Res till Nya Zeeland

Nya Zeeland ligger precis mitt emot Sverige på andra sidan jordklotet. Avståndet kan faktiskt inte bli större. Landet har av många globetrotters genom tiderna kallats för världens vackraste land. På Nordön finns palmomgärdade stränder, subtropisk vegetation, vulkaner, ångande gejsrar och intressanta minnen från ursprungsbefolkningen – maorierna. Sydön karakteriseras av ett dramatiskt bergslandskap med snötäckta toppar, djupa fjordar och glaciärer som mynnar ut i regnskog.

Invånarantal 4,4 milj.
Huvudstad Wellington
Språk Engelska
Flaggan är gjord med Australiens flagga som förebild
Visste du att...
det inte finns ormar som lever fritt i naturen på Nya Zeeland?
det inte fanns alkohol på Nya Zeeland innan det infördes av européerna? Maorierna kallade alkohol för 'wai piro' (stinkande vatten) och anammade inte alkohol­drickandet förrän många år senare. 

Nya Zeelands geografi

Nya Zeeland bildades genom vulkanisk aktivitet, och speciellt på Nordön finns fortfarande många vulkaner – en del är slocknade, andra är ännu aktiva. Auckland, som är Nya Zeelands största stad med 1,5 miljoner invånare, breder ut sig över en areal som rymmer 60 slocknade vulkaner. På andra ställen på Nordön kan man uppleva hur den vulkaniska underjorden fortfarande är aktiv, hur lukten av svavel stiger upp ur marken och hur det bubblar i sjöarna av det kokande vattnet. Nordön är den ena av Nya Zeelands två stora öar som tillsammans med en rad mindre öar i Stilla havet (bland annat Stewart Island och Chatham) utgör det land som har fått sitt namn efter den nederländska provinsen Zeeland.

Sevärdheter i Nya Zeeland

Från Nordöns norra spets till Sydöns södra är det 1 600 km, och man behöver inte köra mer än ett par timmar norrut från Auckland för att kunna krydda semestern med stora naturupplevelser. Här ligger 144 öar i Bay of Islands där man hittar några av Nya Zeelands bästa dykställen, och där man har chans att få simma sida vid sida med delfiner. Andra bra dykställen hittar man utanför Matapouri på Poor Knights Island – enligt den legendariske Jacques Cousteau skulle det rent faktiskt vara ett var världens tio bästa ställen för den som vill utforska undervattensvärlden. Längre upp längs kusten ligger världens längsta strand på över 90 miles – Ninety Mile Beach. Ett populärt ställe att surfa. Vill man ha fler adrenalinkickar är Queenstown rätta stället. Det var här som disciplinen bungy jump uppfanns, och den här aktiviteten för våghalsar är fortfarande väldigt populär i Queenstown. Queenstown är också ett bra ställe för trekking, skidåkning, fallskärmshoppning, skärmflyg, riverrafting och andra former av extremsport.  Avsätt också en del av semestern till huvudstaden Wellington där man kan uppleva avantgardekonst, hänga på ett av de många caféerna eller se tuffa tag i en rugbymatch när landslaget kallat All Blacks får hela nationen att koka över.
Utsikt över Queenstown

Sevärdheter i Auckland

Gatorna ringlar sig fram nedanför det 328 meter höga Sky Tower – den högsta byggnaden på södra halvklotet. I hamnen kryllar det av segelbåtar. City of Sails brukar staden kallas, och namnet är väldigt träffande. Vill man uppleva Auckland från ovan ska det göras här – eller på de två vulkanerna Mount Eden och One Tree Hill, som reser sig 196 meter respektive 183 meter över havet. One Tree Hill är en del av stadens äldsta park, Auckland Domain, och den nu slocknade vulkanen lånar gärna ut sin kratertopp till större och mindre sommarkonserter.
Auckland i skymningsljus

Nya Zeelands national­parker

Mer vild natur kan man hitta i nationalparkerna. Mount Cook Nationalpark med landets högsta berg på 3 765 m ligger i Westland på Sydön och finns med på UNESCO:s världsarvslista. Här är det inte frodigt och grönt på samma sätt som det brukar vara på Nya Zeeland – men i gengäld finns här massor av branta klippsidor, snöklädda bergstoppar, glaciärer och alpblommor. Inte långt från Mount Cook Nationalpark ligger Westland Nationalpark som tillsammans med Fiordland Nationalpark utgör det naturskyddade området Te Wahipounamu. Här finns både snöklädda berg, orörda sandstränder och inte minst de hänförande glaciärerna Fox och Franz Joseph som försvinner många kilometer ner i låglandets brusande floder och lummiga regnskog.
Mount Cook
Tongariro Nationalpark, som maorihövdingen Te Heuheu Tukino IV år 1877 skänkte till staten Nya Zeeland, är landets äldsta nationalpark och är av stor kulturell och religiös betydelse för maorierna som kom till landet för tusen år sedan. Tongario finns för övrigt också på UNESCO:s världsarvslista och domineras av tre vulkaner, Mount Ruapehu, Mount Ngauruhoe och Mount Tongariro, som sträcker sig 2 797, 2 291 respektive 1 968 meter upp och är alla aktiva. Mount Ruapehu hade ett utbrott så sent som 1995, men varje år från juni till november används bergssidorna som skidpister. De sterila vulkanlandskapen användes som inspelningsplatser till Sagan om ringen-filmerna, precis som flera andra ställen i landet.
Tongariro Nationalpark

Nya Zeelandresor

 • Stora Nya Zeeland-resan

  En fantastisk rundresa i Nya Zeeland med upplever från norr till syd och inte minst ett besök i Sydney

  4,5
  • 4 avgångar
  • 21 dagar
  • Från 79 998:–
  från Stockholm
 • Australien & Nya Zeeland

  Den ultimata resan till Australien och Nya Zeeland; Sydney, Uluru (Ayers Rock) och den röda Outback kryddat med naturupplevelser i världsklass i Nya Zeeland

  4,4
  • 2 avgångar
  • 21 dagar
  • Från 99 998:–
  från Stockholm
Kontakta oss

Ring till oss på
tel 08 – 52 50 38 68
så får du veta mer!

Dela den här sidan