Wien med Gustav Klimt, sachertårta, Mozart och Strauss

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Upplev Wien i färgsprakande höstfärger, se Gustav Klimts målningar, smaka på sachertårta och avsluta med en klassisk konsert i Kursalon Wien

Eleganta Wien är en underbar stad med sin cafékultur, historia och musik i särklass. Centrala Wien har precis den rätta storleken och nästan allt fantastiskt man vill se finns inom promenadavstånd. 

Wien har mycket att erbjuda och vi utforskar staden både med buss och till fots, bl.a. Hundertwasserhaus och ett av världens mest kända operahus; Wiener Staatsoper. En höjdpunkt på resan är den imponerande Gustav Klimt-samlingen i Belvedere-slottet och vi ska även njuta av klassisk sachertårta och gå på en traditionell Heuriger. 

Som pricken över i avnjuter vi en 4-rättersmiddag på Kursalon Wien och lyssnar till de ljuva tonerna av en klassisk Mozart- och Strausskonsert. 

Vi bor på Hotell Regina som ligger centralt på gångavstånd till de flesta sevärdheterna. 

Följ med till Wien!

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor, City Break

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Nej

 • Valuta Euro

Dagsprogram
Dag 1 Flyg Stockholm – Wien. Rundtur med buss
Dag 2 Rundtur till fots. På eftermiddagen ska vi fika på kaffe och sachertårta på berömda Café Sacher. Tid på egen hand.
Dag 3 Halvdagsrundtur på Belvedere-slottet med Gustav Klimt-samlingen. Tid på egen hand och middag på traditionell Heuriger
Dag 4 Wien. Tid till att upptäcka på egen hand. Middag och klassisk konsert på Kursalon
Dag 5 Shopping, cafébesök eller museum. Hemresa

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flyg Stockholm – Wien. Rundtur med buss
Det stora pariserhjulet Riesenrad i Wien

Efter ankomst ger vi oss ut på en rundtur i den österrikiska huvudstaden, där en fjärdedel av hela landets befolkning är bosatt. Under turen ser vi några av de största sevärdheterna i Wien. Vi börjar Hundertwasserhaus, därefter nöjesparken Prater med det berömda pariserhjulet Riesenrad från år 1897. Vid det vackra pariserhjulet spelades bland annat en ikonisk scen från filmen ”Den tredje mannen” med Orson Welles in. Vi ser också FN-staden Vienna International Centre (lokalt känt som UNO-city), ett av världens mest kända operahus; Wiener Staatsoper, Konsthistoriska museet med de världsberömda habsburgska konstsamlingarna, parlamentsbyggnaden och Burgteater som etablerades av kejsarinnan Maria Theresia år 1741.  Vi får också lov att uppleva museumkvarteren, rådhuset, Belvedere-slottet; där världens största Gustav Klimt-samling kan beundras, Hotel Sacher, stadsparken ”Stadtpark” och vinterpalatset Hofburg med den spanska ridskolan och i förlängning av denna, ett område med många av de mest kända museer i Wien.  

Efter rundturen checkar vi in på det mysiga Hotell Regina Wien. 

Vi går härefter en tur i området runt hotellet, där man bland annat kan se var Sigmund Freud museet ligger. Vi visar dig också var man kan hitta närmaste buss, spårvagn, stopp för U-bahn (tunnelbana) samt var och hur man köper biljetter så du på egen hand kan upptäcka allt vad Wien har att erbjuda. 

Senare på dagen tar vi en promenad till Rathauskeller, där vi äter middag tillsammans.

Dag 2
Rundtur till fots. På eftermiddagen ska vi fika på kaffe och sachertårta på berömda Café Sacher. Tid på egen hand.
Mer österrikiskt blir det inte - wienerschnitzel

Under förmiddagen upptäcker vi centrala Wien med sällskap av en lokal, kunnig guide som visar oss de kända och okända sidorna av innerstan. Vi går bland annat förbi statsoperan, Stephansdom, Hofburg och museumskvarteren. Om vi inte såg Musikverein och parlamentet igår – så gör vi också det idag. Både den kända konsertbyggnaden Musikverein med nyårskonserterna som sänds världen över och parlamentet är ritade av den danska arkitekten Theophilus Hansen som med sina många, fantastiskt fina ritade byggnader i perioden 1846 och till sin död år 1891, blev adlad. Hans hedersgrav finns på Zentralfriedhof tillsammans med Johan Strauss, Brahms och Beethoven.  

Efter ett par intressanta timmar ska vi smaka på en äkta sachertårta på självaste Café Sacher. Sachertårtan är en chokladkaka med ett lager av aprikosmarmelad i mitten och som pricken över i:et har blivit överdragen i ett rikt lager mörk choklad. 

Eftermiddagen är tillägnad till egen tid för upplevelser och middag äts på egen hand. Kanske ska du testa på att äta världens största wienerschnitzel hos Figlmüller.

Dag 3
Halvdagsrundtur på Belvedere-slottet med Gustav Klimt-samlingen. Tid på egen hand och middag på traditionell Heuriger
Schloss Belvedere i Wien

Det blir en dag i konstens tecken. Nu är det tid till att se Österrikes största Gustav Klimt-samling. Klimt (1962–1918) var en av de mest betydelsefulla medlemmarna av Art Nouveau-rörelsen, en grupp konstnärer som arbetade och inspirerades av natur och struktur – speciellt växter och blommor. Hans konstverk kan bland annat ses på Belvedere-slottet som vi besöker. Här kan vi se hans verk och höjdpunkter från den gyllene Art Nouveau-rörelsen som tillexempelvis ”Judith” och ”Kyssen”. Klimt är känd för sina fina bilder av unga kvinnor, landskap och hur han använde färger. Han var en av de stora konstnärerna som tidigt intog konstscenen inom symbolism, Art Nouveau och omfamnade de österrikiska konstnärernas nya tillgång till konst. I många år höll Gustav Klimt och hans livspartner Emilie Louise Flöge om somrarna semester i Salzkammergut vid Attersee där han främst skapade naturmålningar och har ofta jämförts med Claude Monets Giverny, Paul Cézannes Provence och Egon Schieles Krumau. Det var i perioden 1900–1916 som många av hans verk från området skapades. Förutom det här är Klimt som mest känd för sina vackra målningar av unga kvinnor från Wiens nattliv i en mångfald av färger, det sägs att han också ska ha blivit pappa till minst 14 barn tillsammans med sina olika modeller. Idag är Klimts målningar några av de mest eftertraktade som finns och säljs till skyhöga summor. Han har också dekorerat flera byggnader så som sommarslottet Peles i Sinaia, Rumänien. 

Efter besöket på Belvedere är eftermiddagen tillägnad egen tid och vi möts igen på kvällen då vi ska äta middag på ett så kallat Heuriger, vilket är ett särskilt österrikiskt värdshus. Ordet ”heuer” betyder ”i år” och värdshusen har fått det namnet för att de serverar nya, lokala viner från det aktuella året. 

Heurigner-värdshusen startades från början så att vinmakarna skulle ha en plats för att erbjuda smakprover av deras viner och förhoppningsvis sälja några flaskor. Fram tills starten av 1900-talet kunde man som gäst också ta med sin egen mat, men i dagsläget så serveras det normalt kalla rätter så som hemmagjorda korvar, schweinsbraten, potatissallad och wienerschnitzel. Receptet på den sistnämnda rätten är för övrigt skyddad av en lag och säger att en äkta wienerschnitzel måste vara gjord av kalvkött. Schnitzel av tillexempel kalkon eller svinkött får inte bära namnet. För en äkta Heuriger-upplevelse hör vi också lokal österrikisk folkmusik. Musiken är framförd av Heurigensångare som sjunger och spelar gitarr och harmonika. Sångerna handlar för det mesta om att dricka vin, en nostalgisk längtan efter det förflutna och Wiens skönhet.

Dag 4
Wien. Tid till att upptäcka på egen hand. Middag och klassisk konsert på Kursalon
Sachertårtan skapades för första gången av Franz Sacher 1832

Dagen kan passandes nog användas till att besöka en av de berömda wienercaféerna. Unesco betraktar dem till och med som ett av Österrikes viktigaste kulturarv. Det sägs att wienercaféerna är ett ställe där man konsumerar både tid och rum, men kaffe är det enda som står på räkningen. Det finns olika historier om hur de första wienercafét eller ”Kaffeehaus” skapades. En av dem handlar om soldater från den polsk-habsburgske armén som år 1683 hittade ett par säckar med märkliga bönor när de befriade Wien från den turkiska belägringen. Soldaterna trodde att säckarna innehåll bara var värdelöst kamelfoder men efter att en officerare vid namn Jerzy Franciszek Kulczycki experimenterade med bönorna genom att lägga till socker och mjölk föddes den wienska kaffetraditionen. En annan historia går ut på att Kulczycki tidigare hade tillbringat två år i osmanskt fångenskap och därför redan visste vad kaffe var och därför lurade han sina befälhavande för att få kaffebönorna. Bedriften hyllas av många caféer genom att hänga upp ett porträtt av Kulczycki i fönstret. 

Den österrikiska författaren Stefan Zweig beskrev wienercaféerna som en slags demokratisk klubb som är öppen för alla som vill betala för en billig kopp kaffe. Ett ställe där gästerna kan sitta i timvis och prata, skriva, spela kort, ta emot post och framför allt läsa ett oändligt antal tidningar. Inredningen i caféerna varierar, men den klassiska stilen innehåller Michael Thonet-stolar och bordsplattor i marmor. En specialitet man måste prova är en kopp wiener melange. 

Du kan också besöka det praktfulla slottet Hofburg som i perioderna 1438–1583 och 1612–1806 var hem till kejsaren för det tysk-romerska riket, och fram tills 1918 var hem till kejsaren av Österrike. Hofburg huserar en lång rad olika museum så som Det Konsthistoriska museet, Skattkammaren där kungakronan som tillhörde kejsaren av det romerska riket är utställt och en samling med gamla musikinstrument och världens största egyptiska papyrussamling.

Om aftonen är du inbjuden till middag på Kursalon Wien, en överdådig renässansbyggnad från 1867 som är byggt i den nordliga delen av stora Stadtpark. Här spelade Johann Strauss II sin första konsert 1868. Efter middagen på Restaurang Johann går vi över till den vackra konsertsalen och hör en Mozart- och Strausskonsert. Det är transport till och från hotellet.

Dag 5
Shopping, cafébesök eller museum. Hemresa
Vackra slottet Schönbrunn

Beroende på vilken tid vi åker hem har vi kanske tid till att besöka slottet Schönbrunn. Slottet är den sevärdhet i Wien som har flest besökare varje år och visst är det värt att se! Det var sommarslott för kejserliga ätten Habsburg av Österrike. De mest bekanta personligheterna som bott här är kejsarinnan Maria Theresia, berömd för sina 12 barn, och kejsarparet Franz Josef av Österrike och hans fru Sissi (Elisabeth av Österrike). En något tragisk barndom tillbringade här också då Napoleon I:s son Napoleon II bodde här efter faderns fängslande. Det sägs även att det var här som en femårig pojke från Salzburg, Wolfgang Amadeus Mozart, höll sin första konsert.

Annars är dagen avsatt till tid på egen hand efter frukost fram tills avgång till flygplatsen och hemresa.

Prisinformation

Priset inkluderar
 • Flyg Stockholm – Wien t/r
 • Svensk reseledare
 • Transport från flygplatsen – hotell t/r
 • Rundtur i buss vid ankomst
 • Stadsvandring i Wien
 • Entré till Belvedere-slottet med Gustav Klimt
 • 4 nätters boende på Hotell Regina Wien 
 • Frukost alla dagar på hotellet
 • 4-rätters middag på Kursalon med wienerkonsert dag 4
 • Middag den första dagen på Rathauskeller och på en Heuriger den tredje dagen 
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsförsäkring, 6 % av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
 • Tillägg för enkelrum
 • Dricks till lokalguider och chaufförer (ca 30 euro per person)
 • Övriga måltider och drycker
 • Personliga förnödenheter
 • Administrationsavgift 150 kr per faktura (bortfaller vid online-bokning).
 • Allt som inte nämns under "Priset inkluderar"

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Hotell

Vi bor på Hotell Regina Wien som ligger vid Ringstrasse. Det är nära till offentliga transportmöjligheter så som spårvagn, bus och tunnelbana (U-bahn). Hotell Regina Wien är ett traditionellt wienskt hotell med goda faciliteter och rymliga rum.

Hotellet har reception, bar, restaurang, hiss och Wi-Fi överallt.

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 21 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4–6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 11, samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Bagage

Man får ta med sig 1st bagage per person. Max 20 kg + handbagage (max 8 kg). Handbagagets dimensioner får totalt utgöra 118 cm (Längd x Bredd x Höjd = till exempel 55 cm x 40 cm x 23 cm). Det är en bra idé att ta med en mindre ryggsäck eller väska till dagsutflykter och resdagar då man inte ser sitt bagage förrän på kvällen igen.

Klädsel

Det kan vara kyligt om morgonen och kvällen och regnskurar kan förekomma. När det kommer till klädsel på restauranger och liknande behöver man inte vara så formell, men vanlig, fin och proper klädsel är passande. Österrikarna brukar dock klä på sig extra fint till högtider och festliga tillfällen, så till konserten kan finare klädsel förväntas. Glöm heller inte att ta med ett par fotriktiga skor till promenaderna.

Läs mer om

Här kan du läsa mer om Österrike: 

www.albatros.se/resmal/europa/osterrike

 

Allmän information

En trygg reseupplevelse

Vi vill så gärna att du ska känna dig trygg som Albatrosresenär, både när du bokar din resa och när du iväg på din resa med Albatros – även i värld med coronavirus. Därför har vi tagit fram en rad åtgärder för att minska risken för smitta samtidigt som du kan ge dig ut i världen. Våra åtgärder omfattar bland annat följande:

 • Alla reseledare är certifierade i WHO:s riktlinjer för begränsning av smitta
 • Extra höga krav till våra samarbetspartner när det gäller rengöring
 • Vi informerar alla våra resedeltagare om reseförsäkring och minimering av smitta

Läs om alla våra åtgärder här

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Liknande resor

ATVCB10ASE