Res till Frankrike

Nyförälskade par som flanerar längs Boulevard St. Michel. Ner till Seine där de sprids i små klungor på den vackert upplysta Pont-Neuf "Nya bron“ som stod färdig i början av 1600-talet, och som trots sitt namn är Paris äldsta. I bakgrunden lägger sig en tragikomisk visa som en rörande ljudkuliss och de monumentala byggnaderna ramar in floden, som vackra och uttrycksfulla scenväggar.

Invånarantal 63 milj.
Huvudstad Paris
Språk Franska
Flaggan skapades under franska revolutionen. Den blå och röda färgen kommer från Paris stadsflagga
Visste du att...
Frankrike är världens största turistland med över 80 miljoner utländska besökare varje år?
de franska försäkrings­bolagen har en speciell försäkringsplan för bilolyckor som inträffar runt Triumfbågen i Paris? Tolv vägar som möts i en enda stor flerfilig rondell är som upplagt för olyckor.

Paris

Frankrikes huvudstad är med sina 10 miljoner invånare – och mer än två miljoner i den centrala delen – en av världens största städer. En kulturhuvudstad med ett kulturarv som väcker avund, och samtidigt en stad som ständigt förmår att sätta den globala dagordningen inom konst, litteratur och design. Det sista kommer inte minst till uttryck när världens största modehus varje år intar catwalken och visar hur resten av världen ska klä sig. Faktum är att Paris har varit hela världens modemekka ända sedan solkungen Ludvig XIV:s tid.

I staden över alla städer är till och med tunnelbaneskyltarna vackra

Vill man se vad modekonstnärerna kan prestera, ska man gå på upptäcktsfärd i designerbutikerna omkring Champs Elysées, boutiquerna på de små sidogatorna eller i de stora varuhusen som Printemps och Galeries Lafayette på den vackra Boulevard Haussmann. I Galeries Lafayette kan man samtidigt köpa allt det som får kläderna att strama i Lafayette Gourmet – ett verkligt paradis för gastronomer. Just den goda maten är Paris varumärke, och ingen annanstans i världen hittar man så många restauranger med Michelinstjärnor som här. Njut också av staden i den charmiga Luxembourgträdgården, se Mona Lisa och världens konstskatter samlade på Louvren, upplev den lätt dekadenta stämningen omkring Trocadero och Montmartre med de påkostade scenshowerna och små, mysiga barerna. Släpp loss längs Latinkvarterens eller Marais ringlande gator där gatumusikanter ackompanjerar det hektiska storstadslivet och där bistroerna och trottoarcaféerna levererar massor av crêpes och cafés crème över disken. I trakterna omkring Paris finns massor av fina utflyktsmål. Besök till exempel Versailles – ett av världens vackraste slott.

Napoleon hann aldrig se sin triumfbåge färdigbyggd

Nordfrankrike

I Rouen och Normandie vid den franska Atlantkusten kan man gå i vikingarnas spår över de vidsträckta landskapen med de ansträngande kullarna eller se invasionsstränderna från andra världskriget. Upplev exempelvis Le Havre – en av Europas största hamnstäder – och den vackra två kilometer långa bron Le Pont de Normandie. Följ kusten förbi Calais och Boulogne eller koppla av på badorterna längs Blomsterkusten.

Mer än 9 000 soldater begravdes i Normandie efter D-dag

Centrala Frankrike

Även om många lockas av badorterna längre söderut finns det ingen anledning att beta av mitten av Frankrike alltför snabbt. Upplev charmig bondidyll i Provence, den ljuvliga Loiredalen och vindistrikten i Bordeaux och Bourgogne från Auxerre till Macon eller njut av de franska alperna – inte nödvändigtvis genom att åka skidor.

Mysiga Aix-en-Provence

Sydfrankrike

Resan till Sydfrankrike kan vara en semester med vinäventyr, matupplevelser och kulturminnen i Rhônedalen. Till exempel längs den vitala och historiskt viktiga Rhônefloden som slingrar sig som en viktig transportled genom Ardèche, Drôme, Gard och Vaucluse. Innan den uppslukas av Medelhavet flyter den förbi fästningar, medeltidsbyar och iögonfallande konstverk en masse – Pont du Gard, påvepalatset i Avignon, renässansslottet i Grignan för att bara nämna några få. Semestern i Sydfrankrike kan också delas med jetset-folket på Rivieran, på de stora yachterna i St. Tropez, med filmstjärnorna i Cannes eller i mångkulturella och färgstarka Marseilles. Det kan också bli en semester med krävande vandring i Pyrenéerna, Andorra och Baskien eller trevliga utflykter till vingårdar i Languedoc-Roussillon. Det finns mycket att äta och se sig mätt på under en resa i Frankrike. Och många goda viner att skölja ner intrycken med.

Det är bara femtedel av bron Pont Saint-Bénézet som står kvar i Avignon

Frankrikeresor

 • Normandie och Bretagne med Mont St. Michel

  Med Monets trädgård i Giverny, D-dagens Omaha Beach, idylliska Honfleur, klosterön Mont St. MIchel och en avstickare till Paris

  3,9
  • 2 avgångar
  • 7 dagar
  • Från 18 998:–
  från Stockholm
 • Hotel Diano Marina

  Den italienska rivieran i Ligurien med Monaco och Èze

  Med vackra Diano Marina som bas utforskar vi den vackra liguriska kusten - från Nice hela vägen till Genua

  4,1
  • 4 avgångar
  • 8 dagar
  • Från 12 998:–
  från Stockholm
 • Hotel Moresco

  Den italienska rivieran i Ligurien med Monaco och Èze

  Med vackra Diano Marina som bas utforskar vi den vackra liguriska kusten - från Nice hela vägen till Genua

  4,2
  • 27-03-2025
  • 8 dagar
  • 12 998:–
  från Stockholm
 • Champagne och Bourgogne

  Franska vinvägar när de är som bäst - med Reims och Dijon

  3,9
  • 14-09-2024
  • 5 dagar
  • 13 698:–
  från Stockholm
Dela den här sidan