MS Rachmaninov

På våra ryska flodkryssningar reser vi med fartyg från Orthodox Cruise Company.

På vår resa kryssar vi med MS Rachmaninov, ett för floder specialbyggt fartyg som tillhör det kända ryska rederiet Orthodox Cruise Company. Fartygets storlek garanterar en trevlig reserupplevelse och god service ombord. De 108 hytterna är fördelade på fartygets fem däck, som även huserar en restaurang, panoramalounge och bar. Från soldäcket har man även möjlighet att njuta av utsikten medan vi kryssar oss fram.

Om hytterna
Hytterna på ett flodkryssningsfartyg brukar vara små och enkla, men på just MS Rakhmaninov finns ett stort urval av olika hytter, och det år bland annat att boka juniorsviter på upp till 18 kvadratmeter. Den här typen av hytter är mer än dubbelt så stora som standardhytterna ombord, och större än hytterna på de flesta andra flodkryssningsfartyg på de ryska floderna.

Samtliga hytter har egen dusch och toalett, luftkonditionering och stort fönster (hytterna på Lower deck har dock fönsterglugg) samt stickkontakter på 220 V (europeisk standard). De flesta hytter har enkelsängar, dock har juniorsviterna dubbelsäng och hytterna på Lower deck våningssängar. 

I resans pris ingår standardhytter men det går att boka en högre hyttkategori till ett tilläggspris.

Utsides hytt på Lower deck
Hytt på ca 11 m2 med två bäddar och två fönstergluggar. 

Utsides hytt på Main, Upper och Boat deck
Hytt på ca 9 m2 med två enkelsängar och ett stort fönster. 

Utsides juniorsvit på Upper och Boat deck
Hytt på ca 18 m2 med dubbelsäng och ett stor fönster.

Särskilda omständigheter
Rederiet informerar om att det finns vissa regler för att få delta. Du måste informera Albatros Travel om eventuell sjukdom eller kroniskt tillstånd, handikapp, graviditet eller andra förhållanden som kan ha en betydelse för ditt välbefinnande eller hälsotillstånd på resan.

Måltider ombord
Helpension på fartyget ingår i resans pris och börjar med middag på resans första dag och slutar med frukost den sista dagen. Frukosten består av buffé och lunch och middag består av fasta menyer. Albatros gäster sitter samlade i fartygets restaurang och måltiderna har fasta klockslag. Vi får med matpaket från fartyget när vi gör utflykter.

Tänk på att maten inte är lika lyxig som vid en havskryssning. På de ryska floderna serveras traditionell rysk husmanskost tillagad på bra råvaror.

Drycker ombord
Kaffe och te i samband med måltid ingår. Övriga drycker beställs separat. En flaska vin kostar från cirka 20 euro och uppåt och öl kostar cirka 3-4 euro och alkoholhaltiga drycker kostar runt 4-6 euro styck. Läsk och mineralvatten kostar cirka 1-3 euro per flaska.

Vad ska man packa?
Under flodkryssningen råder fri klädkod. Vi rekommenderar lätta bomullskläder till varma dagar, men kom ihåg att ta med dig jacka och långbyxor för kyligare dagar och kvällar. Vädret i Ryssland kan vara väldigt varierande, och det är viktigt att vara väl förberedd för både kyla, värme, sol och regn. Enligt rederiet råder ingen klädkod för kvällarna, men skjorta eller kavaj för herrar och långa byxor eller blus för damer är den vanligaste kvällsklädseln.

Shorts och badkläder är inte tillåtna i loungen, restaurangen eller baren. Kom ihåg bra promenadskor till utflykterna på land och ett paraply och/eller en regnjacka vid dåligt väder.

Ska jag ta med egen handduk?
Du behöver inte ta med egen handduk.

Underhållning ombord
Fartyget har ett stort underhållningsutbud med bland annat musik, föreläsningar och språkundervisning.

Hur sker betalningen ombord?
Betalning ombord på fartyget i Ryssland sker enligt följande: När fartyget ligger i hamn i Sankt Petersburg eller Moskva betalas dryckerna med kontanter (euro eller rubler). Under kryssningen upprättar du ett konto så att du inte behöver ta med dig kontanter varje gång du besöker restaurangen eller barerna. Vid kryssningens slut, det vill säga vid ankomsten till Moskva eller Sankt Petersburg, betalas all konsumtion under kryssningen med kort (MasterCard eller Visa) eller kontant med euro eller rubler.

Utgifter för extrautflykter bokas ombord och betalas alltid kontant i euro.

Tänk på att växelkursen inte är speciellt bra när du betalar med kreditkort ombord. Vi rekommenderar därför att du tar med dig tillräckligt med kontanter i euro eller rubler att betala med ombord.

Vid utflykterna på land betalar du med rubler, eftersom det är förbjudet för ryska affärsinnehavare att motta utländsk valuta. Rubler kan idag beställas på de flesta svenska banker eller hos Forex, och de kan även köpas eller tas ut med kort i uttagsautomater i Ryssland.

Vi avråder från resecheckar eftersom dessa ofta är svåra att lösa in i Ryssland. Samtidigt tar man ut en hög växelavgift för resecheckar.

Vilken valuta används ombord på fartyget?
Samtliga priser ombord anges i euro. Kom ihåg att ta med rubler till utflykterna på land. Det är den enda valutan som får användas på land.

Försvunna värdesaker
Varken rederiet eller Albatros Travel tar ansvar för försvunna värdesaker.

Vad måste de betala extra för ombord? 
Drycker, eventuella utflykter på land förutom de utflykter som nämns i dagsprogrammet och annan konsumtion som skönhetsvård, rengöring av kläder samt telefonsamtal.

Ska jag lämna dricks?
Albatros avlönar lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen reglerad efter att man får dricks.

Det vanliga är att man betalar ett belopp som motsvarar 8 euro per person och dag i dricks. Totalt rekommenderat belopp kan betalas i euro eller rubler. Reseledaren informerar om beloppet. Dricksen går till fartygspersonal som hyttpersonal och anställda i restaurangen. Reseledaren informerar om hur pengarna brukar fördelas.

Förutom detta avsätts ett totalt belopp på 30 euro per person i dricks till lokala guider och sjömän som hjälper oss under våra utflykter (som ingår i priset). Reseledaren samlar in och fördelar pengarna för att du själv ska slippa tänka på det.

Finns det en åldersgräns för deltagande i kryssningen?
Personer under 18 år måste resa i sällskap av målsman över 18 år.

Är rökning tillåten ombord?
Av säkerhetsmässiga skäl är det inte tillåtet att röka i hytterna eller på restaurangen. Rökning är endast tillåten inom markerade områden ombord. Vi vill be våra gäster att respektera våra regler..

Reseledare ombord
Under resan finns en reseledare från Albatros Travel med ombord. Reseledarens roll på en kryssning skiljer sig något från den under en vanlig rundresa där gruppen tillbringar merparten av tiden tillsammans. Under den här typen av resa kan du välja att vara tillsammans med övriga gruppmedlemmar samtidigt som du kan tillbringa tid på egen hand både på båten och på land. Reseledarens roll är att hjälpa till med praktiska ting som inresa, transport till och från flygplatsen, ombordstigning, översättning samt information om utbudet på fartyget och på land.

Dessutom deltar reseledaren i de utflykter som beskrivs i dagsprogrammet. Reseledaren deltar i alla gemensamma aktiviteter och du är naturligtvis mer än välkommen att vända dig dit med eventuella frågor, eller kanske bara för en trevlig pratstund. Under en kryssning deltar gruppen på lika fot med övriga gäster ombord och reseledaren kan omöjligt finnas till hands hela tiden. Vänd dig gärna till fartygsreceptionen som gärna hjälper till och svarar på frågor från fartygets övriga passagerare.

Utflykter på land
De utflykter som ingår i resans pris anordnas alltid av reseledaren tillsammans med lokala guider och chaufförer. Fartyget erbjuder extra utflykter som tillägg till dem som ingår i priset. Om man vill följa med på ballet/opera kostar det från 120 EUR, beroende på biljettkategori. Övriga utflykter kostar cirka 40 - 70 EUR beroende på innehåll och hur lång utflykten är. De här utflykterna bokas och betalas kontant i euro ombord på fartyget. Den som vill tillbringa tiden i land på egen hand kan vända sig till reseledaren för att få bra tips och idéer.

Fartyget anordnar extrautflykter till St. Petersburg och Moskva. Utflykterna ingår inte i resans pris och bokas ombord mot betalning. Du kan även anmäla dig till olika kulturevenemang i städerna (mot betalning). Du hittar program över extrautflykter och kvällsevenemang ombord och reseledaren hjälper gärna till med eventuella bokningar.

Flygbolag
På några av våra kryssningar har vi så pass många gäster att vi åker som "parallella grupper". Det betyder att flera grupper kan vara på samma kryssning samtidigt. Varje grupp har dock alltid sin egen reseledare. Ofta när det gäller "parallella grupper" flyger grupperna med olika flygbolag. I fall av detta fördelas platserna enligt principen "först till kvarn". De gäster som bokar först får därmed den bästa/snabbaste flygrutten. 

Placering i flyget
När vi bokar flygbiljetter ber vi flygbolaget att placera gruppen samlat, dock är det upp till flygbolaget att ta det slutgiltiga beslutet. Förfrågan om specifika platser, t ex. vid gång eller fönster kan registreras på din bokning fram till 45 dagar innan avresa. Vi vill dock be er observera om att denna förfrågan är ett önskemål och tyvärr inte kan garanteras.  

Visum till Ryssland
Du behöver visum för att resa till Ryssland. Här kan du läsa mer om hur du ansöker: http://www.albatros.se/resmal/europa/ryssland/visum