Res till Färöarna
Här finns uthus i sten, båthus, gammal åkermark, torv och förvaringsplatser för torv. Här finns gamla gärdsgårdar och ruiner av små hus där människor en gång i tiden gömde sig för sjörövare. Färöarna är i en klass för sig – och så även maten. Man gör bäst i att vänja sig vid vindtorkat fårkött, fårhuvud, starkt saltad grindval och fiskbullar gjorda på torskkött och fårfett.
Färöarnas natur och geografi
Färöarna består av rå och äkta natur. Här finns gäss, ett otal växter och goda möjligheter att se harar. I upplandet kan man beundra det rika fågellivet med sparvar, beckasiner, ljungpipare, strandskator, labbar, storlabbar, korpar och kråkor. Överallt är det grönt. Och överallt går får och betar fritt.
Färöarna betyder fåröarna och består av 18 öar av vulkaniskt ursprung som ligger i Atlantens norra del mellan Skottland, Island och Norge. Idag är samtliga öar med undantag för Litla Dimun bebodda, men befolkningsantalet uppgår till ödmjuka 50 000, varav 17 000 bor i huvudstaden Tórshavn.
Tórshavn
Färöarnas fågelliv och attraktioner
Många reser till Färöarna av helt andra orsaker - möjligheten att se havsfågel. Man tror att det finns cirka två miljoner fåglar på Färöarna, bland annat alka, ejder, stormfågel, labb och stormsvala. Alla havsfåglar behöver ett fast underlag till sitt rede och sina ägg, och under parningssäsongen tar de sig därför upp på land där de samlas i kolonier på stora fågelberg. Havsfåglar har stor betydelse för den färöiska hushållningen och det finns goda möjligheter att smaka ett urval av dem. Det färöiska köket är unikt men spännande. Tillagningen föregås av gamla traditioner där exempelvis fårkött lufttorkas i mellan sex och nio månader. De intagna kalorierna försvinner under en vandringstur på fjället. Upplev till exempel Vestmannabergen och passa även på att besöka Gjógv på Eysturoy med sin vackra naturhamn. För den som orkar ta sig upp för bergsluttningen ovanför väntar många enastående utsiktsplatser med lodräta klippväggar som stupar brant ned i Atlanten.