Res till Färöarna

Här finns uthus i sten, båthus, gammal åkermark, torv och förvaringsplatser för torv. Här finns gamla gärdsgårdar och ruiner av små hus där människor en gång i tiden gömde sig för sjörövare. Färöarna är i en klass för sig – och så även maten. Man gör bäst i att vänja sig vid vindtorkat fårkött, fårhuvud, starkt saltad grindval och fiskbullar gjorda på torskkött och fårfett.

Invånarantal 50.000
Huvudstad Tórshavn
Språk Færøsk

Färöarnas natur och geografi

Färöarna består av rå och äkta natur. Här finns gäss, ett otal växter och goda möjligheter att se harar. I upplandet kan man beundra det rika fågellivet med sparvar, beckasiner, ljungpipare, strandskator, labbar, storlabbar, korpar och kråkor. Överallt är det grönt. Och överallt går får och betar fritt.

Färöarna betyder fåröarna och består av 18 öar av vulkaniskt ursprung som ligger i Atlantens norra del mellan Skottland, Island och Norge. Idag är samtliga öar med undantag för Litla Dimun bebodda, men befolkningsantalet uppgår till ödmjuka 50 000, varav 17 000 bor i huvudstaden Tórshavn.

Tórshavn

Tórshavn ligger på östra sidan av sydliga Streymoy med utsikt över Nólsoyarfjørður och den karakteristiska Nólsoy.  Staden har vuxit upp runt Tinganes, där vikingarna upprättade sitt första parlament omkring år 900. Den gamla stadsdelen ligger ovanför hamnen och består av låga, färgsprakande enfamiljshus som under de senaste åren har genomgått en omfattande renovering. Skansin, ett gammalt fort från 1580 som uppfördes som skydd mot sjörövare, tornar upp sig över hamnen. Fem minuters gångväg från kajen finns stadens centrum Vaglià med butiker och restauranger. I juli månad anordnas en årlig stadsfest, Ólavsøka, som drar folk från hela landet som kommer för att titta på eller själva utmana sina krafter med kapproddning med traditionella färöiska båtar. På kvällen bjuds det upp till traditionell färöisk ringdans.

Färöarnas fågelliv och attraktioner

Många reser till Färöarna av helt andra orsaker - möjligheten att se havsfågel. Man tror att det finns cirka två miljoner fåglar på Färöarna, bland annat alka, ejder, stormfågel, labb och stormsvala. Alla havsfåglar behöver ett fast underlag till sitt rede och sina ägg, och under parningssäsongen tar de sig därför upp på land där de samlas i kolonier på stora fågelberg. Havsfåglar har stor betydelse för den färöiska hushållningen och det finns goda möjligheter att smaka ett urval av dem. Det färöiska köket är unikt men spännande. Tillagningen föregås av gamla traditioner där exempelvis fårkött lufttorkas i mellan sex och nio månader. De intagna kalorierna försvinner under en vandringstur på fjället. Upplev till exempel Vestmannabergen och passa även på att besöka Gjógv på Eysturoy med sin vackra naturhamn.  För den som orkar ta sig upp för bergsluttningen ovanför väntar många enastående utsiktsplatser med lodräta klippväggar som stupar brant ned i Atlanten.

Färöarna – Nordatlantens mitt

Sommarresa till Färöarna – en av Europas bäst bevarade hemligheter

4,6
  • 3 avgångar
  • 5 dagar
  • Från 14 998:–
från Stockholm
Dela den här sidan