MUNCH och modern arkitektur i Oslo

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

En spännande weekendupplevelse i Edvard Munchs fotspår

Följ med på denna innehållsrika weekendresa till Oslo, där vi bl.a. besöker det nyöppnade och unika Munchmuséet med alla de kända målningarna, samt går på rundvisning på den berömda norska Operan i Bjørvika.

Vi ska naturligtvis också se några av Oslos andra intressanta och moderna byggnader, och vi tar också förbi skulptursamlingen i Vigelandsparken lite utanför Oslo. Det finns också möjlighet till en extra utflykt till Edvard Munchs sommarstuga vid Åsgårdstrand, om man inte föredrar att gå på egen upptäcktsfärd i den norska huvudstaden.

Vi bor på ett centralt beläget hotell på gångavstånd till huvudgatan Karl Johan och stadens många andra sevärdheter.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor, City Break

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Nej

 • Valuta NOK

Dagsprogram
Dag 1 Stockholm – Oslo. Besök i Vigelandsparken
Dag 2 Oslo. Stadsvandring och rundvisning i Operahuset och det nya Munchmuséet
Dag 3 Oslo. Tid på egen hand eller tillköpsutflykt till Munchs sommarstuga i Åsgårdstrand

Hotell

Comfort Hotel Børsparken

 • 248 rum
 • Gratis WiFi
 • Minilivs
 • Strykmöjligheter
 • Bagageförvaring
 • 24 timmars reception

Hotel Comfort Børsparken är ett bra turistklassat hotell beläget mellan Centralstationen, Akershus Fästning och Operahuset, och därmed de flesta sevärdheter på gångavstånd.

Hotellet är helt nyrenoverat (2021), och de 248 moderna rummer har gratis wifi, tv och utsikt mot antingen omkringliggande gator eller hotellets inre gårdsträdgård. 

Förfriskningar, snacks och drycker kan köpas i ’barreceptionen’ dygnet runt. Det finns också strykmöjligheter på fjärde våningen.

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Stockholm – Oslo. Besök i Vigelandsparken

Vi landar i Oslo och ger oss i kast med det spännande programmet. Vi kör till Vigelandsparken som ligger i utkanten av Oslo. Skulptursamlingen har fått sitt namn efter konstnären Gustav Vigeland som har utformat parken.

Parken täcker ett område på hela 32 hektar och har 214 skulpturer och tretton gjutjärnsgrindar. Alla skulpturer är skapta av Vigeland och parken har utformats enligt hans teckningar. Parken är 850 m lång och skulpturerna är grupperade i fem större enheter: Huvudingången, Bron med barnkammaren, Fontänen, Monoliten och Livshjulet.

Härifrån kör vi in mot Oslo och inkvarterar oss på ett centralt hotell på gångavstånd till många av stadens sevärdheter. Oslo har de senaste åren utvecklats till en modern metropol efter att ha stått lite i skuggan av andra nordiska huvudstäder. I centrum finns det flera shoppinggator, moderna gallerior, nya muséer och ett brett utbud av teater, konserter och andra nöjen.

Eftermiddagen och kvällen är avsatta till upplevelser på egen hand och reseledaren kan naturligtvis hjälpa till med rekommendationer på goda matställen m.m.

Dag 2
Oslo. Stadsvandring och rundvisning i Operahuset och det nya Munchmuséet

Efter frukost promenerar vi ned mot Karl Johan, den breda gatan som slutar vid Slottsparken med utsikt över det kungliga residenset, Slottet. Från stadens huvudgata beger vi oss nu mot hamnen och stadens landmärke Rådhuset, som med sina två särpräglade torn ligger på en öppen plats ut mot vattnet. Alldeles intill Rådhuset ligger det norska Nationalmuséets nybyggnad, som enligt planerna ska öppna nästa år (2022).

Oslos hamnområde kring Bjørvika har ändrats markant de senaste åren som med det nya operahuset fått en helt ny look. Oslos operahus invigdes 2008 och den 49.000m2 stora byggnaden med ca. 1100 rum kostade total 4,3 miljarder norska kronor. Buggnaden ritades av arkitektfirman Snøhetta och har fått många utmärkelser för sin unika design. Norrmännen är med all rätt mycket stolta över sin opera, som i motsats till den köpenhamnska till 100% är finansierad av den norska staten. Som kuriosa kan nämnas att tanken om ett operahus, väcktes redan 1917, då en lokal skeppsredare erbjöd sig att finansiera projektet. Han gick dock i konkurs kort därefter så projektet lades ner. 

Vi ska uppleva operan både invändigt och utvändigt och höra närmare om detta storslagna projekt, innan vi har gjort oss förtjänta av en lunch på en av de många lokala restaurangerna.

Intill Operan och Munchmuséet ligger ännu en nyuppförd och anmärkningsvärd byggnad, nämligen det Deichmanske biblioteket som öppnade förra året, och är Oslos huvudbibliotek. I närheten finns en rad nya kontorsbyggnader, vars fasader tillsammans på avstånd liknar en streckkod, vilket har gett området namnet Barcode.

Dagens sista utflyktsmål är det helt nya Munchmuséet. Muséet som slog upp dörrarna i oktober 2021 är ett av världens största muséer ägnat åt en enskild konstnär och inrymmer fler än 26.000 verk (varav 1183 målningar) av den berömda norrmannen. Den ca. 60 meter höga byggnaden är byggd efter helt nya standarder och uppfört efter FutureBuilt-kriterier, vilket föreskriver att CO2-utsläppen måste vara minst 50% lägre än vid konventionell byggnation.

Byggnaden som är ritad av den spanska arkitekten Juan Herreros har gett upphov till en livlig och passionerad debatt i Norge. Den höga byggnaden är utvändigt klädd med gråa, genomskinliga aluminiumplattor. Mycket markant är att de översta våningarna är utskjutande så det ser om om byggnaden ”böjer sig”. Många anser för övrigt att byggnadens höjd och den grå fasaden inte alls passar in i det här området vid fjorden och museidirektören har själv kallat byggnaden ”brutal”. Men döm själva!

Över hela 13 våningar och i 11 separata konsthallar får vi en helt unik genomgång av Edvard Munchs liv och verk, vilket har gjort honom till en av de mest berömda expressionistiska konstnärer i världen. Verken, som ofta handlar om ämnen som död, kärlek, avundsjuka och nervositet, blir inte mindre intressanta, när man är medveten om den berömda målarens egna, milt sagt, dåliga hälsa och sinnestillstånd. Två av Munch mest kända verk, Skriet och Madonna, är naturligtvis huvudattraktioner. 

Man blir djupt rörd av Munchs bilder som mycket träffande har kallats ”en portal till det moderna livet”.

Efter en spännande rundvisning har vi förhoppningsvis kommit ännu närmare en förståelse av denna stora konstnär, och resten av dagen är avsatt till upplevelser på egen hand. Reseledaren är som alltid givetvis behjälplig med råd och vägledning.

Dag 3
Oslo. Tid på egen hand eller tillköpsutflykt till Munchs sommarstuga i Åsgårdstrand

Idag är tiden avsatt till upplevelser på egen hand i den norska huvudstaden, som lockar med en mängd spännande upplevelser. Kanske finns det lust att se närmare på den äldsta stadsdelen, den enda delen av staden med räta vinklar. Kvadraturen, som den kallas var ursprungligen början till en ny stad som uppfördes av den danska kungen Christian IV, efter en allvarlig brand 1624 som ödelade dåvarande Oslo. Eller varför inte ta en tur till Akershus Slott och Fästning, som är en av de mest betydelsefulla byggnadsverken från den norska medeltiden, där det är fri entré till själva fästningen.

Om man redan har stiftat bekantskap med Oslo, erbjuder vi en spännande tillköpsutflykt till Edvard Munchs sommarstuga i Åsgårdstrand, 95 km söder om huvudstaden.

Edvard Munch (1863-1944) föddes i Løten nära den svenska gränsen, men växte upp i Oslo. Han började att måla på allvar som 17-åring, eventuellt som en reaktion på hans mors och en av hans systrars alltför tidiga död. Munchs eget hälsotillstånd var inte heller så bra och han låg i en längre period, 1908-09, inlagd i Köpenhamn där han behandlades för alkoholmissbruk, hallucinationer, förföljelsemani och begynnande förlamning i benen. Behandlingen på den tiden bestod av samtal, hjärtmassage, varma tallbarrbad och mild elektrisk stimulering av hjärnan.

Redan 1898 hade Munch köpt ett sommarhus vid Oslofjorden i den lilla byn Åsgårdstrand. Här tillbringade han många somrar de följande åren, och här målade han några av sina mest kända verk, som Flickorna på bron i Åsgårdstrand.
 
Vid Munchs död 1944 sålde hans syster stugan till kommunen, som gjorde om det till ett litet museum. Egendomen minnesmärktes 2013 och inrymmer idag en samling av hans verk, samt några roliga och spännande historier från hans liv och leverne.

Efter en annorlunda museiupplevelse äter vi en god lokal lunch på stadens vackra strandhotell, som förutom god mat bjuder på en storslagen utsikt över Oslo-fjorden. Vi kommer tillbaka till huvudstaden på eftermiddagen.

Utflyktspaketet måste beställas och betalas hemifrån senast 45 dagar före avresa. Utflyktspaketet genomförs med minst 15 deltagare.

Tillbaka i staden möts vi upp vid vårt hotell och reser tillsammans till flygplatsen där vårt flyg väntar.

Utflykt till Munchs sommarstuga i Åsgårdstrand

Följ med på en spännande tillköpsutflykt till Edvard Munchs sommarstuga i Åsgårdstrand, 95 km söder om huvudstaden.

1898 köpte Munch en sommarstuga vid Oslo-fjorden i den lilla byn Åsgårdstrand. Här tillbringade han många somrar de följande åren och här målade han några av sina mest kända verk, såsom Flickorna på bron i Åsgårdstrand.

Egendomen minnesmärktes 2013 och rymmer idag en samling av hans verk, samt några roliga och spännande historier om hans liv och levnad.

Vi avslutar besöket med en trevlig lunch på ortens fina strandhotell, där det förutom god mat också bjuds på storslagen utsikt över Oslo-fjorden. Därefter åker vi tillbaka till Oslo.

Utflykten måste beställas och betalas hemifrån senast 45 dagar före avresa, och genomförs vid minst 15 deltagare.

Pris: 1.098,- SEK

Prisinformation

Priset inkluderar
 • Svensk reseledare 
 • Flyg Stockholm – Oslo t/r
 • Utflykter och entréer enligt program inklusive entré och rundvisning på Operan och Munchmuséet
 • Transporter enligt program 
 • 2 nätter i delat dubbelrum på central hotell (enkelrum mot tillägg)
 • Frukost varje dag 
 • Lunch dag 2
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 •  Avbeställningsskydd, 6% av resans pris
 • Gouda reseförsäkring, komplement till hemförsäkring
 • Eventuella extra arrangemang
 • Tillköpsutflykt till Munchs hem i Åsgårdstrand (Dag 3)
 • Tillägg för enkelrum
 • Övriga måltider utöver de inkluderade
 • Dricks till lokalguider och chaufförer
 • Personliga förnödenheter
 • Administrativ avgift per faktura utgår med 130 kr (bortfaller vid online-bokning)
 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Reseinformation

Deltagerantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 15 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 11, samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Allmän information

En trygg reseupplevelse

Vi vill så gärna att du ska känna dig trygg som Albatrosresenär, både när du bokar din resa och när du iväg på din resa med Albatros – även i värld med coronavirus. Därför har vi tagit fram en rad åtgärder för att minska risken för smitta samtidigt som du kan ge dig ut i världen. Våra åtgärder omfattar bland annat följande:

 • Alla reseledare är certifierade i WHO:s riktlinjer för begränsning av smitta
 • Extra höga krav till våra samarbetspartner när det gäller rengöring
 • Vi informerar alla våra resedeltagare om reseförsäkring och minimering av smitta

Läs om alla våra åtgärder här

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Rated 4 out of 5 by from Fin och fullmatad resa som gav en god bild av Oslo Bra och "matig" resa som gav en god bild av "nya", spännande Oslo; kulturellt och arkitektoniskt. Berättarglad guide - Åsa - kunnig och serviceinriktad; bjöd på sig själv med twist.
Date published: 2022-04-04
 • y_2022, m_8, d_18, h_20
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.32
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_1, tr_1
 • loc_sv_SE, sid_NOVCB01, prod, sort_[SortEntry(order=RELEVANCE, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Liknande resor