Khoka Moya - safari som det ska vara

På Albatros camp Khoka Moya bor vi mitt bland elefanter, lejon, bufflar, noshörningar och leoparder i utkanten av Krugerparken.

Text: Teresa Rørbye

Regnet började falla tidigt i år, redan i början av september, säger vår ranger Twice, och vänder sig om. Vi sitter tysta i bilen som skumpar fram genom det torra landskapet. Våren är i antågande i Krugerparken, men ännu är de flesta buskar och träd kala efter torrperioden. Det är lätt att se djuren när man kommer hit i september, här finns inte många buskar och blad att gömma sig bakom.

Se vår resa till Khoka Moya Camp:
Big Five-safari i Krugerparken

Eftermiddagssolen värmer skönt och plötsligt ser vi hur vi närmar oss två lejonhannar som tar sig en tupplur. Svansarna är ihopflätade och de muskulösa bakdelarna ligger tätt. Den ena lejonhannen reser sig upp på frambenen, funderar ett tag, men bestämmer sig sen för att nog var ganska skönt att vila att koppla av en stund till. Vår safaribil står bara ett par meter bort och våra kameror klickar intensivt, men det bryr sig de två huvudrollsinnehavarna inte ett dugg om. Både de och vi vet ju vem som bestämmer när det kommer till kritan.
Lejon lapar vatten med finess
Här i Manyeleti, i utkanten av Krugerparken vilar just nu ett påtagligt lugn över omgivningarna och det är lätt att förstå lejonens lättja. Vi stannar till för att ta en sundowner, ett glas mousserande vin som vi skålar in solnedgången med. Och den håller vad den lovar. Röd som ett eldklot har solen följt vår bil - så känns det nästan i alla fall – och nu tar solen sina sista andetag innan den försvinner ner på horisonten. Vi hoppar in i bilen, tänder strålkastarna och fortsätter den sista biten hem. Likt ett gnistrande täcke tar stjärnhimmeln över där solens strålar gav upp.
Solnedgång över Mantobeni

Och på samma magiska vis fortsätter dagarna på Khoka Moya. Vi besöker den lokala skolan i grannorten Welverdiend, besöker guldgrävarstaden Pilgrim’s Rest och njuter av vackra vyer på vår utflykt till några av områdets höjdpunkter till God’s Window och Bourke’s Luck Potholes.

På campen småpratar vi med vår ranger över en kall öl i baren och kopplar av mellan safariutflykterna. Områdets elefanter strosar förbi med jämna mellanrum, mumsar på lite grenar och släcker törsten i vattenhålet. Hyenornas tjut och grodornas kväkande avlöser varandra under de ljumma nätterna.

Elefanter är vår tids största landdjur

Livet är enkelt och samtidigt intensivt här. Här väntar möten med lejon och elefanter på nära håll, noshörningar som trippar över vägen på förvånansvärt lätta ben och små markattor som plockar loppor i pälsen på varandra. När man kommer hem efter sin första safariutflykt – eller game drive som det kallas här – kan pulsen vara ganska hög. Det är verkligen en helt speciell känsla att prata om giraffer och zebror till frukostkaffet.

Men förutom mötet med djuren och naturen väntar inga svåra beslut på Khoka Moya. Ingen stress, bara lugn och ro kombinerat med stora upplevelser i Krugerparken.

Se vår resa till Khoka Moya Camp:
Big Five-safari i Krugerparken