Málagavin – unikt, sött och perfekt!

¡Salud!
Málaga är berömt för sol, hav och sand men det många inte vet är att det dessutom är en av Spaniens äldsta vinregioner.

Málagavin är väldigt sött och gott och består huvudsakligen av vita Moscatel- och Pedro Ximénez-druvor. Málagavinet har varit populärt ända sedan romartiden, men på 1800-talet sjönk efterfrågan när gemene man istället började föredra torrt vitt vin. Under de senaste åren har dock intresset för det söta och unika Málagavinet blossat upp på nytt och idag produceras 5,8 miljoner liter per år.

Vindruvorna kan odlas, pressas och jäsas på andra platser i Málagaprovinsen men det sägs att vinet måste lagras i Málaga stad för att få lov att tituleras Málagavin. Merparten av vinet produceras i Anteguera som ligger norr om Málaga. Området är bortskämt med extremt varma somrar och väldigt kalla vintrar. Det gör att druvorna utvecklar de unika egenskaper som krävs för ett klassiskt sött vin.

Mycket sol ger vindruvorna ett högt sockerinnehåll och efter skörden läggs vinklasarna på tork under den heta solen för att öka sockerinnehållet och torka ut druvorna. Efter det pressas druvorna och den höga sockerhalten gör att man uppnår en hög alkoholprocent. Vinet från den här regionen har en mörk färg trots de vita druvorna eftersom de blir övermogna, och ju längre vinet åldras ju mörkare blir färgen. Málagavinet färg skiftar mellan ljusgult och djupsvart.

Den berömda vinbaren Antigua Casa de Guardia som vi besöker på våra resor till Málaga stammar från 1840 och är stadens äldsta vinbar. ¡Salud!

Barens vin görs fortfarande för hand på vinodlingar som ligger något inåt landet utanför Málaga i Olias. På vingården produceras tio olika Málagaviner av druvtyperna Pedro Ximenex, Moscatel och Romé.

Olika typer av Málagavin:

  • Málaga Pálido – lagras högst 6 månader
  • Málaga – lagras 6-24 måneder
  • Málaga Noble – lagras 2-3 år
  • Málaga Añejo – lagras 3-5 år
  • Málaga Trasañejo – lagras över 5 år

Málagavin anses, precis som de flesta viner, bli bättre med åren, men det är självklart en smaksak. Hos de äldre vinerna är smaken och aromen rik och välutvecklad. En smak av kaffe, kola, nötter, kryddor, blommor och kakao går igen och vinet passar perfekt till en god chokladdessert. Lokalinvånarna avnjuter gärna ett glas till sina tapas, och Málagavin finns på alla lokala tapasbarer.

¡Salud!

Läs mer om Andulsien och Spanien:
Långtidssemester i Andalusien – Resor Spanien – Rundresor Spanien – Klimat och väder Spanien

Tema om Andalusien

Vi älskar Andalusiens varma klimat, kulturutbud och sköna och avslappnade stämning. Därför har vi samlat lite av det bästa den spanska regionen har att erbjuda:

Guide: 10 tapasrätter du inte får missa
Guide:
Lär dig mer om Málagavin
Artikel:
På långtidssemester för nionde gången
Blogg:
Reseblogg från Andalusien

Vin, tapas och 3 000 solskenstimmar om året – följ med til Andalusien