små matställen, som bjuder på mat från hela världen. Centret lockar shoppingsugna med fler än 70 olika butiker som säljer kläder, parfym, konsthantverk och mycket, mycket mer.

På eftermiddagen kommer vi tillbaka till vårt hotell där resten av dagen är avsatt till upplevelser på egen hand. Det finns också möjlighet att köpa till en utflykt till en klassisk konsert med några av Chopins verk, inklusive middag på en lokal restaurang. Utflykten ingår inte i resans pris och skall beställas separat.

Dag 4
Warszawa. Tid på egen hand och hemresa
Warszawa by night

Den polska huvudstaden har massor av shoppingmöjligheter och om du har lite plats över i resväskan så kan resans sista dag tillbringas i en av stadens många välutrustade storcentra. Här hittar du alla utländska varumärken till lite under normalpris, men här finns också mängder av lokalt producerade varor till mycket rimliga priser.

Vi möts på eftermiddagen och beger oss ut mot flygplatsen och vårt väntande flyg.

Klassisk Chopin-konsert inkl. middag

Kvällens program är en gåva till alla musik- och matälskare. Vi ska nämligen uppleva en klassisk Chopin-konsert samt därefter äta på en av de många traditionella polska restaurangerna i staden.

Ett uppehåll i Warszawa är inte fullständigt utan en klassisk konsert och vad är mer passande än att bli underhållen av ett urval av Chopins välkända stycken framförda av några av landets bästa musiker. Konserten varar drygt en timme.

Efter allt örongodis är det magens tur. Vi promenerar till en närliggande restaurang, där vi äter en trerätters meny. Köket är traditionellt polskt med en modern twist och vi garanterar att du inte kommer att gå hungrig från bordet. Restaurangens mysiga interiör och vänliga service blir en perfekt avslutning på kvällen.

Pris: 598 kr per person 

(Tillköpsutflykten genomförs vid minst 12 deltagare)

Inkluderat i priset:
Entré till klassisk Chopin-konsert
Trerätters middag på lokal polsk restaurang

Ej inkluderat i priset:
Dryck till middagen
Transport från och till hotellet

Zurek är en syrlig polsk soppa

Prisinformation

Resans pris

Från 6 498:– kr per person i delat dubbelrum.
Se priser för alla avresedatum

Tillägg för enkelrum
1 098:–
Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Köpenhamn/Kastrup – Warszawa T/R direkt
 • 3 nätter på 3-stjärniga Hotel Ibis Old Stare Miasto, Warszawa i delat dubbelrum
 • Utflykter och entréavgifter enligt program
 • Frukost varje dag
 • Lunch dag 1-2
 • Middag dag 1
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsskydd, 6% av resans pris
 • Gouda reseförsäkring, komplement till hemförsäkring
 • Eventuella extra arrangemang
 • Drycker
 • Personliga förnödenheter
 • Personlig dricks, räkna med cirka 10 euro per person
 • Administrativ avgift per faktura utgår med 130 kr (bortfaller vid online-bokning)
 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Deltagerantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 15 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 11, samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Prisnivå

Polen är ett relativt billigt land att resa i jämfört med andra länder. Speciellt mat och dryck är mycket prisvärda. Infrastrukturen har senaste år genomgått stora förändringar och transporter i Warszawa fungerar relativt bra.

Skor

Ta med bra promenadskor eftersom vi kommer att gå på kullerstensbelagda gator. En liten väska för regnkläder eller paraply kan också vara bra att ta med. Vädret i Warszawa är ganska likt det vi är vana vid hemifrån.

Allmän information

En trygg reseupplevelse

Vi vill så gärna att du ska känna dig trygg som Albatrosresenär, både när du bokar din resa och när du iväg på din resa med Albatros – även i värld med coronavirus. Därför har vi tagit fram en rad åtgärder för att minska risken för smitta samtidigt som du kan ge dig ut i världen. Våra åtgärder omfattar bland annat följande:

 • Alla reseledare är certifierade i WHO:s riktlinjer för begränsning av smitta
 • Extra höga krav till våra samarbetspartner när det gäller rengöring
 • Vi informerar alla våra resedeltagare om reseförsäkring och minimering av smitta

Läs om alla våra åtgärder här

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Liknande resor