Res till Norge

En liten grupp människor står på en platt klipphäll 604 meter över havet. Under dem stupar klippväggen lodrätt ned i den vackra gröna fjorden. Turen till Prekestolen är värd all möda och norrmännen vet att sätta pris på det spektakulära. Denna rika nordliga oljenation har ett överflöd av vackra landskapsscener.

Invånarantal 5,2 milj.
Huvudstad Oslo
Språk Norska
Flaggan är en blandning av den svenska och danska flaggan.
Visste du att...
skidorna är en norsk uppfinning? På fornnordiska betyder ordet ”skida” kluvet trä.
En annan norsk uppfinning är osthyveln som passar som handen i handsken med mesosten!

Oslo

Från utsiktsplatsen längst upp i Holmenkollens berömda skidhoppartorn - Norges svar på Eiffeltornet - finns en underbar panoramautsikt ned över Norges huvudstad. Mer än 400 meter över havet noterar besökaren två saker: att skidhoppning är en riktig adrenalin- och ångestkick och att Oslo inte är en speciellt stor storstad. Med sina 575 000 invånare står staden sig slätt mot andra huvudstäder. Det blomstrande välståndet möjliggör dock nya prestigefyllda byggnadsprojekt, och stadens stora personligheter som Edvard Munch och Thor Heyerdahl har lagt grunden för några intressanta utställningar. På Munchmuseet kan man njuta av en storslagen samling av över 1 000 målningar, 5 000 små teckningar och omkring 18 000 grafiska teckningar som det norska konstnärsgeniet testamenterade till Oslo kommun. På Kon-Tiki-museet finns det möjlighet att se dokumentärfilmsinspelningar från äventyraren Heyerdahls expeditioner. Norges tidigare historia som vikinganation kan upplevas i Vikingaskeppshuset, där man kan titta på vikingaskepp som seglar hela vägen tillbaka till 800-900-talet. Det kan också vara intressant att ta vägen förbi det interaktiva Nobels Fredscenter - en hyllning till de över hundra personligheterna som har vunnit det prestigefyllda fredspriset sedan det instiftades.

Sörlandet

Söder om Oslo, längs Sörlandets skärgårdskust och i upplandet kan man uppleva tvättäkta sommaridyll med vitmålade trähus och småbyar där besökarna strosar runt på de stenbelagda gågatorna när solen tittar fram. Från Norges femte största stad Kristiansand finns det goda utflyktsmöjligheter till Skärgården men man ska inte heller glömma att ta för sig av en av områdets rikaste resurser: fisk. Denna finns i alla former på Fiskabrygga, den stora fiskbasaren.
Växtliv på Svalbard

Andra sevärdheter i Norge

En Norgesemester kan avrundas med en tur till vikingalandet mellan Stavanger och Bergen på ostkusten. Här kan man göra en underbar vandring upp till de populära och andnödsframkallande utsiktsplatserna på Prekestolen och Kjeragbolten i Lysefjorden. Ta på vandringsstövlarna och fortsätt resan in det norska hjärtat till Gudbrandsdalen och det djupa fjället med sina gamla timmerbyggda gårdar. Eller till Fjordlandet med sina öronbedövande forsar och svindlande utsikt över de djupa fjordarna. Glöm inte heller Trondheim, som förutom sina vackra omgivningar och ett uppsluppet caféliv också är värt ett besök för Nidarasdomen, en imponerande kyrka som först började byggas år 1070 men slutfördes först flera hundra år senare, och därför också är influerad av olika arkitektoniska stilarter, bland annat den romanska och gotiska.

Fortsätt resan långt upp i norr, åk på kryssning längs Polarcirkeln och öhoppa längs nordkusten. Se kaskelottvalar utanför Andenes eller upplev det fantastiska norrljuset i Tromsö. Nordkap betecknas som världens ände, men Finnmarken är även den väl värd en resa för hälleristningarna vid Alta - en del av UNESCO:s världsarv. Här kan man tillbringa natten på ett Igloo-hotell - allt är gjort av is och snö och temperaturen ligger på behagliga minus fem grader. Den som vill gifta sig kan göra detta i kapellet för att sedan kvickt hoppa ned under sälskinnet. Norge har mycket att erbjuda, inte minst naturupplevelser. Med sin 385 000 km2 stora yta och strax under 4,7 miljoner invånare finns det gott om utrymme för alla.

Svalbard

Norgeresor

 • Isbjörnarnas rike – expeditionskryssning på Svalbard

  Ombord på Albatros expeditionsfartyg Ocean Albatros ska vi ut på jakt efter isbjörnar. Vi börjar i Longyearbyen i Svalbard och reser runt i det arktiska riket

  • 05-06-2025
  • 9 dagar
  • 69 998:–
  från Stockholm
 • Norge – från fjordar i söder till Arktis i norr

  Upplev Norges vidder och fjordar med tåg och följ med på världens vackraste sjöresa med Hurtigruten genom midnattssolens rike

  4,7
  • 4 avgångar
  • 10 dagar
  • Från 47 998:–
  från Stockholm
 • Norge – längs fjordar och över fjäll

  En historisk tågresa från Bergen till Oslo inklusive Flåmsbanen och Sognefjorden

  4,5
  • 5 avgångar
  • 6 dagar
  • Från 12 498:–
  från Stockholm
 • Rundresa i Nordnorge – med Lofoten och Nordkap

  Äventyret väntar norr om polcirkeln: upplev Lofotens vackra landskap, besök Tromsö och se ut över Norra Ishavet i midnattssolens sken från Nordkap.

  4,1
  • 3 avgångar
  • 7 dagar
  • Från 19 998:–
  från Stockholm
Dela den här sidan