Kirgizistans höjdpunkter – res ensam tillsammans med andra

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Brukar du resa själv på semester? Nu har du chansen att uppleva Kirgizistan utan enkelrumstillägg

Sommaren är den absolut vackraste årstiden i Kirgizistan. Ljuset är knivskarpt, luften berusande frisk och vegetationen färgas av blomstrande paletter. Detta är en resa för den äventyrslystne som gärna reser aktivt. Vi gör bland annat en vandring i djupa bergsdalar längs forsande floder, tar ett bad i Issyk-Kul-sjön, möter nomader, övernattar i en äkta jurta och mycket mer. Res- och övernattningsformerna är inte lyxiga men bekväma, charmiga och har massor av lokalkänsla. Det går även att göra en dagsutflykt med häst och dricka jäst hästmjölk i en jurta! Kirgizistan bjuder på riktiga äventyr!

Resan är en del av konceptet "Res ensam tillsammans med andra". Det betyder bland annat att det inte finns något enkelrumstillägg och att alla resedeltagare reser på egen hand.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Albatros aktiv, Res ensam tillsammans med andra

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Ja

 • Valuta Som

Dagsprogram
Dag 1 Flyg Stockholm – Bisjkek, Kirgizistan
Dag 2 Ankomst till Bisjkek. Stadsrundtur
Dag 3 Bisjkek. Utflykt till Ala-Archa nationalpark
Dag 4 Bisjkek – Cholpon-Ata
Dag 5 Cholpon Ata – Karakol. Vandring i Grigorievska-dalen och varma källor
Dag 6 Karakol. Vandring i bergen och Przewalski-museet
Dag 7 Karakol – Jeti Oghuz - Tamga
Dag 8 Tamga - Son Kul-sjön. Övernattning i jurta
Dag 9 En dag i Son Kul med omgivningar
Dag 10 Son Kul - Bishkek
Dag 11 Hemresa

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flyg Stockholm – Bisjkek, Kirgizistan
Palatset i Bisjkek

Vi flyger från Stockholm mot huvudstaden Bisjkek. Kirgizistan är en före detta Sovjetrepublik och ett avsides beläget land i ett bortglömt hörn av gamla Sovjetunionen.  Geografiskt, naturmässigt och kulturellt är landet en blandning av Mongoliet, Persien och Ryssland - med en egen nationell prägel. Kirgizistan gränsar till Kina i öster, Tadzjikistan i söder, Uzbekistan i väster och Kazakstan i norr.

Dag 2
Ankomst till Bisjkek. Stadsrundtur
Moskén i Bisjkek

Efter ankomsten kör vi till ett bekvämt hotell eller pensionat i Bisjkek. Här äter vi frukost och vilar oss några timmar. Efter det kastar vi oss ut i dagens program.  Den permanent snötäckta Alo-Too-bergskedjan (med toppar över 4 800 m ö h) bildar en pampig kuliss för Kirgizistans huvudstad. Här hittar vi en av Centralasiens geografiska skiljelinjer; norr om staden de oändliga ryska stäpperna och söderut berg så långt ögat kan nå. Bisjkek är med centralasiatiska mått mätt en ung stad. Den grundades år 1825 med en övervägande rysk arkitektur. Det första intrycket av staden består av stora regeringsbyggnader, parker med bastanta minnesmärken och liknande, men det finns även många små pittoreska hus i ukrainsk stil. Bisjkek präglas av en trevlig atmosfär som förstärks under stilla vinterdagar Vi parkerar i centrum och den som vill kan strosa runt i stadens vackra parker, besöka museer, handla på stadens varuhus och basarer med mera. Vi kommer även att ha lite tid på egen hand att strosa runt eller vila på ett café. Efter middagen, som intas på ett trevligt café, tillbringas resten av kvällen på egen hand. 

Övernattning på komfortabelt pensionat eller hotell i Bisjkek.

Dag 3
Bisjkek. Utflykt till Ala-Archa nationalpark
Ala-Archa nationalpark

Idag sträcker vi på benen och upplever de vackra kirgiziska bergen. Efter frukost reser vi med egen buss till nationalparken Ala-Archa som ligger cirka en timmes resa från centrum. Här ger vi oss ut på en lång vandring i kuperad terräng. Varaktighet: cirka 5-6 timmar. De mest energiska kan ta sig till snögränsen och Adygene-glaciären som ligger på 3 300 meters höjd, och de mindre energiska kan njuta av utsikten från vattenfallet eller bara strosa runt i landskapet. Den tall- och barrskogssmyckade dalgången omges av branta berg. På en vandring från parkeringsplatsen cirka 1 400 meter över havet till berget ända högst upp skiftar landskapet mellan växtbältet från skogen längst ner till öppna vidder med alpina växter och barska, rå slätter med flockar av kråkfåglar och Himalaya-gripar som svävar över glaciärerna – och från nedstörtade klippblock följer murmeldjur vår färd. Från stigarna går det att se stenbockar söka efter föda. Tidigt på morgonen kan man se dem beta på sluttningarna eller längs bergskedjorna, mitt på dagen vilar de. Med tanke på att det finns så många stenbockar borde vi ganska lätt få se dem i sin naturliga miljö. Sent på eftermiddagen kör bussen tillbaka oss till Bisjkek, och vi äter middag på en bra kirgizisk restaurang.

Dag 4
Bisjkek – Cholpon-Ata
Buranatornet

Efter frukost packar vi våra väskor och kör österut till staden Cholpon-Ata, som är vackert belägen vid Issyk-Kul-sjöns norra strand. I början följer vi gränsfloden mellan Kazakstan och Kirgizistan. Vi rör oss genom ett klassiskt stäpplandskap som utgör den sydligaste delen av den stora kirgizstäppen i norr.  Vi kör faktiskt längs den gamla Sidenvägen och stannar till vid ruinerna av Buranatornet som är den enda kvarvarande byggnaden i den gamla Sidenvägsstaden Balasagun. Under vår fortsatta färd blir terrängen allt mer kuperad och vi rör oss uppåt genom Boömskoe Uschelie-ravinen tills vi når Issyk-Kul-platån. Landskapet blir gradvis allt öppnare och lämnar plats för små lantbruk, grässlätter och ett flackt stäppland med kreatur och får.

Vägen kantas av aprikosträd och mullbärsträd med sneda kronor. Här och där finns små muslimska gravplatser. Ganska snart kan vi skönja en turkos strimma i horisonten - föraningarna av den stora bergssjön Issyk-Kul. Med ett djup på 650 meter på sina ställen är sjön världens näststörsta bergssjö. Sent på eftermiddagen checkar vi in på ett bekvämt pensionat nära vattnet.

Dag 5
Cholpon Ata – Karakol. Vandring i Grigorievska-dalen och varma källor
På vandring

Idag sträcker vi på benen och upplever de vackra kirgiziska bergen. Vi fortsätter vår resa österut och stannar vid dalen Grigorievska, som bjuder på vackra berg och forsande floder. Här ger vi oss ut på en lång vandring i lätt terräng: cirka 5 timmar. Den tall- och barrskogssmyckade dalgången omges av branta berg. Högst upp växlar landskapet mellan växtbälten från skogen längst ner till öppna vidder med alpina växer och vackra grässlätter med flockar av Himalaya-gripar som svävar över glaciärerna. Längs vägen stannar vi vid små källor och vattenfall, tittar på växter och lyssnar på fåglarna. Därefter fortsätter vi till en av områdets varma källor. Det varma vattnet från underjorden leds ned i små bassänger och det 43 grader varma svavel- och mineralhaltiga vattnet säg ha en välgörande effekt – så kom ihåg badkläderna! Vi fortsätter den sista biten till Karakol där vi inkvarteras på ett hotell i staden.

 

Dag 6
Karakol. Vandring i bergen och Przewalski-museet

I bergen öster om Karakol finns några av de vackraste landskapen i Kirgizistan, och efter frukost kör vi upp i bergen för att vandra en lämplig sträcka i den klara bergsluften där dofterna och landskapet riktigt tränger in under huden på oss. Vi tar med oss lunch som vi äter i det fria. Efter det återvänder vi till Karakol där vi besöker Przewalski-museet som visar många av de föremål som den ryske upptäcktsresanden Nikolai Mikhailovich Przevalski tog hem från sina expeditioner i Kina och Mongoliet. Efter museet åker vi tillbaka till vårt hotell.

 

Dag 7
Karakol – Jeti Oghuz - Tamga
Klippformationen "Det brustna hjärtat"
Efter en tidig frukost väntar en spännande dag. Vi packar bussen och efter en timmes resa är vi framme vid landsorten Jei Oghuz. Väster om landsorten ligger en ovanlig bergsknalle som består av röda sandstensklippor, samt det berömda sanatoriet där självständighetsavtalet mellan Ryssland och Kirgizistan undertecknades år 1991. Vi fortsätter, och efter två timmars färd kommer vi fram till vårt trevliga pensionat i Tamga. Här har vi tid att koppla av i den vackra trädgården och göra en utflykt till stranden.
Dag 8
Tamga - Son Kul-sjön. Övernattning i jurta
Vi ska sova i jurta

Efter frukost packar vi vårt bagage och kör till Son-Kul-sjön som ligger en dagsfärd längre västerut. Innan vi kommer fram till Son-Kul-sjön passerar vi vackra och imponerande bergslandskap och grästäckt högland. Sjön ligger på en stor platå med tundralandskap, cirka 3 000 m ö h och är känd för att vara en av Kirgizistans vackraste platser. Invånare från Kochkorka-dalen använder de gynnsamma gräsytorna till sina djur på sommaren. Gäster är välkomna, och förutom den intressanta faunan och floran har vi även möjlighet att besöka etniska kirgizer i jurtor, och kanske förhandla oss till en bit ost, dricka färsk yoghurt eller kumus (jäst hästmjölk). Vi inkvarteras i de traditionella jurtorna som även är kända från Mongoliet (där kallas dessa jurtor för "Ger").

Vi övernattar på traditionellt nomadvis i små grupper (eventuellt finns det tillräckligt med jurtor för ”privata dubbelrum, men det är inte något vi kan garantera). Innan vi går till sängs eldas det med djuravföring i de små ugnarna, och det bäddas med färgglada mattor och kuddar. Att sova i en jurta är en fantastisk upplevelse - ullen ger ett fantastiskt inneklimat, och lugnet sänker sig över landskapet där stjärnorna förser oss med det enda ljuset.

Dag 9
En dag i Son Kul med omgivningar
Vi tillbringar en dag i Son Kul med omgivningar

Vi stannar hela dagen i det fantastiskt vackra landskapet. För de som vill kan vi anordna en ridtur i området (ingår inte i priset för utflykten, men är inte så dyrt). Ett fantastiskt sätt att uppleva landskapet, och något som varmt rekommenderas! Under alla omständigheter anordnar vi en körtur i området där alpina blommor, även för det mest otränade öga, är ett karakteristiskt inslag. Son-Kul med omnejd är ett zoologiskt reservat med vargbestånd. Dessutom är den ynglingsplats för den vackra indiska gåsen. Det går givetvis även att resa på egen hand och besöka de kirgiziska familjerna i deras jurtor.

Övernattning i jurta.

Dag 10
Son Kul - Bishkek

Efter frukost kör vi cirka 400 kilometer tillbaka till Bisjkek. Vår utflykt varar större delen av dagen och kan te sig något ansträngande på grund av det dåliga vädret, men vi stannar givetvis på intressanta platser längs vägen. På kvällen samlas vi för en gemensam middag på en av stadens bästa restauranger. Här smälter vi intrycken av vår resa och sköljer ner det sista resdammet med ett glas eller två av det lokala brännvinet.

Dag 11
Hemresa

Vi går upp tidigt och reser hem. Tidsskillnaden gör att vi landar samma dag där hemma igen.

Prisinformation

Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm - Bisjkek t/r via Istanbul
 • Frukost alla dagar
 • Lunch 8 dagar
 • Middag 7 dagar
 • Utflykter enligt program
 • Boende i dubbelrum som används som enkelrum, samt övernattning i jurta vid Son Kul-sjön
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsskydd på grund av sjukdom, 6 % av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
 • Eventuella extra arrangemang
 • Övriga måltider 
 • Drycker
 • Dricks till lokalguider och chaufförer (räkan med ca 60 USD)
 • Personliga förnödenheter
 • Administrationsavgift 150 kr per faktura (bortfaller vid online-bokning)
 • Allt som inte nämns under “Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Bagage

Det är en bra idé att ta med en mindre ryggsäck eller väska till dagsutflykter och resdagar då man inte ser sitt bagage förrän på kvällen igen.

Ta gärna med bra vandringsskor eller -stövlar och kläder som har lämpade till en aktiv semester ute i naturen. Det kan vara varmt på dagarna, men på kvällarna kan det bli svalt när vi är uppe i bergen. Badkläder och badhanddukar till ett dopp i områdets bergssjöar är också bra att ta med sig. Vanliga handdukar och sängkläder behöver du inte ta med.

Övernattning

Eftersom vi på flera platser bor på mindre hotell och pensionat, kan det förekomma variationer mellan rumstyper och -storlekar. Vi har två övernattningar i jurtor, som är nomaderna traditionella filttält. Här bor man i sovrum med upp till sex personer. Därför bör man förvänta att man sover tillsammans med andra.

Övernattningsstandarden har blivit bättre under de senaste åren, men det förekommer ändå att våra gäster ifrågasätter standarden. Detta gäller speciellt pensionaten i Tamga samt jurtorna vid Son-Kul-sjön.

I Tamga vid sydsidan av Issyk-Kul-sjön finns inte bättre inkvartering tillgänglig, eftersom det enda alternativet är tält. Vi föredrar pensionatet även om det betyder att vi ska gå på gemensamma toaletter. Badrum och toaletter ligger på varje våning till cirka 10 personer. Dessutom ligger fler toaletter i trädgården. De flesta av våra gäster uppskattar charmen, den vänliga värdsfamiljen och den fina trädgården. Maten och faciliterna är typiska för ett ryskt pensionat. Pensionatet ligger dessutom centralt när det handlar om att kunna ta sig för de kommande dagarnas program.

Vid Son-Kul-sjön sover vi i jurtor som är den autentiska bostaden för nomaderna i hela Centralasien. Under flera tusen år har nomaderna använt sig av denna mobila övernattningsform och de gör det än idag.

I motsats till nomadernas hem finns det i dag fältsängar med rena sängkläder i våra gästjurtor.

Son-Kul-sjön är ett naturreservat så det är begränsat vilka faciliteter jurtorna kan erbjuda. För att bevara den ursprungliga naturen har man stränga riktlinjer som vi som gäster måste respektera. Men att befinna sig bland de gästfria nomaderna och uppleva den orörda naturen är en i sig en stor upplevelse – och det är essensen av ett besök vid Son Kul.

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 15 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 11, samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Vandring och fysisk form

Under den här resan kommer vi att vandra. Det är viktigt att de som deltar på resan är i allmänt god fysisk form och kan röra sig utan hjälp. Ojämna stenar och hål i vägbeläggningen gör framfarten något besvärlig, och den här resan är därför inte lämpad för personer som har svårt för att gå eller använder rullator eller rullstol.

Klimat och höga höjder

Klimat: Utpräglat fastlandsklimat, lokalt påverkat av höjden. Sommaren är varm, precis som i södra Europa- Klimatet på låglandet kan vara varmt men i bergen är det ljummet och behagligt. Vädret i bergen är oförutsägbart och kan skifta blixtsnabbt, men vanligtvis är det stabilt och bjuder på härliga sommardagar. Du kan läsa mer i broschyren Praktiska restips som skickas hem i god tid före resan.

Resan genomförs på mellan 800 och 2 500 meters höjd, men borde inte påverka oss. Vi vänjer oss gradvis vid den höga höjden, och vi börjar i Bisjkek som bara ligger 800 meter över havet. De flesta symptom kan undvikas om man följer några enkla förhållningsregler: tar det lugnt vid ankomsten, undviker alkohol och dricker mycket vatten under de första tre till fyra dagarna.

Mer om Kirgizistan

Här kan du läsa mer om visum, vaccinationer, tidsskillnad etc: www.albatros.se/resmal/asien/kirgizistan

Om du letar efter inspiration till fler sommarresor ska du läsa vår artikel: Vart ska jag resa i sommar? 

Handen på hjärtat

Information

Resan tillhör kategorin aktiv semester där deltagarna ska vara förberedda på lite av varje. Programmet är till viss del flexibelt och vi har möjlighet att göra justeringar längs vägen. Dagarna blir förhållandevis långa men de många timmarna belönas med flera upplevelser. Det betyder att vi de flesta dagar går upp relativt tidigt (mellan klockan 7 och 8) och äter frukost innan vi åker. Centralasien är spännande, men förhållandena något annorlunda än dem vi är vana vid. Det är något som vi måste ha i åtanke. Vi vill dock understryka att allt är välorganiserat både vad gäller transport, mat och boende. Här i denna avkrok av världen, där befolkningen är flitig och nöjer sig med det de har, ska vi inte förvänta oss några lyxiga förhållanden, men på senare år har både komfort och övernattningsplatser förbättrats avsevärt. Kirgizerna är väldigt gästfria och avslappnade. Landet är tillgängligt men har fortfarande inte anpassat sig efter turismen, något som faktiskt inte är så dumt. Kirgizerna är både praktiska och rättframma. Saker och ting ska fungera och estetiken är sekundär; en bil behöver inte vara snygg, det viktigaste är att den fungerar bra. Ett hus behöver inte vara omgärdat av en vacker trädgård när den istället kan planteras med fruktträd och grönsaker (en nödvändighet för många människor i Kirgizistan). Reseledaren och våra lokala samarbetspartners kommer i största möjliga mån att försöka uppfylla resenärernas behov. För den som vill ha ett enkelrum kan detta anordnas.

I Kirgizistan transporteras vi runt med privatchartrad buss. Tempot blir ganska lugnt utanför alltför ansträngande aktiviteter (vi försöker givetvis tillmötesgå individuella behov i största möjliga mån) så att de flesta som är i någorlunda god form kan vara med. På dagsturerna behöver vi inte bära runt på tält eller stora väskor, endast en liten ryggsäck för det mest nödvändiga.

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter gruppen reseledaren på en av bussens första uppsamlingsplatser. I avreseinformationen framgår det vad som gäller för din specifika resa.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.
 

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros bussresor kan du reservera en specifik plats i bussen, varav några platser reservas mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn.

På våra resor med flyg genomförs transporten på destinationen ofta med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte köpa en specifik plats i förväg.  Däremot kan man under resans gång kommer överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.
 

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.
Rated 5 out of 5 by from En fantastisk upplevelseresa, bättre än alla förväntningar. Vår reseledare var fantastisk, saklig kunnig humoristisk och omtänksam. Han fick oss alla att trivas. Vår chaufför var otroligt duktig och visade mycket gott omdöme med tanke på de vägar vi färdades på. Vi hade vädergudarna på vår sida med sol sol sol vilket innebar mycket svettiga ryggar/hela kroppar på vandringarna vilket förstärkte vikten av att dricka vatten. Solskydd och keps hjälpte mot solskador. Man har stor nytta av stavar och flera avkortningsbara byxor. Kyrgyzstan har en fantastisk natur, att se alla färgskiftningar i de vackra bergskedjorna. Att simma i Issuk-kul sjön och titta upp på glaciärklädda bergstoppar - sagolikt. Att få träffa människorna i Jurtorna ännu ej tillrättalagt för turister utan genuint välkomnande människor var fantastiskt. Sova i Jurta en helt ny upplevelse. Se edelweiss och andra små härdade blomster, skog av Enar med mera. Resan gav minnen för livet
Date published: 2018-08-24
Rated 4 out of 5 by from En upplevelserik resa i ett okänt men spännande land En omväxlande resa med lagom stor grupp. Lugnare dagar varvat med relativt utmanande vandringar. En lokal guide som med humor och kunskap på ett personligt sätt gav en ärlig bild av landet, människorna och deras förutsättningar. Lägg därtill en skön chaufför som säkert rattade minibussen på ibland vindlande vägar så blir det en resa att minnas.
Date published: 2018-08-23
Rated 4 out of 5 by from Mycket intressant och varierande resa Vackra landskap och annorlunda och spännande land att resa runt i. Guiden var mycket kunnig och vi blev väl omhändertagna. Första vandringen är ganska krävande, ta gärna med vandringskängor och vandringsstavar. Resan täcker in ett stort geografiskt område - räkna med att sitta många timmar på bussen för att ta er runt i landet. När vi diskuterade sista dagen vad som varit bäst hade nästan alla en personlig utmaning som favorit – att man orkade vandra hela vägen eller att man vågade sitta på en häst. Alla var nöjda med konceptet Res själv tillsammans med andra, det var lätt att umgås med alla i gruppen. I programmet står det "vandring" på flera av dagarna, men med undantag av första vandringen så rör det sig mest om lättillgängliga områden där man går längs med grusvägar. Mycket vackra vyer, men är man van vid rena vandringsresor blir man lite besviken. De som inte hade vandrat förut tyckte å andra sidan att det var lagom avancerat. Att sova i en jurta var roligt, men det var ännu roligare när vi besökte lokala jurtor och fick se hur man lever i dem. Tack vare en bra guide gavs flera möjligheter till kontakt med lokalbefolkningen.
Date published: 2018-08-23
Rated 5 out of 5 by from En härlig resa med med fantastiska naturupplevelser. Jag reste till ett land som jag inte visste mycket om. Varje dag blev ett äventyr. Överraskande att naturen runt huvudstaden påminner om Schweiz och faunan samma som i Sverige medan andra delar var kalt och kargt. Människorna i landet var mycket gästvänliga. Vår guide var helt fantastisk. Eftersom han kommer från Kirgizistan kunde han svara på alla frågor i stort och smått. Han hade bott i Norge och talade norska och mycket bra engelska.
Date published: 2018-08-27
Rated 5 out of 5 by from En innehållsrik resa i ett spännande land Res ensam tillsammans med andra är ett fantastiskt koncept - aldrig har jag rest med en trevligare grupp. Resan var innehållsrik - vi fick se mycket vacker natur samtidigt som vi fick lära känna ett land som vi inte visste så mycket om.
Date published: 2018-08-26
Rated 5 out of 5 by from Spännande och vackert land Resan var väldigt varierad, med mycket sevärt.
Date published: 2018-08-26
Rated 3 out of 5 by from Kirgizistan Ganska ok.
Date published: 2018-09-08
 • y_2019, m_5, d_21, h_20
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_2.0.12
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_0, tr_7
 • loc_sv_SE, sid_KGRTR08, prod, sort_[SortEntry(order=RELEVANCE, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Liknande resor

KGRTR08ASE