Res till Borneo

I det indonesiska öriket ligger exotiska Borneo, världens tredje största ö. Ekvatorn går genom ön, som är berömd för sin intensiva tropiska hetta, sitt häftiga monsunregn och sin äventyrliga natur. Borneo delas mellan tre länder: Malaysia, Indonesien och Brunei. Den malaysiska delen av ön består av två delstater: Sabah och Sarawak.

Invånarantal 20 miljoner
Huvudstad Kuching (Sarawak) – Kota Kinabalu (Sabah)
Språk Malaysiska, engelska och flera stamspråk
Den officiella flaggan är den malaysiska, men det finns även regionala flaggor för Sarawak och Sabah.
Visste du att...

… ordet orangutang eller rättare sagt Orang Utang betyder ”skogens människa” på malaysiska? Man trodde att de kunde tala, men lät bli för att inte sättas i arbete.

… ibanfolket en gång i tiden var beryktade huvudjägare som ansåg att de berikade sitt eget samhälle genom att hugga av huvudet på sina fiender?

Natur

Merparten av Borneo är täckt av tropisk regnskog och mangroveträsk och ön har ett stort antal sällsynta djur- och växtarter. Här lever många olika arter av apor, bland annat den sällsynta näsapan – som endast lever på Borneo – samt orangutanger, malajbjörnar, leoparder, sumatranoshörningar och små elefanter. I djungeln växer exotiska orkidéer och köttätande växter och det tropiska fågellivet är rikt och varierat. Det finns inte så många vägar i djungeln, så man tar sig fram med båtar på floderna. Längs floderna lever stamfolk – dayaker – i långhus som är byggda på pålar. I sådana här långhus har stamfolken levt tillsammans i århundraden, och deras liv präglas fortfarande av särskilda seder och bruk. Men liksom hos andra ursprungsfolk får dayakerna efterhand en alltmer modern livsstil. Blåsrör ersätts med gevär, kanoter av motorbåtar och långhus av enfamiljshus. När vi vandrar genom djungeln kan det vara klokt att ha på sig bra skor och ta med sig regnkläder och myggmedel.

Historia

Man tror att ursprungsbefolkningen började bosätta sig vid Borneos flodmynningar runt 2 000 f.Kr. Den europeiska erövringen inleddes under tidigt 1500-tal när Portugal fick handelsmonopol. Detta bröts cirka hundra år senare av brittiska och nederländska handelskompanier. De båda länderna delade sedan Borneo mellan sig: den norra delen – Sarawak, Sabah och Brunei – blev ett brittiskt protektorat, medan resten av ön kom under nederländskt styre. Under andra världskriget invaderades Borneo av Japan. Den nederländska delen av Borneo blev 1949 en del av Indonesien under namnet Kalimantan. Sarawak och Sabah har sedan 1963 tillhört Malaysia, som blev en förbundsstat bestående av en rad tidigare brittiska kolonier och protektorat. Å r1984 blev det lilla oljerika sultanatet Brunei självständigt.

Kuching

Kuching är huvudstad för delstaten Sarawak. Det är en charmig stad som är vackert belägen vid Sarawak-flodens delta. Längs flodpromenaden ligger det caféer och matbodar som ger liv och trivsam atmosfär. Härifrån kan man se otroligt vackra solnedgångar om kvällarna. Atmosfären i staden är avspänd, arkitekturen präglas av välhållna hus från den engelska kolonialtiden och här finns många goda shoppingmöjligheter. Kuching betyder ”katt” på malaysiska och kattstatyer finns uppställda på olika håll i stan.

Långtidssemester till Malaysia och Borneo

Njut av tre veckor i Malaysia på en minirundresa på den malaysiska halvön och ön Penang samt nio dagar på en strandresort på Borneo

  • 2 avgångar
  • 21 dagar
  • Från 36 998:–
från Stockholm
Dela den här sidan