Res till Skottland

Skottland är lika med smaken av whisky. Den kan vara full av sötma och smak av blommor men även ha en rökig, nästan medicinaktiv smak. Detta gäller till exempel whiskyn från Islay, Lagavulin och Laphroaig. Whiskyn tar smak av torven som används under torkningsprocessen och av Atlantens salt, havsluft och tång under lagringen. Ön Islay är den sydligaste delen av de så kallade Western Isles i västra Skottland, och med sina sju destillerier utgör de huvudsätet för single malt whisky.

Invånarantal 5,1 milj.
Huvudstad Edinburgh
Språk Engelska
Flaggans vita kors symboliserar aposteln Andreas, landets skyddshelgon
Visste du att...
Skottland har världens största andel av rödhåriga? 13% av befolkningen har rött hår och ca 40% bär på det recessiva anlaget.
University of St. Andrews, som grundlades 1410, är Skottlands äldsta universitet och det tredje äldsta i den engelsktalande världen?

Edinburgh

Även huvudstaden Edinburgh bjuder på många möjligheter att smaka på och lära sig mer om Skottlands gyllene vätska - bland annat på Scotch Whisky Heritage Centre längs The Royal Mile i stadens hjärta. Upplev även det nybyggda, nästan fem miljarder kronor dyra parlamentet som stod färdigt år 2004, det kungliga slottet Palace of Holyroodhouse, idag drottningens officiella residens när hon är på besök i Edinburgh, samt det förnäma National Gallery of Scotland med verk av bland annat Titan, Gaugain och Rembrandt. Museet ligger på Princes Street garden nedanför Edinburgh Castle. Slottet tronar på toppen av en slocknad vulkan på Castle Hill, och är den mest berömda av Skottlands många borgar. Det faller sig naturligt att just Skottland har fostrat en författare som Sir Walter Scott som skrev riddarromanen ”Ivanhoe”. Scott föddes just i Edinburgh.
I Edinburgh, Skottlands näst största stad

Glasgow

En annan känd skotte - missionären och upptäcktsresanden David Livingstone - föddes nära Glasgow, som med sina 600 000 överträffar Edinburgh med knapt 500 000. Glasgow är inte längre den grå industristad som många förbinder den med, och i stadens centrum Merchant City vimlar det av designerbutiker och restauranger med kreativa kockar. Glasgow ska även upplevas för Glasgow Cathedral, den storslagna, över 800 år gamla gotiska domkyrkan som det tog över 300 år att slutföra. Se även Gallery of Modern Art som inhyses i en nyklassisistisk byggnad i Glasgows centrala del, och City Chambers, Glasgows rådhus på det pulserande George Square, eller ta en promenad i Glasgow Green. Parken är Storbritanniens äldsta park som är öppen för allmänheten och sträcker ut sig längs Clyde-floden.

Strax utanför Glasgows centrum, i Pollok Country Park, hittar man den prestigefyllda konstsamlingen Burrell Collection med allt ifrån forntidskonst till franska impressionister. Skottarna älskar fotboll och om möjlighet ges ska man definitivt gå på en match mellan de lokala rivalerna Celtic och Glasgow Rangers. Glasgow har ett helt fotbollsmuseum - Scottish Football Museum - vid Hampden Park, som är en av världens äldsta stadion. Det finns de som hävdar att fotboll är en hel vetenskap, men det finns trots ändå större möjlighet att gnugga energiknölarna på Glasgow Science Centre, ett fint interaktivt upplevelsecenter som dessutom har ett planetarium.

Södra Skottland

Gå även på upptäcktsfärd i södra Skottland med dånande floder, prunkande, böljande marker och bräkande får som likt bomullstussar lyser upp landskapet. Ta vägarna förbi Caerlaverock Castle, en triangelformad 1200-talsfästning med djupa vallgravar, tillika en av Skottlands mest intressanta borgar. Denna ligger söder om Dumfries, som med sina strax över 30 000 invånare är den största staden i sydvästra Skottland.

Nordöstra Skottland

Ett annat häpnadsväckande borgäventyr är det dramatiska Donnottar Castle, som ligger i närheten av Skottlands fjärde största stad Dundee. Inte långt härifrån ligger den något större staden Abedeen med vackra viktorianska hus och gröna parker. Nordöstra Skottland är med sin Old Course i St. Andrews ett mecka för golffantasten.

Skottlands sevärdheter

En resa till Skottland kan med fördel inkludera en tur till Hebriderna och Orkneyöarna, den sagoomspunna och näststörsta sjön i Skottland, Loch Ness, eller Shetlandsöarna. Här finns ett kargt, vilt och vackert landskap med respektingivande klippor, livliga fiskehamnar, skränande måsar och fullsatta och trevliga pubar med hög stämning. Vikingarna hade en fast bas här i Jarlshof söder om Shetlandsöarnas huvudstad Lerwick. Skottlands karga klimat och vackra natur passade de hårdnackade nordborna som handen i handsken. Det finns många goda anledningar att resa i deras fotspår och uppleva whiskyns, kiltens och säckpipans land. De 5,3 miljoner skottarna är kända för sin gästfrihet. Beställ in en pint eller single malt whisky och utbringa en skål.
Dela den här sidan