Res till Indonesien

Världens största örike, Indonesien, består av 13 000 öar - från små obebodda atoller till enorma öar med 260 miljoner invånare. Regnskog bebodd av orangutanger och naturfolk, färgsprakande korallrev, vulkaner med vackra kratersjöar, drömlika sandstränder samt naturreservat med ovanliga djurarter som javanoshörningen, sumatratigern och komodovaranen tävlar alla om besökarens uppmärksamhet.

Invånarantal 260 milj.
Huvudstad Jakarta
Språk Indonesiska och en rad minoritetsspråk
De röd-vita färgerna i flaggan stammar från det nu försvunna Majahapit-imperiet
Visste du att...

den förste europén som satte fot på indonesisk jord var Marco Polo år 1293?

Indonesien är ett av världens äldsta hemvister för människosläktet? På Java har man hittat fossiler som man menar är upp till 5 miljoner år gamla.

Natur och klimat i Indonesien

Indonesiens enorma yta på 5 000 km från öst till väst skulle på en europakarta motsvara en sträcka från Skottland till Iran. Detta enorma örike är en aldrig sinande källa av spännande natur med regnskog, korallrev, aktiva vulkaner och ett unikt djurliv. Landskapet består av regnskogar, ärggröna risodlingar, gummiplantager och vulkaner som fortfarande är aktiva, speciellt på Java och Sulawesi. Den kilometerlånga kuststräckan bjuder på allt från snövita sandstränder och fiskrika korallrev till mangroveträsk.

Indonesiens historia

Över 260 miljoner människor befolkar de tusentals indonesiska öarna. Över hälften bor på ön Java, även om denna endast utgör sex procent av landets totala yta. Nästan alla Indonesiens invånare är muslimer, vilket innebär att landet har världens största muslimska befolkning. Det var muslimska handelsmän som införde islam till Indonesien på 1400-talet. Innan dess bestod det nuvarande Indonesien av en rad indieninfluerade kungadömen och senare härskade de mäktiga srivijayafolken och majapahiterna från huvudsakligen Sumatra och Java över området. År 1602 bildade Holland sitt ostindiska kompani och styrde landet i över 300 år. Till slut tvingades dock holländarna lämna Indonesien, allt eftersom häftiga självständighetsrörelser började göra sina röster hörda. Den skiftande historien har efterlämnat cirka 300 olika etniska folkgrupper och kulturer med influenser från hela världen. Här finns bland annat det stora muslimska landets kända skuggteater, wayang kulit, och många element från hinduistisk mytologi.

Att resa till Indonesien

Med en vacker orörd natur och gamla buddhistiska och hinduistiska tempel finns det mycket att göra under en resa till Indonesien. I Javas kulturella högborg, Yogakarta, ligger två av världens största tempel, buddhistiska Borobudur och hinduistiska Prambanan. Bali är Indonesiens enda hinduistiska ö och är en förtrollad värld av färgsprakande hinduistiska offerceremonier och stränder som kan få ett vykort att blekna av avund. Här ligger även Gunung Kawi-templet med tio enorma stenkistor inhuggna i klipporna. Ön Lombok är inte lika modern som andra indonesiska öar. Här hittar man lantlig idyll, små fiskelägen, underbara badstränder och en lugn och behaglig atmosfär.
Borobudur
Om naturen står på schemat under resan finns det massor att upptäcka. Segla ut med en lokal fiskare till de många små öarna. Slappna av på Kai-öarnas himmelska stränder bland färgsprakande fågelflockar. Ge dig ut på äventyr i Sumatras labyrintliknande djungel, där du hittar enorma blommor och den endast lokalt förkommande Sumatraorangutangen, eller låt kameran gå varm vid Kelimutu-sjöarna. Nere i en vulkankrater finns flera små sjöar, vars färger skiftar från turkost till kaffebrunt. Men en resa till Indonesien är inte bara natur.  Om din kropp längtar efter lite mer storstadspuls, så bjuder Jakarta på energisk stämning och helgalen trafik!
Bukit Lawang, Sumatra

Essensen av Bali med Komodo

Det bästa av paradisön Bali med en avstickare till Komodo - ön med världens största varaner

4,7
  • 18-09-2024
  • 15 dagar
  • 32 998:–
från Stockholm
Dela den här sidan