Reseledarna berättar från coronaland

Corona-statistik på japanska
Följ Albatros reseledare i deras vardag i en coronastängd värld där optimismen så smått börjar spira igen

Sverige är som bekant ett av de få länder som inte har stängt gränser, butiker och restauranger under coronatiden 2020. Albatros reseledare runt om i världen berättar om hur det har varit i just deras hemländer under denna mycket märkliga vår.

När öppnar Japan igen?

28 april 2020

Japan har precis som resten av världen varit nerstängd, men nu ser det ut som om det snart börjar bli lite bättre. De senaste siffrorna har visat att antalet coronasmittade har sjunkit kraftigt i Tokyo – denna enorma stad med över 30 miljoner invånare.

Rejselederens søn på cykeltur i Kyoto

Tunneln som vi ser på bilden är inte bara ljuset i tunneln när det gäller corona. Det är en tunnel som vi ser på två olika Albatrosresor, ”Den stora Japanodyssén” och ”Geishor, shoguns och samurajer”. Tunneln leder in till det världsberömda Miho-museet, som inte ligger långt från Kyoto. Byggnaden är skapad av ingen mindre än stjärnarkitekten I.M. Pei, som har ritat glaspyramiden vid Louvren i Paris. Till Miho-museet hittade Pei inspiration i en målning som visar en snårig stig som leder fram till en glänta i en skog. Pei har sagt att det ska kännas som en positiv överraskning när man kommer till ljuset genom den mörka tunneln. Precis som det förhoppningsvis känns när världen öppnar upp igen. 

Hälsningar från
Tran Tran, Albatros representant i Japan

Se Albatros resor till Japan här. 

Ljuset i tunneln

Rapport från Sydafrika

27 april 2020

Nu i maj har det blivit dags att lätta restriktionerna då vi går från risknivå 5 till risknivå 4. Barn ska gå tillbaka till skolor och anställda till sina jobb. Det kommer förmodligen att dröja ytterligare ett tag till innan vi kan röra oss helt fritt i detta vackra land.

Det enda jag saknar just nu är möjlighet att resa ut i bushen eller ner till kusten, till den varma Indiska Oceanen. Det är sex timmar bilresa till både Krugerparken och Durban, både fantastiska destinationer på lagom avstånd hemifrån, det vill säga Johannesburg, vårt permanenta hem sedan 2010.

Næsehorn i Kruger Nationalpark

Sedan 1994 besöker jag och min sydafrikanska man minst ett par viltreservat varje år och det finns gott om dem runt om i landet. Oavsett om man reser på safari för första eller hundraelfte gången, så finns det något nytt att uppleva och Albatros has något för alla nivåer och intressen.

I augusti tänker vi resa till Albatros egen välutrustade och välplacerade safaricamp Khoka Moya i Manyeletireservatet inne i Krugerparken. Vi var där i december förra året och upplevde bushen och dess djur på nära håll. En dag tror jag vi räknade till 18 lejon i en flock!
 

Khoka Moya Camp ligger midt ude i bushen

I juni tar vi nog en tur till Durban i provinsen KwaZulu Natal för då börjar vintern i Johannesburg, varma dagar (runt 20 grader) men kalla nätter (runt 4-5 grader). Vintern i tropiska Durban liknar mer skandinavisk sommar, även om lokalbefolkningen tycker att vi är galna som badar i 20-gradigt havsvatten.
Så snart landet öppnar, hoppas jag att så många som möjligt kommer till Sydafrika och hälsar på. Här finns något för de allra flesta: safari, bad, storstad, vingårdar, intressant historia och mycket vänliga och gästfria människor.

Hälsningar från Kajsa Claude i Johannesburg
 

Se alla Albatros resor till Sydafrika

Njut av den vackra Delfinkusten

Varma hälsningar från Zihuatanejo, Mexiko, 29° och solsken

Jag är ”fast” i Mexiko, inte helt emot min vilja, men det går ingen nöd på mig.

Mexiko är världens bästa land - tack vare alla underbara människor, som är glada, positiva, optimistiska, hjälpsamma och generösa, även de som har det svårt, och det är ganska många. Och de fattigaste har det svårast just nu. Hotell och restauranger stänger ner, den lågavlönade servicepersonalen förlorar sina jobb och inkomster. Men man hjälper varandra, Mexiko är ett solidariskt land.

Jag är stolt över hur mexikanarna hanterar pandemin. Skolor, idrottsplatser och kulturinstitutioner har varit stängda sedan mars. Restauranger får bara sälja mat att ta med sig. Apotek och matbutiker har öppet, de flesta andra är stängda. Stränderna är stängda, men det går att promenera längs havet fram till klockan nio på morgonen. Det räcker för mig som är uppe med solen. Fler och fler har munskydd, goda råd och uppmaningar finns överallt, i tidningar, radio, tv, på väggar och affischer. En bil kör runt i stadsdelarna med högtalare och uppmanar folk att stanna inne. Vi får se om det räcker?

För Mexiko är ett underbart land. Jag stortrivs. Här finns höga berg med snöklädda toppar, djungel, ökenlandskap och två oceaner. Spännande matkultur, alla tänkbara frukter, just nu är det mangosäsong här i Zihuatanejo. Vackra koloniala städer och världsmetropoler. Och Mexiko är ett kulturland som slår det mesta. Konstnärer som Diego Rivera, Frida Kahlo och många fler, arkitekteter, författare och filmskapare i världsklass, och ett stort antal indiankulturer med arkeologiska ruinstäder på Unescos världsarvslista.

När jag träffar mina resenärer på andra resor kan jag inte låta blir att ta ett litet sidospår och berätta om Mexiko och om ”Viva Mexico” som jag kallar världens bästa turistresa, för den innehåller så mycket. Enda problemet med ”Viva Mexico” är att den är för kort, så om du funderar på resan, och om du har möjlighet, passa på att förlänga vistelsen och stanna kvar lite längre!

Hälsningar från Mexiko!
Stellan Danielsson

Viva Mexico!