Res till Österrike

Solen dränker de sirligt blomstersmyckade trähusen med sitt gyllene ljus. Från den massiva altanen kan man se hur alpsluttningarna exploderar i en enorm blomsterprakt som påminner om ett lapptäcke. Långt borta ljuder bjällrorna från korna som i maklig takt närmar sig byn. Den rena och klara bergsluften gör underverk för hälsan - det är semester i Österrike.

Invånarantal 8,7 milj.
Huvudstad Wien
Språk Tyska
Den österrikiska flaggan är en av de äldsta i världen och stammar från 1200-talet
Visste du att...
tyska är Österrikes officiella språk, men ungerska, kroatiska och slovenska är också erkända som officiella språk på regionalt plan?
wienerschnitzeln är skyddad enligt österrikisk lag? En wienerschnitzel ska således bestå av kalvkött, inte griskött eller något annat slags kött.

Tyrolen

När våren sprider sig över de österrikiska alperna är det svårt att föreställa sig att det endast några månader tidigare varit fullt med skidfantaster på Europas bästa skidorter St. Anton och St. Christoph. I Kitzbühel anordnas den årligt återkommande world cup, Hahnenkammrennen. Tyrolens huvudstad är emellertid Innsbruck som har 130 000 invånare - en vackert inramad kultur- och universitetsstad med ett stämningsfullt gatuliv runt centrala Herzog-Friedrich-Strasse  och med Patscherkofels och Karwendelgebirges lockande bergstoppar som vackra kulisser i bakgrunden. Tyrolen ska även upplevas för den gamla guldgruvestaden Zell am Ziller i Zillertal eller populära semesterorterna Kufstein och Mayerhofen. Alperna täcker cirka 60 procent av Österrikes yta, som består av nio förbundsländer som alla har sitt eget parlament och sin egen regering.

Kärnten

Även förbundslandet Kärnten med huvudstaden Klagenfurt har många berg och badorter runt Wörthersee, Villach på gränsen till grannländerna Italien och Slovenien, samt det 3 800 meter höga Grossglockner, Österrikes högsta berg. Grossglockner besöks via Grosslockner hochalpenstrasse - en 22 kilometer lång sträcka med vackra serpentinvägar som går genom nationalparken Hohe Tauern och förbinder Kärnten med Salzburg, som både är förbundsstat men även namnet på Österrikes fjärde största stad.

Salzburg

Det är ingen hemlighet att Mozart föddes i Salzburg. På Mozartplats i centrala Salzburg står en stor staty av Österrikes förmodligen största kompositör. På Mozartmuseet kan man se var underbarnet föddes och växte upp. Likt många andra österrikiska städer ligger Salzburg vacker beläget nedanför fantastiska berg, vattenfall och bergssjöar. Under en resa genom Österrike bör man även se till att uppleva världens största isgrottor i Werfen och det vackra Zell am See.

Wien

Även om Österrike är fullt av vykortsliknande landskap och stora möjligheter till en aktiv semester, passar många på att se den kulturella delen av landet, och speciellt huvudstaden Wien, som fortfarande badar i Kejsar Franz Josef I:s kungliga glans och minnet av de stora kompositörerna Mozart, Schubert, Mahler, Beethoven och Strauss. Kompositörerna lever i allra högsta grad vidare genom Wiener Staatsoper och de världsberömda Wienfilharmonikerna.

Wien har mer än 1,8 miljoner invånare, runt en femtedel av Österrikes totala befolkning. Upplev den vackra centraleuropeiska staden på båda sidor om Donau och nya, 60 000 m2 stora MuseumsQuartier, Freuds museum, Den spanska ridskolan med sina berömda, vita lipizzanerhästar som kan ses i Hofburgs slott, samt den gotiska domkyrkan Stefansdomen som bjuder på en vidunderlig utsikt fån sitt 137 meter höga torn.

Wiens opera
Wiens arkitektur utgör en intressant resa genom historien - även för en nyfiken amatör. Förutom de imponerande imperialbyggnaderna från 1800-talets Österrike-Ungern härstammar många av de vackraste och mest intressanta byggnaderna från epoken runt 1900-talet, då Wien blev berömt för sin speciella secessionsstil - en speciell variant av art nouveau eller jugendstil. Ett av de mer förnäma exemplen är Otto Wagners Postsparkasse, som uppfördes 1906. Samma stil återfinns i flera av Wiens legendariska kaffehus, ett arv från stadens storhetstid som Europas kulturella vagga. Det är lätt att förlora sig i Wiens försvunna värld.

An der schönen blauen Donau

En förstklassig kryssning på Donau genom Europas hjärta

4,4
  • 12-08-2024
  • 8 dagar
  • 19 998:–
från Stockholm
Dela den här sidan