Filippinernas arv och historia

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Filippinerna bjuder på ett spännande folkliv, världsarvet Vigan, de berömda risfälten i Banaue och den historiska storstaden Manila

Följ med Albatros till Filippinerna – ett land med slående vacker natur och en spännande historia! Arvet från den spanska kolonialtiden präglar landet med sin arkitektur och vi lär oss om landets spännande och långa historia. 

Vi färdas genom landet och besöker kaffebönder och smakar på det filippinska kaffet, upptäcker den charmiga, världsarvslistade staden Vigan som grundades av spanjorerna på 1400-talet och hänförs av de fantastiska grönskande risterrasserna i Banaue. Vi ser de ovanliga, hängande likkistorna i Sagada och kastas in i Manilas myllrande storstadsliv och besöker Intramuros – och längs med vår resa välkomnas vi av den trevliga lokalbefolkningen och ser hur livet levs både i städerna och ute på landsbygden. 

Vill du njuta av sol och bad kan du dessutom förlänga din resa med 5 dagar avkoppling på Boracay.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Ja

 • Valuta PHP, USD

Dagsprogram
Dag 1 Avresa
Dag 2 Ankomst till Manila och vidare till Clark. Välkomstmiddag.
Dag 3 Clark – Baguio. Vandring i Air Force City Park och Nayong Pilipino Clark
Dag 4 Baguio – Vigan. Besök hos kaffeproducent med kaffeprovning
Dag 5 Vigan. UNESCO-bevarade Vigan, Bantay-klocktornet och St. Pauls
Dag 6 Vigan – Sagada. Buss genom bergen som skiljer Ilocos från Cordilla
Dag 7 Sagada – Bontoc - Banaue. De hängande likkistorna i Echo Valley, Sagada och Bontoc-museet
Dag 8 Banaue. Utflykt med jeepney, Banaue-risterrasser, ett besök i landsort.
Dag 9 Banaue – Manila. Daltonpasset
Dag 10 Manila. Stadsrundtur med UNESCO-bevarade Intramuros, Binondo (Manilas Chinatown), Manila-katedralen, museet Casa Manila och CCP-komplexet. Avskedsmiddag
Dag 11 Avresa från Manila
Dag 12 Ankomst till Sverige

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Avresa

Vi flyger till Filippinerna.

Dag 2
Ankomst till Manila och vidare till Clark. Välkomstmiddag.
Smaka på det filippinska köket!

Vi kommer fram till huvudstaden Manila och inleder direkt vår bussresa norrut mot det första stoppet som är Clark-området. Vi har valt att tillbringa den första natten utanför Manila så att vi får en kortare körning dagen efter. 

Clark sträcker sig över staden Angeles samt provinserna Pampanga och Tarlac, och är kanske mer känd som en gammal amerikansk flygbas som hette Clark Air Base och som stängdes år 1991. Filippinerna var under amerikansk flagg efter att spanjorerna förlorade det spansk-amerikanska kriget mellan 1898 och 1946, då den oberoende filippinska republiken skapades. Idag har Clark Freeport och Special Economic Zone gjort området till centrum för affärsliv, industri, luftfart, utbildning och turism.
På kvällen äter vi en god välkomstmiddag på hotellet.

Dag 3
Clark – Baguio. Vandring i Air Force City Park och Nayong Pilipino Clark (165 kilometer)
Baguios katedral byggdes 1936 under amerikanskt styre

Vi inleder dagen med att besöka Air Force City Park där vi ska strosa runt och titta på alla flygplan som visas här. De många flygplanen, helikoptrarna och kanonerna är ett vittnesbörd om det amerikanska inflytandet i den asiatiska regionen. Efter besöket i parken fortsätter vi till Nayong Pilipino Clark som är ett lokalt historie- och kulturcenter. Det sägs att man här kan få ett smakprov på allt vad Filippinerna har att bjuda på utan att behöva resa någonstans, eftersom alla byggnader och landskap som kännetecknar Filippinernas olika regioner finns representerade på en och samma plats.

Vi lämnar Clark och beger oss norrut längs landsvägen till Baguio som är en livlig bergsby. Här besöker vi Baguio Cathedral som stod färdig år 1936 medan Filippinerna fortfarande var under amerikansk flagg. Vi passerar Rizal Park, The Mansion, den filippinska presidentens sommarpalats och fortsätter sedan till Mines View Park som ligger cirka 4 kilometer från Baguios centrum. Vi får en skymt av Amburyan-dalen varifrån vi har en vacker utsikt över gruvorten Itogon som bland annat består av övergivna guld- och koppargruvor.

Dag 4
Baguio – Vigan. Besök hos kaffeproducent med kaffeprovning (200 kilometer)
På filippinsk kaffefarm

Efter frukost kör vi till en kaffefarm där vi får en kort rundvisning och inte minst smakar på det filippinska kaffet, som håller en överraskande hög kvalitet. Därefter fortsätter vi norrut in i Ilocos-regionen som ligger i västra Filippinerna ute vid sydkinesiska havet. Vi åker först västerut innan vi kommer fram till kustvägen. Under vår utflykt får vi följa filipinernas vardag allt eftersom vi färdas genom städer, landsorter och fält. Under vår färd får vi lite då och då en skymt av havet. 

Vi passerar de många småbyarna i ganska låg fart, bland annat på grund av att lokaltransporten i de många byar vi passerar består av tricycles, som är en moped med en påbyggd sidovagn med tak. Det är ett populärt transportmedel i Filippinerna trots att det inte kör speciellt fort. Vi kommer därför ofta att behöva hålla oss bakom mopederna en god stund tills det går att köra om. En annan sak som gör körupplevelsen spännande är att vi kör genom flera landsorter där befolkningen färdas på och längs med landsvägen. Därför får vi rikligt med möjligheter att följa lokalinvånarnas tillvaro utanför bussfönstret.

När vi har kommit fram till Vigan checkar vi in på vårt hotell där vi ska bo de kommande två nätterna. Om tiden tillåter har vi nu möjlighet att utforska denna spanska gamla stad där historia och arkitektur i hög grad präglas av tiden under det spanska herradömet. På kvällen samlas vi för en gemensam middag på restaurang.

I Vigan har vi valt läge framför stjärnor då det gäller hotell. Vi bor på det trevliga Cordilla Inn som ligger i en byggnad från 1885 och tar oss tillbaka till tiden då Filippinerna var en spansk koloni. Hotellet är nyrenoverat och ligger mitt i den gamla delen av staden och nära till restauranger och shopping. Wi-fi finns i alla rummen, som är trevligt inredda och har privat badrum.

Dag 5
Vigan. UNESCO-bevarade Vigan, Bantay-klocktornet och St. Pauls
Plaza Salcedo i Vigan

Idag ska vi ge oss ut på utflykt i vackra och spännande Vigan. Staden grundades på 1500-talet och är det mest välbevarade exemplet på en spansk-planerad kolonialstad i Asien. Arkitekturen i den gamla stadskärnan speglar mötet mellan olika kulturella inslag från andra platser på Filippinerna, från Kina och från Europa och Mexico. Detta har resulterat i en kultur och en stadsbild man inte ser någon annanstans i östra och sydöstra Asien. 

Vigan var en viktig handelsstad på kolonialtiden och ligger vid Abra-flodens delta. Den traditionella latinamerikanska gatubilden brer ut sig som ett schackbräde med två torg i anslutning till varandra. Plaza Salcedo är den längre armen och Plaza Burgos är format som ett L och är det kortaste av de två torgen. De två torgen domineras av St. Paul’s Cathedral, ärkebiskopens gård, rådhuset och byggnaden som rymmer den provinsiella administrationen. Stadens grundplan är utförd enligt renässansens stadsplanering, som år 1542 formulerades som ”Leyes Nuevas de Indias”, det spanska imperiets lag för kolonierna i Amerika och Filippinerna. Den som har varit i Sydamerika kommer däremot att uppleva en stor skillnad mellan Vigan och de spanska kolonialstäderna i Latinamerika. Den historiska kärnan i Vigan (känd som Mestizo-distriktet) har nämligen en stark kinesisk och lokal filippinsk prägel. Mestizo består av totalt 233 historiska byggnader utspridda som ett schackbräde med 25 gator. 

På kolonialtiden var Vigan en viktig handelspost för kinesiska handelsmän som handlade med guld, bivax och andra produkter från den centrala Cordillera-regionen i utbyte mot exotiska asiatiska varor. Vigan erövrades och bosattes av spanjorer år 1572, och blev sedan centrum för det spanska maktområdet i den västra delen på ön Luzon. År 1758 blev Vigan huvudsäte för biskopsdömet Nueva Segovia.                                               

Vi ska titta på denna spännande och vackra stad, vandra längs Calle Crisologo-gatan och avlägga ett besök på Crisologo-museet som egentligen är Crisologo-familjens gamla hem. Idag har det omvandlats till museum som ger en inblick i den gamla överklassens liv under kolonialtiden. Vi svänger även förbi en krukfabrik där man fortfarande tillverkar krukorna för hand, och vi besöker även Bantay-klocktornet och St. Paul’s-kyrkan.

Vi fortsätter vår stadsrundtur i Vigan där vi ska se Pater José Burgos nationalmuseum. José Burgos var en av tre martyrpräster som avrättades av spanjorerna år 1872 efter att han anklagats för att samarbeta med filippinska upprorsmakare. Museet, som är inrättat i Burgos barndomshem, rymmer en omfattande samling föremål från hela regionen. 

Efter vårt besök i Vigan tillbringar vi lite tid på egen hand. Vigans trevliga stadskärna bjuder på ett stort antal restauranger, och ikväll ingår inte middagen. Det finns många trevliga restauranger, och reseledaren ger gärna tips och förslag.

Dag 6
Vigan – Sagada. Buss genom bergen som skiljer Ilocos från Cordilla (145 kilometer)
Bergsbyn Sagada

Idag ska vi köra från Vigan till Sagada genom bergen. Vi börjar med att köra söderut där vi så småningom hittar vägen som leder upp mot bergsryggen som skiljer regionerna Ilocos och Cordillera åt. Vi tar inte samma väg som turister vanligtvis färdas eftersom det skulle leda oss tillbaka till Bagiou, och även om det inte är något större avstånd tar resan en stund. Vi kör längs en riktig bergsväg som bjuder på fantastiska vyer. Vi stannar längs vägen under den 6 timmar långa resan. Vi stannar även för lunch.

När vi har kommit fram till Sagada checkar vi in på vårt hotell och på kvällen äter vi en gemensam middag på restaurang. Vi bor på det enkla, men rena St. Joseph Resthouse som ligger i Sagada och drivs av en förening, där överskottet går till välgörande ändamål. Rummen är enkla och inredda med dubbelsäng eller två mindre enkelsängar. Det är privat badrum, men kan toaletten kan även vara placerad ute vid korridoren. Vi rekommenderar att man tar med tvål, shampoo och en liten handduk hemifrån. Det finns inte wi-fi på hotellet.

Dag 7
Sagada – Bontoc - Banaue. De hängande likkistorna i Echo Valley, Sagada och Bontoc-museet
Sagadas mystiska hängande likkistor

Sagadas mystiska hängande likkistor vid Echo Valley vittnar om de infödda igoroternas (även kända som ifugao-folket) 2 000 år gamla begravningstraditioner som fängslar besökare från hela världen. Kistor av granträ hänger i primitiva kablar och rep längs kalkstensklipporna och fungerar som någon sorts himmelsfartyg. De avlidna i kistan ligger i fosterställning eftersom man tror att själen lämnar jorden på samma sätt som den föddes i kroppen. Det finns däremot endast få skriftliga vittnesmål som dokumenterar denna besynnerliga uppfattning. Istället är vetenskapen om den infödda religionen överförd med mun till mun-metoden av befolkningsgruppens äldsta. 

Förutom den spirituella förklaringen hängde man kistorna på klippväggen av en praktisk orsak. Den höga placeringen skyddade nämligen kistorna mot vilda djur och gravplundrare. Liknande ritualer finns i delar av Indonesien men religionshistorikerna anser att de möjligtvis kommer från Kina där man på vissa platser har begravt sina döda mot klippväggar. Den stora frågan är om det finns något samband. Efter kristendomens framfart har igoroterna valt en traditionell kristen begravning och den gamla traditionen utövas ytters sällan idag.

Vi kör mot Banaue men gör ett stopp på Bontoc-museet längs vägen. Bontoc-museet grundades av en belgisk nunna som ville bevara historien och arvet från ursprungsfolket i Cordillera-regionen för kommande generationer. Museisamlingen inkluderar bland annat traditionella kostymer, jakt- och lantbruksredskap samt gamla fotografier av lokalbefolkningen, huvudjägarna och deras vedervärdiga troféer samt fotografier av amerikanska kristna missionärer som var aktiva i området. Själva museibyggnaden är byggd som ett traditionellt ifugao-hus med möbler och hushållsredskap. På baksidan av museet finns en kopia av en ifugao-ort som är en väldigt spännande syn.

När vi har kommit fram till Banaue checkar vi in på vårt hotell där vi ska bo de kommande två nätterna. Gemensam middag på kvällen. 

Dag 8
Banaue. Utflykt med jeepney, Banaue-risterrasser, ett besök i landsort.
Vackra terasser med risfält

I dag ska vi resa med en jeepney. En jeepney är en lokalbuss som vanligtvis kör fasta rutter och forslar runt pendlande filippiner i lokalområdena, längre såväl som kortare sträckor. De är kända för sina konstfärdiga utsmyckningar och är ofta fullproppade. De finns endast i Filippinerna och har blivit en symbol för den filippinska kulturen. Vi får våra egna jeepneys så att vi inte behöver sitta för trångt. Själva jeepneyfärden är väldigt intressant att vara med om när den stora motorn startar, chauffören lägger i växeln och vi kör mot risterrasserna som Banaue är så känt för.

Risterrasserna i Banaue är med på UNESCOs lista över världens kulturarv och anses av mången filippiner vara världens åttonde underverk. Terrasserna har funnits i över 2 000 år och ligger på bergssluttningarna i bergen. De anlades troligen för hand och ursprungligen som en praktisk lösning på problemet med att odla ris i en terräng som ligger på hög höjd. Utsikten är makalös på cirka 1 500 meter över havet i denna fjärran del av Filippinernas huvudö Luzon. Vi besöker en utsiktsplats och blickar ut över de vackra och storslagna risfälten. Vi fortsätter vår utflykt med ett besök i en landsort där vi får chansen att stifta bekantskap med lokalbefolkningen.
Väl tillbaka på hotellet är det dags för att koppla av lite innan vi äter middag på hotellet på kvällen.

Dag 9
Banaue – Manila. Daltonpasset (cirka 390 kilometer)
Den historiska och kaotiska storstaden Manila

Dagens sträcka går dels längs den nybyggda nationella huvudvägen och dels längs lands- och bergsvägar från Banaue till dagens destination, Manila. Idag kör vi i tio timmar, men tiden kan variera lite efter hur mycket trafik det är. Vi gör naturligtvis flera stopp längs vägen, bland annat för att äta lunch under vår resa söderut till huvudstaden.

Idag kör vi även genom Balette-passet där hårda strider utspelades under slaget om Luzon under andra världskriget. Detta var efter amerikanernas invasion i sitt försök att befria Filippinerna. Den japanska strategin bestod av att försöka försena amerikanernas framfart så mycket som möjligt så att de japanska styrkorna kunde dra sig tillbaka till Kianganog Ifugao för att försöka sig på ett sista motstånd. Baletepasset var den enda vägen in till Cagayandalen och därför utkämpades några av de tuffaste striderna just här.  Passet är även känt som Dalton-passet efter att den amerikanske generalen James Dalton II dödades på platsen av en japansk krypskytt.

Vid ankomsten till Manila checkar vi in på vårt hotell och äter middag.

Dag 10
Manila. Stadsrundtur med UNESCO-bevarade Intramuros, Binondo (Manilas Chinatown), Manila-katedralen, museet Casa Manila och CCP-komplexet. Avskedsmiddag
Binondo är världes äldsta Chinatown

Idag ska vi utforska Filippinernas huvudstad, Manila. Vi besöker ett antal sevärdheter i den ordning som passar bäst i förhållande till trafiken och andra omständigheter.

Mest känd är den UNESCO-bevarade stadsdelen Intramuros som betyder ”innanför murarna” där vi även hittar Fort Santiago. Intramuros grundades av Miguel López de Legazpi år 1571 ovanpå ruinerna av en islamisk boplats vid Pasig-flodens mynning, och blev ett exklusivt tillhåll för den regerande spanska överklassen. Muren, som var befäst med bastioner, löpte runt ett område på 64 hektar. Man kom in genom fällbroar och innanför murarna fanns regeringsbyggnader, kyrkor, kloster, skolor, sjukhus och pampiga bostäder och kullerstensbelagda torg. Intramuros har genom tiderna invaderats av kinesiska pirater, hotats av holländska styrkor och belägrats av britter, amerikaner och japaner vid olika tidpunkter. Trots detta existerade stadsdelen Intramuros fram till andra världskrigets sista dagar, då den förstördes under slaget om Manila. Vid slaget jämnades alla byggnader förutom Filippinernas äldsta kyrka San Agustin med marken. Återuppbyggnaden av Intramuros började år 1951 då man vill återskapa Intramuros kolonialarkitektur i dess forna skick. Områdena innanför murarna har idag en avslappnad och lugn atmosfär som ger en skön paus från det för övrigt hektiska och ibland till och med kaotiska Manila. Innanför murarna hittar vi även Fort Santiago (spanska: Fuerte de Santiago) som är en av Manilas viktigaste historiska platser. Här dog många i fängelset under det spanska imperiet och under andra världskriget. Den filippinske nationalhjälten José Rizal satt fängslad här fram tills att han avrättades år 1896. Idag hittar vi ett bronsminnesmärke format som hans fotspår då han vandrade från cellen till avrättningsplatsen. Innanför murarna besöker vi även Manila-katedralen och museet Xasa Manila som ger oss en inblick i tillvaron under den spanska kolonialtiden.

Inte långt från Intramuros hittar vi Manilas Chinatown, även känt som Binondo. Detta är världens äldsta Chinatown och grundades år 1594 av spanjorerna som bosättning nära Intramuros. På det viset kunde kolonialherrarna hålla ett öga på de kinesiska invandrarna. Vi äter lunch längs vägen och besöker det så kallade CCP Complex som är ett filippinskt kulturhus som utöver att vara ett landmärke upprättats för att bevara, utveckla och främja konst och kultur i Filippinerna. Om tiden tillåter svänger vi efter utflykten även förbi Mall som är ett stor varuhus. Filippinska ungdomar och barnfamiljer älskar att fördriva tiden på de här varuhusen. Vid ett besök får vi, förutom bra shopping, även en bra inblick i den här delen av den filippinska kulturen. Håll utkik efter Jolliebee som är Filippinernas mest populära snabbmatsrestaurang med filialer i hela världen, bland annat i Milano i Italien.

På kvällen intar vi en gemensam avskedsmiddag på restaurang.

Dag 11
Avresa från Manila

Beroende på avresetiden från flygplatsen i Manila kan den som vill tillbringa en sista stund vid poolen eller strosa runt i närområdet. I god tid innan avgång kör vi till flygplatsen och checkar in.

Dag 12
Ankomst till Sverige

Vi landar i Stockholm efter en spännande och händelserik resa.

Prisinformation

Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm – Manila t/r (med mellanlandning)
 • Utflykter enligt program
 • Boende i delat dubbelrum, i Clark, Baguio, Banaue och Manila på bra medelklasshotell, i Vigan på två-stjärniga Cordillia Inn och i Sagada på St. Joseph Resthouse
 • Frukost dagligen
 • 8 x lunch
 • 8 x middag
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsskydd, 6 % av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring 
 • Eventuella extraarrangemang
 • Tillägg för enkelrum
 • Dricks till lokalguider och chaufförer (räkna med cirka 50-60 USD)
 • Personliga förnödenheter
 • Administrationsavgift per faktura utgår med 150 kronor (bortfaller vid onlinebokning)
 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 15 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 6.3.1., samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Vandringar

Då resan innehåller vandringsturer rekommenderar vi den inte till personer med gångbesvär. Det är bland annat vandringar vid de hängande likkistorna i Sagada, då delar av turen går via trappor och smala stigar som kräver att man är i god fysisk form. 

Väder

Det är högre luftfuktighet i den här delen av världen än vad vi är vara vid här hemma. Luftfuktigheten är som högst under regnperioden från maj till oktober, så vi kommer vanligtvis inte uppleva så mycket regn då vi reser. Temperaturen kommer typiskt att ligga mellan 22 och 32 grader, förutom i bergen vid Sagada och Banaue, där temperaturen typiskt ligger mellan 18-23 grader. 

Bagage

Ta gärna med en mindre ryggsäck eller väska för dagsutflykter och resdagar, eftersom du oftast inte har tillgång till ditt bagage förrän på kvällen igen. Vi reser under högsäsongen då vädret är varmt och milt. Den normala temperaturen i Sagada och Banau är mellan 18–23 grader och det kan vara kyligt på kvällarna, så därför rekommenderar vi att man tar med en varm tröja/fleece och en vindjacka. Det rekommenderas även att ta med täta vandringsskor eller gympaskor då man inte kan använda sig av sandaler på denna del av resan. I Baguio, Vigan och Manila är det behagliga temperaturer för sommarkläder och bekväma sandaler. Det regnar normalt inte så mycket under den här perioden så man behöver inte ta med sig regnkläder. 

Då vi besöker sevärdheter som museer, tempel eller kyrkor från kolonialtiden kan det vara krav på att vara korrekt klädd. Det innebär att man kan bli nekad inträde om man har shorts och flipp-flopp. För att vara på den säkra sidan rekommenderar vi därför att ha på sig en tröja eller skjorta (gärna med korta ärmar, inte linne) kombinerat med en nederdel, eller shorts, som täcker knäna. 

Hotell

Handen på hjärtat

Information

Resan från Vigan till Sagada sker längs en riktig bergsväg. På den här sträckan ska vi inte förvänta oss europeisk standard på toaletterna. Vi försöker naturligtvis stanna på de bästa platserna men vi ska vara väl förberedda på att förhållandena inte på något vis är optimala alla gånger.

Allmän information

En trygg reseupplevelse

Vi vill så gärna att du ska känna dig trygg som Albatrosresenär, både när du bokar din resa och när du iväg på din resa med Albatros – även i värld med coronavirus. Därför har vi tagit fram en rad åtgärder för att minska risken för smitta samtidigt som du kan ge dig ut i världen. Våra åtgärder omfattar bland annat följande:

 • Alla reseledare är certifierade i WHO:s riktlinjer för begränsning av smitta
 • Extra höga krav till våra samarbetspartner när det gäller rengöring
 • Vi informerar alla våra resedeltagare om reseförsäkring och minimering av smitta

Läs om alla våra åtgärder här

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Liknande resor

PHRTR01ASE