Res till Schweiz

Bergslandskap, floddalar och spegelblanka själar är redo att imponera på den naturintresserade. Och alla andra med för den delen (eftersom inte ens den mest inbitna av cityfantaster kan undgå att tappa andan vid anblicken av de schweiziska Alperna). Om du ändå föredrar stadslivet kan du se fram emot kulturstaden Basel, shoppingmeckat Zürich och Bern där UNESCO-skyddade medeltidsarkitektur möter modernt storstadsliv.

Invånarantal 8,1 milj.
Huvudstad Bern
Språk Tyska, franska, italienska och rätoromanska
Schweiz’ och Vatikanstatens flagga är världens enda två fyrkantiga flaggor
Visste du att...
vi har den stränge reformatorn Jean Calvin att tacka för de vackra schweiziska klockorna? Calvinismens strikta moraliska regelverk förbjöd alla former av smycken. Däremot fick man använda klockor och 1500-galets schweiziska guldsmeder gav sig istället in i urmakeribranschen.
Schweiz var det sista av de västliga länderna som gav kvinnor rösträtt? Först år 1990 gick den sista kantonen motvilligt med på att låta kvinnor rösta i lokalval.

Schweiz’ geografi

Över hälften av Schweiz’ areal domineras av de världsberömda Alperna. Nästan 100 alptoppar når upp till över 4 kilometers höjd med Dufourspitze på 4 634 meter i spetsen. Häruppe ligger snön kvar året runt och de flesta glaciärerna låter sina isiga floder flyta ner genom landskapet. Längre ner, när snö och is omvandlats till vatten, skär Rhen och Rhône sig fram genom bergsluttningarna medan de tävlar om att skapa den pampigaste floddalen. Norr om Alperna ligger Schweiziska högslätten där bokskogar och vetefält böljar över de mjuka kullarna. Här bor de flesta av Schweiz’ invånare och här ligger landets stora städer.

Historik

De första århundradena efter Kristi födelse var både kelter, romare, germaner och burgunder intresserade av Schweiz. Även om landet runt år 1030 blev en del av det tysk-romerska riket, innebar det inte direkt lugn och ro. De följande århundradena präglades av strider mellan bönder och feodalherrar. Bönderna skapade det så kallade Edsförbundet som snabbt växte sig allt större och starkare. Under årens lopp lyckades Edsförbundet stå som segrare i flera krig, bland annat Schwabiska kriget år 1499 då kejsar Maximilian I var tvungen att se sitt nederlag i vitögat. Inte förrän 1848 ersattes Edsförbundet av en förbundsstat och landet Schweiz föddes.
Under de följande 100 åren efter Edsförbundets seger i Schwabiska kriget präglades landet av inbördeskrig mellan reformationsvänliga och mer konservativa grupper. Landets kantoner hade sitt eget förhållningssätt till reformation och motreformation och en gemensam utrikespolitik var nästintill omöjlig att uppnå, och med det lades grundstenen till Schweiz’ neutralitet. Landet lyckades förbli neutralt och fritt från invasion under båda världskrigen och landet fortsätter att ställa sig utanför de flesta internationella förbund. År 2002 blev landet medlemmar i FN men vid en folkomröstning år 2001 röstade merparten av invånarna på att man skulle fortsätta att hålla sig utanför EU.

Befolkning och politik i Schweiz

Schweiz är i mångt och mycket ett heterogent land. Schweizarna talar fyra olika språk: tyska, franska, italienska och rätoromanska som stammar direkt från latin och är besläktat med italienska. Tyska hittas i två olika utgåvor i Schweiz, nämligen högtyska (eller standardtyska) som används som skriftspråk och schweiz-tyska som merparten av den tyskspråkiga befolkningen använder som talspråk. Schweiz utgörs av 26 kantoner som inte heller är helt överens sinsemellan. Landet är en federal republik och har självklart både parlament och grundlag men kantonerna är även självstyrande i hög grad och löser många politiska uppgifter utan statens inblandning. Gemensamt för alla kantonerna är att alla viktiga lagar fastställs via folkomröstning och i flera kantoner diskuteras lagarna vid möten där alla som vill får komma till tals, och man röstar genom handuppräckning.
Välkommen till charmiga Basel

Att resa i Schweiz

Under en resa i Schweiz bara måste du uppleva färgernas skiftningar i mosaikfönstren i Zürichs domkyrka Fraumünster. Du bör även se Picassos, Rothkos och Max Ernst konst i Basels supermuseum Fondation Beyeler, eller varför inte ta en promenad längs den täckta, 800 år gamla Kapelbro över floden Reuss som delar medeltidsstaden Lucerne i två delar. Glöm inte att ta en båttur på Genèvesjön som är Europas största bergssjö, eler knäpp på dig vandrings- eller skidpjäxorna och vandra längs alpsluttningarna söder om Bern.
Många av de små bergsorterna är helt bilfria och kan endast utforskas till fots eller i taxi som består av häst och vagn. Bland dessa återfinns: Saas-Fee som är vackert omringad av glaciärer, Zermatt som ligger vid foten av berget Matterhorn och Murren vars passage ut till omvärlden är tåg.  Om du älskar det idylliska lantlivet med ostfondue på en lokal bergskrog eller berg i största allmänhet (sommar som vinter) är detta resmålet för dig. Här finns gott om aktiviteter både sommar och vinter. Om alla naturupplevelser lockar fram din aptit kan du alltid frossa i gruyère, emmentaler och sammetslen choklad som hittas i varje gatuhörn.

Schweizresor

 • Glaciärexpressen - på räls genom Alperna

  Upplev Montreux, Sankt Moritz och Lugano – med Glaciärexpressen och Bernina Express

  4,4
  • 3 avgångar
  • 7 dagar
  • Från 27 698:–
  från Stockholm
 • Flodkryssning på Rhen med Basel, Amsterdam och Köln

  Njut av den vackra Rhendalen med vinodlingar, riddarborgar och sköna dagar ombord på Rhein Melodie

  4,3
  • 2 avgångar
  • 8 dagar
  • Från 20 998:–
  från Stockholm
 • Sköna Schweiz med båt och bergsjärnväg

  Med tåg, båt och bergsjärnväg utforskar vi Schweiz. Vi njuter utsikten över alperna, ser ut över bergssjöarna och bekantar oss med städerna utefter vägen.

  4,2
  • 2 avgångar
  • 6 dagar
  • Från 20 998:–
  från Stockholm
Dela den här sidan