Sun Princess

– plats till 2 000 passagerare   – härligt poolområdet  – spa och gym 
Kryssningsfartyget Sun Princess bjuder på en lång rad aktiviteter som både inspirerar och underhåller. Några kan till och med få dig att svettas. Du kan vara säker på att fartygets personal gör sitt bästa på att uppfylla alla dina önskningar. Fartyget bjuder på allt från konstauktioner till utomhusbio.  Hefkockarna på Princess Cruises fartyg är kulinariska konstnärer som strävar efter att alltid servera högsta kvalitet. Hela flottan är med i det välrenommerade gastronomiska sällskapet Chaîne de Rôtisseurs. Varje enskild chefkocks meny är kreativ och förändras från dag till dag. Därtill kommer en felfri service. Du får helt enkelt en oförglömlig finsmakarupplevelse ombord.

Hur är hytterna?
Det finns olika hyttkategorier från trevliga, rymliga insides-hytter till magnifika sviter med privata balkonger. Gemensamt för alla är dock att de naturligtvis har egen dusch och toalett med tillräckliga utrymmen, sittplatser, enkelsängar eller en dubbelsäng. Dessutom är alla hytter utrustade med kylskåp samt hårtork. Om du vill boka en svit ber vi dig kontakta Albatros för bokning samt prisuppgift.
Läs mer om hytterna på den resa du ska åka med på.

Särskilda omständigheter
Rederiet vill uppmärksamma er på att deltagande i kryssningen är underlagda vissa regler. Man är därför skyldig att informera Albatros Travel om eventuella sjukdomar, funktionshinder, graviditet eller andra förhållanden som kan påverka ens eget välbefinnande eller hälsotillstånd under kryssningen.
 
Finns det någon åldersgräns för att delta i kryssningen?
Personer under 21 måste resa tillsammans med en förälder eller vuxen över 21 år. Man måste vara minst 18 år för att spela på kasinot, och minst 21 år för att köpa alkohol ombord.

Finns det möjlighet att beställa specialkost?
Vi rekommenderar att du informerar Albatros Travel om att du önskar beställa specialkost senast 45 dagar före avresa så att Albatros kan meddela rederiet detta. Rederiet kommer sedan att göra vad de kan för att tillgodose dina önskemål.

Ska man ta med handduk?
Det är inte nödvändigt att ha med egen handduk.

Ombordstigning på fartyget
Det finns alltid gemensam transfer från flygplatsen/hotellet till fartyget, men vänligen observera att man måste vara ombord på fartyget senast 2 timmar före avgång. Vi vill att man i beräkningen tar med att det kan vara väntetid i samband vid ombordstigningen på fartyget. Kontrollera att du har pass och fartygsbiljetter/dokument redo. Incheckningsproceduren är mycket grundlig, men den kommer att bidra till att göra landstigningarna i de utländska hamnarna enkla och smidiga. Det finns inga restaurangfaciliteter på kajterminalen, men restaurangerna ombord är oftast öppna, och de serverar lunch vid tidpunkten för avresan. Det är inte tillåtet att ta med sig egna alkoholhaltiga drycker ombord på fartyget. Alkoholhaltiga drycker som köps under landstigningarna ska lämnas vid ombordstigningen på fartyget, och dessa varor utlevereras sedan när man lämnar fartyget. Vi rekommenderar att man har med sig en flaska vatten till terminalen i samband med ombordstigningen på fartyget.

Drycker ombord
Isvatten, kaffe och te i samband med måltiderna ingår. Andra drycker betalar man för. En flaska vin kostar från ca 30 USD och uppåt, öl (på fat eller flaska) kostar cirka 5-6 USD, spritdrycker ca 6-8 USD/st. Sent under eftermiddagarna serveras dagens cocktail som verkligen lever upp till de förväntningar man har på en exotisk drink, för ca 6 USD. Läsk och mineralvatten kostar cirka 2-3 USD per flaska. Det läggs automatiskt 15% i dricks ovanpå dryckernas pris. Denna dricks går till vinservitörerna och barpersonalen ombord.

Rökning ombord
Alla fartyg är i stort sett rökfria, men det finns vissa områden på fartyget där det är tillåtet att röka. Alla teatrar och restauranger är rökfria. Det är inte tillåtet att röka i hytterna eller på balkongerna. Cigarr- och piprökning är endast tillåten på de yttre däcken. Reglerna kring rökning kan ändras med kort varsel, och vi ber alla gäster att respektera anslag och skyltar ombord.
 
Elektricitet
Det finns 110/220 V stickkontakter i hytterna. Medtag eventuell adapter.

Telefon, internet och e-post
Vi vill uppmärksamma dig på att det kan vara dyrt att ringa från din egen mobiltelefon, och att det kan påföras ytterligare kostnader när du ringer från utlandet. Kontrollera med din telefonoperatör före avresa för mer information om priser med mera. Det är möjligt att använda fartygets internet-caféer. Priset för Internet-tjänster får du ombord hos Internetkaféerna.
 
Barn ombord
Barn är naturligtvis välkomna ombord på kryssningsfartyget. Ombord finns underhållning och faciliteter för barn mellan 3-17 år. Det finns också utbildad personal som leker med och ser till barnen. Det finns också möjlighet att få barnvakt under kvällen mot en mindre avgift. Vi vill nämna att personalen talar engelska, och att barnet/barnen måste ha fyllt 12 månader. Det finns också ett särskilt program för barn från åldrarna 6 månader till 3 år. Det är inte tillåtet att ta med spädbarn under 6 månader på kryssningsfartyget. Observera att det heller inte är tillåtet att följa med på en kryssning om man under kryssningen är i eller går in i sin 24:e graviditetsvecka.

Hur betalar man ombord på fartyget?
Alla priser ombord är i amerikanska dollar och fartyget är kontantlöst. Under kryssningens första dag upprättar du ett fartygskonto, Sea Pass, i ditt namn som allt du köper ombord debiteras till. Det rekommenderas att du knyter kontot till ditt kreditkort, men du kan också välja att betala kontant i USD. American Express, Diner’s Club, Visa och Mastercard accepteras som betalningskort. Under kryssningens sista dag kommer du att få en specificerad faktura för dina inköp ombord. Om kontot har upprättats med ett kreditkort, och förutsatt att du inte har några invändningar mot fakturan, kommer beloppet att dras automatiskt på ditt kort. Alla fartyg har bankomat ombord.

Vad betalar man extra för ombord?
Drycker, eventuella utflykter i land, måltider i specialrestaurangerna (tillägg på cirka 10-30 USD per person) och annan personlig konsumtion, till exempel skönhetsbehandlingar, tvätt- och kemtvättservice, telefon eller liknande. Dessutom läggs det på en kostnad på ca USD 13,50 per person/natt i dricks till personalen ombord (vissa resor inkluderar summan för dricks, så läs noggrant på om detta i resans program). Pengarna dras automatiskt på ditt Sea Pass.

Förvaring av värdesaker
Det finns ett säkerhetsskåp i hytten. Observera dock att varken rederiet eller Albatros ansvarar för de värdesaker som förvaras i säkerhetsboxen, i hytten eller ombord på fartyget.

Vilka språk talas ombord?
Engelska är huvudspråk ombord. All information över högtalarna, annan information samt underhållningen ombord är också på engelska

Måltider ombord
På fartyget använder man sig av så kallade fria sittningar till frukost och lunch. Det innebär att man fritt kan välja bord och tid under restaurangernas öppettider. På kvällen är det så kallade fasta sittningar. Detta innebär att du äter på en förbestämd restaurang och vid ett förbestämt bord varje kväll. Fartygen har en tidig sittning kl 18:15 och en sen sittning kl 20:30. Albatros har förbokat den sena sittningen till alla sina gäster då det erfarenhetsmässigt visat sig att det är denna tid de flesta vill äta middag. Om man reser med Albatros och vill äta middag under den tidiga sittningen ordnas detta ombord vid ankomsten till fartyget. Den svenska reseledaren hjälper naturligtvis till med detta.

Vissa restauranger ombord är gratis, medan man hos andra (special-) restauranger måste betala en mindre kuvertavgift (det tillkommer ca 10-30 USD per person). Det finns också möjlighet till rumsservice. När man använder sig av rumsservice förväntas det att man betalar dricks till den personal som levererar måltiden.

Reseledaren under kryssningen
Under en kryssning är reseledarens roll och funktion annorlunda än på vanliga rundresor då resenärerna tillbringar större delen av resan tillsammans som en grupp. När man är på kryssning får man större möjligheter att både umgås med gruppen och tillbringa tid på egen hand ombord på fartyget och i land.

Reseledarens roll är att hjälpa till med praktiska frågor som inresa, transfer till och från flygplatsen, ombordstigning, översättning till svenska samt information om möjligheterna som står till buds ombord på fartyget och i land. Dessutom kommer reseledaren att följa med på de utflykter som beskrivs i dagsprogrammet. Reseledaren kommer att delta i alla gemensamma utflykter och aktiviteter, och därutöver är man naturligtvis alltid mer än välkommen att kontakta reseledaren för att få svar på eventuella frågor - eller kanske bara för en trevlig pratstund.

Under en kryssning är gruppen med på samma villkor som de andra ombord på fartyget, och det är därför inte möjligt för reseledaren att vara närvarande och tillgänglig överallt. Det är därför en bra idé att vända sig till fartygets reception. De hjälper till att besvara frågor från alla passagerare ombord på fartyget.

Vad ska man packa?
Under de flesta kvällar ombord gäller fin men informell klädsel. För herrar kan det vara långbyxor och skjorta/pikétröja med krage. För damer är det exempelvis sommarklänning, kjol, byxor eller skjorta/blus.

"Festkläder" kan gärna tas med för dem som väljer att vara med på fartygets formella, så kallade galakvällar. För herrar betyder det klädsel i form av kostym och slips eller smoking och för damerna "elegant" klädsel eller långklänning. Under en veckas kryssning kommer vanligtvis 1-2 kvällar att vara formella då fartygets gäster använder sig av sina festkläder. Detta gäller för samtliga rederier Albatros samarbetar med. I fartygets tidning/informationsblad kan man se vilken "kvällens klädsel" är. För dem som inte vill hoppa i sina festkläder är buffén öppen för de med mer informell klädsel.

Jeans, shorts och T-shirt accepteras inte i restaurangerna efter kl 17:30, och det är inte tillåtet att gå in i restaurangerna med badkläder.

Kryssar du till ett varmare klimat är det nödvändigt att ha med sig tunna kläder av förslagsvis bomull. Det är bra att dessutom ta med sig en tröja eller lättare jacka eftersom det ofta är svalt inomhus ombord på fartyget, på grund av luftkonditioneringen. För resor till kallare delar av världen måste man ta med varma kläder. Bekväma skor rekommenderas för turer på land. För dem som vill använda sig av träningsanläggningarna ombord tas också träningskläder och löparskor med. Mot en avgift kan man få sina kläder tvättade och torkade av tvättservicen. Glöm inte att packa ner badkläder eftersom det finns pool ombord.