På besök hos elefanterna

Berättelse från en safari i Sri Lankas elefant-hotspot nummer ett: Udawalawe nationalpark

Elefanter, tempel och stränder står överst på den här familjens lista över vad som ska hända på semestern i Sri Lanka. Efter lite efterforskningar hemifrån är vi övertygade om att Udawalawe är platsen där man ska uppleva vattenbufflar, krokodiler, apor, alla sorters fåglar och vilda elefanter i deras naturliga omgivningar. Eftersom vi inte vill missa alla de här djuren bokar vi in en safari via hotellet.

Se alla rundresor i Sri Lanka

Vi sluter upp med våra chaufförer och ranger utanför nationalparken. Här bor man inte i nationalparken som man gör i Syd- och Östafrika. Nej, på Sri Lanka är det djuren som bestämmer. När vi har passerat välkomstskylten är de enda mänskliga spåren hjulspåren efter våra jeepar.

Vi sätter oss tillrätta i den öppna jeepen med halvtak och beger oss in i nationalparken. Fem minuters körning från huvudingången ser vi dagens första elefant. En ung hane står i skuggan av ett träd och knaprar på halvtorra kvistar. Turen går vidare genom nationalparkens grässtäpper med breda buskar och träd, där fåglarna ivrigt tjattrar med varandra. Växterna bär spår av alla elefanter. Grenar är knäckta, hela trädstammar upprivna med rötterna och kastade på marken. Världens största djur låter inte lite botanik stå i vägen.

Eftermiddagssolen står fortfarande högt på himlen och vi fortsätter till Udawalawes två stora sjöar. En flock vattenbufflar har lagt sig tillrätta i det kalla vattnet och försöker hålla så lite kroppsareal som möjligt över vattenytan. Lite då och då landar en av nationalparkens många småfåglar på en buffelrygg på jakt efter en läcker parasit. En elefanthane står vid sjöns strand och kastar sand och lera upp på sin rygg med hjälp av snabeln. Leran skyddar elefantens hud mot den stekheta solen, berättar rangern.
Vattenbufflar i det kalla vattnet
Vår chaufför anar aktivitet längre fram och startar motorn. Här står en flock på cirka 20 elefanter i alla olika storlekar. De badar, dricker av sjöns vatten och uppvisar en rörande omsorg om flockens två veckor gamla unge, som framför allt väcker stor entusiasm hos jeepens yngre passagerare. Elefanter står inte still speciellt länge åt gången och landskapet är lyckligtvis öppet nog för att vi i jeepen lugnt kan följa efter dem. Chauffören håller sig på ett behörigt avstånd från djuren för att inte störa dem, även om de inte verkar bry sig så mycket om motorfordonen. Flera gånger kommer elefanterna nära bilen, och vi undrar om de överhuvudtaget märker den.
Den två timmar långa safarin är slut och vi har sett upp emot 100 elefanter, nästan lika många vattenbufflar och ett enda vildsvin. Och givetvis fåglar: skarvar, storkar, småfåglar som prinia och munkfågel samt en örn. Landskapet i sig är väldigt fascinerande att röra sig genom medan solen går ner i horisonten och hettan långsamt avtar. Udawalawe nationalpark har våra varmaste rekommendationer, oavsett om du gillar elefanter eller inte.

Storslagna Sri Lanka

Sri Lankas höjdpunkter med teplantager, tempel och världsarv – och en kort badsemester vid Indiska oceanen

4,6
  • 3 avgångar
  • 15 dagar
  • Från 31 998:–
från Stockholm