Sea Explorer

5-stjärnigt expeditionsfartyg – moderniserat 2005 – alla hytter har havsutsikt
Sea Explorer är ett eminent expeditionsfartyg inrett som en klassisk lyxyacht med vackra, rymliga sviter och stilfulla gemensamma ytor, allt med sinne för detaljer

Om Sea Explorer
Sea Explorer byggdes 1991 i Italien och genomgick 2005 en omfattande restaurering och modernisering. Hon är ett eminent expeditionsfartyg inrett som en klassisk lyxyacht med vackra, rymliga sviter och stilfulla gemensamma ytor, allt med sinne för detaljer. Med en besättning på 70 personer är servicenivån ombord svår att överträffa.

Det finns två olika matställen på fartyget: Själva restaurangen och ett utomhuscafé som används för lunch vid speciella tillfällen och när vädret tillåter. Fartygets kock bjuder på utsökta smakupplevelser morgon, middag och kväll med läckra internationella rätter, allt kompletterat med lokala rätter och råvaror när detta är möjligt.

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Det finns 57 sviter på fartyget. Samtliga är externa och har havsutsikt. Vissa sviter har även egen balkong. (Läs om sviterna nedanför). Ombord finns jacuzzi, läkarmottagning, motionssal, skönhetssalong med frisör samt tvättinrättning.

Reseledarna håller sina informationsmöten i loungen och informerar även om kommande dags program samt håller olika bildföredrag.

Moderna navigeringssystem, stabilisatorer och isförstärkta skrov (isklassificering 1C) betyder att fartyget utan problem kan användas till kryssningar långt upp i norr. Vid landstigningarna används Zodiac-båtar. Det finns även övertäckta livräddningsbåtar på fartyget. Dessa kan med kort varsel sjösättas och har naturligtvis kapacitet för samtliga passagerare och besättningsmedlemmar. Sea Explorer erbjuder en behaglig och lyxig kryssningsmiljö både i kalla och varma farvatten, och har gott om utrymme både i sviterna och på gemensamma ytor. Fartyget är samtidigt tillräckligt litet för att vi ska kunna uppleva kustlandskapen och sevärdheterna på nära håll.

Sviter
Samtliga sviter är externa och har en dubbelsäng, med möjlighet att göra två separata sängar. Dessutom har sviterna eget badrum/toalett och individuell temperaturreglering. Det finns hårtork, minibar/kylskåp, säkerhetsbox, teve, DVD-spelare, telefon samt en soffgrupp.

Allt efter placering och inredning har sviterna indelats i följande kategorier:

Svitkategori A: Svit med privat balkong (37 m²)
Inredd med dubbelsäng och sällskapsavdelning med soffgrupp, som kan avdelas med en gardin. Skjutdörr i glas ut till privat balkong med solstol, cafébord och två stolar. Ligger på Explorer-däcket.

Svitkategori B: Svit med privat balkong (28 m²)
Dubbelsäng, soffgrupp och skjutdörr i glas ut mot privat balkong med solstol, cafébord och två stolar. Ligger på Erickson-däcket.

Svitkategori C+: Svit med två fönster (26,5 m²)
Dubbelsäng, soffgrupp. Ligger i fartygets för och har två fönster: ett på fartygets sida och ett framtill. Ligger på Marco Polo-däcket där det finns extern allmän yta.

Svitkategori C: Svit med fönster (min. 22 m²)
Dubbelsäng, soffgrupp och ett fönster. Ligger på Marco Polo-däcket där det finns extern allmän yta.

Svitkategori D: Svit med fönster (min. 21 m²)
Dubbelsäng, soffgrupp och fönster. Ligger på Colombus-däcket.

Svitkategori D: Svit (min. 21 m²)
Dubbelsäng, soffgrupp och fönsterglugg. Ligger på Magellan-däcket.

Om sviterna
Stewardessen kommer på morgonen/förmiddagen och ställer i ordning sviten. På kvällen förbereds sängarna inför natten.

Handdukar
Om handduken hänger på kroken förväntar stewardessen sig att den ska fortsätta att användas. Om du däremot lägger den på golvet byts den ut.

Toaletter
Toalettsystemet ombord är väldigt känsligt. Undvik att spola ned sådant som inte hör hemma i en toalett.

Temperaturkontroll
Samtliga sviter har individuell temperaturreglering.

Vatten
Kranvattnet i sviterna är drickbart. Fartyget hämtar vatten från olika hamnar och det finns dessutom möjlighet att omvandla havsvatten till dricksvatten. Det brukar finnas obegränsade mängder vatten ombord, men vi vill ändå gärna be våra gäster att vara uppmärksamma på sin vattenförbrukning.

El
Fartyget har ett elsystem med amerikanska uttag och 110 volt, dock finns det rakapparatsuttag med 110/120 volt i badrummen. Ta med reseadapter.

TV
Det finns TV i samtliga sviter. Vi vill göra dig uppmärksam på att du kanske inte kan titta på TV ombord då TV-signalen är beroende av satellitförbindelsen och lokala förhållanden.

Fartygets besättning
Förutom Albatros Travels expeditionsledare och reseledare finns det två olika besättningsgrupper ombord. De arbetar tillsammans för att göra resan till en speciell och unik upplevelse. Fartygets kapten, styrmän och matroser ansvarar för drift och styrning av fartyget samt alla externa ytor. Hotellchefen och stabschefen ansvarar för sviter och mat och gör sitt allra bästa för att tillmötesgå dina behov ombord så att du får en behaglig resa.

Läkare
Det finns en läkarmottagning ombord med engelsktalande läkare. En eventuell konsultation/behandling debiteras via sviträkningen. Reseledaren hjälper gärna till med att översätta om det behövs.

Måltider ombord
Menyn skiftar dagligen och bjuder på internationella rätter av hög standard i kombination med lokala rätter/råvaror när det finns möjlighet till det. Det finns två olika matställen på fartyget: restaurangen som ligger på Magellan-däcket och ett utomhuscafé på Erickson-däcket. De flesta måltider serveras i restaurangen, men om vädret tillåter serveras buffetfrukost på utomhuscaféet.

Frukosten serveras som en kombination av buffet och bordservering. Lunch och middag serveras vid sittande bord. Utomhusfrukosten serveras som buffet.

Mattiderna kan skifta efter väder och vind, utflykter och ankomster men är som utgångspunkt följande:
Frukost kl. 08.00-09.00
Lunch kl 12.20-13.30
Middag kl. 19.30-21.00

Utöver huvudmåltiderna serveras:
Kl. 06.30: Kaffe, te och lätt frukost för de morgonpigga i loungen
Kl. 16.00-17.00: Eftermiddagskaffe och kaka i The Club vid biblioteket.

Roomservice
Det går även att få roomservice.

Kaffe och te
Kaffe och te serveras i samband med måltider och när kaffesuget sätter in kan du förse dig med kaffe, te och isvatten i loungen under hela dagen.

Lounge
Loungen ligger på Colombus-däcket. Här finns gott om plats och sköna fåtöljer där man kan sitta och läsa en bok i lugn och ro. Reseledarna håller sina informationsmöten i loungen och informerar även om kommande dags program och håller även olika bildföredrag.

Barer

Det finns två olika barer ombord på fartyget. Den ena ligger i anslutning till loungen på Columbus-däcket och den andra heter The Club och ligger på Marco Polo-däcket. Under middag och landgång är barerna stängda. Det är inte tillåtet att medföra egen alkohol i barerna, restaurangen eller utomhuscaféet.

Bibliotek
Biblioteket ligger på Marco Polo-däcket. Urvalet består framförallt av engelskspråkiga böcker. Om du lånar med dig en bok till hytten ska du komma ihåg att lämna tillbaka den så att andra gäster också kan läsa den. Albatros reseledare tar dessutom med sig en boklåda med specialhandböcker som kan läsas på biblioteket.

Tvätt
I sviten hittar du tvättkort och tvättpåsar. Om du vill få något tvättat ombord fyller du i blanketten, lägger smutstvätten i påsen och formuläret ovanpå tvätten inne i påsen. Tvätten returneras inom 48 timmar.

Motionsrum
Motionsrummet ligger på Explorer-däcket.

Skönhetssalong/frisör
Det finns en liten skönhetssalong och en frisör på fartyget. Behandlingarna bokas och betalas ombord på fartyget.

Däcket
Ute på däck finns det gott om plats och alla ytor kan utnyttjas. Vissa områden kan vara avspärrade med rep under en kortare tidsperiod: detta måste respekteras. På soldäck finns solstolar och en jacuzzi med färskvatten som kan användas när vädret tillåter.

Fartygets rullningar är kraftigast på övre däck och därför rekommenderar vi att man alltid håller sig i relingen. Var även uppmärksam på om däcket är vått – det kan vara väldigt halt.

Kommandobryggan
Kommandobryggan på Sea Explorer är en arbetsplats och man har inte tillträde till den såvida inte kaptenen anser att det passar. Ett eventuellt besök på bryggan anordnas av expeditionsledaren eller reseledarna. Stå alltid längst ut och aldrig i mitten av kommandobryggan. Kommandobryggan tar högst emot åtta gäster per gång och om styrmannen behöver arbetsro på grund av is, dålig sikt, hamningång eller annat kommer vi att be gästerna att lämna kommandobryggan. Det är inte tillåtet att medföra egen alkohol till kommandobryggan.

Trappor och dörrar
Precis som på alla fartyg ska du vara beredd på sjögång. Se alltid till att du har en hand fri för att kunna hålla fast dig och använd dig av ledstänger, speciellt vid trappor och lejdare. Var särskilt uppmärksam när du passerar dörrar; nästan samtliga har en hög kant nederst. Stoppa inte in fingrarna mellan dörren och dörrkarmen eller kanten av dörren; fartyget kan plötsligt kränga till. Det finns dessutom en hiss i mitten av fartyget

Reception
Det finns en reception bredvid loungen på Marco Polo-däcket. Receptionen hjälper till med alla praktiska frågor och ditt välbefinnande ombord på fartyget. Du kan bland annat skicka vykort från receptionen. Personalen i receptionen talar engelska och reseledaren hjälper naturligtvis till att översätta om det behövs.

Värdesaker
Det finns värdeboxar i varje hytt. Vänligen notera att varken Albatros Travel eller rederiet kan ansvara för värdesaker som lämnas i sviterna eller på andra platser ombord.

Rökning
Det är inte tillåtet att röka på fartyget. All rökning ska ske på däck där det finns askkoppar.

Kommunikation ombord
Fartygets kommunikation baseras på satellitförbindelse med begränsad volym. Det går att ringa från sviten (men det är väldigt dyrt och kostar minst 5 USD i minuten) och det går även att köpa internettid. Du kan antingen använda fartygets gästdator eller koppla upp din egen bärbara dator mot det trådlösa nätverket. 100 minuter kostar 45 USD. Internetkort kan köpas i receptionen. Vi vill understryka att om du använder mobiltelefon på fartyget går den via satellitförbindelsen och både samtal och SMS kan därför vara avsevärt mycket dyrare än när du befinner dig på land utomlands.

Glömda saker
Upphittade saker lämnas i receptionen.

Batterier
Vi sorterar avfallet ombord och istället för att slänga använda batterier i soptunnan vill vi att de lämnas in i receptionen.

Räddningsväst och livbåt
Det finns räddningsvästar i hytterna och fartyget har övertäckta livbåtar som snabbt kan sjösättas. Information om räddningsprocedurer lämnas under det obligatoriska säkerhetsmötet i början av kryssningen.

Av- och påstigning
För att se till så att alla passagerare som har gått i land också har kommit ombord igen, är det viktigt att skriva upp sitt namn på en tavla både när man lämnar fartyget och när man går ombord igen. Alla gäster ombord har ett personligt landstigningskort som hänger på en tavla vid landbryggan. När du går av fartyget tar du med dig kortet och hänger sedan tillbaka det på tavlan när du är tillbaka igen. Du ansvarar själv för att vara tillbaka på fartyget i tid, vilket är en förutsättning för att tidsplanen ska kunna hållas.

Betalning ombord
Alla räkningar ombord, från bar och  telefon till tvätt med mera samlas på en och samma räkning på ditt svitnummer. Alla priser ombord är i USD, som är fartygets officiella valuta. Du kan alltså INTE betala med svenska kronor ombord. Räkningen betalas den sista HELA dagen ombord. Den kan betalas i kontanter eller med American Express, Visa,- eller Masterkort. Om du vill betala med kort gör vi en kopia vid resans början. Om du har frågor om räkningen ombeds du att kontakta receptionen.

Dricks
Enligt internationell standard är det kutym att ge dricks till fartygets personal. Dricksen kan ges i kontanter (rekommenderat belopp är cirka 13,5 dollar om dagen) alternativt kan du ge dricks via ditt kreditkort. Detta hjälper receptionen till med. På det första informationsmötet på fartyget kommer reseledarna att informera om drickssystemet. Albatros Travel betalar lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen inom servicebranschen beräknad på att den anställde får dricks. För den goda ordningens skull vill vi gärna understryka att dricks naturligtvis är högst individuellt och frivilligt.

Reseledare och internationella gäster ombord
Under kryssningarna med Sea Explorer finns det både svenska, danska och norska gäster ombord. Därför kommer ett skandinaviskt reseledarteam med antingen danska, norska eller svenska reseledare att finnas med och hjälpas åt under kryssningen. Vissa av föredragen kommer att hållas på danska och när vi går i land i samlad trupp kommer reseledarna att tala antingen danska, norska eller svenska. Utöver detta kan det under Albatros-kryssningar förekomma en grupp utomskandinaviska Albatros-gäster. Dessa håller separata informationsmöten och föredrag och har en egen reseledare med på skeppet. 

Att resa på Grönland

Vem får delta?
För att delta på den här kryssningen krävs det att du är fullt rörlig och klarar dig själv och att du kan ta dig fram utan hjälp i kuperad terräng. Personer under 18 år ska resa med föräldrar över 18 år.

Pass och passinformation till Albatros Travel
Grönland tillhör Danmark och svenska medborgare behöver därför inte visa pass vid inresa. På grund av skärpta säkerhetsregler vid flygresor kan flygbolaget kräva att få se ditt pass. Vi rekommenderar därför att du tar med det! Dessutom kräver rederiet att alla gäster har lämnat in sin passinformation (passnummer, giltighetsdatum, födelsedatum och födelseort) i förväg. Vi vill att en kopia på passet skickas till Albatros omedelbart efter en eventuell resebokning. I samband med incheckningen på fartyget överlämnar passageraren sitt pass eller annan giltig ID-handling som förvaras fram till kryssningens slut.

Taxfree
Det är inte längre tillåtet att ta med öl, vin, sprit eller andra former av alkoholhaltiga drycker vid inresa till Grönland. Det är tillåtet att medföra:
•  Cigaretter 40 st
•  Cigarettpapper eller cigaretthylsor 100 st
•  Parfym 50 g 

Pengar/lokal valuta
På Grönland är valutan DKK. Betalningskort kan användas vid betalning i större städer där man även kan ta ut kontanter På mindre orter ska man inte förvänta sig att kunna använda betalningskort.

Tidsskillnad
Grönland ligger fyra timmar efter Sverige 

Klädsel
Under en båtresa längs Grönland är det bra att ha med sig varierande klädsel. På mellersta Grönland kan man på land förvänta sig temperaturer på upp till 5-10 grader. Ute till havs är det vattentäta kläder, mössor och vantar som gäller. Ta med kläder som kan kombineras. t.ex. långärmad ulltröja innerst och fleece som mellanlager och vatten- vindtät jacka ytterst. På benen är täta fritidsbyxor samt ett par vattenavvisande och vindtäta överdragsbyxor att rekommendera. Ett par kraftiga, slittåliga och halksäkra vandringskängor är perfekta ombord och under promenader i städerna samt på flyget hem. Vid vandringar i naturen och landstigningar från gummibåtarna är ett par vattentäta stövlar nödvändiga.

Bagage
Det kan vara bra att ta med en mindre ryggsäck eller väska för dagsturer/uflykter. Du behöver inte ta med handdukar.

Kikare
Väldigt bra att ha med sig. Man går miste om mycket utan en kikare.

Åksjukemedicin
Det är inte helt ovanligt att fartyget gungar mycket, även om vi förmodligen kommer att hålla oss mycket till skärgården. Åksjukeplåster (Scopoderm eller likn.) fungerar helt eller delvis för de flesta. Åksjuketabletter är ett annat alternativ. Tänk på att åksjukemedel kan ha en tröttande inverkan.

Allmänna regler för landstigning och utflykter
1. Informera reseledaren om du vill gå i land på egen hand.
2. Gå inte in i ett hus eller en byggnad om du inte har blivit inbjuden.
3. Gå inte själv i obebodda områden, utan håll dig nära den övriga gruppen. Och kom ihåg att vädret kan skifta plötsligt och skapa sämre sikt.
4. Håll ett säkerhetsavstånd till djur och fåglar (minst fem meter).
5. Håll ett öga på klockan så att du vet när du måste gå tillbaka till fartyget. Se till så att din klocka visar samma tid som fartygets.
6. Markera alltid på påmönstringstavlan när du lämnar fartyget och när du är tillbaka igen.

Midnattssol och norrsken
Midnattssolen upplevs norr om polcirkeln, bland annat i Uummannaqområdet fram till slutet av juli. Det är fortfarande ljust på nätterna under veckorna före och efter. Söder om polcirkeln är det ljust på natten de månader midnattssolen lyser vid Diskobukten. Norrsken finns året runt men det kan naturligtvis endast upplevas under årets mörka månader. Detta är ett fenomen som kan upplevas överallt på Grönland.

Skydd mot mygg och insekter
Vi rekommenderar att du tar med dig myggbalsam då juni och juli är myggsäsong. Myggen finns oftast inte inne i de små orterna, men man vet aldrig. Om man ger sig ut på vandringar i det omgivande landskapet rekommenderar vi myggnät som skyddar hela huvudet.

Slädhundar
Den grönländska slädhunden kan upplevas från Sisimiut och norrut. Det är inte ett husdjur utan ett arbetsdjur och ett viktigt redskap för fångstmännen. Den grönländska hunden är en egen ras och är byggd efter de grönländska förhållandena. Man kan ofta se hur en hund som inte lystrar eller är aggressiv mot andra hundar bli bestraffad av hundslädsföraren. Detta är helt normalt och nödvändigt för att kunna upprätthålla respekten mellan hundar och slädförare.