Fakta Kirgizistan

Nedanför kan du få praktiska upplysningar vid resor till Kirgizistan.
  • Språk Kirgiziska och ryska
  • Invånarantal 5,6 milj.
  • Huvudstad Bisjkek
  • Religion Islam
  • Valuta Som
  • Yta 198.500 km2

Värt att veta

Flygresa och ankomst till Kirgizistan

Flygbiljett
Alla resenärer får elektroniska flygbiljetter för ut- och hemresa. Tidsangivelserna är alltid lokala.

Tull
Vid in- och utresa ska du fylla i en tulldeklaration som tullen sedan går igenom. Var noggrann när du fyller i deklarationen och kom ihåg att uppge medtaget belopp under rubriken som handlar om valuta. Du kan bli ombedd att visa upp dina kontanter, och om tullen hittar en avvikelse kan det uppstå problem. Under de senaste åren har tullen dock lättat lite på sina strikta regler och ibland behöver man inte alls passera den.

Ankomst 
Vid ankomsten till Manas flygplats i Bisjkek samlas alla resedeltagare. Om reseledaren inte är med gruppen är det viktigt att alla deltagare ser till så att hela gruppen är samlad innan man fortsätter till utgången.

Tidsskillnad

Tidsskillnaden mellan Sverige och Kirgizistan varierar efter om Sverige har sommar- eller vintertid:

Sommartid + 4 timmar
Vintertid + 5 timmar

Transport
Bussarna i Kirgizistan håller inte riktigt samma standard som den i Europa. Vi har naturligtvis valt den bästa kategorin med luftkonditionering där detta är möjligt.
Prisnivå
Prisnivån i Kirgizistan vad gäller mat och dryck är lägre än den i Sverige. På en rundresa med helpension behöver du inte ha några större belopp med dig. De flesta lägger sina fickpengar på öl, vin eller annan alkohol på restauranger (mineralvatten och te/kaffe ingår oftast i priset) samt på souvenirer, snacks och liknande. Vi har erfarenhet av att man klarar sig på 80-100 kronor per dag. Om du planerar att köpa med dig saker hem bör du däremot ta med dig ett större belopp pengar. Lägg på cirka 200 kronor per person för dricks till lokalguider och chaufförer.
Dricks
Kirgizistan har fortfarande ingen större tillströmning av turister och dricks är inte speciellt vanligt, förutom på restauranger i större städer som Bisjkek och Karakol. Dessutom uppskattar chaufförer och lokala guider som vi utnyttjar längs vägen ett mindre belopp (se vår rekommendation här ovan). Om du vill handla med eller ge bort en liten gåva till någon bland nomadfolket kan du ta med en extra ficklampa, kosmetikaprover (fuktkräm väcker ofta stor entusiasm) eller liknande.
Valuta och kreditkort

I Kirgizistan används valutan (KGS): 1 som (S) är indelat i 100 tyyyn (t). Sedlarna finns i 1-, 5-, 10-, 20-, 50-, 100-, 200-, 500-, 1 000- och 5 000-sedlar. Mynt finns i 1, 10 samt 50 tyyyn. Kursen följer den ryska rubeln och ändras konstant.

Det enklaste är att växla till kirgizisk valuta i Kirgizistan. Detta kan göras på lokala växlingskontor i Bisjkek och Karakol. Det går inte att växla svensk valuta så ta med kontant valuta i euro (gärna sedlar på 50 och 100 euro) eller amerikanska dollar (sedlar på 20 och 50 USD). Försök att ta med så nya och intakta sedlar som möjligt. Det kan vara svårt att växla gamla, skrynkliga sedlar i Kirgizistan.

Kreditkort som Diners, Mastercard, Visa och liknande kan endast användas på ett fåtal platser och vi rekommenderar starkt att du tar med kontanter i euro eller amerikanska dollar. Det går inte heller att använda resecheckar.

Elektricitet
Kirgizistan har samma stickkontakter och strömkällor som i Sverige, och du behöver inte ta med en adapter.
Telefon och internet

Kirgizistans internationella landskod är +996. Mobiltelefoner kan användas på allt fler ställen men det finns fortfarande områden i Kirgizistan som är helt utan täckning. Det kan vara dyrt med både in- och utgående telefonsamtal, skicka sms och använda datatrafik i Kirgizistan. Kontrollera gärna täckning i priser i Kirgizistan hos din mobiloperatör.

I större städer som Karakol och Bisjkek kan man mot betalning använda datorer med internetanslutning på internetcaféer och i större varuhus.

Dricks och hygien

Hotell och större restauranger har västliga toalettförhållanden. På offentliga toaletter och ute på landsbygden kan det dock se annorlunda ut med pedaltoaletter och brist på toalettpapper. Den som övernattar i en jurta vid Son-Kul-sjön får nöja sig med primitiva toaletthinkar. Precis som nomaderna själva. Ta med eget toalettpapper eller ett paket våtservetter och ev. handdesinfektion. Då klarar du dig utan vatten om sådant saknas.

Vattnet i Kirgizistan är fullt drickbart, men i Bisjkek kan det smaka klor. Köp gärna lite vatten på flygplatsen. I provinsen kommer vattnet direkt från bergen och smakar underbart.

Seder och bruk

Kirgizerna är otroligt snälla och gästvänliga och låter sig gärna fotograferas. Tänk bara på att be om lov innan du fotar någon. Du ska helst inte fotografera poliser och militärer. Inte heller polis- och militärposter.

Kirgizerna är muslimer men inte speciellt religiösa, och du kan lugnt använda samma kläder som hemma. Ett undantag är besök i moskéer och rysk-ortodoxa kyrkor där korta shorts och ärmlösa blusar inte ses med blida ögon.

Precis som i de flesta andra länder finns det gatubarn och tiggare i Kirgizistan. Om du vill hjälpa gatubarnen gör du detta bäst genom att donera pengar till en hjälporganisation som leder projekt till förmån för gatubarn. Tänk bara på att inte alla barn som kommer fram till dig inte tigger, många av dem vill bara öva på sin engelska. Även en del äldre personer räcker gärna fram handen. Många kirgizer ger dem några mynt (motsvarande cirka 1 kr) och du kan följa deras exempel om du vill.

Rökning
Det råder rökförbud under flygning, tåg- och busstransport. Rökning är tillåten och utbredd på restauranger och caféer samt på alla offentliga platser.

Sommar i Kirgizistan

Aktiv semester bland Kirgizistans berg, varma källor, nomader, shopping i basarer och oförglömliga sommarlandskap.

  • 19-07-2024
  • 9 dagar
  • 24 998:–
från Stockholm