MS Katharina von Bora

Main deck
Katharina von Bora er et komfortabelt og intimt flodkrydstogtskib med plads til 80 passagerer fordelt på to dæk og 42 kahytter

Njut av det avslappnade livet ombord på det lilla fartyget – i den behagliga loungebaren, över en god middag i restaurangen, på det stora soldäcket eller mer privat i din egen hytt. Fartyget har dessutom en liten butik och en reception.

Det lilla fartyget (83 meter långt och 9,5 meter brett) byggdes 2000 och kombinerar modern komfort med trevlig stämning. Fartyget specialbyggdes till att kryssa på floder som förutsätter kortare och smalare fartyg. Du kan njuta av utsikten i loungebaren eller koppla av på soldäck. Alla måltider (helpension) serveras fartygets restaurang, som varierar mellan buffé och bordsservering. 

Läs mer om fartyget på https://www.nicko-cruises.de/en/fleet/ship/ms-katharina-von-bora/

Hur är hytterna?
Från de ljusa och rymliga hytterna på mellan 12 m2 och 13 m2 har du en fin utsikt över vattnet och omgivningarna. Hytterna har två enkelsängar/en dubbelsäng; badrum med toalett och dusch; telefon, hårtork, värdeförvaringsskåp, värme/luftkonditionering och tv.

Main-däck
Utvändig hytt med fönster (kan ej öppnas) på Main-däck (nedersta passagerardäck). Två enkelsängar i form av en bäddsoffa och en hopfällbar säng. Cirka 12m2.

Upper-däck
Utvändig hytt med golv-till takfönster med skjutdörrar (fransk balkong) på upper-däck (översta passagerardäck). Två enkelsängar. Cirka 13 m2.

Måltider ombord
Alla måltider serveras i fartygets restaurang. Frukosten serveras som buffé med allt från varma rätter, såsom bacon, ägg och pannkakor, till bröd, färsk frukt och pålägg. 
Lunchen kan serveras som buffé eller vid borden. Det är alltid möjligt att få vegetarisk mat. Efter lunchen serveras kaffe och te vid borden.

Lunchen kan ibland bestå av en matsäck som vi tar med på en heldagsutflykt. Om lunch inte ingår, anges detta i dagsprogrammet.

Middagen serveras vid borden och varierar mellan tre och flera rätter. Du kan alltid välja mellan flera rätter – t.ex. vegetariskt, fisk eller kött som huvudrätt – och ofta mellan olika förrätter och desserter. Kaffe och te serveras till desserten, och man kan beställa en avec (kostar extra).
Gästerna får fasta sittplatser tillsammans med sin grupp i restaurangen.
Förutom huvudmåltiderna serveras även morgonkaffe/te, eftermiddagskaffe/te med kaka och ibland även en midnattssnack.

Tidpunkterna för måltiderna kan variera från dag till dag, det framgår av informationen av reseledaren. Men som utgångspunkt gäller följande:

  • Frukost kl. 07:00-09:00
  • Lunch kl. 12:30-14:00
  • Middag kl. 19:00-21:00
  • Eftermiddagskaffe/te och kaka i loungebaren kl. 16:00-16:30 
  • Midnattssnack kl. 22:00-23:00

 
Kaffe och te
Det serveras kaffe och te i samband med måltiderna. Vissa dagar serveras även eftermiddagskaffe och kaka.

Finns det möjlighet att beställa specialkost?
Fartygets restaurang kan laga mat till diabetiker, vegetarianer, glutenallergiker och laktosintoleranta. Du behöver inte informera Albatros om det före avresa. Det räcker att du talar om det för oss när du går ombord på fartyget. På restaurangens meny står markeringar vid de födoämnen som kan vara problematiska för allergiker. I loungen finns en tavla med en översikt över typiska matallergier och här kan man jämföra med menyn.

Drycker ombord
Kaffe och te till måltiderna ingår i resans pris, övriga drycker ska du betala för.
På resan erbjuder vi ett dryckespaket som omfattar läsk, husets vin, fatöl och alkoholfri öl på flaska.  Paketet kostar från cirka 20-25 euro per person per dag. Två personer i samma hytt ska boka dryckespaketet för båda två. 

I restaurangen kostar en flaska vin cirka 20-35 euro, öl (flaska eller på fat) cirka 3-5 euro, och cocktails cirka 6-8 euro. Läsk och mineralvatten kostar cirka 2,5-4,5 euro per flaska.
Dryckespaketet omfattar inte öl på flaska, cocktails, sprit, kaffespecialiteter som t.ex. espresso, kaffe latte m.m. Dryckespaketet är ett personligt tillköp och om det missbrukas för att köpa till andra kommer det att upphävas utan återbetalning av pengarna.

Kranvatten
Du kan dricka kranvattnet, eftersom kranarna är rensade.

Vad ska man packa?
Det finns ingen dress code på båten. De flesta gäster väljer fin, men ändå informell klädsel på kvällen. For herrernes vedkommende kunne det være lange bukser og skjorte/polo T-shirt med krave. För herrarna kan det exempelvis innebära långa byxor med skjorta/piké-tröja. För damerna kan det vara sommarklänning, kjol, byxor och skjorta/blus. Om man vill kan man ta med festkläder till den så kallade festkvällen.

Om du reser på sommaren är det en god idé att ta med lätta bomullskläder, men en tröja eller tunn jacka kan också vara bra att ha med.  Ta gärna med bekväma skor till stadsvandringarna och träningsskor om du vill använda dig av gymmet.

Ska man ta med handduk?
Det är inte nödvändigt att ha med egen handduk.

Städning av hytten
Hytterna städas varje dag.

Elektricitet
Det finns stickkontakter till 220 volt (2-vägsuttag) i hytterna. Det är inte tillåtet att ta med eget strykjärn eller liknande. Det finns hårtork i hytten.

Internet
Det finns tillgång till wi-fi (lokalt trådlöst internet) på fartyget. Nätverket är normalt sett starkast vid fartygets reception och delvis andra gemensamma ytor, dvs. mindre effektivt eller inte alls tillgängligt i hytterna. Det kan hända att wifi-förbindelse kan sluta fungera under kortare eller längre tid under resans gång. Tillgång till nätverket bokas och betalas ombord. Läs mer i fartygets ABC-manual ombord.

TV
Fartyget har TV och satellitsignal som brukar fungera under den största delen av rutten, men det brukar vara problem runt slussar och på vissa sträckor under kryssningens gång. 

Mobiltelefon och e-post
Vi vill uppmärksamma dig på att det kan vara dyrt att ringa från din egen mobiltelefon och att det kan påföras ytterligare kostnader när du ringer från utlandet. Kontrollera med din telefonoperatör före avresa för mer information om priser med mera.

Förvaring av värdesaker 
Det finns ett värdeförvaringsskåp i hytten. Observera dock att varken rederiet eller Albatros Travel ansvarar för de värdesaker som förvaras i skåpet, i hytten eller ombord på fartyget.

Betalning ombord
Alla priser ombord är i euro. Vid måltiderna uppger du ditt hyttnummer och skriver under på vilka drycker du ev. har beställt. Du betalar sedan dagen efter och du kan betala både kontant (euro) eller med kreditkort (VISA, MasterCard, Diner´s Club och AMEX). Rederiets bankförbindelse är baserad på Cypern, så det är viktigt att ditt kreditkort är öppet för betalningar på Cypern. Reseledaren kommer med mer information angående betalning.  OBS: Det läggs till 1% på din räkning vid betalning av extra utflykter ombord.

Vad betalar man extra för ombord?
Drycker och annan personlig konsumtion, t.ex. internet etc.

Dricks
Systemet med dricks är mer utbrett i de länder vi besöker och ombord på själva kryssningen. Man förväntar sig att lokalguider och chaufförer under resan, samt personalen ombord på kryssningen får en viss summa pengar som dricks. På den här resan rekommenderar vi att du ger 10-13 euro per natt per person.

I resans pris ingår inte dricks, eftersom det är ett individuellt åtagande. Albatros Travel betalar löner till lokalguider, chaufförer och personalen på fartyget, men lönerna i servicebranschen är satta efter att man mottar dricks. Att ge dricks är naturligtvis frivilligt.

Rökning ombord
Fartyget är i stort sett rökfritt och det är endast tillåtet att röka akterut på soldäck vid de bord som har askkoppar. I övrigt är det strängt förbjudet att röka både inomhus och utomhus.

Åldersgräns
Personer under 18 år ska resa tillsammans med föräldrar eller andra vuxna över 18 år. Man ska vara minst 18 år för att köpa alkohol.

Barn ombord
Barn är välkomna ombord på fartyget. Barn under 18 år får inte sova utan en vuxen, dvs. två barn får inte dela hytt med varandra, utan ska dela hytt med en vuxen. Det är inte möjligt att ta med barn som under två år gamla.

Reseledaren under kryssningen
Under en kryssning är reseledarens roll och funktion annorlunda än på vanliga rundresor då resenärerna tillbringar större delen av resan tillsammans som en grupp. När man är på kryssning får man större möjligheter att både umgås med gruppen och tillbringa tid på egen hand ombord på fartyget och i land.

Reseledarens roll är att hjälpa till med praktiska frågor som inresa, transfer till och från flygplatsen, ombordstigning, samt information om möjligheterna som står till buds ombord på fartyget och i land. Dessutom kommer reseledaren att följa med på de utflykter som beskrivs i dagsprogrammet. Reseledaren kommer att delta i alla gemensamma utflykter och aktiviteter, och därutöver är man naturligtvis alltid mer än välkommen att kontakta reseledaren för att få svar på eventuella frågor – eller kanske bara för en trevlig pratstund.

Vilka språk talas ombord?
Gästerna ombord på fartyget kommer först och främst från Skandinavien och Tyskland. Huvudspråken är tyska och på vissa avgångar engelska. Det finns alltid en svensk reseledare med som tar hand om Albatrosgruppen. Personalen på fartyget talar både engelska och tyska. 

Flygresan
På några av våra kryssningar har vi så stor efterfrågan, att vi har flera så kallade ”parallellgrupper” på plats. Det är eftersom vi vill kunna erbjuda så många gäster som möjligt en härlig semesterupplevelse. Det innebär, att flera grupper kan vara med på samma kryssning samtidigt. Varje grupp har dock alltid sin egen, svenska reseledare. 

Då vi har flera ”parallellgrupper” kan grupperna behöva flygas dit och hem med olika flygbolag. Flygstolarna distribueras då efter först till kvarn-principen, och de gäster som bokar först får den snabbast/mest direkta flygrutten. 
 
Ombordstigning på fartyget
Det finns gemensam transport från flygplatsen/hotellet till fartyget och tiderna för ombordstigning framgår av reseledarnas information. Man får räkna med lite väntetid när alla gästerna ska checka in och gå ombord på fartyget. 

Soldäck
Fartyget har ett stort och fint soldäck där det finns möjlighet att koppla av när vi ligger vid kaj eller njuta av det vackra landskapet som stilla glider förbi när vi stävar ut på floden.

Soldäcket kan stängas av under vissa perioder när vi passerar låga broar eller slussar.

Bullernivå under kryssningen
Normalt sett är bullernivån låg på moderna fartyg, men i hytterna akterut hörs motorn mer än mitt på fartyget. Samma sak gäller för hytter som ligger nära fören när man ska manövrera med propellern i fören. Detta förekommer för det mesta endast i förbindelse med slussar. Luftkonditioneringen och ventileringen kan höras svagt när det används.

Kajplats 
När flodkryssarna ligger vid kaj förtöjer man fartygen bredvid varandra. Det betyder att man plötsligt tittar på ett annat fartyg istället för att ha utsikt över landskapet eller en stad. Det innebär även att man ska över andra båtar för att komma iland eller att andra passagerare går igenom båten.

Rederiet försöker i största möjliga mån hitta en kajplats i centrum av städerna vi besöker. Tyvärr är detta inte alltid möjligt, och även om kajplatsen redan är bokad och bekräftad förbehåller hamnen sig alltid rätten att flytta fartyget upp till bara några få timmar före ankomst.

Om kajplatsen befinner sig långt från centrum och utanför gångavstånd bokar vi en busstransfer i samband med de i programmet arrangerade stadsrundturerna och utflyktspaketet. Den som inte deltar i det planerade programmet eller vill lägga till egna programpunkter står själv för transportkostnaden från och till fartyget.

Vattennivå
Varje år förekommer perioder med både hög- och lågvatten, vilket kan göra vissa passager svåra eller rentav omöjliga.  I så falla kommer Albatros i så stor omfattning som möjligt tillrättalägga alternativa rutter och utflykter. Ändringar på upp till två dygn (48 timmar) leder inte nödvändigtvis till kompensation.

Slussar
Att kryssa genom en sluss är en upplevelse många ser fram emot. Det kan man lugnt göra, eftersom det är en stor del av att resa på floderna i Europa. Slussarna kan dock ibland störa resenärerna eftersom det kan uppstå köbildningar som i sin tur ger upphov till ändringar i vårt program.   
Albatros och rederiet reserverar oss för ändringar i resplanen till följd av ändringar i vattennivån på floderna och slussarnas funktion.