Res till Israel

Å ena sidan är Israel rena ungdomen med endast 60 år på nacken, å andra sidan är landet en flera tusen år gammal strävsam herre. Israel är både en modern stat som upprättades 1948 och en uråldrig scen för bibelhistorier som sträcker sig ända tillbaka till Moses tid. Israel är kontrasternas land mellan det gamla och det nya. Bara i Jerusalem finns tre, hundratals år gamla världsreligioners bevis på att staden är en av världens heligaste. Strax utanför den gamla stadskärnan väntar det moderna Jerusalem med skyskrapor, shoppingcenter och intensiv trafik.

Invånarantal 8,2 milj.
Huvudstad Tel Aviv
Språk Ivrit och arabiska
Flaggans färger och mönster stammar från den judiska bönemanteln, tallit.
Visste du att...
man kan njuta av opera vid Döda havet? På Herodes fästning Masada uppförs opera med en storslagen historisk kuliss.
en av världens äldsta städer, Jeriko, ligger här? På Västbanken kan man besöka ruinerna av den forntida staden.

Natur och klimat i Israel

Staten Israel utgör bara en liten del av Sveriges yta, men har många fler invånare och en väldigt varierande natur. I söder ligger den torra Negevöknen och i väster, mot Medelhavskusten, är jorden fruktbar och flitigt odlad. En bergskedja på upp till 1 000 meter sträcker sig genom landet och stupar brant ned i Jordandalen och världens lägsta punkt Döda havet i väster. Klimatet är lika varierande som naturen. Södra delen av landet har ett ökenliknande klimat med minimala regnmängder, heta dagar och kyliga nätter. Den smala landremsan ut mot Medelhavet har ett härligt Medelhavsklimat där sommaren varar långt in i oktober. I bergsområdena längre österut är det mer kyligt och blåsigt och snö under vinterperioden. Snö är inte heller en ovanlig syn i Jerusalem, som ligger på 800 meters höjd. Solen skiner dock mycket mer än vi svenskar är vana vid och nästan alla israeliska hus har solceller.

Israels historia

Den bibliska historien om Israel berättar om ett land bestående av tolv olika folkgrupper med talrika fiender och skiftande konungar med välkända namn som Saul, David och Salomon. Verklighetens historiska händelser skiljer sig förmodligen något från Bibelns framställning. Däremot är det säkert att Israel, eller Palestina som området hette innan Israel grundades, har legat under namnkunniga erövrare som Alexander den store, romerske generalen Pompejus, Herodes den store och bysantinske kejsaren Konstantin den store. Från den här tiden härstammar de romerska amfiteatrarna och bysantinska kyrkorna som fortfarande finns kvar i Israel. År 634 gjorde en arabisk här och därmed islam sitt intåg i judarnas heliga land, och åren därefter uppfördes storslagna moskéer framför allt i Jerusalem. År 1099 hamnade Jerusalem tätt åtföljt av Israel återigen i kristna händer i kölvattnet efter korsfararnas framfart. 400 år senare var Israel återigen muslimskt när landet blev en del av Osmanska riket. Så förblev det fram till 1917, då britterna erövrade landet och lovade att försöka skapa ett hemland åt världens judar.
Genom alla dessa skiftande århundraden har judar från hela världen rest hundratals kilometer för att bosätta sig i det förlovade landet. Den judiska invandringen startade på allvar först när den nuvarande staten upprättades år 1948. Sedan dess har landets befolkning vuxit med två och en halv miljoner invånare. De flesta av dessa är judar som har invandrat från Ryssland och andra östeuropeiska länder samt Etiopien, Nordafrika. Israel är det enda landet i världen som ger invånare av alla nationaliteter rätt att immigrera till landet och bli israeliska medborgare – så länge de är judar. Idag bekänner 80 procent av landets invånare sig till den judiska tron och en femtedel av dessa är ortodoxa.
Nuvarande Israel kom till världen den 14 maj 1948. Det var inte alla som var nöjda med FN:s beslut om att dela dåvarande Palestina i en judisk och en arabisk stat. Därför tvingades det nygrundade Israel att tillbringa sina första levnadsår i krig mot bland annat Egypten, Jordanien, Syrien, Libanon och Irak. En tendens som fortfarande lever kvar och förklarar varför Israels yta inte längre är densamma som 1948. På grund av de många krigen och belägringarna och den allmänna spänningen mellan judar och muslimer spenderas många shekel på att upprätthålla en stark militär. Israel är det enda landet i världen som har obligatorisk värnplikt för både män och kvinnor, åtminstone merparten. Judar och druser måste tillbringa 36 månader (män) eller 21 månader (kvinnor) i militären, medan muslimer och kristna får lov att anmäla sig frivilligt. Värnpliktstjänsten är avgörande för om en israel får dra fördel av sociala förmåner som till exempel arbetslöshetsersättning eller barnbidrag. Detta är speciellt ett problem för den arabiska delen av befolkningen, som ofta inte har tillgång till samma statliga hjälp som den judiska. De flesta israeler som lever på gränsen till fattigdom tillhör den arabiska minoriteten.

På resa i Israel

Det är inte svårt att förstå varför Israel har stått högt på den reslystnes önskelista ända sedan Moses blickade ut över det förlovade landet från toppen av Neboberget. Både judar, kristna och muslimer anser att landet, speciellt Jerusalem, är helig. Enligt världens judar är Israel världens centrum och hemvist för lämningarna av Salomons tempel som förstördes av romarna. Här står Klagomuren kvar än idag. Det var här Jesus dömdes, korsfästes och återuppstod och härifrån Muhammed uppsteg till himlen. Troende tillhörande samtliga tre stora monoteistiska religioner vallfärdar därför till sin helgedom i Jerusalem. Till Klagomuren ringlar en aldrig sinande ström av judiska pilgrimer som begråter förlusten av det stora tempelkomplexet. Kristna från hela världen som besöker platsen fokuserar speciellt på Via Dolorosa där Jesus enligt traditionen drog sitt kors på långfredagen för 2 000 år sedan. För muslimer i Jerusalem är det mest intressanta de två stora moskéerna på tempelberget, Klippmoskén med sin guldkupol och den enorma Al Aqsa-moskén med sin silverfärgade kupol. I Jerusalems moderna stadsdel ska man besöka tempelbyggnaden Knesset, vars namn är hebreiska för "församling", och Yad Vashem, det officiella minnesmärket för Förintelsens offer.
I Qumran hittades Dödahavsrullarna
I en av Bibelns andra kända städer, Betlehem, kan man se Herdarnas äng där ärkeängeln Gabriel förkunnade Jesu födelse för fåraherdarna, samt Födelsekyrkan. Här i världens äldsta kyrka kan man gå nedför en trappa till Födelsegrottan där de begivenheter vi firar den 24 december varje år utspelade sig. Glöm inte heller Tel Aviv. Här kan man njuta av allt en modern storstad har att erbjuda. Staden har ett rikt utbud av bra restauranger, eleganta nattklubbar och roliga designerbutiker. Extra krydda ges av en remsa vacker Medelhavsstrand.
Födelsekyrkan i Betlehem
Längre söderut tronar Herodes den stores enorma fort Masada på toppen av en 400 meter hög klippa. Ruinkomplexet är fascinerande i sig självt och blir inte mindre intressant när man hör den gripande historien om zeloternas både hjältemodiga och tragiska försvar av fortet mot romarna år 73 e.Kr. Öster om Qumran och Masada ligger naturens bästa wellnesscenter – Döda havet. Prova på viktlöshetens underbara tillstånd och utforska de unika saltväxterna och rödgula klipporna som utgör det sagolika landskapet runt sjön.
I Qumran hittades Dödahavsrullarna

Norra delen av Israel kan locka med namn som återkallar en del minnen för den som lyssnade under religionslektionerna i skolan. I Nasaret står Mellanösterns största kyrka, Bebådelsekyrkan, byggd på den plats där Maria informerades om den förestående födelsen. I området runt Gennesarets sjö kan du besöka platserna där Jesus ska ha utfört alla mirakel som Nya Testamentet berättar om. Området är även rikt på korsriddarhistoria. På kanten av Medelhavet väntar staden Akko med ett stort antal korsriddarbyggnader som dock förnyades under stadens osmanska tid. Kom ihåg att ta en sväng ned i underjorden där ett före detta korsriddarpalats förbinds med hamnen via ett tunnelsystem.

 

Dela den här sidan