Ocean Atlantic

– Expeditionsfartyg byggt för isfarvatten– Renoverades 2017– Invändiga och utvändiga hytter samt sviter med utsikt
Ocean Atlantic byggdes 1985 i Polen och är det perfekta expeditionsfartyget till farvattnen runt Antarktis och Arktis!

Med moderna nagiationssystem och ett skrov som är förstärkt för isbrytning (isklass 1B) kan fartyget ta sig fram långt norrut och söderut. Landstigningarna sker med fartygets zodiac-båtar. Dessutom finns det övertäckta livbåtar på fartyget som snabbt kan sjösättas och som naturligtvis har kapacitit för alla passagerare och bestättningsmedlemar. Ocean Atlantic erbjuder alla de moderna och lyxiga bekvämligheterna som en vanlig kryssning har; gott om plats i hytterna och sviterna samt stora gemensamma områdern. Fartyget är stort men samtidigt litet nog för att vi ska kunna uppleva kustlandskapen och sevärdheterna på nära håll. 

Hyttena
Totalt finns det 104 passagerarhytter-och sviter ombord. Det finns både invändiga hytter, utvändiga hytter med havsutsikt samt sviter. Fartyget renoverades 2017. Alla dubbelhytter har två enkelsängar, några få har dubbelsäng. Dessutom finns det enkelhytter ombord. Alla hytter har eget badrum och egen temperaturreglering. Det finns hårtork och tv.

Premium Suite 35 m2
Sviterna är på cirka 35 m2 och består av ett sovrum, ett vardagsrum med soffa samt ett badrum. Sviten har en stor dubbelsäng. Från de stora fönstrerna har man vacker utsikt över landskapen. Sviterna är belägna på Marco Polo däck (däck 5).

Panorama Window Suite 19-24 m2 – Cat. A
Hyttena har fönster och är på cirka 19-24 m2.  Hytterna har eget badrum, dubbelsäng eller två enkelsängar samt en soffa. Hytterna ligger på Marco Polo däck (däck 5).

Panorama Window Cabin 20-23 m2 – Cat. B
Hytterna har fönster och är på cirka 20-23 m2. Hytterna har eget badrum, dubbelsäng eller två enkelsängar samt ett sitområde. Kategori B hytterna har begränsad utsikt. Hytterna ligger på Magellan och Hudson däck (däck 7 & 8).

Standard Cabin Window 12-13 m2 – Cat. C
Hytterna har fönster och är på cirka 12-13 m2. Hytterna har eget badrum och två enkelsängar. Hytterna ligger på Marco Polo däck (däck 5).

Standard Cabin Window 11-12 m2 – Cat. D
Hytterna har fönsterglugg och är på cirka 11-12 m2. Hytterna har eget badrum och två enkelsängar. Hytterna ligger på Columbus däck (däck 4).

Standard Cabin Window 9-10 m2 – Cat. G
Hytterna har fönsterglugg och är på cirka 9-10 m2. Hytterna har eget badrum och en enkelsäng. Hytterna ligger på Columbus däck (däck 4).
 

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Särskilda hälsovillkor
Enligt rederiets regler är du förpliktad att informera Albatros om eventuell sjukdom, handikapp, graviditet eller andra omständigheter som kan ha betydelse för ditt välbefinnande eller hälsotillstånd under kryssningen. 

Ej lämplig för personer med rörelsehinder
Fartyget är dessvärre inte anpassat för personer med rörelsehinder som inte kan röra sig på egen hand. Det är framförallt av säkerhetsmässiga skäl då rederiet kräver att alla ska kunna förflytta sig från en båt till en annan utan hjälp av personal eller medpassagerare. Av säkerhetsmässiga skäl får rullstolar och rullatorer inte heller medföras ombord på fartyget då alla gångar måste ha fri passage.

Rengöring av hytterna
Personalen städar hytterna på morgonen/förmiddagen. På kvällen bäddas sängarna upp för natten.

Handdukar
Om handduken är upphängd förväntar personalen att den ska fortsätta användas. Önskar du byta handduken läggs den på golvet.

Toaletter
Toalettsystemet ombord är väldigt känsligt. Vänligen undvik att spola ner sådant som inte hör hemma i en toalett.

Temperaturreglering
Samtliga hytter och sviter har ventilationssystem. 

Vatten
Kranvattnet i sviterna går att dricka. Det rekommenderas att man använder sig av vattenstationerna ombord (däck 6). Fartyget hämtar vattnet ombord från olika kranar, och det finns även möjlighet att omvandla havsvatten till dricksvatten. Vanligtvis finns det ingen anledning att ransonera med vattnet ombord, trots det vill vi be alla våra gäster tänka på hur de använder vattnet.

Elförsörjning
Fartyget har ett elförsörjningssystem på 220 volt och uttag för rakapparat på 110/120 volt i badrummen. Det kan vara bra att ta med sig en adapter.

TV
Det finns TV i samtliga hytter och sviter, och här kan man hitta dagens program. Vi vill gärna understryka att det inte alltid går att se på TV ombord eftersom TV-signalen är beroende av satellitförbindelsen och lokala omständigheter.

Fartygsbesättningen
Förutom Albatros expeditionsteam finns det två besättningsgrupper ombord som arbetar för att göra din resa till en alldeles unik upplevelse. Fartygets kapten, styrmän och matroser ansvarar för drift och styrning av fartyget och för alla externa ytor (utomhus). Hotellchef och stabschef ansvarar för sviter och restauranger och gör sitt yttersta för att tillmötesgå dina behov ombord och se till att du får en bra kryssning.

Läkare
Det finns en läkarklinik ombord med engelskspråkig läkare. Eventuella besök läggs till på din fartygsräkning. Expeditionsguiderna hjälper gärna till att översätta vid behov.

Sjösjuka
Vi rekommenderar att man själv tar med medicin mot sjösjuka.

Måltider ombord
Menyn varierar från dag till dag och bjuder på internationella rätter av hög standard, i kombination med lokala rätter/råvaror när dessa finns att tillgå. Restaurangen finns på däck 6 och här serveras alla måltider. 

Frukost och lunch serveras som en buffé. Middagen serveras som en kombination av buffé och bordsservering. Eventuella utomhusmåltider är buffé.

Rumsservice
Det är inte möjligt att beställa rumsservice.

Kaffe och te
I samband med alla måltider serveras kaffe och te, och om det önskas under dagen kan du när som helst förse dig med kaffe, te och vatten i loungen vid biblioteket (däck 6).

Lounge
Explorer-loungen ligger på däck 8. Här finns gott om plats och bekväma fåtöljer där du kan koppla av med en god bok eller spela spel. Det finns även en mindre loungesalong på däck 6 och 7 med 180-graders utsikt.

Barer
Det finns två barer ombord på fartyget: Den ena är placerad i anslutning till loungen på däck 8 och den andra finns i observationsloungen på däck 6. Under middag och landstigning är barerna stängda. Det är förbjudet att ta med egen alkohol till de gemensamma områdena.

Tvätt
I hytten hittar du tvättlappar och tvättpåsar. Om du vill tvätta under resan fyller du i tvättlappen, lägger smutstvätten i tvättpåsen och tvättlappen ovanpå kläderna inne i tvättpåsen. Tvättpåsen returneras inom 48 timmar.

Däck
På däck finns det gott om utrymme och fritt tillträde till alla ytor. Vissa delar av däck kan tidvis vara avspärrade med rep: vänligen respektera detta. På soldäck hittar du stolar och bänkar.

Fartygets rullningar är kraftigare på övre däck, håll därför alltid dig fast i reling eller räcke.  Var dessutom väldigt försiktig om däcket är vått; det kan vara väldigt halt.

Bryggan
Bryggan på Ocean Atlantic är en arbetsplats. Vanligtvis har du inte tillträde till bryggan såvida inte kaptenen anser att omständigheterna tillåter det. Ett eventuellt besök på bryggan kan i så fall anordnas tillsammans med expeditionsledaren. Se till att alltid stå längs kanterna och aldrig i mitten av bryggan. Det finns endast plats till ett begränsat antal gäster på bryggan samtidigt, och om styrmannen behöver arbeta ostört vid is, dålig sikt, hamningång eller annat, kommer vi att be våra gäster att lämna bryggan. Det är förbjudet att ta med egen mat eller dryck till bryggan.

Hiss, trappor och dörrar
Som alltid till havs ska du vara förberedd på sjögång. När du använder trapporna ska du alltid se till att du har en hand fri så att du kan hålla fast i reling och räcke, framför allt i trappor och lejdare. Var speciellt uppmärksam när du går genom en dörr: nästan alla har en hög kant nederst. Placera aldrig fingrarna i dörrkarmen eller vid kanten av dörren: fartyget kan kränga till plötsligt. Det finns även en hiss i mitten av fartyget, som på grund av sjögång ibland inte får användas. 

Reception
Receptionen på däck 5 är behjälplig med allt som gäller praktiska frågor och ditt välbefinnande ombord på fartyget. Personalen i receptionen talar engelska, och expeditionsguiderna hjälper naturligtvis gärna till med översättningshjälp.

Värdesaker
Samtliga hytter har en säkerhetsbox som kan låsas med nyckel. Varken Albatros eller rederiet kan hållas ansvariga för värdeföremål som lämnas i hytterna (inte heller i den låsta säkerhetsboxen) eller andra platser ombord.

Rökning
Det är förbjudet att röka inne på fartyget. Rökning är endast tillåtet på däck 8 styrbord, på de platser där det finns information om att rökning är tillåten och det finns en askkopp.

Kommunikation ombord
Fartygskommunikationen baseras på satellitförbindelse med begränsad volym. Om du använder din mobiltelefon på fartyget går den via satellitförbindelsen, och både samtal och SMS är väsentligt dyrare än när du ringer från land i utlandet. Notera att du inte alltid har täckning när du är ombord på fartyget. 

Kvarglömda föremål
Upphittade föremål kan lämnas i receptionen.

Batterier
Vi sorterar avfallet ombord. Istället för att slänga använda batterier i soptunnan vill vi därför be att du lämnar dem i IT-rummet vid sidan av receptionen.

Räddningsväst och räddningsbåtar
Det finns räddningsvästar på däck vid livbåtarna.Fartyget har övertäckta livräddningsbåtar som snabbt kan sjösättas. Information om nödrutiner lämnas i samband med det obligatoriska säkerhetsmötet i början av kryssningen. 

Av- och ombordstigning
Alla gäster ombord har ett personligt landstigningskort som registreras före landstigning. När du lämnar fartyget tar du med dig kortet och registrerar det sedan igen när du är tillbaka ombord. Du ansvarar själv för att vara tillbaka på fartyget vid utsatt tid, en förutsättning för att resplanen ska kunna följas. För att se till att alla passagerare som har stigit i land vid hamnbesök har återvänt till fartyget är det ytterst viktigt att alla respekterar ovanstående system.

Betalning ombord
Samtliga räkningar ombord (från bar, telefon, tvätt och dylikt) läggs på en samlad räkning som registreras på ditt hyttnummer. Samtliga priser ombord anges och betalas i amerikanska dollar. Du kan alltså inte betala med svenska kronor ombord. Den sista heldagen ombord görs notan upp och räkningen kan betalas i kontanter eller med American Express, VISA- eller MasterCard. Önskar du betala med kort tas en kopia av kortet du vill betala med i början av kryssningen. Om du har frågor om räkningen ber vi dig att kontakta receptionen.

Dricks
Enligt internationell standard är det kutym att lämna dricks till fartygsbesättningen. Dricks kan lämnas i kontanter (rekommenderat belopp är runt 13-14 amerikanska dollar per dag). Har du frågor eller önskar lämna ett annat belopp kan detta ordnas med i receptionen. Vi vill understryka att det naturligtvis är högst frivilligt att lämna dricks.

Reseledare och internationella gäster ombord
Vi vill gärna göra er uppmärksamma på att det utöver skandinaviska gäster även finns  andra internationella gäster med på kryssningen. Därför består vårt expeditionsteam av skandinaviska och engelsktalande expeditionsguider, som arbetar och hjälper samtliga gäster. Föredrag och informationsmöten kommer därför som regel att hållas på engelska. När vi går i land i grupper finns det möjlighet att ta hänsyn till nationalitet och språk. 

Resor med Ocean Atlantic

 • Expeditionskryssning till Nordatlantens gröna öar

  Följ med på en nordatlantisk öhopping med vårt eget fartyg Ocean Atlantic, där vi besöker vackra öar – Orkney, Shetlandsöarna, Färöarna och Västmannaöarna

  • 2 avgångar
  • 8 dagar
  • Från 26 998:–
  från Stockholm
 • Albatros eget fartyg

  Jakten på det skotska guldet

  Vårkryssning längs Skottlands, Orkneys och Shetlands kuster. Med Albatros Ocean Atlantic besöker vi en lång rad städer och öar längs den skotska kusten

  3,9
  • 21-05-2021
  • 8 dagar
  • 27 498:–
  från Stockholm